Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kaldheving av bolledeig - igjen

#1

Candy Darling sa for siden:

Jeg har gleden av å være vertskap for vennegruppe igjen, og erfaringsmessig må vi ha et prosjekt. Siden vi gjerne inviterer foreldrene inn også, tenkte jeg å slå to fluer i en smekk og bake boller. Men fascinerende nok har jeg ikke mulighet til å lage deigen et par timer på forhånd - da måtte jeg ta fri fra jobben, liksom. :knegg:

Kan jeg lage bolledeigen med halv gjærmengde og la den stå i kjøleskapet fra kvelden til neste dag kl. 15:30-ish - uten at den bakes ut først? Hele poenget er jo at barna skal bake, og de fleste oppskriftene jeg finner sier at man skal bake ut først og SÅ kaldheve. :gaah:

Noen som vil anbefale en god kaldhevings bolledeig også, kanskje?


#2

Bomull sa for siden:

Henger meg på!



#4

daffy sa for siden:

Jeg kaldhever deig til rundstykker hele tiden. Rekker du å sette deigen om morgenen tror du? Isåfall ville jeg brukte bittebittebitteolitt gjær, type 10 korn fra en tørrgjærpakke, iskaldt vann og satt deigen på benken.


#5

Polyanna sa for siden:

Det er ofte jeg ikke rekker å forheve deigen, bollene blir alltid gode likevel. Det er bollehevingen som teller. Så enten ville jeg satt deigen på morgenen og satt den i matboden, eller funnet frem alle ingredienser på forhånd og laget deigen brennfort med en gang barna kom for utbaking med en gang.


#6

Tallulah sa for siden:

Jeg har en oppskrift hjemme, men får ikke sett på den før i morgen kveld. Det er mer av en briochedeig, men tror den funker. Om det haster tror jeg Missa har samme kokebok, jeg tipset henne om den en gang for mange år siden.


#7

Benzo sa for siden:

Det går fint å sette den kvelden før, bruk liiiite gjær og sett den i kjøleskapet. Ville ikke hatt den på benken i ett døgn.


#8

Ole Brumm sa for siden:

Jeg har en oppskrift der man skal lage deigen, så bake ut bollene, heving er bare etter uttrilling. De kan så heves ganske lenge før de stekes, de blir luftige og gode! Jeg ville gjordt det.


#9

Polyanna sa for siden:

Men vil selve bollene heves raskt og greit med lite gjær, da? Kjenner jeg er skeptisk...

Jeg ville (men har ikke erfaring fra) satt deig om morgenen, med vanlig mengde gjær men kald væske, satt den kaldt gjennom dagen og etterhevet bollene over damp.


#10

Polyanna sa for siden:

Sånn gjør jeg det nesten alltid. Forheving er egentlig bare bonus, syns jeg.

De blir alltid superluftige. Bruker en teskje bakepulvet i deigen. (Haugesund husmorsskoles kokebok)


#11

Ole Brumm sa for siden:

Ja ikke sant, skeptisk til bolledeig med lite gjær i om mann ikke har god tid til etterheving, da kan de bli veldig kompakte innbiller jeg meg. Og det er sikkert gøy for vennegruppen å lage deigen også, for så å bake bollene, leke under hevetiden for så å spise etterpå.


#12

Candy Darling sa for siden:

De er såpass mange at jeg tror ikke det funker å lage deigen sammen - det har vi forsøkt før med kakelaging. Det blir en eller to som lager mens de andre bare vandrer hvileløst.

Hvis jeg lager den på morgenen og lar den stå på benken vil den vel heve seg ut, slik at det ikke blir noen etterheving? Det er sikker oppskrift på sementboller, er jeg redd.


#13

Polyanna sa for siden:

Ja, jeg ville satt deigen kaldt, med kald væske. Men normal gjærmengde.


#14

Bomull sa for siden:

Hva med å sette deig til noe annet da? Ikke boller, men noe annet snacks, som kan langtidsheves ved behov uten etterheving.

F.eks disse fylte rullebrødene?

Jeg kom nettopp over oppskriften og tenker at hvis man minst halvverer gjærmengden, så må det går fint å sette deigen før man går på jobb og så gå til verks når man kommer hjem!? Sikkert noe barna vil synes er gøy også, hvis de får fylle med litt forskjellig; pølser, ost, pizzasaus osv.



#16

Benzo sa for siden:

Kald væske, sett kaldt. Ikke noe problem med etterheving. Når deigen blir slått ned, vil den heve seg igjen. Banna bein. :knegg:
Jeg bruker alltid kaldheving når jeg lager klippekrans og den fyller en hel langpanne etter heving nr.2.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.