Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Meltyper og baketips gluten- og melkefri mat (Matkjemi)

#1

DM sa for siden:

Inspirert av en annen tråd her om meltyper, fikk jeg lyst til å starte en tråd der vi kan dele erfaringer og kunnskap om det å lage gluten- og melkefri mat.

Jeg baker stort sett bare med Toro sin lys miks og Toro sin kakemiks. Lys miks har jeg om jeg skal lage foccacia, og kakemiks til kaker (eller lys miks om jeg er tom, det funker det også). Det funker stort sett til min bruk, men jeg ser jo at når jeg skal eksperimentere med litt mer avanserte oppskrifter, så mangler jeg en del kunnskap om hvordan spesielle ting fungerer sammen, og hva det kan være greit å erstatte det med. Det har blitt mye prøving og feiling.

Når jeg skal lage brød, så lager jeg av Toro sine havrebrød og Toro sin fiberrikt brød (og tilsetter litt mer linfrø, sesamfrø og evt solsikkekjerner), jeg har også hatt i knekkebrød-miksen fra Toro i brødene.

Jeg har forsøkt meg litt på andre typer mel, men får det ikke så godt til, så da er det lettest å gå for det som funker.

Det jeg gjør som får ting til å bli bra, er at jeg tilsetter et til to egg i brødene, foccaciaen og baksten, og da henger det bedre sammen. Jeg innbiller meg at det er fordi jeg erstatter glutenproteinet med eggeprotein, men det kan jo like godt være det bare fungerer som bindemiddel.

Jeg baker mye matscones, og har i grunnen ikke fått dem til å heve så veldig, men så fant jeg en god dessertscones-oppskrift som jeg forsøkte, som hevet seg veldig bra, og når jeg da tok med meg det som var annerledes i den oppskriften over til matsconesoppskriften, så hevet de også veldig bra. Og det var at i stedet for å ha 2 ts med bakepulver, så skulle man ha 1 1/2 teskje bakepulver, 1/2 teskje natron, og to dråper sitron. Dette fikk meg til å lære meg forskjellen mellom bakepulver og natron, og hvordan de virker. Her er en veldig fin og informativ lenke om dette (som jeg anbefaler alle å lese, - basert på antagelsen om at alle kan like lite som meg om dette :knegg: ).

Jeg har tidligere brukt fiberhusk i gjærbakst, fordi den blir mer saftig da.

Og ut over dette, så lager jeg alltid deigene mine veldig våte. Gjærbakst får bare en heving hos meg, for jeg får den ikke til å heve to ganger, av en eller annen grunn. Så brød går klissete og fint i godt smurt form, og scones blir klattet klissete og gode med skje på bakepapiret, osv. Da blir det saftig og godt, og hever fint.

Noen som har flere tips og erfaringer?


#2

Blondie sa for siden:

Jeg baker ikke mye, men bruker Semper finmiks hvis jeg gjør det. På bakekurs lærte jeg å trykke ut boller fra en pose istedet for å bake dem ut, det reddet slik bakst her i huset. Fiberhusk bruker jeg i alt av gjærbakst.
Toro muffinsmiks er fin å bruke til eplekake. To poser laget på olje blandet med kanel/sukker og epler blir kjempegodt. (må dog stekes lenger enn muffinsene, jeg pleier å steke i 25 min.)

Ellers lager vi mest middagsmat og da fokuserer vi på rene produkter. Siden vi har en med cøliaki, en som spiser melkefritt og en med eggeintoleranse så blir det mye rent kjøtt/fisk og mye grønnsaker.


#3

Mira sa for siden:

Abonnerer her. :sukk:

Jeg vill gjerne ha oppskriften på scones


#4

Syrin sa for siden:

Eg burde bake meir, men har da litt erfaring. Har brukt mykje Toro fin og Semper sine blandingar. Eg har unngått Toro kakemiks, for jentungen stig så vanvittig i blodsukker på det (har diabetes). Kva er fordelen med kakemiksen? Blir det bedre kaker med denne enn med glutenfri lys blanding?

Eg har, som HI brukt egg, men også feite melkeprodukt til å få ferdig produkt meir saftig. Nå utgår jo creme fraiche og slikt i denne tråden, men nevner det nå. Eg har blanda erfaring med å bake børd, men har hatt best erfaring med Toro sine blandingar, og Semper sitt landbrød.

Går det an å lage boller med sprøytepose forresten?


#5

Blondie sa for siden:

Ja, jeg lager boller med sprøyteposer. Går veldig bra.


#6

kamp sa for siden:

Jeg bruker kun schar melmiks b til gjærdeig. Da kan man faktisk trille ut boller uten å sitte igjen med alt på hendene :)


#7

IzziCreo sa for siden:

Henger også her :) Ble også fascinert av bollelaging i sprøytepose. Jeg får liksom ikke det til å stemme :humre: Men nå er jeg ny i baking-med-annet-enn-hvetemel, så det er helt sikkert derfor. Jeg bruker endel Fiberfin i baksten, for å få deigen grovere. Den mener jeg er glutenfri (jeg tåler gluten, men ikke hvete, bygg og rug så derfor er jeg ikke like drillet i glutenfritt).

Ser at Toro, Semper og Schar blir nevnt her. Kanskje greit å kunne nevne hvis man har d¨rlig erfaring med noen produkter også?


#8

Syrin sa for siden:

Eg slit med Schär sin melmix C. Den for småkaker og kjeks. Det blir berre tørt og rart. Mix B er god.


#9

Hot Lips sa for siden:

Jeg bruker Lailas Mjölmix til boller. Deigen blir finn å jobbe med, jeg triller boller på vanlig måte. (Engangshansker og silikonunderlag gjør det enda lettere), og poden spiser fornøyd. Han liker ikke smaken av Sempermelet. Jeg har ikke funnet en brødoppskrift han godtar, så jeg leter videre. Vi kan ikke bruke egg heller, så det er en ekstra utfordring. Men Orgran gluten substitute hjelper endel.


#10

Syrin sa for siden:

Det der har eg nettopp kjøpt, men ikkje prøvd. Det må jo gå litt av det da, ut frå blandingsforholdet å dømme. Brukar du det alltid?



#12

Hot Lips sa for siden:

Jeg har bare prøvd det en gang, og synes bollene ble bedre. Men mulig de hadde blitt akkurat like bra om jeg kunne tilsatt et egg eller to.


#13

Syrin sa for siden:

Takk for link til oppskrift Hot Lips - den skal eg prøve (for oss som kan ha egg og melk).


#14

annemede sa for siden:

Jeg kan anbefale å lage rundstykker i silikonmuffinsformer.


#15

Katinka sa for siden:

Går det an å samle oppskrifter/linker i en egen bolk etter hvert?


#16

DM sa for siden:

Det går fint. Bare minn meg på det senere, så kan vi kopiere ut innleggene i en egen tråd. Eller om noen gidder å samle dem i et nytt innlegg, så er jo det penere (og jeg slipper jobben :knegg: ).

DMs Deilige Scones:

3 dl lyst mel (Har brukt både lys miks og kakemiks)
3 dl grovt mel (havrebrød eller fiberrikt brød-blandingene)
1/2 ts natron
1 1/2 ts bakepulver
2 dråper sitron
Sesamfrø (en dæsj)
Knuste linfrø (en dæsj, ikke for mye for det suger til seg fuktighet)
Litt salt
3 egg
ca 100g smeltet smør (blå soya), eller ca 1 dl olivenolje
1 gulrot raspet oppi
1 liten ss mørk sirup
1-2 dl vann

Jeg blander alt det tørre, har i egg og smør/olje og sirup, rasper gulrot i (finraspen er best, men funker fint på grovraspen også, men da ser man gulroten godt i sconsene). Så heller jeg ca 1 dl vann på, og ser hvordan det ser ut, og så fortsetter jeg å helle på med vann til jeg har en deig som er klissete og våt, men likevel fast nok til å sette ut på bakepapir med skje (som jeg dypper i vann før jeg henter opp, så faller de av med en gang og jobben blir lettere).

Stekes på 230 grader, i 15-18 minutter, alt etter hvor store scones en lager. De skal være gyldne og fine når de tas ut.


#17

Taien sa for siden:

Følger med litt her da våre beste venner (hele familien) er gluten-og melkeallergikere.
Men jeg minner bare om at noen glutenallergikere HELLER ikke tåler hvetestivelse (som finnes i de fleste glutenfrie produkter).


#18

Hot Lips sa for siden:

Vi bruker laktosefrie produkter (han tåler gulost), men det funker jo bare om man tåler melkeprotein. Ja, og skippet egg.


#19

Kanina sa for siden:

Jeg bruker mest den orange, naturlig glutenfrie mixen fra Finax, som mannen kjøper i pakker a 6 kartonger på tilbud i Sverige. :knegg: (Det holder en stund!). Til kaker bruker jeg gjerne Toro lys eller kakemiks. Til rundstykker bruker jeg litt mer "avanserte" meltyper, amarantmel, quinoamel eller teff-mel. De bør blandes ut 50/50 med en lys melblanding, ellers blir det veldig kompakt. Men fordelen er at disse meltypene gir en mye mer spennende smak. De føles derfor ikke som erstatningsprodukter, men noe litt eksotisk og godt i seg selv (moren min spiste opp nesten alle amarantrundstykkene mine da vi var på ferie sammen! :snurt: ).


#20

Hot Lips sa for siden:

Oppskrift, Kanina? :vilha:


#21

Erica sa for siden:

Min gutt tåler ikke hvetestivelse heller, som gjør bakingen enda vanskeligere, men har da begynt å få taket på det.
Har funnet en oppskrift på brød som gutten elsker, men den er det kulturmelk i. Jeg lager også tortillaer som er enkle og supergode.
Har bakt litt med surdeig, men gutten syns brødet da smaker øl, så det gidder jeg ikke mer. Langhevede knafrie brød er også godt.
Jeg baker med semper, schar og toro, og endel jyttemel

Gleder meg til å dele og motta tips med andre her!


#22

Mira sa for siden:

Oppskrift!
Jeg ser for meg at tortilla med diverse fyll kan bli bra i matpakke. Til storesøster.


#23

Erica sa for siden:

Oppskrift på tortillaer:

280 g schar b-mix, evt litt av det grovt
1 ts xanthangum
1,5 ts bakepulver
1 ts salt
4 ts nøytral olje
1,8-2,3 dl kulturmelk/kefir, evt vann (vann funker greit!)

Bland alt til en fast og fin deig, bittelitt klissete, men som henger sammen.

Del i 8 emner, og kan enten kjevles ut mellom 2 bakepapirlag, smør i så fall det nederste papiret med litt olje. Ta av det øverste når det er ferdig kjevlet, og legg tortillaen over på varm stekepanne eller takke. Dra av det andre laget med papir når det har stekt 15-20 sek. Snu og stek kjapt på andre sida.
Eller bruk mel under og på kjevla for å kjevle ut. Blås/børst litt av melet av før steking.

Disse er supergode dag 1, dag 2 er de litt tørrere, så jeg legger emnene plastpakket i kjøleskapet og steker opp 1 og 1 til matpakka.


#24

frukt sa for siden:

Jeg baker ikke mye, det tar for lang tid, men jeg lager ofte pannekaker eller vafler. Jeg bruker som regel 50/50 med rismel og malte nøtter(cashews eller mandler) og alltid xanthan gum!
Har prøvd glutenfri melblanding før(Dove Farm) og var ikke så begeistret. Det smakte stort sett potet ... Baker man med rismel blir det veldig tørt og smulete, men med nøtter i blir det mye saftigere. Mettende også!
Jeg bruker forresten også bokhvetemel av og til, men det har en litt særegen smak som ikke passer så godt til søte saker syns jeg.


#25

Kanina sa for siden:

Ja, bokhvete passer dårlig i kaker, men er nydelig i brød og rundstykker!


#26

Kanina sa for siden:

Jeg husker ikke oppskriften min på rundstykker, det er en slumpeoppskrift med vann, god meltype+melmix, litt olje, en dæsj sukker for hevingen, og gjær selvsagt. Lager deigen litt løs og setter på brettet med en stor skje. Fint at de er litt flate, for det blir jo litt kompakt. Best nybakte eller nytinte.


#27

Carrie sa for siden:

Jeg har bakt glutenfritt i 7 år. Jentungen vil ikke ha glutenfritt brød, men rundstykker går greit. Andre som ikke er glutenallergikere liker også disse.

Oppskriften jeg bruker:
12 dl godt lunket vann
2 ss fiberhusk
8 ss olje (oliven)
en dæsj sukker, honning, flytende sirup ( i Sverige får man øko sirup på flaske, de er kjekke)
litt salt
Rører dette sammen og lar det svelle 10 min, men ikke lenger at temperaturen holder seg varm nok for gjæren.

2 pakker semper mix med fiber (denne inneholder melk, alternativt grov mix)
1 pk tørrgjær

Blander alt godt sammen i kjøkkenmaskin, ca 15 minutter.
Det blir en løs deig.

Setter rundstykker på 3 kledte stekeplater med isskje med løsnefunksjon. Det blir ca 36 rundstykker.

Hever i ovnen på 40 grader til passe størrelse og de begynner å sprekke på toppen.
Tar de ut av ovnen, varmer ovnen til 200 grader og steker rundstykkene i 10 minutter.

Lar de gjerne ligge til avkjøling natten over på rist for at de skal bli litt faste utenpå. Pakker i poser og fryser ned.

Før brukte jeg sprøytepose, men det er mye mindre klin med isskje, det bruker jeg også når jeg lager boller. Da er oppskriften omtrent den samme, bytter vann med melk og har i sukker. Smør istedenfor olje.
[img]https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQEFlCxIEjcfRlfC4Vn08y6LKMWhunHRezkddIfR0kLViCYYUeZFQ[/img]


#28

Erica sa for siden:

Barnet mitt som ikke tåler gluten er også diabetiker, og derfor er det litt viktig at brød og rundstykker har en del fiber. Det er ganske utfordrende når man baker glutenfritt, men jeg har da funnet noen oppskrifter som funker. Blant annet har jeg oppskrift på 2 forskjellige havrebrød, som gir bra blodsukkerprofil. Kan legge dem inn her etter hvert.

Yndlingsbrødet hans er dessverre ikke så grovt, men det er veldig godt, og holder seg egentlig ok et par dager på benken. Trikset er sure melkeprodukter som kulturmelk, kesam, naturellyoghurt el, litt fett, fiberhusk og fuktig deig.

Fletteloff som smakte som vanlig loff greide jeg også å få til for litt siden. Min erfaring er at lyst brød er enklere enn grovt brød, er det andres erfaring også?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.