Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fordeler og ulemper ved å ha mange språk i verden?

#1

LilleT sa for siden:

Hva mener du?


#2

Blåbær sa for siden:

En ulempe er jo klart at færre forstår hverandre, men når det nå er slik vil det også være en ulempe å kutte ut språk fordi språket ofte er tilpasset kultur og levemåte. Ved å kutte ut enkelte språk kan ord og utrykk som er tilpasset kulturen forsvinne. Språk er også en viktig del av menneskets identitet, og noe som knytter folk sammen. Utfordringen nå er jo at grunnet teknologi er verden blitt så liten.


#3

LilleT sa for siden:

Tusen takk for fint svar, Blåbær!

Jeg er ute etter flest mulig argumenter for og mot, så om noen andre føler for å bidra med noe, er det flott! :)


#4

Toffskij sa for siden:

Jeg nekter å komme med annet enn for-argumenter: :p

For det første ville jo en drastisk reduksjon av verdens språklige mangfold være et alvorlig overgrep. Det ville henvise masse mennesker til å klare seg på språk de kan dårligere enn morsmålet, noe som vil være til alvorlig ulempe for dem, kanskje i flere generasjoner. Det vil også kutte båndene til kulturarven deres – kultur overleveres i språk, og kultur overlevert på språk som ingen lenger snakker, ligger tynt an. Nå er jo språkdød noe som skjer hele tida helt av seg selv og har gjort det lenge, men det er overhodet ikke noe man bør jobbe for.

For det andre er det mye gøyere å være lingvist når det språklige mangfoldet er størst mulig. Så klart! Det finnes grammatiske fenomener i en del nordamerikanske indianerspråk, for eksempel, som vi ikke i vår villeste fantasi kunne forestilt oss om vi bare kjente til de europeiske språkene.

For det tredje tror jeg det er fåfengt. Det som typisk skjer når et språk tjener som lingua franca i store områder, er jo diversifisering. Språket suger til seg trekk fra de lokale språkene (substrat), og blir stadig mer forskjellige, og splittes ofte helt til gjensidig uforståelige språk. Husk at spansk, portugisisk, fransk, rumensk, italiensk og sardisk alle springer ut av latinens lingua franca-funksjon i middelhavsområdet. For eksempel. Og se hvor mye rart som skjer med engelsk rundt omkring i verden i dag.


#5

LilleT sa for siden:

Takk for interessante ekspertinnspill, Toffskij!


#6

Nasse sa for siden:

Mangfold av språk og mennesker gjør verden et mer spennende og interessant sted å bo.


#7

kamp sa for siden:

Tenk så kjedelig det ville vert å dra på ferie til Asia og forstå hva alle sier..


#8

Dixie Diner sa for siden:

Ja til mangfold og masse, massevis av språk. Dog synes jeg absolutt alle kunne hatt ETT felles andrespråk, feks. engelsk. Hadde gjort ting litt enklere. har italiensk familie som ikke kan et kvekk annet enn italiensk


#9

LilleT sa for siden:

Tusen takk for nyttige innspill!


#10

tor.b sa for siden:

HAHA Dette må jo være det beste argumentet! :D


#11

Toffskij sa for siden:

Selvfølgelig. :nemlig:


#12

Polyanna sa for siden:

Alt det Toffskij sa, bortsett fra det med Lingua franca, for det vet jeg ikke hva er...

Jeg syns det er dødskult at man kan bruke språk til å finne ut av for eksempel et folks vandrehistorie - hvor de kom fra. Og hva de har levd av. Alt mulig. Og hvis ikke noen få sjeler fortsatt hadde snakket koptisk så er det slett ikke sikkert man hadde klart å tolke de egyptiske skrifttegnene!! Tenk hva vi hadde gått glipp av da!


#13

Toffskij sa for siden:

Og ikke kan du google heller, stakkars. :dakars:

Nei, det betyr bare felles kommunikasjonsspråk. Som engelsk i store deler av verden, swahili i store deler av Afrika, russisk i den tidligere østblokken.


#14

Polyanna sa for siden:

Jeg var temmelig sikker på at din forklaring ville være bedre enn Google sin. :nemlig:


#15

Maverick sa for siden:

:woohoo:

Jeg som nettopp har lest kapittelet i norskboka om globalisering og språk! :hyper: Bortsett fra at Magnus Marsdal gjorde fullstendig skivebom med å kritisere globalisering og samtidig påstå at tavernaen ligger på Tynset, (er man opptatt av lokale forhold vet man da så klart at den ligger i ALVDAL!), synes jeg det er strålende å beholde språkene, språk gir tilhørighet, tilhørighet gir røtter, røtter gir ro, ro gir fred.

Case closed.

Ja, og det Toffskij sa.


#16

Karamell sa for siden:

Jeg googlet globalisering og havnet her. :humre: 18-åringen skal ha muntlig i faget sosiologi og sosialantropologi. :nemlig:


#17

LilleT sa for siden:

Denne tråden kan jeg ikke huske at jeg startet. Nå lurer jeg veldig på hva grunnen var ... :gruble:

Lykke til til sønnen! :heia:


#18

Guava sa for siden:

Språkenes estetikk er grunn nok i seg selv. :hjerter:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.