Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

"Forelsket og foraktet" - utstilling på Oslo Bymuseum

#1

Pepper Lemon sa for siden:

Sønnen min og jeg tok turen på Oslo Bymuseum for å se på utstillingen de har nå, om norske kvinner som forelsket seg i tyske soldater under krigen. Det er ikke en påkostet utstilling, men vel verdt å få med seg.

Det var en ubehagelig utstilling, med noen bilder og videosnutter som er ganske absurde å se på. Blant annet et bilde av en kvinne i en folkemengde som er skamklippet, og en hånd som holder henne rundt halsen og dytter henne gjennom mengden. Og også bilder fra Hovedøya, hvor mange kvinner ble sendt på en slags interneringsleir. Selv om det altså var ubehagelig så synes jeg den er verdt å få med seg, og se hvor forferdelig nordmenn oppførte seg mot norske kvinner (og ikke minst deres barn) etter at krigen var slutt.

Jeg tok et bilde av et avisutklipp som var der, som illustrerer dette ganske bra. Tenk å måtte publisere en legeattest på at man er jomfu i avisen for å få gå i fred på gaten.

(Det var altså ikke en spesielt barnevennlig utstilling, men åtteåringen fikk ikke med seg de groteske detaljene som jeg gjorde, så han reagerte ikke på det. Men han fikk med seg noe krigshistorie, og gjort seg noen refleksjoner over hva krig gjør med folk. Og så var det utstilt gammeldagse skrivemaskiner og barnevogner og sånt noe, som vakte begeistring.)


#2

Tallulah sa for siden:

Fy søren, det utklippet var sterkt. Tenk å måtte kle seg så naken for å slippe å bli plaget. Den utstillingen tror jeg at jeg må få med meg.


#3

Input sa for siden:

Er det det som ligger i Frognerveien?


#4

Tallulah sa for siden:

I hjørnet av Frognerparken, ut mot Frogner plass. :)


#5

noen sa for siden:

Takk for tipset. Denne utstillingen må jeg få med meg hvis jeg er i Oslo. Det er en skam hvordan disse kvinnene og mange av barna deres har blitt behandlet. Det er akkurat som alt sinne og hat som lagret seg opp gjennom krigen rammet dem. Det avisutklippet rommet mye vondt.


#6

Polyanna sa for siden:

Å, søren! Den tror jeg jeg skal dra med meg eldstemann på. Jeg syns det er utrolig viktig at de virkelig tar innover seg at nesten all ondskap i verden begås av mennesker som i andre settinger er bra og gode folk, men som blir onde i flokkens blodtåke.


#7

vixen sa for siden:

Min bestefar sa han tok toget fra trondheim til oslo 8 mai 1945. Det var halloi og fest på hver stasjon etterhvert som nyheten bredde seg. Jeg spurte om det ikke var fantastisk å være i Oslo i disse dagene og oppleve at freden kom. Han sa at det han husket best var for fæle det fikk folk til å bli. Spesielt med behandlingen av "tyskertøser". I tillegg til fanger.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.