Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

På Hamar og i Lillehammer

#1

Pelen sa for siden:

Mannen mente at jeg hadde helt feil når jeg sa at jeg mente at det heter på Hamar og i Lillehammer. Han bruker aldri på før en by/tettsted.

Hva er gjengse regler for dette når det gjelder stedsnavn? Finnes det noen regel å forholde seg til? Er det ikke noe med steder rundt kysten også? Man er i Arendal og ikke på, eller?

Jeg som ikke er født i Norge trenger litt hjelp her. :knegg:


#2

My sa for siden:

Jeg er født på Hamar. PÅ.

Jeg tror ikke det er noen regler for dette. Man må vel helst være lokalkjent for å vite hva som er helt riktig.


#3

polarjenta sa for siden:

Jeg bruker stort sett i når det gjelder byer, og på når det gjelder tettsteder. Også bruke jeg i når jeg bruker kommunenavnet. F.eks så sier i Andøy kommune, og på Andenes som er det største tettstedet.

Jeg ville sagt i Hamar og i Lillehammer.


#4

polarjenta sa for siden:

Spørsmål

Hei!

Jeg lurer på om det er noen grammatisk forklaring på hvorfor vi bruker både “på” og “i” når vi snakker om å befinne seg et navngitt sted. Vi (les: trøndere) skriver f.eks. at ”jeg var på Stjørdal i helga”, men samtidig skriver vi også ”jeg var i Oslo i helga”.

Jeg har selv funnet ut at det som oftest brukes ”i” når det er snakk om større steder som byer o.l., mens vi sier ”på” om en del andre steder. Selv ville jeg sagt ”på” om steder som Hamar, Oppdal, Stjørdal, Røros, og et par til jeg ikke husker. Er det bare snakk om vane, eller er det noen regler inne i bildet?

Svar

Det finnes regler for bruken av i og på ved stedsnavn, men om disse reglene er direkte grammatiske, tør jeg ikke svare på. Faste og ufravikelige er de heller ikke, men retningslinjer gir de.

Hvilken preposisjon man skal benytte, er bestemt av to forhold: 1) Hva stedsnavnet er navn på, dreier det seg f.eks. om en by, en gård, en øy eller et land? 2) Hvilket substantiv navnet eventuelt består av. Her er forutsetningen selvfølgelig at stedsnavnet faller helt eller delvis sammen et vanlig substantiv, jf. nes og Nes, odde og Notodden.

Man bruker i ved navn på:

  • land: i Norge, i Frankrike, i Italia
  • byer: i London, i Paris, i New York
    i Oslo, i Bergen, i Trondheim
    Det skal være i ved alle utenlandske byer og ved alle større byer i Norge. Ved mindre norske byer, og mange tettsteder, benyttes imidlertid på, jf. på Hamar, på Gjøvik, på Grinder.
  • kommuner: i Vågå, i Grue, i Rygge
  • fylker: i Sør-Trøndelag, i Hedmark, i Østfold

Der stedsnavnet inneholder et substantiv som det er vanlig å bruke i ved, jf. bl.a. bygd, dal og fjord, skal også stedsnavnet ha i, f.eks.: i Dalsbygda, i Rendalen, i Sandefjord

På benyttes ved navn på:

  • øyer: på Tjøme, på Grønland, på Kypros
    I ”Moderne norsk” (s. 133) sier Finn-Erik Vinje: ”Slik bør ordbruken også være i
    forbindelse med Island, slik det har vært gjort fra gammelt av. Altså på Island.”
  • gårder: på Kongshov, på Røed, på Oppset
  • himmellegemer: på Jorden, på Mars, på Solen

Der stedsnavnet inneholder et substantiv som det er vanlig å bruke på ved, jf. bl.a. nes, haug, berg, skal også stedsnavnet ha på, f.eks.: på Nes, på Storhaug, på Kongsberg.

De ovenstående momentene er retningslinjer, det er ikke alltid preposisjonsbruken stemmer med det som her er sagt; dessuten endrer den seg, f.eks. blir i ved bynavn brukt mer nå enn tidligere. Hvis man er i tvil om hva som er rett, kan man spørre lokalkjente; de anvender som regel preposisjonene korrekt. Se også fremstillingene i Moderne norsk (Fagbokforlaget, 2002) og Språkvett (Kunnskapsforlaget, 2001).

Med vennlig hilsen
for Riksmålsforbundet
Elin Frysjøenden

Dette fant jeg når jeg googlet.:)


#5

Martis sa for siden:

Jeg tror at på ofte blir brukt om øyer... Men med noen variasjoner, for jeg har hørt på om flere plasser enn Hamar, f.eks Jessheim, og det er ikke en øy.


#6

Input sa for siden:

Dette brukte vi en hel forelesning på å diskutere, og det finnes ingen regler, men er noe man "hører". Du kan like gjerne si i Lillehammer som på Lillehammer, men i Hamar tror jeg ingen sier.


#7

polarjenta sa for siden:

Hehe, jo jeg sier i Hamar.:)


#8

star sa for siden:

På Hamar og på Lillehammer.


#9

Java sa for siden:

Denne forklaringen er god. Det er tradisjon som avgjør, men hvis du er i tvil, så bruk i. Det er forresten mange som sier i Hamar.


#10

My sa for siden:

:nemlig: Og på Gjøvik.

I Hedmark fylke, men på Hedmarken.

Jeg bor forresten i en bydel som skal ha "i" foran, i motsetning til det som står i sitatet over. Mange sier feil, men i følge de gamle i området heter det "i Ila" (altså Ila i Trondheim, ikke Oslo), ikke på.


#11

Turban Smukk sa for siden:

Jeg lurer litt på om "på"-bruken gradvis er i ferd med å forsvinne? Min mormor og andre slektninger i hennes generasjon sa for eksempel alltid "på Horten", til tross for at det alltid har vært en by. Jeg sier i. Før ville jeg alltid ha sagt "på Ski", nå sier jeg konsekvent "i", selv om det er et tettsted. Jeg er vokst opp med på Hamar og på Lillehammer, men det samme skjer.

Men kanskje det bare er meg. :knegg:


#12

star sa for siden:

:nemlig:


#13

Pøblis sa for siden:

Tradisjonen avgjør, ja. Ikke noe godt svar til deg, stakkars Pelen, men du må rett og slett si det folka som hører til på stedet sier. På Hamar er helt kurant å si. Jeg ville ha sagt at jeg er i Lillehammer, men kunne også fint sagt at noen bodde PÅ Lillehammer. De heter dessuten i Trysil, ikke på, selv om det heter på Rena, på Koppang og på Geilo og på Gol.


#14

Matilda sa for siden:

Jeg bor på et sted med et sånt på-substantiv i navnet, men det er flere og flere som sier i. Jeg gremmes. :nemlig:


#15

My sa for siden:

I Gudbrandsdalen virker det nesten som om det heter "på" i hoveddalen, og "i" i sidedalene. På Ringebu, på Kvam, på Vinstra, på Otta, på Dombås, i Skåbu, i Heidal, i Vågå, i Lom, i Skjåk (med Lalm som hederlig unntak).


#16

Bluen sa for siden:

Ja! I Trysil!

Jeg er enig med deg, Turban Smukk - har inntrykk av at 'på' om mange byer er på vikende front. Det gjelder også stedene heromkring, der både 'på Lillestrøm' og 'på Strømmen' (som var helt vanlig i min oppvekst) synes å være på vei ut til fordel for i. (Eller er 'i Strømmen' helt på bærtur? :skeptisk: Nå ble jeg plutselig usikker.)


#17

Pøblis sa for siden:

Jeg sier på Strømmen og i Lillestrøm. Men har ikke fasiten og eier heller ikke sannheten. :nemlig:


#18

Input sa for siden:

Jeg ville sagt Butikken ligger på Lillestrøm, men Hun bor i Lillestrøm.

Dette er noe av det jeg liker aller, aller best med faget mitt. :knegg:


#19

Candy Darling sa for siden:

På Trysilfjellet, og i Trysil. Har jeg lært the hard way. :knegg:


#20

Pøblis sa for siden:

:knegg: Har du støtt på moren min?


#21

Fløyel sa for siden:

Men man sier jo,

Jeg har vært i Oslo, på Majorstua, på Valkyrien som ligger i Bogstadveien. Altså, fullstendig inkonsekvent.
Sier det som passer og som høres riktig ut i mine ører.
Jeg er forøvrig på Hamar og i Lillehammer. :hmm: eller er jeg på Lillehammer?


#22

My sa for siden:

Dette er jo helt i tråd med sitatet fra Språkrådet i innlegget til Java, så det er jo ikke noe rart i dette i det hele tatt.

"Foran de aller fleste stedsnavn (byer, steder, bygder, fjell- og landområder osv.) og administrative navn brukes i når det er påstedsangivelse [...] Også bydelsnavn får gjerne foran seg: på Blindern, på Furuset, på Haganes, på Lade, på Majorstua, på Møhlenpris, på Storhaug, på Stovner, på Tveito, på Våland osv. Grunnen til at bynavn og bydelsnavn får på foran seg, er ofte at de er gamle gårdsnavn.
Foran navngitte bygater er i det vanlige ..."


#23

My sa for siden:

Min mor er i alle fall brennsikker på at hun er vokst opp PÅ Hamar. "I Hamar" sier bare folk som ikke kommer derfra, eller folk som prøver å høres finere ut enn de er. :knegg:

#24

Bluen sa for siden:

... og dem er det etter hvert en god del av i den byen. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.