Har dere gode suppeoppskifter? Med lite kalorier mener jeg ikke sånne som er nesten kalorifrie, altså, sånne det står om i 5:2-tråden. Men gjerne ikke fulle av kremfløte eller seterrømme.
Jeg vender stadig tilbake til kyllingsuppe med kokosmelk og nudler, men jeg trenger flere forslag. Gjerne ting man kan lage store porsjoner av.
Den såkalte Gaiasuppa i 5:2-tråden er en fullgod og kjempesunn grønnsakssuppe den altså, spekket med deilige grønnsaker. Legg til litt kylling, kjøttboller og/eller bønner/linser så har du en deilig, sunn suppe.
Jeg kan bidra med en av mine absolutte favorittsupper, som jeg den siste tiden har laget flere ganger i uka fordi jeg har sinnsykt craving på den, HELE tiden.
Nei det handler for min del om smak og konsistens. Go Green sine er små, harde klumper, helt horrible. SW sine (og rema sine samt noen bokser fra importbutikker) er digre, myke og deilige kikerter. De er som natt og dag sammenlignet med de fæææle fra Go Green og Coop, bla.
Og der fikk jeg svaret :humre: Det var enda godt, for jeg har hørt at du skryter av kikerter, men jeg synes ikke det er så godt :sparke: Men så har jeg kun spist Go Green sine, så da er det kanskje ikke så rart!
Forøvrig skal den suppen lages - og det kjapt! Er den hot (ref curry paste'n)?
Her er den mye omtalte "Gaiasuppen" (håper det er OK Gaia, lettere å finne den her i en suppetråd enn i fastetråden, det er jo en god suppe for alle)
Tomat- og paprikabasert grønnsakssuppe)
Til fire personer:
1,5 l kyllingbuljong
2 kartonger hakkede tomater
1 aubergine i terninger
3-4 gulrøtter (300 gram)
1 rødløk på ca 150 gram
2 søte, røde paprika
2 fedd hvitløk
2 ss honning
1 ss balsamico eddik
1 stor ts olivenolje til steking
Fersk timian, rosmarin og basilikum evt 2 ss provencekrydder
Salt
Pepper
Bak paprikaen i ovnen i 15 min på 250 grader og fjern skallet
Kok opp kyllingbuljong med honning, balsamico og krydder.
Hakk grønnsaker i terninger og stek til løken er gyllen, ha tomater, stekte grønnsaker og paprika i buljongen og kok i min 10 minutter. Kjør til puré med stavmikser. (Aller best blir suppen hvis den får stå og putte en time eller to, da kan man bruke 1 ss honning i steden for 2.)
2 ss olje
2-3 hvitløksfedd, hakket
1 løk, finhakket
2 gulrøtter, i små terninger
2 stilker stangselleri i små terninger
1 ts gurkemeie
1 ts garam masala
1 ts karri
1 ts spisskummen
cayennepepper
1 boks hakkede tomater
3 dl kokosmelk
1 boks røde linser
1 boks grønne linser
2 terninger grønnsaksbuljong
6 dl vann
smak til med salt
Strø over frisk koriander til servering
Blank løk, hvitløk, stangselleri og gulrøtter i oljen. Ha i krydder og rør det sammen med grønnsakene i pannen. Tilsett tomater, kokosmelk, vann og linser. Tilsett buljongterningen når suppen har kokt opp. Rør om av og til og la det småkoke i 30 minutter. Smak til med salt.
Her skulle jeg gjerne hatt en overskrift til suppeoppskriften! Når jeg leser garam masala tenker jeg indisk linsesuppe, men så kommer det kokosmelk, og da blir jeg litt i tvil. :blafre:
Hehe, ikke så rart du ikke (tror du) har likt det så godt da nei, de er grusomme. De gode kikertene kan jeg spise som godteri.
Den pasten jeg bruker er ikke sterk nei. Overhodet ikke. Men pass på om du bruker en annen, for det er stor forskjell på dem. Kanskje ta i litt til å begynne med, og så ha i mer etter smak.
Bare sånn ca, men jeg freser løk, gulrot, hvitløk, chili og ingefær, ja, og så kylling, tilsetter kyllingkraft og kokosmelk, lar det koke til kyllingen er gjennomkokt og smaker til med soyasaus, sweet chilisaus og fiskesaus. Serverer med nudler. Og koriander, hvis jeg har. Det har jeg dessverre nesten aldri. Har av og til paprika i.
Tomatsuppe med linser
2 dl Røde linser
3 boks Hakket tomat
3 ss Tomatpure
12 dl Hønsekraft (fra buljongterning)
1 stk Løk
2 fedd Hvitløk
2 ts Chilipasta
1 stk Saften av sitron
1 ts Timian
5 blad Fersk basilikum
1 ss Olivenolje
Salt og pepper
Hakk løken og stek blank i olje sammen med hakket hvitløk. Rør inn tomatpuré. Ha i buljong og hakkede tomater. La det koke opp, og ha i linser.
Ha i chili og andre urter. La det koke til linsene er møre og supper er nokså tynn. Kjør blandingen i blender til den får en kremet konsistens.
Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Tomatsuppe med kylling
Følg oppskrifta over, men bytt ut linsene med kylling som er forhåndssteikt i panne. La kyllingen trekke eller småkoke omlag 10 minutter i suppa.
Helt greit! Jeg var faktisk i ferd med å legge den inn selv. Den startet jo ikke som en 5:2-suppe, men som et mer fyldig alternativ til tomatsuppe. Uten buljongen (eller, rettere sagt, med ca. 2 dl buljong) er den dessuten en supper saus til både pizza og pasta. :jupp:
Jeg er også veldig glad i gulrot- og ingefærsuppe, som jeg lager på følgende måte (kilden var vel i sin tid Schnuppa):
1,5 dl buljong, kylling eller grønnsak
1-2 rødløk
2-3 fedd hvitløk
1 kg gulrøtter
1 "tommel" ingefær
Olje til steking
Salt og pepper
Bacon
Creme fraiche eller rømme
Godt brød
Hakk løk, hvitløk og ingefær og brun dette raskt i olje. Hell over kyllingbuljong og ha i gulrøtter i biter. Kok gulrøtter myke, mens du sprøsteker bacon. Kjør jevn med stavmikser eller i blender og server med godt brød, en klart rømme eller creme fraiche, toppet med litt bacon (eller spis uten creme fraiche/bacon).
Grønn ertesuppe.
Frosne erter, vann så det dekker ertene i kjelen. I med en buljongterning og kok i 5-10 minutter. Kjør med stavmikser, rund av med en skvett fløte spe evt med mer vann og smak til med salt og pepper.
Server med sprøstekt bacon og revet parmesan, sånn hvis man se bort fra det med kaloriene da.
Jeg lager mest tomatsuppe, brokkolisuppe med kokosmelk, blomkålsuppe eller grønnsaks/kjøttsupper :)
Brokkolisuppe
olje til steking
2 sjalottløk
3 fedd hvitløk
1 liten potet
450 gram brokkoli ca
4-5 dl buljong (pass på å få tak i uten ymse allergener)
1-2 dl lett kokosmelk
chili (krydder)
pepper
en klype malt muskat
Kokt egg
Stek finhakket løk og hvitløk, tilsett potet i biter før du har i buljongvann, chili og brokkoli skjært i biter.
La det hele koke seg mørt før du kjører det med stavmikser. Om du ønsker biter kan du ta ut noen på forhånd.
Ha i kokosmelk, pepper og muskat og server med kokt egg
Jeg har lyst å prøve meg på denne en dag, men et par ting. Er det særlig holdbarhet på slik currypaste? Hva med ingefær? Har aldri brukt de ingrediensene og tenker det blir dumt å kaste det jeg ikke bruker.
Gulrot- og ingefærsuppe serveres straks her. Spent. Men ehh det var først da jeg begynte å lage den jeg rgistrerte at det står HOT. Vesla skal jo ha hun også...
Jeg er veldig glad i Tom kha gai, som vel ikke er helt lavkalori med kokosmelken. Men man kan jo evt. bruke lightvarianten, kanskje?
Jeg fant ikke den oppskriften jeg bruker i farten, men det er jo bare å google til man finner en man liker. Det viktige er ingefær, koriander, lemongrass, kylling og kokosmelk.
Vi hadde den suppen i går, kylling ville vært perfekt i. (Kuttet forøvrig litt i currypasten og krydra litt ekstra med spisskummin, koriander og garam masala for å unngå for sterk suppe til ungene.)
Denne suppa fra Trines matblogg er veldig god. Den inneholder noe matfløte (2 dl), men det blir vel ikke så ille om man deler det på 3-4 porsjoner, samt ikke spiser brød til?
Jeg hadde også litt korianderkrydder i sammen med karri.
Kyllingsuppe med blomkål og koriander: trinesmatblogg.no/2012/02/06/kyllingsuppe-med-blomkal-og-koriander/
Jeg er ikke SÅ redd kalorier, altså. Kokosmelk går helt fint, men jeg tar gjerne den lette varianten. Litt matfløte også. Jeg teller ikke kalorier. Men creme fraiche i litervis trenger det jo ikke være. Særlig siden jeg spiser MYE når det gjelder suppe. Jeg føler det er noe sunt og "vannete" over det, så jeg bøtter ned...
Jeg lagde hjemmelaget ertesuppe i helgen. det tar tid, men det er verdt det!
Bløtlegg 300-500 g gule erter over natta
Kok en stor, røkt svineknoke i ca 2,5 liter vann. Ta ut knoken av krafta, og rens kjøttet av. (Vil du ha den fettfri, så lar du krafta stå kaldt over natta, så er det bare å fjerne fettlokket enkelt.)
Sil vannet av ertene, og kok til de er møre i krafta sammen med 1-2 gule løk. Biter, skiver, ringer er uvesentlig, løken kokes til mos uansett.
Skjær 4 store gulrøtter i biter, og ca 500 g sellerirot og en stor purre. Kokes til det er mørt, og da has kjøttet fra svineknoken oppi også. Smak til med salt og pepper, men svineknoken er ganske salt i utgangspunktet. Kan gjerne langtidskokes i stekovn, 4 timer på ca 150 grader. Da renses kjøttet av knoken rett før servering. Kan selvsagt varieres med kålrot, poteter, pølser osv.
Enda en suppe, denne gangen fra Godt Levert, som hele familien likte Kjapp og enkel å lage var den også, Kan sikkert med hell serveres med naan brød.
Karri-kokos-kyllingsuppe
2 ss solsikkeolje
650 g kyllingfilet - i biter
1 rød chili (finhakket)
1 løk - i terninger
2-3 fedd hvitløk (finhakket)
2-3 ss karripulver (Bruk et karripulver av god kvalitet)
1 ts koriander malt
2 dl vann/kyllingfond
2 bokser kokosmelk
1 rød paprika - i biter
150 g sukkererter - i biter
2 ss soyasaus
Saft fra ½ lime
Salt
Evt. litt hakket koriander
Fremgangsmåte:
Kutt grønnsakene og del kyllingen i gaffelstore biter. Varm opp en kjele
med olje. Fres kyllingen på middels varme uten at den får farge. Tilsett
chili, løk og hvitløk, og la frese blank før du tilsetter karri og malt korianderfrø. Hell over
vann/fond og kokosmelk, kok opp og la trekke i 3-4 minutter.
Tilsett øvrige grønnsaker og soyasaus, og la trekke et par minutter.
Smak til med lime, salt og eventuelt pepper og litt hakket koriander.
Jeg kan godt legge ut denne, selvom den kanskje virker både smakløs og kjedelig:
Til en familie på fem
1 kålrabi
5-6 store gulerøtter
8-10 poteter
Alt skrelles og kuttes i store terninger. Kokes ca en halv time i vann som står ca 2-3 cm over grønnsakene.
Når det er ferdigkokt, helles litt av vannet av i en stor kopp, sånn at det an brukes hvis suppa blir for tykk.
Grønnsakene blendes, salt og pepper haes i. Evt noe av kokevannet.
Kan eventuelt forbedre suppa ved å ha i litt krydderost, rømme eller fløte etter den er blendet. Jeg serverer den oftes "bar", og så kan de som vil, ha rømme i.
Barna våre spiser denne suppa som bare det. Vi serverer den ofte med rundstykker.
Og endelig - varier mengdeforholdene av grønnsakene som du tror du vil like den best.
Litt på siden a tråden, men - jeg lager en ganske god peking-suppe.. Så har det kommet meg for øre at den skal være "seig" noe min ikke er, noen som vet trikset med å få den seig?
Vet ikke, men vil gjerne ha oppskrift på din gode :)
turi sa:
Litt på siden a tråden, men - jeg lager en ganske god peking-suppe.. Så har det kommet meg for øre at den skal være "seig" noe min ikke er, noen som vet trikset med å få den seig?
Jeg legger inn taco-suppen også (fant den på matpaabordet.com). Den ser jeg for meg er ganske kalorifattig om man unngår å pøse på med tortillachips, rømme og ost...
Til servering:
Rømme
Revet ost
Tortillachips
Avocado I biter
Koriander
Fremgangsmåte:
Finn frem en gryte som også er god til å steke i - jeg brukte Le Creuset gryta mi. Sett den på høyvarme og når det begynner å ryke av gryta har du litt olivenolje opp i og så kjøttdeigen. Bryt kjøttdeigen opp med en sleiv og la det steke til kjøttet får god farge. Når du ser at kjøttet har fått god farge kan du røre lett i gryta. La det stå og steke igjen.
Når kjøttet er nesten ferdigstekt, kan du sette ned varmen og ha opp i løken. Stek videre noen minutter til løken er myk. Ha opp i hvitløk og stek et minutt eller to til. Ha så opp i krydder og la det steke godt med kjøttet. Kvern gjerne litt salt og pepper over samtidig.
Hell cherrytomater og kraft i gryta og la det koke opp. Hell væsken av bønnene og maisen, skyll og ha opp i gryta. Rør inn tomatpuré, mengde etter smak. Kok videre slik at suppen er gjennomvarm og smak til med salt og pepper.
Server med ønsket tilbehør og gjerne litt hot sauce for de som liker det ekstra spicy!
Jeg ser også for meg at paprika I biter og/eller vårløk kan være godt oppi.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.