Husker ikke om vi har snakket om dette før, men jeg lurer på hvordan dere som har barn på diett gjør det når dere er ute og spiser. Hvilke forholdsregler tar dere? Erfaringer med ulike spisesteder?
Et spørsmål til - kan noen anbefale gode spisesteder? Hvor som helst i landet, egentlig, vi skal reise både sørover, nordover og vestover i løpet av sommeren og høsten.
Jeg kan iallefall anbefalle Pikene på hjørnet i Lillestrøm, de har både glutenfritt brød og soyamelk på menyen. Dessuten er de veldig greie når det gjelder tilpassing av mat.
Vi synes i det store og det hele det er vanskelig å gå ut og spise med lillegutt som er allergiker. Nå er vi i den heldige situasjon at han ikke reagerer på smårester av det han er allergisk mot. Han har aldri reagert på at vi bruker samme stekepanne til alt e.l. (vi vasker den selvfølgelig mellom)
Det vi stort sett ender opp med er rent stekt kjøtt. Sjekker med kjøkkenet om de steker kjøttet i smør (vanligvis bruker de olje). Det blir dessverre mye grillet kylling og pommes frites på han, for det er bankers. Vi ber også ofte om å få maten uten saus, hvis det er kjøttprodukt han tåler. (han tåler ikke fisk).
Det er en utfordring, det må jeg si. Vi har veldig lyst til å dra til varmere strøk, men jeg er så redd for at vi ikke skal klare å få kommunisert med de som lager maten, og at han får i seg noe han ikke tåler. Anafylaktisk sjokk i fremmedland frister ikke.
Han tåler ikke egg, melk eller fisk. Det er en vanskelig kombinasjon, syns jeg.
Vi var i Italia for to år siden. Der gikk det veldig greit.
Jeg hadde fått noen til å skrive en SMS til meg med "Sønnen min er veldig allergisk mot melk, gluten og fisk". Den viste jeg fram og så fikk vi god hjelp, både i matbutikker og på restauranter.
Vi har nylig begynt å kjøpe mat til vesla på restauranter etc. Det har gått fint til nå. Vi har bla.a.spist på Big Horn steak house, Egon, mc Donalds med henne. Hun har som regel spist båtpoteter/bakt potet/pommes frites, brokkoli, mais, stek bacon, kyllingbryst etc.
Forøvrig har det hendt flere andre steder at de sier at det ikke er allergener i maten. Så sier jeg at "det er flott, for hun reagerer med anafylaktisk sjokk hvis hun får i seg feil mat, takk for at du sjekket dette opp for meg!" Da hender det at vedkommede dobbeltsjekker og kommer tilbake og sier at desverre, det og det inneholder visst egg etc alikevell :rolleyes:
Så min erfaring er at man må forklare NØYE om hvor lite som skal til, hvor alvorlig reaksjoner det blir etc!
Å- tusen takk for tips. Den ene storjenta mi har fått påvist hveteallergi nå nettopp, så jeg suger til meg all info :riktig:
Dragen sa:
Jeg kan iallefall anbefalle Pikene på hjørnet i Lillestrøm, de har både glutenfritt brød og soyamelk på menyen. Dessuten er de veldig greie når det gjelder tilpassing av mat.
Det er hverken melk eller gluten i kyllingen på IKEA, men Lillebror ble dårlig av den likevel. Det eneste som er safe der, (forutsatt at man tåler fisk) er visst laksen.
Etterhvert lærer man seg jo å se litt selv. På Peppes har de nå begynt å merke papiret de glutenfrie pizzaene ligger på, med at de skal være håndtert slik at de ikke inneholder spor av gluten.
På Dolly Dimples har de egne fat som de glutenfrie pizzaene stekes i, slik at de ikke kommer i kontakt med mel under steking eller servering.