Det er noen år siden jeg levde 100% melkefritt nå, så jeg har kunnet bruke ost på pizzaen i noen år. Nå skal eldste spise melkefritt et par uker i samråd med lege, og jeg trenger oppfrisking. Hva er godt i stedet for ost på pizza? Har det kommet noen erstatninger som smaker godt? Noe helt annet?
Vi dropper ost helt og har noe godt kjøtt istedet. Synes biff smaker best uten ost, men det er kanskje litt voksent? Mitt melkefrie barn er 14, så hun har jo litt flere preferanser. (Ike tåler hun soya heller, forøvrig).
Ja, hun er bare 2 år og 8 måneder, og ikke så veldig kjøttetende i utgangspunktet. Vi kan såklart la være å ha pizza disse ukene, jeg bare prøver å komme på ting hun vanligvis liker som vi kan tilpasse, siden hun er kresen fra før av... Men det finnes kanskje bare erstatninger av soya uansett? Det er jo litt dumt for så små, har jeg skjønt.
Tror ikke det. Sist jeg drev med dette prøvde jeg med tofuost. Det funket greit for meg, men særlig godt var det jo ikke. :P Kanskje vi må droppe pizza et par uker.
Cheezly ja! Det er min absolutte favoritt! Jeg liker nesten alle sortene, men soy free og pepperjack er mine to favoritter. Pepperjack er litt sterk for ungene, så vi bruker for det meste soy free. Den er forresten, som navnet tilsier, uten soya og om det skulle være av interesse. Jeg er også totalt avhengig av blåmuggosten deres, samt "parmesanen", den er himmelsk over pastaretter og også smeltet. Her er noe jeg har laget med den osten, og det smaker utrolig bra synes jeg. Nå linker jeg hemningsløst til bloggen her, men det blir jo enklest.
Jeg lager ofte mat til ikke-veganere, og de spiser og spiser og elsker det, selv om det ikke er ekte ost på. Savner det ikke, sier de. Lasagne lager jeg slik (bechamelsaus i stedet for ost, myyye bedre i lasagne og det blir skikkelig ostete faktisk), og nachos bruker jeg ostesaus på, det blir fantastisk!
Ostesausen jeg bruker til nachos er forresten utrolig god på pizza og, min 10-åring foretrekker den fremfor revet (vegansk) ost. Knallgod å dyppe tortillachips oppi og, smaker skikkelig cheddardip synes jeg. Og sausen lages på max 2 minutter!
Ja, det kan jo være veldig greit å nevne. :knegg:
Jeg kjøper dem på Sunkost her i Stavanger. Dvs. at alle Sunkostbutikker med god kjøle- og fryseplass kan ta inn disse produktene fra Kinsarvik om man etterspør dem. I Oslo vet jeg de finnes på Sunkost på Gunerius-senteret, Røtter og Kinsarvik. I tillegg kan man bestille dem på nettbutikken til Kinsarvik, men de ligger ikke ute på nettsiden, man må maile eller ringe dem og spørre spesifikt etter dem siden de egentlig ikke sender kjølevarer (men de gjør det altså på forespørsel).
Næringsgjær, som er et MUST å ha i hus for de som liker ost men ikke kan spise kumelkprodukter, kjøpes til blodpris på helsekost, eller billig på iHerb. Jeg bestiller 2 bøtter av denne om gangen, til omtrent samme pris med frakt og alt, som halvannen liten pingle-pose på helsekosten her i Norge. Men jeg bruker jo MYE da, de som bruker bare litt trenger jo ikke å bestille de mengdene jeg bestiller.
Sunkost Gunerius og Veganlife.no/veganlife.se har forresten gode skivede oster om man savner ost på brødskiva. De smaker ikke helt ulikt vanlig ost, men koster seff mye mer da. Jeg kjøper denne, som kan skives med ostehøvel og smaker veldig godt, og disse (finnes i flere smaker) er barnas favoritt. De er ikke særlig gode smeltet da. Eller jo, Jeezo Santi funker smeltet, men jeg er litt kresen på smelteost og er ikke så begeistret for annet enn Cheezly, men både mann og barn digger Jeezo smeltet.
Takk for masse tips, Dixie, skal sjekkes ut. Nå er det bare snakk om et par uker i denne omgang, så vi får se hvor mye vi skal kjøpe inn, men det er greit å vite til seinere hvis det skulle vise seg at det er intoleranse. Og så er det mye godt i bloggen din sånn generelt!
Åh, dette var flott å lese! Min yngste må leve melkefritt og jeg mistenker at jeg ikke tåler kumelk jeg heller. Eldste saaaaaa-haaavner pizza sier hun, nå får hun det til helga. Ett stykk lykkelig femåring på vei. :-) Vi sliter forresten litt med drikke-erstatning for melk. Oatly sin havrefløte er god og den bruker jeg utblandet med vann til å ha i mat o.l, men det er jo ikke godt å drikke. J, yngstemann, savner en god drikke"melk" altså. Noen tips?
De liker ikke havremelk? Jeg fikk henne til å drikke det de første dagene her, men nå er det helt nekt - men så er hun syk også da, og vil ikke ha noe. Får prøve igjen. Rismelk vil jeg helst unngå siden det er så enormt lite næring i, men litt av den kalsiumberikede er vel bedre enn ingenting. Jeg liker ikke å drikke noen melkeerstatninger, bortsett fra steamet soyamelk i kaffen. Litt vanskeligere for barn, altså.
Er det slik at alt av melk må droppes, eller bare kumelk? For det er jo enkelt å få tak i oster laget av andre melketyper, f.eks. ekte bøffelmozzarella som er helt perfekt pizzaost, eller manchego (sauemelk).
Rismelk er ikke anbefalt til små barn på grunn av arsen 6 mengdene i mesteparten av all ris som dyrkes. Grunnvanntrøbbel såvidt jeg kan forstå. Men nei, han vil ikke ha hverken havre eller soyamelken. Jaja, vann og litt juice innimellom fungerer jo helt fint. Da vi fant sjokolade uten melk i ble det også litt bedre. B-)
Ja, jeg er klar over det med arsen altså, så det må være små mengder i så fall, ikke noe en kan basere seg på som drikkemelk. Sjokolade uten melk er heldigvis lett å finne. :)
Myria, siden de proteinene som er i andre typer melk er såpass like antar jeg at vi skal kjøre uten det også disse ukene, men det er absolutt alternativer på sikt, hvis det ser ut til at kumelk er et problem. Vi vet jo ikke at det er det, men det er første steg i å nøste opp litt i en til tider trøblete mage, siden blodprøver ikke alltid gir et godt svar. Jeg har brukt begge deler med stort hell. Nå er det mest laktose som er problemet hos meg, så jeg tåler ost og yoghurt greit, men bruker ikke melk som drikke eller i mat, så all mat som lages hos oss er uansett melkefri - med unntak av ost, da.
Mine drikker soyamelk, men de drikker generelt lite melk (vi har aldri vært melkedrikkere, noen av oss), så det blir med et glass i barnehagen og litt O'Boy i helgene, og kakao på soyamelk de få gangene vi har det. Ingen av oss liker verken ris- eller havremelk, det er jo tynt som vann og smaker ikke godt, men det er jo en smakssak. :)
Ja, jeg vil unngå soya nå siden de ofte reagerer på soya hvis de reagerer på melk, og så er jo min under 3, så da er vel ikke soya sånn kjempeanbefalt. Havresjokomelk likte hun da, så det er fint til spesielle anledninger. Hun elsker virkelig melk, så det er ikke så lett det der. Hun er litt liten til å skjønne helt hvorfor hun ikke får det, også.
Apropos sjokolade uten melk, denne sjokoladen smaker nesten identisk med Helnøtt! Just sayin. Den har visst vunnet priser for beste melkefrie sjokolade osv.
Og disse (klarer bare linke til en type, men på den siden er det flere) er superdupergode, den med cappucino er noe av det beste jeg har smakt av sjokolade (jeg liker ikke sjokolade etter at jeg ble gravid siste gangen nå, men før det elsket jeg sjokolade og da gikk det i disse).
Ja, og for de som savner Bounty, Japp, Snickers, Mars osv, så har de alternativer for det også, de smaker fantastisk godt, jeg lover! Ikke så ulikt originalene, etter min mening. De er ofte utsolgt (forståelig nok), men DAMN jeg anbefaler dere å prøve dem.
Barn under 1 år skal ikke ha det, har jeg hørt fra flere ernæringsfysiologer, men over det går visst greit (noen snakker om østrogener, men det er like mye om ikke mer østrogen i kumelk). Allergier blir noe annet, selvsagt.
Spiser ikke sjokolade jeg heller, men pleier å bestille til ungene når det er bursdag, jul, Halloween og sånne ting. Det ble en ganske velfylt julestrømpe denne julen, hehe.
Vi brukte alltid finknust potetgull med salt. Det syntes min melkeallergiker at var veldig godt, og etterlyste faktisk den pizzaen da han kunne begynne å ha ost på. Jeg anbefalte det også til en voksen mann nylig, som likte det veldig godt.
Pass bare på at det knuses fint, det er ikke det samme med større flak på. Jeg valgte å halvsteke pizzaen før jeg la det på, for at ikke potetgullet skulle bli for mørkt.