Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Jegerprøven - har du tatt den?

#1

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg tenker på å ta jegerprøven. Og da er det jo naturlig å starte å sanke informasjon på FP, hvor folk kan ALT. :D Er det noen som har tatt den, og kan fortelle litt om hvor lang tid det tok, og hvor mye arbeid? Jeg ser også at det er flere steder som tilbyr kurset. Er det noen som har meninger om hvor det er best å ta kurset? Eller andre ting?



#3

Magica sa for siden:

Jeg og, men det var mer obligatorisk enn et par kvelder. Det er en del år siden så jeg husker ikke helt. Var både teorikvelder og ut på skytebanen.


#4

Kula sa for siden:

Jeg tok den i fjor, og det er 9 samlinger med ca. 3 timer hver gang. To av gangene er mer praktiske dager med rifle- og hagleskyting bl.a.

Noen av samlingene kan også tas på nett. Jeg anbefaler og følge artskunnskap på nett i tillegg til samling. Det er vel den tyngste delen. Ta mange eksamner på [url]www.jegerprover.no[/url]. Det er en del som skal læres, så noe tid tar det. Eksamen består av 50 spm. og skal avlegges elektronisk. Sjekk ut mer på [url]www.njff.no[/url].

I vår lokale jeger og fiskerforening kjøres ett kurs i året, og det er min kjære som er hovedintruktøren så jeg har vel en pitteliten fordel. :knegg: I forrige uke var jeg med som assisten på årets jegerprøve da de lærte om våpen. Veldig morsomt, men totalt blottet for damer.


#5

Pepper Lemon sa for siden:

Tusen takk! Skal sjekkes ut. Mitt sterkeste felt er nok ikke å skille ender fra hverandre (jeg sliter jo med å se forskjellen mellom spurv og dompapp), men rifletrening høres gøy ut.

Dere som har tatt jegerprøven - drar dere på jakt av og til?


#6

Kula sa for siden:

Det var derfor jeg tok jegerprøven. For å dra på jakt, og mannen og kompisene synes det faktisk er hyggelig at jeg er med. Men jeg har ikke skutt noe, og jeg er helt ærlig på at jeg ikke vet om jeg kommer til å skyte om jeg har rådyr (som vi jakter på) i sikte. Jeg hadde t.o.m. bukk og rådyr på eget terreng i fjor høst, men fikk ingenting. Men min kjære og jeg hadde noen fantastiske turer, og det teller like mye som selve jakten.

Endene er noe dritt. :knegg: Men ta den nettbaserte artskunnskapene flere ganger, og kjøp tilgang til eksamnene som ligger på nett. Det er utrolig nyttig.


#7

Ole Brumm sa for siden:

Ja, jeg har tatt den, men det er så lenge siden at mye har nok endret seg siden den gangen. Jeg har ikke jaktet på årevis heller, men var på noen runder rypejakt for mer enn 15 år siden...


#8

Cuyahoga sa for siden:

Ja, og så var det en obligatorisk kveld på skytebanen. Man måtte skyte, men ikke nødvendigvis treffe. :knegg: (Jeg drev med feltskyting som barn, og har svigerfamilie som er ivrige skyttere, så gutta på banen ble nok litt skuffa over at jeg faktisk traff like bra som de.)


#9

Marla Singer sa for siden:

Ja, de $#/%"$/& endene! :knegg: Jeg gjennomførte all praksis og slikt da jeg skulle ta prøven for 15 år siden, men strøk på fugleteorien. :knegg:

Ellers har jeg planer om å gjøre et nytt forsøk snart, jeg har lyst til å gå på småviltjakt. Elg er jeg for utålmodig til.Hvis jeg ikke husker feil (eller det er endret) så er det forresten ikke rifletrening, bare hagle.


#10

Magica sa for siden:

Måkene var også vanskelig. :knegg:

Jeg fikk ikke helt dreisen på skytinga, har veldig venstredominant øye, men er høyrehendt, og visst litt skuddredd... :rolleyes:

Men jeg var med samboeren på jakt innimellom, men mer før. Og jeg har ei hagle.


#11

Tallulah sa for siden:

Jeg har ikke jegerprøven, men sikkerhetskurs på håndvåpen. Veldig lyst til å begynne å skyte igjen.


#12

Bloppy sa for siden:

Dette har jeg faktisk tenkt på noen ganger. At jeg skulle tatt. Men elgjakt er nok ikke noe for meg. :humre: Småviltjakt og rådyrjakt er nok mer for meg.


#13

Ru sa for siden:

Jeg har kalkunjakt og rifle på Wii-en. :bidrar:


#14

Kula sa for siden:

Jeg er på skytebanen nesten hver lørdag. Skyter både med rifle og håndvåpen. Jeg er mer på banen enn min kjære, og trives veldig godt i miljøet, selv om jeg stort sett er eneste dame på riflebanen. På pistolbanen har vi blitt en god del damer og det er morsomt.

Hagla har jeg skutt minimalt med fordi jeg kjøpte den rett før jeg la meg til med prolaps, men det endrer seg utover nå tenker jeg.


#15

mammpappa sa for siden:

Smart å prøve å planlegge og legge inn alarm på dette, her har de kurs kun 1 gang i året og kan ikke melde seg på for tidelig. Glemmer å melde meg opp vært år. Har snart gitt opp. Stort sett alle lokale jff har kurs.


#16

Koma sa for siden:

Det går an å bare skyte også uten å ha prøver og lisens på noe som helst. Jeg booket leirdueskyting med instruktør. moro!


#17

Geitrams sa for siden:

Tok jegerprøven som 16-åring, men har aldri vært på jakt. Var med mest for å holde faren min med selskap. Syns ikke det var så mye arbeid, var noen samlinger vi måtte delta på, og pugge litt fugler. Akkurat den delen var veldig kjedelig, det morsomste var skytingen.


#18

Pebbles sa for siden:

Min eldste leser til jegerprøven nå og jeg har foreslått den siden du lenker til her. Men han insisterer på at han bare vil ta gratistestene (med 43 spørsmål) som ligger på det nettstedet der eksamen også skal tas. Han mener at de spørsmålene han får på denne siden er de aller mest relevante mtp eksamensspørsmålene og han vil ikke bruke tiden på andre nettester (som f.eks den du linker til, og som er en betalingsside) fordi han hevder at de ikke har like relevante eksempler. Han er så bestemt på dette at jeg tror dette er noe de har fått beskjed om under kurset. Men du som har en kursledermann går jo god for jegerprover.no, så har sønnen min mistolket råd han har fått på kurs, tro? Nå har vi tatt den 43-spørsmålstesren på eksamensnettstedet mange ganger, og den bytter ut noen av spørsmålene, men vi får så mange om igjen at jeg bekymrer meg for at den ikke dekker alle spørsmålene en kan få?


#19

Pebbles sa for siden:

*dytter (jegerprøve om et par dager!)


#20

Kula sa for siden:

Det må nesten bli opp til hver enkelt om man vil betale eller ikke. Men spørsmålene er høyst relevante, og jeg synes vel personlig at betalingssiden er den beste siden og det er absolutt ikke bortkastet tid.

Nå har jeg vært med på 2 jegerprøvekurs som assisterende instruktør, og kommer vel til å ta instruktørkurset om ett par år, og vi anbefaler alle på kurset å ta så mange eksamener de kan finne på nett. Ja, spørsmålene er like, og samme spørsmål kommer om igjen og om igjen, men det er veldig god læring.

Jeg anbefaler også de nettbaserte samlingene på lover og regler og artsbestemmelser. Erfaringsmessig er det artsbestemmelse som har flest spørsmål på eksamen, og som de aller fleste stryker på.

Ønsker sønnen din lykke til. Både med eksamen og med en flott hobby.


#21

Pebbles sa for siden:

Betalingen er et ikke-problem, altså - det er eksamensnærheten i spørsmålene jeg er opptatt av. Og også om den prøveeksamenen på nettstedet der eksamen skal tas inneholder hele bredden av spørsmålene om den tas mange nok ganger. Jeg la merke til at den ene prøven vi har prøvd på jegerprover.no inneholder spørsmål om våpenbruk illistrert med tegninger (skyteretning, bl.a) og det er en spørsmålsform vi ikke har sett noe til på prøveekesamenen?

Jeg lærer jo masse av dette jeg også! Det eneste som forvirrer meg er jegerspråket (hunder som turer og loser og den slags. :humre: )

Takk for svar, Kula!


#22

Kula sa for siden:

"løs på drevet halsende hund" er vel ikke noe man bruker i dagligtale nei. :knegg:

Bare hyggelig, det har blitt mer enn en hobby, og jeg er vel litt mer inn i det iom at min kjære er leder av både vår forening og for fylkeslaget. Neste måned tar jeg rifleinstruktørkurset, så det baller på seg.

Jeg synes du bør ta jegerprøven selv også, det ER morsomt, sosialt og man blir kjent med mange man ellers ikke hadde blitt kjent med.


#23

Maverick sa for siden:

Plukker opp denne - nå har jeg endelig, etter megen om og men, fått meldt meg opp på jegerprøvekurs! :hyper: Skal ta et intensivkurs i mars, det er fire kvelder på rappen, skytedag og utedag i løpet av en helg, og så tre kvelder til på rappen. Gleder meg! :hyper:


#24

Avatar sa for siden:

Lykke til! Det er sååå gøy! :D Jeg tok min i fjor.


#25

Maverick sa for siden:

Det gjenstår dog å se om puddelen kan bli jakthund. :knegg:


#26

Kula sa for siden:

Lykke til med kurs.


#27

Maverick sa for siden:

Takk! Jeg gleder meg skikkelig! Og så ser det ut som om det er veldig mange bra aktiviteter arrangert av jeger- og fiskeforeningen, er det så god kvalitet som det virker som på nettsidene?


#28

Erica sa for siden:

Jeg har en sønn på 13 som er fryktelig jaktinteressert, men har havnet i en familie som ikke jakter stakkars. Så jeg tenkte jeg skulle ta jaktprøve og at vi skulle prøve ut denne hobbyen da. Men jeg skjønner jo ikke hvordan man gjør det. Vi har jo ikke noe jaktterreng, hva gjør man da? Drar på fjellet på de riktige tidene? Kan hvem som helst gå hvor som helst på fuglejakt?


#29

Kula sa for siden:

Tenker du på NJFF sin side? Jeg har vært på noen av kursene, og de har vært veldig bra. Lavterskel, og lavkostnad. Og veldig hyggelige.

Erica: Om du melder deg inn i en forening der du bor har kanskje de tilbud til sine medlemmer. Du kan også kjøpe kort på inatur.no. Både dags- helg- og ukeskort på div. jakt i div. terreng. Veldig praktisk.


#30

Candy Darling sa for siden:

Eh, Pepper, HAR du jegerprøven nå?


#31

Maverick sa for siden:

Ja, var de jeg tenkte på. Så kult!


#32

Pepper Lemon sa for siden:

Nehei, og ser av datoen jeg postet denne at jeg visste lite om hva som var like rundt hjørnet. :knegg: :tobarnsmor: Men har fortsatt lyst!


#33

Maverick sa for siden:

Bli med! Det er på Hovseter!


#34

Palmen sa for siden:

Jeg vurderer! Dette passer fortsatt bra inn i apokalypseplanleggingen min!


#35

Candy Darling sa for siden:

Here goes the neighborhood. :skeptisk: :iiik:


#36

Candy Darling sa for siden:

Eventuelt:
Palmen og Pepper - de nye jegertvillingene! :hyper:


#37

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg har kjempelyst! Men jeg tror ikke jeg har kapasitet. Jeg har jo ikke engang tid til å gå til frisøren. Jaja, nå kan man vel sikkert jakte med dårlig sveis. But still.

Vi kunne vært småbarnsmorvarianten, med rifla i armene og kidsa trukket i pulk bak oss. :hyper:


#38

Pelen sa for siden:

Jeg burde egentlig gjøre det også. Vi har til og med skog med elgjaktrett. Det er mulig at herremannen vil ta om ikke så lenge. Og da kan det være greit st mamma kan. Pelenmannen vil ikke.

Nå har jeg ikke kapasitet, men en gang fremover kan det kanskje være mulig.


#39

Candy Darling sa for siden:

Jegertrillinger! :hyper:

(Sorry, Mavs, du får ikke være multipling, da må du skifte navn til Paverick. :skuffet: )




#42

Maverick sa for siden:

Ja, pudler er retrievere og opprinnelig jakthunder de, men min puddel har ikke helt funnet seg selv ennå. :knegg:


#43

Trinity sa for siden:

Jeg har, men har ikke jaktet på flere år. Å ta det opp igjen gleder jeg meg til. Snuppa er veldig klar på at hun vil være med å jakte om noen år.


#44

Maverick sa for siden:

Paws, i det minste. :jupp:


#45

Snippa sa for siden:

Takk for påminnelsen, må melde meg på kurs tidsnok til høstjakta, ihvertfall :)
Jeg har til nå vært med på jakt, men kun med kamera og sekk :knegg: Mannen vil svært gjerne at jeg skal være med på ordentlig. Det blir i tilfelle fuglejakt.


#46

Candy Darling sa for siden:

Kommer aldri til å skjønne den fascinasjonen med jakt, tror jeg. :gruble: Det ligger ingen moralisering i det, jeg er helt for å beskatte naturen og spise vilt og sånn, og jeg skjønner godt gleden og freden ved fjell og vidde - men hvorfor har man lyst å skyte noe? :blånn:


#47

Maverick sa for siden:

Det er jo ikke selve skytingen som er greien, absolutt ikke, da ville jeg heller vært med i en pistolklubb ellerno', men den "dette spiser vi, nå skal vi gjøre det ordentlig fra start til slutt, tilbake til røttene". (Ikke helt til røttene, åpenbart, jeg er ikke så keen på steinalderdiett.)

Og så liker jeg tanken på å være selvberget, så langt det går.


#48

Agent Scully sa for siden:

Det står på 2018 planene mine! :jupp: T.o.m høyere oppe enn frisør,! #bustetroll


#49

Candy Darling sa for siden:

Ja, jeg har nok ikke den i meg, jeg tror jeg responderer lite på symbolverdier, kanskje? Altså, hvis jeg faktisk BLE selvberget og aldri trengte å kjøpe mat igjen, liksom, så hadde det nok hatt verdi for meg, men at jeg bare ikke trengte å kjøpe rype eller hjort i 2018 hjelper liksom ikke?

Og les for guds skyld ikke dette som kverulering eller nedlatenhet, altså, det er reell filosofisk fabulering. Når folk jeg vanligvis har veldig overlappende preferanser med har helt andre oppfatninger om ting, blir jeg litt fascinert. :knegg:


#50

Palmen sa for siden:

Jeg sier jo fjasete at det er for apokalypseplanleggingen min, men det er faktisk noe i det. Jeg tar ikke for gitt at vi skal ha den velstanden vi har i all fremtid: naturkatastrofer, politiske kriser, AP går under - ting kan skje. Og da syns jeg det ville vært nyttig å ha noe mere kunnskap som kan gjøre meg, om ikke selvberget så i alle fall i stand til å overleve ved å kunne en del om jakt og fiske. Så for meg er det en potensiell fremtidig nytteverdi som gjør det. Krisemaksimerer jeg? Ja kanskje. :knegg:

En bi-effekt er at broren min er jeger og har jaktmark på egen eiendom, å dra på jakt sammen med han en gang er noe vi begge hadde hatt godt av, vi er ikke alt for nære hverandre for å si det sånn.


#51

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg er også litt på selvberging. Og så synes jeg det er bra å kunne litt av hvert, det gjør godt for selvtilliten min. Samt at jeg tenker det gir fine friluftsopplevelser, og kanskje gir litt ekstra incentiv til å dra på spennende turer. Halve omgangskretsen min jakter, og de har det utrolig gøy. Familien min jakter også og jeg er vokst opp med mye jaktprat, så det er noe som «hører med», på en måte.


#52

Candy Darling sa for siden:

Jeg satser jo som kjent på mitt enorme lager av hermetikk og bobler ved apokalypsen. :knegg:


#53

Maverick sa for siden:

Ja, og så er det også litt at jeg liker kjøtt, men jeg er ikke så begeistra for kjøttproduksjon. Vil mye heller spise "har levd som det var ment å leve og så poff - død" enn Prior. Men det er synseføling, da.

Candy, skal ikke se bort i fra at jeg kan være interessert i å bytte bort litt hjortekjøtt mot en boks tomatbønner og litt bobler altså. :glis:


#54

Candy Darling sa for siden:

Ja, jeg kjøpte en halv hjort en gang. :knegg: EN gang. Det tok et år før jeg var ferdig med kjøttdeigen. Men biffen tar jo fort slutt.

Jeg kjøper gjerne vilt fremfor «produsert» kjøtt, jeg også. Men jeg noterer «venner med skyteglede» på apokalypselisten min! :lykkelig:


#55

Palmen sa for siden:

For ordens skyld: jeg har bobler også. Så i stedet for coq au vin blir det hjort a champagne i hooden når verden går under. :nemlig:


#56

Maverick sa for siden:

Skal ikke kimse ad en liten coq au vin til hverdags, synes jeg. Det er god sikringskost.


#57

Tallulah sa for siden:

Jeg har parsell, og er gjerne med på en kjøttbytteordning i anledning apokalypsen. :nemlig: Jeg er liksom pro-skyting og dreping av vilt, men fullstendig pyse når det kommer til å forvandle det fra et dyr med ansikt og organer til kjøttstykker. :sparke:

Etter å ha googlet hvordan man renset en høne og funnet en video som gjorde det til musikken fra Benny Hill har jeg innsett at jeg ikke er helt der.


#58

Pepper Lemon sa for siden:

Dere kan komme å tilberede hjort a champagne hos meg, jeg planlegger innkjøp av en slik for å overleve strømbrudd:


#59

Maverick sa for siden:

Og jeg har skau! :glis:


#60

Maverick sa for siden:

Nå har jeg bare selve prøva igjen! :hyper: Apokalypseforberedelsene godt i gang, altså.


#61

Kula sa for siden:

Lykke til med eksamen. Ta så mange prøveeksamner du kan, det er god læring.



#63

Palmen sa for siden:

Gratulerer!!!



#65

Maverick sa for siden:

... så nå er det på tide at hjernen gir slipp på informasjonen om hva som skiller enkeltbekkasiner, dobbeltbekkasiner og rugder. :gal: Trenger lagringsplassen til andre ting!


#66

Strå sa for siden:

Det høres ut som at jeg kan si GRATULERER! Ja?


#67

Maverick sa for siden:

Ja! Fikk det til! Puh. :knegg:

Veldig interessant kurs, uansett om man skal jakte eller ei, synes jeg.


#68

Toffskij sa for siden:

Det er nå du må lese Tolstoj og Turgenjev! Bekkasiner og rugder galore! :hyper:


#69

Kula sa for siden:

Gratulerer!!:riktig:


#70

Tallulah sa for siden:

Bare du husker forskjellen på rugde og brugde så går det nok greit. :nemlig:


#71

Avatar sa for siden:

Gratulerer! Jeg syns også det var veldig gøy!


#72

Strå sa for siden:

Jeg tror deg på det, men jeg er så heldig at Helten informerer meg villig vekk om alt jeg trenger å vite enten jeg vil vite eller ikke. :D


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.