Vi har akkurat fått utstyr til å sortere ut matavfall her jeg bor. Men det er noe jeg lurer litt på. Hva gjør man med flytende matavfall? Som melk, yoghurt, rester av sauser og supper og sånt? Kan jo ikke bare helle det i søppelkassa, det kommer til å renne ut av posen og bli et skikkelig klin. Jeg har i grunnen aldri visst hva jeg skulle gjøre med sånt, jeg heller det i do. Det er vel feil det og, pga rotter i kloakken? Hva gjør man? Graver det ned bak en busk? Tilsetter noe som får det til å gå over i fast form så det kan kastes på vanlig måte? Koker det til det er fordampet vekk? :gruble:
Her går det i do eller i vasken.
Rørleggeren sier at det er greit(ikke for mange gulerøtter, de blir ikke borte), od det blir rotter i systemet vet jeg ikke noe om.
Er det noe som lukter ille putter jeg det i fryseboksen(har god plass) og hiver det frosset i søpla den dagen det blir hentet.
Gjelder spesielt om sommeren. Søpla blir nemlig hentet fredag, og det er kjedelig med rekeskall og annen luktemat i søpla en hel uke om sommeren(det hender jo at det er varmt!).
Veldig sparsomt med info på nettsidene til avfallshåndteringsfolka. Men jeg fant til slutt en notis om at man kan helle det i en tom melkekartong, tape igjen og kaste i matavfallet.
Vi hiver alt flytende i vasken. Alt av biter går i matavfallet, men da er saus og sånt skylt av først i tilfelle om det er noe sånt oppi det flytende. Men ris, hverken kokt eller ukokt må en for all del ikke hive oppi kummen har jeg funnet ut. Ris sklir jo så lett ned når de er så små, men det skulle jeg visst ikke gjort fant jeg ut en gang hvor alt tettet seg. :sparke: Litt tykkere flytende ting kan jeg hive i matavfallet, men bare hvis det er en del der fra før og også kanskje litt tørkepapir der. Vi kan også hive vanlig tørkepapir i matavfallet, og det suger jo også til seg litt.
Å kaste mat i do og vask fører til rotter. I Oslo anbefales det å hele flytende avfall i f.eks melkekartonger, tape igjen og kaste i restavfall. Jeg heller endel sv det rett i matavfallsposen, siden andre matretter suger det opp.
For guds skyld, ikke ha det i do i alle fall. :eek:
I min kommune kan vi ha papir av dårlig kvalitet i matavfall, så jeg legger gjerne en flatklemt eggekartong i bunnen av posen for å ta i mot litt væske og for å stabilisere posen.
Ellers lar jeg fett o.l stivne i kjøleskapet, og har et stort plastbeger i fryseren jeg har f. eks yogurt o.l i, og som jeg tømmer rett før matavfallet skal hentes.
Jeg gjør det enkelt: matavfallet. Og så går jeg bare ut med det. Ja, for vi har kompostbinge nedenfor garasjen.
Svigermor har PAPIRposer til matavfall, så det ser seg selv at hun ikke kan ha melk i det. Men hun tar to utenpå hverandre og går ut med det om det er joghurt eller sånn. (Det tømmes ofte, så det er ikke noe stort problem)
før jeg fikk kompost, så hadde vi ikke sortering av matavfall, så da gikk melka i vasken, og det andre i restavfallet. Det føles veldig feil å kaste mat i restavfallet, så jeg er glad vi fikk ordnet oss kompost. Nå er den full da, så i helga har vi litt hagejobb å gjøre.
Jeg har en tom melkekartong stående i søppelposten til flytende rester. Når posen er full kastes den og kartongen i restavfallet. Før jeg kom på å gjøre dette gikk veldig mye ned i rørene ...
Så sant det er helt flytende har jeg det i vasken. Saus med noen biter også, bitene ligger jo igjen i silen over sluket. Er det mer fast form går det i bioposen. Er det mye fett/olje tar jeg tørkepapir og så i bioposen.
Nå spør jeg av ren uvitenhet her, men er det virkelig problematisk å hive melk og yoghurt f.eks i vasken? Vil ikke det løse seg såpass opp i vannet det møter til at det ikke er et problem?
Jeg skjønner at det stiller seg annerledes med fett og oljer.
Jeg skjønner det i forhold til ting som blir liggende igjen i avløpssystemet, men mitt spørsmål var igrunnen om ikke melk og yoghurt løser seg såpass fort og greit opp i vannet som det møter at det ikke vil være et problem?