Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gode tips til melk-, gluten- og/eller eggefri mat?

#1

Bomull sa for siden:

Jeg har en venninne som sliter med magen og som pt. må leve uten melk, gluten og egg i maten. Hun er også veldig tynn og sliter med å holde/øke vekt. Hun trenger derfor noen gode tips til kaloririk mat hun kan spise for å hindre stadig vektnedgang. Hun er sliten og fortvilet over egen situasjon.

Dette er helt ukjent farvann for meg, på alle måter, men jeg vil gjerne prøve å hjelpe henne og tenkte kanskje at noen hadde noen gode, konkrete tips her som jeg kan videreformidle. Evt. tips til hvor hun kan finne god informasjon og inspirasjon.


#2

Mira sa for siden:

Følger med her for tips til min allergiunge.
Jeg bytter ut soyamelk der det skulle vært melk uten problem.
Det krevde litt tilvenning, men nå liker jeg soya bedre enn kumelk.


#3

DM sa for siden:

Nøtter er næringsriktig kaloririkt, så det kan være greit å ha i brødbakst feks, og som mellommåltider sammen med frukt. (Grove glutenfrie scones med walnøtter er jo også deilig.)

Deilige supper med masse smør/olje, og grønnsaker stavmikset, med stekt kalkun/kyllingkjøtt og kraften fra det. Og linser, det er proteinrikt, og deilig å ha i gryter og supper.

Det jeg har passet på når jeg var vedlig undervektig, var at jeg alltid hadde minst 30g protein i måltidet. Dvs. minimum 150g kjøtt/fisk eller mer.

Jeg bruker havrefløte i bakst/supper/brød/scones, istedet for vann, for å få opp kaloriene litt.


#4

Harriet Vane sa for siden:

Fokuser på hva som kan spises, og fortrinnsvis spises som det er, uten erstatningsprodukter.

Man må liksom ikke lage omelett, pannekaker eller fiskegrateng, liksom.

Fisk, grønnsaker, rent kjøtt er jo null problem. Man kan lage riktig gode sauser av å koke kraft/buljong (men sjekk innholdsfortegnelsen) og jevn med maizena. Blått smør, olje og Melange uten melk og salt er gode produkter til baking og steking. Jeg liker best Schär sin pasta, den smaker som "ordentlig" pasta og det er jo lett å lage en god kjøttsaus uten melk, egg og mel. Det er viktig å få i seg kalsium når man dropper melk. Kalsiumtabletter eller soyamelk tilsatt kalsium er bra.

Jeg stavmikser supper for å jevne dem og anbefaler å koke kraft på oksehaler og bruke til løksuppe eller borstsj. Deilig. Det finnes noen gode ciabatter som er uten gluten, halvstekte, som er gode til. Ellers er det greit med taco, skjellene er med mais og uten gluten og dropper man rømmen og osten, så kan man i allefall spise alt det andre.


#5

DM sa for siden:

Det er et vedlig godt poeng!

Kjøtt, fisk, sjømat, og grønnsaker, poteter, ris osv. Er jo utgangspunktet når man lager maten selv fra bunn. Største utfordringen er vel kanskje om man ikke er vant til å lage mat fra bunn, og bruker masse halvfabrikata.

Og så kan man slenge på erstatningsprodukter som olje, og melkefritt smør, eller erstatningsfløte osv. Og glutenfritt mel. De fleste oppskrifter lar seg fint konvertere til allergi mat med å bytte ut med alternativene. I bakst har jeg brukt å ha et egg i for å veie opp for manglende glutenprotein, med stort hell, men jeg ser jo at hun ikke skal ha egg, men kanskje finmalte nøtter, eller mandelmel kan gjøre samme nytten? Verdt et forsøk.


#6

frukt sa for siden:

Kokosmelk er kaloririkt og kan brukes til mye. Godt i smoothie for eksempel.


#7

Hot Lips sa for siden:

Min lille allergiker lever på disse for tida:

Vi blander 1 pk med 3 ts NoEgg eggeerstatning, et par ss sukker og 6 dl laktosefri melk (velg melk som tåles). Steker deilige, tjukke pannekaker i Blå Soft, og ungen får åpenbart mer energi.

Smoothies med kokosmelk er godt. Likeså deilige, kokosmelkbaserte supper. Velg den fete typen.

Lag en boks med ristede nøtter, tørket frukt, melkefri sjokolade og rosiner, så har man energirik nødmat. Kjekt å ha i veska. En krukke med en sånn blanding er fin venninnegave;)

Ellers er denne sjokoladekaka "uten alt" hvis du bruker Blå Soft og glutenfritt mel. Jeg bruker Semper Fin Mix. Og den blir god!
www.allergikokken.no/oppskrifter/kaker/sjokoladekake2//

Og til slutt: Hvis hun sliter med å holde vekten, anbefaler jeg å kjøpe noen næringsdrikker fra apoteket. I en vektoppgangsperiode kan det være en god hjelp.


#8

Harriet Vane sa for siden:

Glutenfri havregryn er supert, forresten. Vi lager mye grøt og har havregryn i smoothie. Lager smoothie med jhavregryn, uice, bær og kanskje litt soyayoghurt. kjøper gode glutenfrie knekkebrød og dynger på med kylling, skinke, makrell i tomat, roastbiff og kokt laks.

Jeg lager feks en pai av epler i båter/biter, frosne blåbær med sukker og kanel som jeg har i bunnen av en paiform. I en bolle rører jeg i hopp i kopp glutenfritt havregryn, en kopp glutenfritt bakemel, 0,5 - 1 kopp hakkede eller malte nøtter og mandler, 2 ss sukker og 100 g melkefritt smør. Jeg foretrekker brunt sukker. Jeg smuler det til og strør det over eplene og blåbærene og steker det på 170 C i 30 minutter.

Nammenammenam!

Jeg baker eplekake og sjokoladekake og blåbærkake slik: (liten langpanne)

250 g melkefritt smør
250 g glutenfritt fint bakemel
250 g sukker
4 egg eller tilsvarende eggerstatning
2 raspede epler
2 ts bakepulver

Alt blandes sammen i en bolle, has i smurt form/bakepapirdekket form og oppå der strør du masse frosne blåbær eller bringebær. Eller ha i hakket mørk melkefri sjokolade og et par ss kakao.

Stekes på 175 C i 30 minutter.


#9

Bomull sa for siden:

Så fine tips, takk!

Har derimot akkurat fått info om at nøtter og havre heller ikke kan spises, så der utgikk dessverre de tipsene, men det andre kan jo videreformidles. :)


#10

Pappalille sa for siden:

Coop sin kokesjokolade er uten melk. En av få.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.