Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bilsete til baby som håndbagasje på fly?

#1

Éowyn sa for siden:

Hvis jeg har forstått det riktig så kan jeg, om jeg betaler for et ekstra sete, ha med bilsete ombord i flyet. (Da vil jo bilsetet spennes fast i flysetet og babyen kan sitte der.)

Hvis jeg ikke kjøper et ekstra sete, men skal ha babyen på fanget - kan jeg ha med meg bilsetet inn på flyet da? Vil det få plass i "hattehyllen"? (Husker ikke hva det egentlig kalles på norsk.) Setet er Maxicosi cabriofix.

Det er ikke aktuelt å sende det med vanlig bagasje. Jeg har sett hvordan kofferter og bager behandles. Jeg vil ikke at bilsetet skal utsettes for den samme behandlingen.


#2

Sitron sa for siden:

Jeg tror ikke det er plass til seter i hattehyllen. Et bilsete vil nå uansett sendes som spesialbagasje og muligens få litt mildere behandling.


#3

Irma sa for siden:

Dette ville jeg undersøkt på forhånd iallefall. Og målt med målebånd. Vet om folk som har reist med bilsete som håndbagasje, men da på langdistanse. Sikkerhetsmessig stiller jeg egentlig litt spørsmål ved det, hvis bilsetet ikke kan festes skikkelig i flysetet.

Vi hadde med bilsetet som spesialbagasje til Mallorca for noen uker siden, og det fungerte helt fint. Ikke en skramme.


#4

Bokormen sa for siden:

Vi fikk ikke med bilsetet inn på flyet sist vi var på reise, det måtte sendes med spesialbagasjen.


#5

annemede sa for siden:

Vi har et gammelt maxicosi sete, og det fikk/får plass i hattehyllen, et sånt babysete.


#6

Elin sa for siden:

Om det får plass eller ikke er avhengig av flytypens hattehyllestørrelse og hvilken modell bilsete du har.

Babysetet til Maxi Cosi får plass i de fleste hattehyller i større fly. MEN det er ikke sikkert du kan ta det med deg. DERSOM det er plass i hattehyllen og dersom du har lite håndbagasje kan det være at du får det til, men egentlig skal bilseter sendes som spesialbagasje (altså på samme måte som barnevogner, golfutstyr, instrumenter m.m.).

Dersom du har tenkt å sette barnet i bilsetet i et ledig sete ombord, så er det avhengig av at du får vindusplass for setet, da det ikke er lov å plassere setet i andre ledige seter enn vindusseter. Dette må du da i så fall presisere dersom du betaler for et ekstra sete. De kommersielle flyselskapene (SAS, KLM, AirFrance osv) tar seg ikke betalt dersom det er ledig plass ombord (men det vet man jo gjerne ikke på forhånd....) og dersom det ikke er plass, da får du ikke brukt det. Lavpris-selskapene (som Norwegian, Sterling, Ryanair osv. ) tar betalt for å bruke eget sete til bilsete uansett.


#7

Nenne sa for siden:

Det lureste er å ta med setet inn i flyet uten å kjøpe ekstra sete. Er det ledig plass får du spenne det fast i setet alldeles gratis, er det ikke ledig plass legger de setet vekk i et skap de har bak i flyet og blir penere behandlet enn normal bagasje.


#8

Elin sa for siden:

Dette er ikke sikkert. Det er avhengig av hvilket flyselskap man flyr. Og det er slett ikke sikkert at setet blir lagt i et "skap bak", for det finnes ikke noe "skap bak" bare evt velvilje fra kabinpersonalet at de legger setet i et av sine egne skap. Er det ikke plass, blir setet sendt ned i lasterommet (for spesialbagasje - og da er sjansen minimal for at setet skal bli skadet)


#9

Lenam sa for siden:

Jeg har hatt mitt MaxiCosi sete med meg stortsett over alt jeg har flydd, har vel hendt en eller to ganger at setet har måttet plasseres noen andre plasser en i hatthylla over meg pga av at det har vært fullt.


#10

Koma sa for siden:

Dette må være nytt. Jeg hadde 10 flyturer med snuppa i Maxi-Cosi før hun vokste ut av det. Vi tok det med inn i kabinen, og kun en gang opplevde vi at det ikke var ekstra plass slik at hun kunne sitte i setet. Da ble det plassert i ett skap langt frem i kabinen. Vi opplevde aldri å måtte betale for det ekstra setet, uansett om det var SAS, Norwegian eller Sterling, eller om det var innenlands eller utenlands. Vi møtte stor velvillighet hver gang, og ingen sure miner (ihvertfall ikke ovenfor oss) for at vi hadde med setet til gaten. De ordnet som sagt plass 90% av gangene.


#11

Agent Scully sa for siden:

Ryanair lar deg IKKE ta med setet inn på flyet, selv om det er ledige seter, og selv om man har betalt for ekstra sete :erfart:
Man får ha setet med til gaten/flyet, så må man si farvel det og flypersonalet tar det. Mener jeg fikk det tilbake ved flyet.

På SAS og KLM har jeg både betalt for sete, og fått lov til å ha med inn når det har vært lite folk. Jeg har alltid fått lov til å ta det med til gaten.


#12

Guava sa for siden:

Vi har også reist med fly flere ganger med bilsete og har opplevd kun en eneste gang at vi har fått ha setet i kabinen. De andre gangene har vi enten fått beskjed ved innsjekking om at det ikke er plass, eller vi har måtte sendt det som baggasje fra gaten.. eller de kabinansatte har satt det på et annet sted i flyet.
Nå skal det sies at det har vært ganske fulle fly vi reiste med i den tiden.
Det var Sas/Braathens, Widerøe og Norwegian. I Widerøeflyet var det ikke plass noe sted i kabinen til setet.

Da jeg reiste med Lufthansa i et bittelite jetfly for en stund siden var det noen som ville ha med seg bilsete inn. De+ mange andre med stor håndbaggasje måtte sende det med den andre baggasjen. Det var ikke sjans til å få plass i det lille flyet.


#13

liefje sa for siden:

Vi hadde saant "vognunderstell" som man kunne sette Maxicosisetet oppaa. Dette brukte vi som "vogn" da vi var ute og reiste med E. da han var liten. Vognen faar man jo ha med bort til utgangen uansett og man kan faa den igjen ved utgangen dit man kommer. Hvis det var plass (eller hvis vi bestilte eget sete til han), fikk vi ta med Maxicosisetet inn i flyet. Hvis ikke ble det tatt haand om av bakkepersonalet og lagt direkte inn i flyets bagasjerom (omvendt der vi landet) slik at det ikke ble skadet. Dette synes jeg er beste lösning. Hvis man trenger vogn i tillegg, faar man heller sende denne som spesialbagasje.


#14

Elin sa for siden:

Nei, det er ikke noe nytt, og at du er blitt møtt med velvilje med setet ombord betyr ikke at det alltid vil være slik og spesiellt ikke med stappfullt fly.
Nei, på SAS betaler man ikke dersom det er ledig sete og man kan plassere bilsetet der. Slik er det IKKE på Sterling og Norwegian (noe sted må jo de også tjene pengene sine med såpass billige billetter). Her har jeg sakset bl.a. fra Norwegians reiseinformasjon:

Type passasjerAlder på dato for returreiseSeteMerknaderBarnunder 2 årNei

Barnet må sitte på fanget til en medreisende voksen. Kun et barn pr. medreisende voksen på 16 år eller eldre. Om man medbringer egen barnestol må man løse billett som for barn

...og at du da har vært heldig og at kabinpersonalet tok setet ditt og satte i skapet for business-class-passasjerenes yttertøy, eller kabinpersonalets låsbare skap for personlige eiendeler, er ja, ene og alene velvilje og at de har plass. Dersom det er fullt, så er det fullt....

Poenget mitt, er at man bør ikke basere seg på at man får plassert bilsetet i et ledig sete ombord dersom man ikke orker tanken på å ha barnet på fanget hele flyreisen, for da kan man bli skuffet dersom det ikke blir slik en har tenkt.


#15

Fara sa for siden:

Vi fikk ta inn setet til B da han var liten og ble da spurt om vi ville bruke et ledig sete til å sette han i. Ingen som nektet oss å ta med setet inn og det fikk plass i hattehylla.


#16

Elin sa for siden:

Jeg skal ikke si for sikkert hva Ryanair praktiserer og ikke praktiserer, for jeg har aldri fløyet med dem, og skal heller aldri gjøre det, og de har svært mange egenproduserte Ryanair-regler, men jeg vet at barnevogner og annen ekstra-bagasje faller innunder den vanlige bagasjekvoten hos Ryanair, og at man ikke må overskride på kiloene inkludert evt. barnevogn og bilsete. Derfor tillater de antakeligvis ikke bilseter ombord nei. Noe sted må jo de også tjene pengene sine....på overvekt altså.


#17

Elin sa for siden:

Som sagt, det avhenger hvilket flyselskap man flyr og om flyet er fullt eller ikke, og ofte er man heldig.


#18

Agent Scully sa for siden:

Og et spebarn kjøper lite mat ombord og lite taxfree på flyplassen og er følgelig en lite ønsket kunde. Det står sågar på hjemmesidene deres at det ikke er mulig å ha eget sete/bilsete til spebarn. You get what you pay for.


#19

Koma sa for siden:

Jeg forteller bare min erfaring. Og jeg har ikke noe problem med å forstå at dersom det er fullt, så får ikke vi plass til setet. Det er jo opplagt. Det er jo heller ikke noe man forventer, men heller noe man håper på, at man får ta med setet inn. Det vet man jo ikke før man sjekker inn. Vi har pleid å si fra ved innsjekking, og også ved gaten for å dobbeltsjekke at det er plass til barnesetet, og har da vært heldige.

At Sterling skriver at man må betale, må være hvis man vil ha garantert plass til setet. Vi har som sagt ikke betalt på våre 4 reiser med Sterling.


#20

Elin sa for siden:

...og Sterling har ingen rutiner for å ta betalt for sete ombord og da blir det ord mot ord ombord og den diskusjonen vil de vil unngå, og da er man jo heldig de gangene det er ledig sete;)
Min erfaring er også at det stort sett går greit (ettersom det er jobben min opplever jeg det jo mer eller mindre daglig) privat også, men jeg har opplevd bla. på Transavia at vi måtte fjerne setet, sette ungen på fanget hele flyturen til tross for at de hadde 40 ledige seter eller mer, for vi hadde ikke betalt for eget sete til bilsete og kunne dermed ikke vise at vi hadde krav på det....


#21

Koma sa for siden:

Når vi har reist med bilsete har vi spurt om dette ved innsjekking, da hadde de hatt plenty mulighet til å si at da må vi kjøpe egen billett.:confused:
Vi har på ingen måte prøvd å lure setet ombord. Vi har vel hver gang fått beskjed i innsjekking at det kan være vi må sende setet ned "sklia" når vi kommer til gaten, hvis det er fullt. Derfor har vi alltid sagt fra til personalet i gaten i god tid før ombordstigning, samt tatt med oss en plastpose fra spesialbagasje-skranken, i tilfelle vi må sende det.


#22

Éowyn sa for siden:

Hm... Virker nesten som det er litt flaks som avgjør om man får det med seg som håndbagsje eller ikke? Skal det sendes som spesialbagasje bør jeg vel pakke det ekstra godt inn for å hindre skader. Jeg er så redd for at det skal få skader som vil utgjøre en risiko i tilfellet vi havner i en bilulykke.

Heller mer og mer over på å ta nattoget. Det burde gå rimelig greit med en 5-åring og en baby.


#23

Miss Norway sa for siden:

Jeg kjenner på meg at når det gjelder råd om flyreiser så har Elin alltid rett.

Så også denne gangen. Man kan selvsagt ta sjansen på at ting "ordner seg", og det gjør det heldigvis ofte, men noen selskaper er mer nazi på reglene sine enn andre. Og noen yter bedre service overfor reisende med spedbarn enn andre. Men skal man være sikker så har Elin full kontroll på detaljene altså og jeg selv stoler mye mer på hennes info enn empiriske, anekdotiske beretninger om hva som har "gått gjennom" tidligere.


#24

Koma sa for siden:

Selvsagt har Elin rett i at man i utgangspunktet ikke har noen rett til å ta med sete inn hvis man ikke har betalt for egen plass. Det er vel ingen som har sagt noe annet?
At du ikke stoler på mine empiriske anekdotiske beretninger må jo stå på din regning? Det er jo ikke akkurat slik at jeg lyver, jeg forteller min erfaring om selskapenes praksis. Jeg har ingen forutsetninger for å si om dette er representativt, eller om jeg har vært veldig heldig.


#25

Sitron sa for siden:

:knegg:


#26

Lilleville sa for siden:

Enig! Bedre å spørre om tilgivelse osv... Vi har iallefall aldri hatt no problem med å ha med MaxiCosi setet vårt på flyet. Er det smekkfult legger vi det igjen ved inngangen til flyet. Da tar de det først ut igjen og det står der når vi går ut av flyet igjen.
God tur!


#27

Martis sa for siden:

Vi fikk bestandig ta med bilsetet inn i kabinen når Junior var mindre. På alle turene, foruten om en var det ledig kapasitet, slik at vi kunne ha setet stående i et ledig sete ved siden av oss. En gang var det helt fullt og setet ble plassert i skapet til flyvertene.

Å sende setet i baggasjerommet var aldri et alternativ. Nå som Junior er blitt større, leier vi seter der vi er :nikker:


#28

Botero sa for siden:

Jeg fikk Maxi Cosi 2 ganger med Norwegian inn i fly.
Vis barn ha en egen sette, can man ha bilsete inn i fly med KLM og Air France.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.