Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan spise "regnbuen" hver dag?

#1

guttemamma sa for siden:

Hørte et foredrag om en 6 barns lege, trønder, som sa man skulle spise regnbuens farger av frukt og grønnsaker helst til alle måltid (som en pencilinkur man tar påfyll av 3 ganger om dagen og ikke alt på en gang)

Så hvilke frukt/grønnsaker kan man spise til hver farge? Tenkte å henge en lapp på kjøleskapet til inspirasjon

Det er fargen INNI som teller, så feks alle epler er hvite.

Kom med forslag!

Hvit: epler, amerikanske blåbær
Gult: paprika, appelsin
Orange: gulrot
Rød: bringebær, jordbær
Lilla:
Grønt:Kiwi, salat
Blå

(Kjente jeg ble litt usikker på fargene i regnbuen og)


#2

Ru sa for siden:

Hvit i regnbuen? :niks:

R

Spoiler
ød

O

Spoiler
ransje

G

Spoiler
ul

G

Spoiler
rønn

B

Spoiler

I

Spoiler
ndigo

F

Spoiler
iolett

Er huskeregelen. Kommer du på dem nå? :humre:


#3

Cuyahoga sa for siden:

Jeg synes ofte det er vanskelig å få i meg nok grønnsaker, så jeg tror ikke jeg skal ha ambisjoner om at grønnsakene skal ha riktig farge også. Og definitivt ikke til alle måltider! :knegg:

Men rødkål kan kanskje passere som lilla?

Blå druer.

Grønne bønnespirer.

Gul mango.


#4

Frk_Fryd sa for siden:

Vanlige blåbær, bjørnebær

rødbeter

rød paprika


#5

Ru sa for siden:

Blå: Blå kongo-poteter. De er kanskje mer indigo/fiolett, men da har jeg den i boks om ikke annet. :stolt:


#6

Ruslebiffen sa for siden:

Berit Nordstrand er ei klok dame. :)

Føyde til det jeg kom på i farten:

Hvit: epler, amerikanske blåbær, blomkål, pastinakk, sellerirot, squash, aubergine, ulike meloner, løk, neper, reddik, banan, purre, vårløk, pære, potet
Gult: paprika, appelsin, honningmelon, kålrabi
Orange: gulrot, paprika,
Rød: bringebær, jordbær, paprika, tomat, granatepler
Lilla: Rødløk, rødkål, rødbeter
Grønt: Kiwi, salat, brokkoli, spinat, agurk, avocado, ulike kåltyper, selleri, sukkererter, brekkbønner, purre, romanesco
Blå: norske blåbær


#7

Che sa for siden:

Berit Norstrand er jo overmenneske omtrent. Man kan jo gå inn i rugg om man allerede føler seg litt liten og utilstrekkelig i utangspunktet.- men dama er fin, det skal hun ha.

Jeg vil nok ha problemer med å spise regnbuen, men kan bidra med søtpotet som oransje, om ikke annet.


#8

Mjau sa for siden:

Jeg skal prøve å gå med meg Berit Nordstrands foredrag på samfunnshuset def jeg kommer fra i februar. Hun er flink og veldig inspirerende!
Friske urter dekker det grønne.
Til hvert måltid er ikke så lett å få til da... men grunntanken hennes syns jeg ee veldig fornuftig.


#9

m^2 sa for siden:

hvit: knutekål
grønn: erter


#10

Pepper Lemon sa for siden:

Det teller vel hvilken farge skallet har, om man spiser det?

Blå: Blå druer! (Eller, lilla, kanskje?)


#11

Pepper Lemon sa for siden:

Åja, Cuya hadde skrevet det. Aubergine, da. Det er vel lilla. For man spiser jo skallet. Asparges er grønn.


#12

Tallulah sa for siden:

Denne teorien bruker de mye i koreansk mat, faktisk. Der er målet at hvert måltid skal bestå av minst 5 farger. Ikke nødvendigvis bare av frukt og grønt, da.


#13

Cauchy sa for siden:

Hvit: Litchi
Orange: Cantaloupemelon, papaya, sharonfrukt
Rød: Vannmelon, rips, fiken
Lilla: Solbær
Gul: Plomme, fersken, nektarin


#14

Che sa for siden:

Jeg vil tro at dette faktisk kan motivere barn til å spise mer frukt og grønt i alle fall.


#15

Nip sa for siden:

Aubergine kan stekes i små biter sammen med kjøtt for å få i seg lilla (om det går som det, eller "rød"løk som egentlig er mer lilla) :)

Minsten får helt klart ikke i seg alle fargene hver dag… gulrøtter er vel det han spiser mest av.

Grønn: avokado kan lures på tacolefsene, sammen med agurk. Kiwi i biter. Erter spiser han i fiskeboller i hvit saus
Gul: banan, appelsin hakket løk brukes flittig i kjøttdeig og supper, hvitløk også, honningmelon spises mye av i perioder. Kålrot går å mose litt i potetmosen, eller brukes i grønnsaksuppe (sellerirot også). Løk i pytt i panne :)
rød: Chili brukes i diverse, økologisk ketchup med rørsukker, vannmelon spises mest som sommeren. Tomater brukes mye i f.eks tomatsuppe, spagetti bolognese o.l (han liker ikke ferske tomater, paprika eller noe). Bringebær særlig om han får vaniljesaus
Oransje: gulrøtter, det kan rives i brødbakst i tillegg til å ha rå til dip. Rives i bolognese saus, tomatsuppe
blå: spises nok lite her, men minsten spurte om jeg kunne kjøpe blåbær i dag så da får vi se (han pleier ikke spise det) :P

Kål spiser minsten faktisk om jeg lager kålgryte

Minsten spiser nok mest grønnsaker/frukt med kamerater på besøk, da skjærer jeg ofte opp 2-3 alternativer og de spiser det de liker


#16

guttemamma sa for siden:

Takk for mange svar, flere ønskes!

Jeg kom på dette foredraget idag når jeg laget matpakke. La oppi klementin, gulrot og en orange melon. Ble så mye av en farge.
Siden jeg ukeshander hadde det vært greit med en liste til inspirasjon.

Vi klarer ikke alle farger til hvert måltid, men man kan jo variere litt mer enno har gjort! De får alltid frukt,bær eller grønnsaker i matpakken. Ofte 3 ulike ti g. Restene får de til frokost. Til middag har vi jo grønnsaker men Noen farger oftere enn andre.

Flere tips ønskes!

Rødbeter liker han ene gutten min!
Vanskelig med blå ting


#17

Synnemor sa for siden:

Tips:
Foredraget hennes ligger på NRK nett tv, det gjorde i alle fall det nylig. Jeg og mannen så det sist uke, veldig inspirerende og vi fikk oss en og annen aha-opplevelse, spesielt den om at kjøpebrød og slike melpakker til brød er glutenberiket og gir magetrøbbel hos mange. Vi har lenge hatt mistanke om at kjøpebrød er årsak til mye luftplager og jeg spiser derfor nesten bare hjemmelagde knekkebrød. Nå fikk vi forklaring på årsaken til dette.

Mange fine tips til regnbuen her, de skal jeg ta med meg. Jevnt over er vi flinke med maten, men det er ikke lett å skulle fylle ut en hel regnbue hver dag!


#18

carmenzita sa for siden:

Min eldste spiser kun orange og hvit, til nød gul (gulrot,eple,banan) Alt annet liker han ikke, og ja han har smakt på mye.


#19

Ruslebiffen sa for siden:

Jeg var på foredrag med Berit Nordstrand sommeren 2011, og fikk utrolig mye god inspirasjon for henne. Dette med "å spise en regnbue" synes jeg er en super tankegang siden det rett og slett gjør meg mye mer bevisst på å variere frukt og grønnsaker (dvs. aller mest grønnsaker siden jeg ikke spiser så veldig mye frukt.)

Vi spiser i grunnen sunt uansett (bortsett fra å være litt for glade i sjokkis) men hun fikk meg til å tenke enda mer på små grep som kan gjøres for ytterligere forbedringer. Dessuten ble jeg enda mer oppmerksom på hva kosthold har å si for humøret (da tenker jeg ikke bare på det å kutte sukker f.eks) og det er virkelig viktig for sånne som meg som har hatt noen runder med depresjoner.

Viktig poeng! :nemlig:

Om man baker brød selv så hjelper det ytterligere å gjøre glutenet enklere å fordøye ved å bløtlegge korn/frø/gryn en god stund og deretter langtidsheve deigen. Jeg synes magen min fungerer mye bedre etter at jeg begynte å bløtlegge og langtidsheve. (En annen fin effekt av bløtlegging (sammen med noe med syre) og langtidsheving er at fytinsyren i korn/gryn/frø brytes ned og kroppen tar opp næringsstoffene lettere.)


#20

Synnemor sa for siden:

Takk for tips, det skal jeg prøve!


#21

Nextlife sa for siden:

Jeg tenker at det aller viktigste må være å få i seg rikelig med grønnsaker og litt frukt hver dag, å skulle bruke regnbuefarger hver eneste dag blir jeg litt lattermild av.
Ulike dager har ulike behov, og ikke minst bør jo næringsinnhold og sesong være det viktigste utgangspunktet.


#22

Nip sa for siden:

Enig i det. Fint å tenke på at det er greit å få i seg alle fargene... men ikke hver dag. Heller hva man har lyst på.

Spesielt når det kommer til barn :)


#23

Ruslebiffen sa for siden:

Det er vel mer ment som en huskeregel slik at man blir minnet på at variasjon er en fin ting. Svigerfar kunne f.eks trengt å tenke litt mer regnbueaktig på frukt- og grønt-fronten, siden han stort sett kun spiser brokkoli, gulrot, blomkål og appelsin. :knegg:


#24

Nooria sa for siden:

Poenget er at grønnsakene har de ulike fargene på grunn av ulike stoffer de inneholder og at vi trenger alle disse stoffene. Jeg synes det må være en smart og enkel måte å sikre seg alle disse viktige stoffene på å, spise frukt og grønt i alle regnbuens farger!


#25

Nip sa for siden:

Jepp, men det betyr ikke at man må passe på å få i seg det hver dag, jeg kan sikkert spise mye rødt en dag, så grønt noen andre dager osv…
Må inrømme at det er vanskelig å få i minsten så mye frukt/grønt - han vil helst ikke ha så mye av det, men får det inn her og der. Det er lettest hjemme, på ferie og tur blir ned nesten ingenting annet enn tomatene det er i pasta bolognese eller sausen på pizza :P


#26

Storm sa for siden:

Amerikanske blåbær har jo masse fargestoffer (antioksidanter) i skallet, som man jo spiser, at de bør passere som blå/lilla, mener jeg. Skallet utgjør jo mye av vekten til et blåbær også. Synes også aubergine må passere for blå/lilla.


#27

Synnemor sa for siden:

Jeg var på foredrag med Berit Nordstrand i går kveld, arrangert av treningssenteret jeg går på. De hadde regnet med 150 deltakere, men jammen kom det ikke over 700 og de måtte bytte lokale til byens storstue på et øyeblikks varsel.

Veldig bra foredrag og kjempeinspirerende dame (som definitivt er laget av noe annet enn oss andre :nemlig: ) Det var trangt rundt frukt- og grøntdisken på butikken som ligger like ved lokalet foredraget ble holdt etterpå!! :knegg:


#28

Ruslebiffen sa for siden:

Nja, jeg tror muligens du er laget av omtrent det samme som henne. :D

Men så bra at du syntes hun var så inspirerende! Det er tre år siden jeg var på foredrag med henne (men hadde lest mye om henne fra før av), og selv om jeg kan mye om kosthold i utgangspunktet fikk jeg så mange nye og fine innfallvinkler fra henne. Og ikke minst inspirasjon. Samt en gullgod unnskyldning å spise mørk sjokolade hver dag. :hehehe:

Jeg har mange ganger tenkt at hun burde komme å holde foredrag for de som styrer matbudsjettene og hva som lages av mat på sykehjem rundt omkring. På hjemmet der min bestemor bor serveres det ikke sjelden Grandiosa eller pølse med brød til lunsj. Eventuelt fruktsalat med krem. De gamle trenger jo virkelig noe helt annet! Energitett mat, mat som setter fart på magen (sånn at de kan redusere på mengden avføringsmiddel de gir til brukerene) og mat som virkelig gjør noe for dem. Sukk.


#29

Synnemor sa for siden:

Takk for at du har troa på meg, men jeg bruker definitivt ikke en time på middagslaging på hverdager - det får vi ikke til. Heldigvis klarer jeg å lage enkle, men sunne middager. Vi er igrunnen ganske flinke til å spise slik hun synes vi bør ;)

Når det gjelder mat på sykehjem, var hun inne på nettopp det i foredraget - at penger styrer kosthold og at de eldre får mat som ikke gir dem energi. For tenk om gamle fru Olsen hadde fått nøtter og mørk sjokolade til kaffen i stedet for wienerbrød, da hadde hun kanskje husket hva hun het, når barnebarna var født og satt krav (det sistnevnte kunne jo fort blitt et problem på våre mange dårlig bemannede sykehjem :nemlig: )

Jeg har hatt om kosthold og ernæring på universitetsnivå på studiet mitt, men fikk likevel masse inspirasjon fra henne - hun har en egen evne til å formidle kunnskap på en måte som alle kan forstå og nyttegjøre seg av, inkl. praktiske eksempler på hvordan man kan spise sunnere og ikke minst lure mann og barn til det samme.


#30

Ruslebiffen sa for siden:

Jeg mener det var gjort en undersøkelse på et sykehjem i Nord-Trøndelag der det i en periode hadde blitt servert havregrøt med blåbær til frokost i stedet for kneippbrød med div. pålegg. Energinivået til beboerene hadde gått betraktelig opp og antall betennelsestilstander, og dermed medikamentbruk, hadde gått ned. Skal se om jeg finner det.


#31

Teofelia sa for siden:

Hverken hvit eller lilla er med i den norske regnbuen. :skuffet:


#32

Ruslebiffen sa for siden:

Var visst havresuppe og ikke havregrøt, og til kvelds og ikke frokost. Men resultatet er iøynefallende: www.nrk.no/trondelag/eldre-ble-friskere-med-havresuppe-1.7814711


#33

Ruslebiffen sa for siden:

Glemte visst å kommentere denne, men jeg er selvfølgelig helt enig.

Mange oppfatter henne nok som en superdame (og det er hun jo også), og jeg har hørt flere kommentere at man kan jo aldri nå opp til slik hun er og at man bare får dårlig samvittighet av slike som henne. Det kan jeg forstå, men samtidig så er det så viktig å tenke at ethvert av kostholdsgrepene hun skisserer man tar gjør kostholdet bedre. Museskritt gjør underverker etterhvert.

Og man trenger slettes ikke bruke en time på hverdagsmiddagen. Man får til himla mye på en halvtime. :)


#34

Esme sa for siden:

Dette var da en ekstremt oppsiktsvekkende påstand! Det tror jeg i utgangspunktet ikke en pøkk på, men skifter mening om du har noe dokumentasjon på det.


#35

Synnemor sa for siden:

Ja, jeg ser den at hun kan virke som et overmenneske - høyt utdannet, 6 unger, tilsynelatende kjernesunn, ser fantastisk ut og er råflink på det hun driver med.

Samtidig tenker jeg at man trenger ikke gjøre ALT som henne, det vil mange ikke ha kapasitet til.

Klarer man å tilegne seg noen tips som bedrer kostholdet, vil det likevel hjelpe. Bare det at man får kunnskap om en del ting man ikke vet - f.eks. det at mel og kjøpebrød er glutenberiket og at mange sliter med det, at det er viktig å spise forskjellige typer frukt og grønt fordi de virker på forskjellige måter i kroppen og at det er mye smartere å spise mørk sjokolade eller nøtter på vei hjem fra jobb i stedet for sukkerfrie pastiller - det er småting som kan ha mye å si for livskvaliteten uten at det nødvendigvis tar så mye tid og krefter å ta hensyn til det.

Veldig interessant den linken du la inn om sykehjemmet i Steinkjer, resultatet av det forsøket overrasker meg dog ikke det minste. Jeg kjenner jo selv hva slags mat jeg funker på og ikke. Jeg antar at det er grunnen til at jeg spiser sunnere jo mer jeg trener - kroppen skriker etter ordentlig mat og jeg orker ikke tanken på grisemat. Helt seriøst, jeg har faktisk valgt å være uten mat et døgn fremfor å spise på McDonald's som var det eneste stedet i hele Milano man kunne få mat på en veldig hellig dag (skjønte vi etterhvert) sist sommer. Jeg trente til og med den dagen uten å ha spist. :nemlig:


#36

Synnemor sa for siden:

Det var ikke ment som en påstand, jeg siterte Berit Nordstrand fra et foredrag med henne jeg var på i går - hun sa selv at dette ble sagt for å provosere. Greia var at med det kostholdet mange har på norske sykehjem i dag, får beboerne ikke nok næring til at kropp og hjerne kan fungere optimalt i forhold til alder og helse ellers. Mange eldre spiser lite, og da er det viktig at de får i seg næringsrik mat og ikke bare vomfyll.


#37

Nextlife sa for siden:

Ikke minst er det et stort poeng om Gamle fruen vil ha eller får til nøtter og mørk sjokolade.

Det er utrolig mye synsing om det dårlige kostholdet som tilbys til eldre mennesker, men man må virkelig ha vært der for å forstå.
Da mener jeg ikke å servere en gammel bestemor eller bestefar et random måltid i ny og ne, men å ha ansvar for hele kostholdet til eldre mennesker (gjerne mange av de, med ulike preferanser og behov) over lang tid.
Man kan tro så mye man vil at 90-åringene vil sette pris på det vi mener er er bra kosthold og flotte retter, men rent generelt,- sånn er det ikke.


#38

mkj sa for siden:

Det er jeg enig i. Jeg kunne strekke meg til ukentlig, det gjør jo at man varierer mer. Det er lett å kjøre seg fast i gulrot- og brokkoliløpet, så ideer til variasjon er jo supert.

Men for de aller fleste med tidsklemme, treninger, sure unger og/eller ektefelle, så tror jeg det er litt mye forlangt å skulle få til dette hver dag året rundt. Mildt sagt.


#39

Ruslebiffen sa for siden:

Det kan godt hende det er slik mange plasser, jeg har kun kjennskap til sykehjemmet der min bestemor bor. Hun er definitivt ikke fornøyd med å få servert grandis og pølse i brød og mye annen tullemat. Jeg tror en del av middagene er greie (de får dem levert fra storkjøkken), men lunsjen, som blir tilberedt på hjemmet, er ofte svært triste greier. Jeg klarer ikke annet enn å tro at mange der ville satt pris på skikkelig og næringsrik mat til lunsj?


#40

Nextlife sa for siden:

Nå har ikke jeg kjennskap til alle sykehjem altså, men der jeg jobbet var det fest når de fikk pølser i brød eller grandis, de elsket det. Lett å spise, smaksrik for gamle, bedøvde smaksløker, og kanskje helt innafor når det gjelder hvor mye næring de faktisk greier å få i seg, ettersom sultfølelsen ikke er hva den var.
Jeg tviler på at dette er dagligdags kost, det går kanskje mer i brødskiver, og da er grandis og pølse en avveksling.
Så lenge helsepersonellet brukes i kjøkkentjenesten finner jeg det helt rimelig at det er slik kost som serveres, som alle andre yrkesgrupper må også disse lage prioriteringer på sine arbeidsoppgaver.
Uansett så har kjøkkensjefene på slike institusjoner utdannelse i å beregne næringsinnhold til denne og andre grupper, så selv om vi kanskje synes det er kjedelig eller tullete, så fyller det sin funksjon i et totalt ernæringsregnskap.

At man skulle prioritert ernæring på en helt annen måte innenfor eldreomsorg er en helt annen sak, jeg synes bare Nordstrand er litt sånn gladkristen i sin misjonering og spissformulering i mye av det hun gjør, og kommer med tåpelige utsagn som ikke tar hensyn til realitetene.


#41

Ruslebiffen sa for siden:

Det er her det skurrer så inderlig for meg. Spesielt grandis er virkelig næringsfattig. Jeg tenker at maten først og fremst bør ha større energitetthet, nettopp fordi de har så dårlig matlyst og for å sikre at de får i seg tilstrekkelig med kalorier.

Jeg skjønner så klart at hva man kan gjøre er begrenset så lenge helsepersonellet tilbereder mye av maten, og retter ikke kritikken mot den gruppen. Jeg finner det bare ekstremt merkelig at ernæring ikke er mer prioritert på sykehjem. Iallefall på det sykehjemmet jeg refererer til.


#42

Insjø sa for siden:

Noen fler :)
Hvit:kamskjell, fisk, hvitløk
Gult: gulasj, gule linser
Orange: søtpotet
Rød: biff, chilli, kidney bønner
Lilla: fiken
Grønt: eple persille
Blå: vindruer, plummer


#43

Joika sa for siden:

Hadde han spedd på med feks litt bær (rødt+blått), så hadde jo han faktisk fått dekket veldig mye. Antagelig mer enn de aller fleste.

I følge ernæringsfyisologen jeg går til, så er det fargen inni som teller. Dermed så passerer nok Auberginer som gul heller...


#44

Joika sa for siden:

Jeg spiser omtrent alle fargene hver dag. Ganske greit om man begynner dagen med en smoothie laget på ymse bær, youghurt vann og egg (+ litt sukrin). Så fortsetter jeg med å knaske litt cherrytomat og sukkererter på jobb. Til middag spiser jeg ofte rotgrønnsaker (lager pure). Hender også jeg spiser grønnsaksdipp med blomkål, brokkoli og gulrot på kvelden.

R: Tomat, bringebær, jordbær
O: Søtpotet eller gulrot
G: Kålrot, persillerot, pastinakk
G: Sukkererter, brokolli
B: Blåbær
I: Bjørnebær?
F:

De tre siste fargene går litt i ett for min del...

Jeg spiser ikke frukt, kun grønnsaker og bær.


#45

Nip sa for siden:

Mulig det, som regel så er det jo i skallet mye av næringen sitter da?


#46

Pelle sa for siden:

Nå er det en stund siden jeg jobbet på et relativt stort sykehjemskjøkken, men der var det virkelig fokus på næring, jeg har feks vispet opp 20 liter hjemmelaget hollandaise for hånd da maskinvispen streiket.

Og pølser var det til kvelds hver lørdag - det var nesten ukas høydepunkt. Grandiosa hadde vi ikke, men hjemmelaget pizza - det syntes de var noen nymotens greier som slettes ikke var populært. Ellers gikk det i hjemmelagde supper til forrett, stek, fiskegrateng (hjemmelaget) mm. Vi som jobbet der spiste også med glede, maten var god og det var også fokus på at det skulle være fargerikt sammensatt - også for de som måtte ha moset mat.

Ænnyhåvv, jeg tenkte litt som Nextlife at jeg er sannelig usikker på om de vil ha dagens sunne kosthold. Vi fikk feks kjeft fordi risen var forklissete og upolert, nei takke seg til Uncle Bens som ikke hang sammen. Det meste skulle være slik det alltid hadde vært, ergo var wienerstang til kaffekos helt toppers. Livet varer ikke så lenge når man først har kommet på sykehjem, så de hadde lyst til å nyte det mens det varte. Sånn før de måtte over på moset mat eller rent flytende.

Når det er sagt, jeg er selvsagt enig i at energitett mat er bra. Men det hadde de altså på dette kommunale sykehjemmet - inkludert havregrøt til frokost for de som ønsket det (men de fleste ville ha brød) og laks og eggerøre på søndagsbrødskiven.


#47

zinatara sa for siden:

Helt enig.

I tillegg kjenner jeg at jeg blir sur når jeg leser at dama skylder på kosthold for økningen av autisme og ADHD. Det finnes ingen beviser for dette og det finnes gode forklaringer på økningen av disse diagnosene som ikke har noe med hverken kosthold eller vaksiner.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.