Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er mel mel?

#1

Cuyahoga sa for siden:

Jeg har alltid tenkt på mel som mel. Siktet hvetemel er siktet hvetemel, liksom.

Og så har jeg sett på noen oppskrifter som snakker om "kvalitetsmel" og da ble jeg i stuss. Hva er i så fall det?

Jeg stakk bortom melhylla på Meny i nabolaget og det var nå stort sett samme melet som på REMA 1000 der også, bortsett fra økologisk hvetemel og ekstra finsiktet hvetemel.

Finnes "kvalitetsmel", hva er det i så fall og merker man forskjell? På hva? :blånn:


#2

Divine sa for siden:

Jeg vet i alle fall at mamma og mange av de andre damene i sanitetsforeningen hennes hevder at det er forskjell på meltypene, og at de er fortvilet over at nærbutikken har skiftet melleverandør. Så noen reiser langt for å få tak i "riktig" mel. Mamma sier blant annet at hun har sluttet å lage pleskner til jul, for de blir ikke bra lenger, og sier det må skyldes melet. Men det har ikke noe med "kvalitetsmel" å gjøre, da, men med ulikheter mellom merkene.


#3

sindrome sa for siden:

Aner ikke, men jeg reagerer på at det sår ekte skinke på kokt skinke fra Gilde. Ekte, i motsetning til hva liksom? Har ennå ikke funnet falsk kokt skinke i butikken...


#4

zinatara sa for siden:

I forhold til skinke, så er det vel sånn at de billigste variantene er laget av avskjær som er limt sammen og så skåret. Mens de dyrere variantene er renskåret kjøtt.


#5

Tallulah sa for siden:

Jeg trodde også mel var mel helt til jeg begynte å lese kokebøker fra sørstatene og Italia. Der får man siktet hvetemel i ulike finhetsgrader og med ulikt gluteninnhold. Pizzamel er f.eks anderledes enn vanlig siktet hvetemel.


#6

Cuyahoga sa for siden:

Så det er noe med å ha mel som er "finmalt nok" for det man skal lage?


#7

Katta sa for siden:

Norsk mel inneholder vel også typisk litt mer av hele kornet enn vanlig mel i andre land. Og så har du mel som har malt inn enda mer av hele kornet. Men hva kvalitetsmel skulle representere i den sammenhengen er jeg jammen ikke sikker på.


#8

Tallulah sa for siden:

Jupp, og med riktig mengde gluten for at det skal være seigt nok (jeg er usikker på om mengde er riktig måleenhet for gluten?)


#9

Cuyahoga sa for siden:

Jeg trodde ikke mye gluten var en fordel? Jeg har lest at sånne "brød på pose"-blandinger har ekstra tilsatt gluten, for at det skal heve lettere/fortere/etteller annet, men at brød blir bedre av mindre gluten, mindre gjær og lengre heving? (Med all mulige forbehold om at jeg har misforstått eller husker feil?)

Hmm. Jeg skulle egentlig jobbe, men nå blir jeg vel sittende google gluten og heving. :knegg:


#10

Bokormen sa for siden:

Jeg aner ikke forskjellen, men vet om folk som foretrekker Regal framfor Møllerens eller omvendt. :)


#11

Tallulah sa for siden:

Det er ikke alltid er fordel, det kommer an på hva man skal lage. Gluten er det som gjør det klissete og seigt. Min lokale dim sum-restaurant har "glutinious rice balls" og det betyr egentlig klissete risboller. :knegg:

Wikipedia har en grei artikkel om "flour" og nummerne som egentlig har noe med askeinnhold å gjøre, men som reflekterer malingsgrad.


#12

Katta sa for siden:

Spørsmålet er om du vil ha fine brød som hever godt eller om du er skeptisk til gluten mhp evt cøliakiutvikling.


#13

zinatara sa for siden:

Kommer an på hva man skal lage. Det er jo stor forskjell på gjærbakst og annen bakst. Og ikke minst store forskjeller innen gjærbakst. Noe bør eltes og heves lenge for å få lange glutentråder, mens annen bakst blir for seig dersom den behandles for mye. Jeg vil tro at de tilsetter gluten for å gjøre bakeprosessen raskere og enklere, men det beste er jo å lære seg litt om kjemien og prosessene bak for å få gode resultater.


#14

Heilo sa for siden:

Første gangen jeg skulle kjøpe mel i Storbritannia måtte jeg gå hjem med uforettet sak og google, for jeg skjønte ikke hva jeg skulle ha. Der var det noe som het "strong flour" som var best til å bake brød med. Det fantes både som siktet hvetemel og sammalt såvidt jeg husker. Jeg har egentlig aldri funnet ut hva det var som gjorde dette best, men brødene ble faktisk veldig gode.


#15

Acsa sa for siden:

Strong flour har mer gluten, og egner seg til gjærbakst.


#16

Kanina sa for siden:

En jeg kjenner jobbet på en mølle en gang i tiden, og fortalte at de kjente forskjell på melet, og når det hadde en viss sammensetning (f.eks. mye stivelse) solgte de det som kake-mel vs brød-mel, eller noe slikt (til bakerier og restauranter). Mindre protein og mer stivelse gir luftigere kaker, mer gluten øker heveegenskapene.

Selv vet jeg jo så altfor godt hva gluten gjør med bakeegenskaper, og jeg har et vell av forskjellige glutenfrie melblandinger å velge blant. Noen er veldig fine og med nesten bare stivelse, og egner seg bedre i f.eks. sukkerbrød og cupcakes.


#17

sindrome sa for siden:

Takk :-)

Men kunne de ikke skrive renskåret skinke, hel ved elns. Selvom det er avskjær etc så er det fremdeles ekte skinke, i mine flisespikkerøyne.


#18

zinatara sa for siden:

Det er det jo forsåvidt. Men det er vel godt utspekulert med tanke på hva som treffer forbrukerne.


#19

Lavender sa for siden:

Italienerene har Tipo 00 til pizza og Tipo 0 til finbakst. I Norge er vi kun vant til hvetemel. Mølleren har en Hvetemel finbakst type på REMA hjemme.

Mener å ha sett norskt pizzamel også, mulig jeg drømmer.


#20

Tallulah sa for siden:

Villa Paradiso (italiensk pizzarestaurant på grünerløkka) har en serie med ulike sauser og pizzamel som slges bl.a. på Ica.


#21

zinatara sa for siden:

Jeg er ganske sikker på at jeg har sett pizzamel på den lokale innvandrerbutikken her. Skal dit i dag, så da skal jeg jammen sjekke.


#22

Lavender sa for siden:

Vardøen selvsagt. ;). Han importerer italienske utendørs pizzaovner også. Vi skal bare utvide hagen og sesongen til det dobbelte først.


#23

Lavender sa for siden:

[url="http://www.google.no/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=images&cd=&cad=rja&docid=4LlBBbvBcDRrSM&tbnid=L2jCx_aoRYJfhM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.pizzamaking.com%2Fforum%2Findex.php%3Ftopic%3D23057.0&ei=QqD0Uq62LYn8ywOpj4HoBA&bvm=bv.60799247,d.bGQ&psig=AFQjCNE5nRdRuPppM8iL4VJWYxK_N-y4wA&ust=1391849913125841"][/url]

Denne fra Dallari er det mange Meny og småbutikker som har. Koster bare litt mer enn hva hvetemel bør.


#24

Tallulah sa for siden:

:knegg: Kanskje det hadde vært noe for hytta? Svigerfar elsker å bake foccacia allerede, kanskje vi skal utvide menyen hans? :hyper:


#25

Lavender sa for siden:

Klart det. ;). Blir koselig med vedfyrt pizzaovn. Først stekes pizzaene og så legges brødene inn til langtidssteking.


#26

DM sa for siden:

Jeg kjenner noen som ikke trenger det, men bare baker med glutenfritt mel når de skal bake sukkerbrød og slikt, for resultatet blir så utrolig bra av det. :jupp: Jeg kjenner jeg skulle lært meg litt mer matkjemi, det er jo utrolig spennende. Og avgjørende for resultatet. Særlig når man skal bake gluten og melkefritt.

Det er sant. Jeg spiser kalkunskinke (ikke svin, så der kan jeg ikke uttale meg), og der er det forskjell på innholdet i skinken. Noen typer har rent kjøtt, mens andre er iblandet både krydder og potetmel. Jeg synes ikke at den med potetmel er "ekte skinke". Men utover det, så er jo merking av pålegg helt utrolig her i landet. Pizzaost som ikke inneholdt ost (de måtte endre navnet til Pizzatopping istedet), og "Naturell skinke" som inneholder både løk og hvitløk og potetmel og sukker. Man kan ikke stole på navnet alene, man må faktisk lese innholdsfortegnelsen, for navnet kan være missvisende. Ikke så veldig nøye for folk flest, utenom at det er litt missvisende. Men for allergikere, så er det ekstra dumt. Ikke fordi de ikke uansett hadde lest innholdsfortegnelsen, men fordi folk flest ikke gjør det, og i god tro handler inn ting det ser ut til at allergikerne kan spise, og så går det ikke likevel.


#27

zinatara sa for siden:

Jeg fant denne i dag. Tenkte å teste ut pizzastenen jeg fikk til jul, så da skal jeg prøve pizzadeig av dette melet.


#28

Heilo sa for siden:

Er ikke det melet der til søtbakst, Zinatra? :sorry:


#29

Røverdatter sa for siden:

Meny har godt utvalg av mel (feks tipo 0 og tipo 00) med ulik finhetsgrad. Hos oss har de også mel fra mer lokale møller som sies å være av bedre kvalitet.


#30

zinatara sa for siden:

Kanskje? Jeg syns det var litt vanskelig å finne ut. Det er jo bare rent hvetemel med den fineste malingsgraden. Men jeg aner jo ikke om den har lite eller mye gluten. Har prøvd å Google litt, men er ikke så sterk i italiensk akkurat.


#31

Heilo sa for siden:

Jeg har ikke så mye peiling jeg heller, altså. Men dolci betyr søtsaker tror jeg, og det er jo bilde av en kake. Kanskje det er bra til pizza også, da.


#32

zinatara sa for siden:

Jeg tenker at jeg tester og ser hva som skjer. Jeg baker jo uansett mye, så det blir nok brukt. Kan jo teste det neste gang jeg skal bake. Sikkert bra i sukkerbrød.


#33

Lavender sa for siden:

00 skal være pizza mel.
[url="http://www.google.no/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=images&cd=&cad=rja&docid=LLcrGp5QfnnmhM&tbnid=NRgMnjWSmpSXgM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fdonna.nanopress.it%2Fcasa%2Fla-differenza-tra-farina-0-e-farina-00%2FP333285%2F&ei=se30UryLMqjnywPun4K4DA&bvm=bv.60799247,d.bGQ&psig=AFQjCNFK1FViauQnBCAP0RoQI7Xa2pYy3w&ust=1391869713045968"][/url]


#34

Fuja sa for siden:

Kjøpte "0" i dag og på den står det at den er til pizza.


#35

mamaria sa for siden:

Vi handler i Sverige ganske ofte, og der har utvalget i ulike typer mel begynt å øke. De har vanlig hvetemel, manitoba cream, ekstra fint hvetemel og muligens en sort eller to til.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.