Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

FODMAP og brødmat

#1

IzziCreo sa for siden:

Spesialisten jeg går til anbefalte meg å teste ut FODMAP. Jeg mistenker at jeg reagerer på flere av tingene som man bør holde seg unna. Spesielt hvete, og de nevner også rug og bygg. På handlings idag sjekket jeg både knekkebrød og brødhyllene - ikke et eneste alternativ uten de overnevte kornsortene. Brødtypene merket med havre innholdt alle mye hvete, ofte i hovedsak hvete faktisk.

Jeg antar spelt er ok, men leste på speltmelpakken at deigen var gjerne veldig løs og egnet seg kun derfor i form (da utgikk rundstykkene mine skjønte jeg). Så da får jeg finne en god oppskrift på speltbrød.

Havre er visst godkjent, men jeg har ikke funnet rent havremel i butikken. Men jeg kan kanskje finmale havregryn i food processoren?

Noen som kjenner til knekkebrød jeg kan spise? Som ikke inneholder hvete, rug og bygg?

Andre tips og råd tas selvsagt imot med takk :)


#2

Nooria sa for siden:

Jeg pleier å kjøpe et par ulike, veldig gode sorter på helsekosten.


#3

Bean sa for siden:

Du må se i allergihylla. De knekkebrødene som er glutenfri er uten hvete, bygg og rug. Eller du kan bake selv. Jeg kjøper ofte Toro glutenfri knekkebrødmiks. De blir supergode.

Det finnes også glutenfri havremel fra Provena (lilla og beige pose). De har det på Ultra eller helsekostbutikker. Jeg bruker å kjøpe det i Sverige.


#4

Erica sa for siden:

Semper har flere knekkebrød, de kan du finne i allergihylla. Brød kan du også kjøpe den glutenfrie typen- fria sine er ok, finnes i frysedisken.


#5

IzziCreo sa for siden:

Aaaahhh, allergihyllen ja :sparke: Ikke rart jeg ikke fant noe.

Bean: Er det mye rimeligere i Sverige?

Takk for gode tips!


#6

ingling sa for siden:

Det går helt fint å bake rundstykker med spelt altså, jeg baker absolutt alt med det. Ellers får du kjøpt havremel hvis du ikke vil male havregryn selv. Jeg synes de fleste glutenfrie knekkebrød smaker litt papp, men de fra Semper går an. Mye billigere og bedre utvalg i Sverige, ja. Interessant med den dietten, fortell gjerne hvordan det går! Jeg har unngått blant annet hvete og rug i noen år og merker stor forskjell på magen.


#7

Nip sa for siden:

Vil gjerne høre hvordan det går med å teste ut dietten.

Om du liker å bake så er det nok mye enklere å finne fine oppskrifter på nettet enn å kjøpe ferdigproduktene, jeg synes nesten alt "glutenfritt" ofte er veldig karbohydratprodukter med mye sukker, maismel o.l så kjøper aldri de.


#8

m^2 sa for siden:

:nemlig:

Med mindre man får tak i lavkarboprodukter som også er glutenfrie.


#9

Bean sa for siden:

Det er noe billigere også har de større utvalg i glutenfri produkter så når vi tar turen handler vi inn i store kvanta spesielt tørrvarer som melblandinger, knekkebrød, pasta osv.


#10

ingling sa for siden:

Enig i dette. For meg kan glutenfrie produkter med mye stivelse lage like mye magekrøll som hvete og rug. (Jeg er ikke cøliaker, altså)


#11

Syrin sa for siden:

Berre så du er klar over det, så er spelt i nær slekt med kveite (hvete). Du bør kanskje sjekke det opp om du kan ete det. Mi jente tåler ikkje kveite, rug og bygg. Heller ikkje spelt.

Havre kan ho egentlig ha, men den er forurensa i møllene av andre kornsorter, og kan ikkje brukast. Er det på grunn av gluten du har fått beskjed om at du ikkje kan ha kveite, rug og bygg, men havre? (havre er naturlig glutenfri, men altså forurensa)


#12

Syrin sa for siden:

Da ser eg at det handlar om karbohydrat.
Men så rart at havre er ok da, men ikkje andre kornsorter. Det tyder på at havre verkeleg er ein super vare altså; både naturlig glutenfri og bra for dei med diverse fordøyelsesproblem!
www.forskning.no/artikler/2013/april/354739


#13

IzziCreo sa for siden:

Jeg er spent på om jeg får til gjennomført testing av FODMAP. Det er veldig mye som er nei på listen. Interessant det dere nevner om at glutenfrie produkter gjerne er stappfull av andre ting man helst vil unngå. Jeg prøver i tillegg å gå ned noen kg som siste graviditet gav meg, så fokuset mitt har jo vært f.eks. grove rugprodukter, mye grønnsaker etc. Da kommer jeg til å bake :) Godt å høre at det funker fint med rundstykker også. Synes dette er så enkelt ift porsjoner med tanke på at det nok kun er meg (kanskje mellomste) som trenger å spise det.

Syrin: Nei, det er ikke gluten, men oppblåsthet det er snakk om. Det er virkelig stor forskjell på magemålet mitt fra morning og til kvelds. Dessverre ikke uvanlig når man har den diagnosen jeg har, men tenker at det kan være greit å sjekke ut om jeg kan få bukt med det.


#14

Erica sa for siden:

Hjemmelagde knekkebrød med masse frø og havregryn i må da være bra? Enkelt å lage også.


#15

Syrin sa for siden:

Kan skrive under på at spesialmat for cøliakere ikkje er like bra for helsa alltid. Hos oss er cøliaki kombinert med diabetes. Det er ikkje alltid like lurt å kjøpe glutenfri frokostblanding for å seie det sånn :skrekk:

Betre å lage sjølv, men det kostar sjølvsagt noko det også - i tid og innsats.


#16

Syrin sa for siden:

For å presisiere: "look alike"-varer som er glutenfrie er ofte ikkje særlig gunstige for helsa. Men naturlig glutenfri mat kan derimot vere svært bra - eksempelvis ris (helst villris), steikte grønsaker, salat, frø og nøtter, bær, kjøtt og fisk etc etc.


#17

IzziCreo sa for siden:

Da har jeg fått kjøpt meg en pakke havreknekkebrød fra Semper, samt havremel fra Bjørn (de som lager havregryn). Så får vi se :jupp:


#18

IzziCreo sa for siden:

Ikke brødmat akkurat, men idag spiste jeg en pastasaus med paprika, squash og creme fraiche. Ikveld har jeg kjempevondt og magemålet har gått opp med hele 12 cm :dåne: Siden squash og paprika er på safe listen i FODMAP så må det jo være creme fraish'en da?! :vetikke: Alt annet jeg har spist idag er ting jeg spiser til vanlig, og ikke reagert på... Men veldig lenge siden jeg har laget denne pastasausen...

Noen flere som reagerer på creme fraiche? Jeg har brukt lett varianten som pizzasaus tidligere, og ikke reagert nevneverdig, men denne gangen kjøpte min kjære den vanlige og det var jo større mengder enn litt på pizzabunnen...


#19

Nera sa for siden:

Jeg har en lett grad av laktoseintoleranse, og kan reagere på rømme og crème fraiche dersom det er litt mengde. Jeg sjekket nå, og lett og ekstra lett cf inneholder mer laktose enn den vanlige, noe jeg ikke var klar over. Kan det være fettet du reagerte på?

Jeg spiste ikke noe brød eller knekkebrød etter middagen i går (jf tråden min med litt samme problemstilling), og er mye mindre oppblåst nå enn jeg har vært de siste morgenene. Jeg håper...


#20

IzziCreo sa for siden:

Takk for svar, Nera. Usikker på laktose jeg også, men har vel i første omgang latt være å gjøre noe med melkeprodukter.

Nå skal det sies at det var virus inne i bildet her også... Etter intense magesmerter gjennom kvelden og deler av natten, så kom oppkastet :skremt: Men jeg ante egentlig ikke at magen blåser seg så opp i forkant av det, så selv om to av barna her har hatt det i helgen så tenkte jeg at det antakelig ikke var det (de var ikke plaget av magevondt i forkant). Eldste spydde også i natt (heller ikke vondt i forkant annet enn en halv time før). Så jeg trooor jeg unngår creme fraiche fremover, ihvertfall i mengder. Kanskje jeg beholder litt som pizzasaus.

Spennende å følge, Nera! Håpr det holder seg slik fremover for deg. Jeg merket kjapt at jeg ble bedre. Og etter to uker uten, så fikk jeg så lyst på Husman knekkebrød, og kort tid etter så blåste magen seg opp som en ballong - +8 cm på magemålet :dåne:


#21

Tallulah sa for siden:

Skal du ha glutenfritt eller bare hvetefritt? Spelt er en hvetetype, som inneholder gluten. Den oppfører seg kliss makent hvetemel sånn rent bakeegenskapsmessig. Havremel er det heller ikke noe problem å bake med, ei heller emmer, som også er et urhveteslag, slik som spelt.


#22

Nera sa for siden:

Det er veldig merkelig at det skal være så stor forskjell på spelt og hvete når det gjelder hvordan de brytes ned i tarmen, men jeg håper for min del at det holder å kutte hvete og rug i første omgang. Jeg har handlet litt ymse melblandinget, glutenfrie knekkebrød og frossent brød fra Semper, for å teste ut.


#23

ingling sa for siden:

Vær obs på at en del ferdig glutenfritt har mye stivelse i seg, så det kan hende du vil reagere på det, avhengig av hva som forårsaker smertene dine. Jeg funker godt på spelt, men aller best med lite stivelse i form av brødmat, pasta etc.


#24

Nera sa for siden:

Jeg spiser ganske lite brødmat til vanlig, kanskje 1-2 skiver brød eller knekkebrød i løpet av dagen, men det er alltid greit å være litt obs. Jeg burde bli flinkere til å planlegge ting som salater, middagsrester osv som lunsj.


#25

m^2 sa for siden:

Jeg har for ikke så lenge siden vært hos ernæringsfysiolog på sykehuset og diskutert FODMAP, nå sitter jeg her med papirene foran meg - og i det "opplegget" som de referer til her er det en 2 måneders basisdiett, også skal man reintrodusere én matgruppe om gangen.
Laktose er en av de matgruppene.

Har du vært gjennom den biten så du vet om det kom noen reaksjon der eller ikke?

Når det gjelder spelt, i oversikten jeg fikk står ikke det på lista over lovlig mat i den der basisperioden ser jeg (men havre står der). Samtidig står det her at man etterhvert skal kunne tåle havre, bygg og rug. (men igjen, spelt står ikke der - men det kan jo bety at de ikke har tenkt på det også…) Logikken er at man på lav FODMAP-diett unngår karbohydrater (fruktaner) mens man på glutenfri diett unngår glutenproteinet. :gruble:

(Jeg har fått dette som et forslag til lillegutt, men han er cøliakiker så det blir jo litt annerledes for han.)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.