Kan noen gi meg en oppskrift på et sunt og godt brød (grovt!), helst med teskje?
Hvorfor skal det heve så lenge?
Jeg har kjøpt en sånn form fra Leuké, eller hva det heter, en sånn i silikon som kan lukkes og åpnes. Det fulgte med et instruksjonshefte, men jeg blir bare forvirret.
Jeg trenger to ting: Enkelt og sunt. Og godt, selvsagt, men det blir vel nybakt brød uansett?
Her har du en grunnoppskrift som du selvsagt kan variere på ut fra mel etc.
Du smeller bare sammen ingrediensene raskt med sleiv og lar stå over natten; 12-24 timer. Så er det bare å steke når du står opp eller kommer hjem fra jobb.
Det skal bl.a heve lenge fordi du bruker helt minimalt med gjær.
Jeg har prøvd med grovmalt rug og spelt foreløpig. Gode brød begge deler, men jeg har måttet justere temperatur og steketid noe ut fra min ovn. Jeg steker i ca 45 min med lokk, og så 5-10 min uten lokk på 230 grader. Hvis ikke er min erfaring til nå at brødene blir for lite stekt inni og med altfor tykk og hard skorpe utenpå. Men der må man vel nesten bare prøve seg frem. Jeg bruker Römertopf som form.
Grunnoppskrift:
500 g mel
450 g vann
1/4 ts tørrgjær
1-2 ts salt
Hev i 15-22 timer, sånn omtrent
Hell på oljet bakepapir, brett deigen 4-8 ganger
Sett bollen over og hev i 1-2 timer
Når det er 30 minutter igjen setter du jerngryta i ovnen, med lokket på for å varme den opp på 230 grader.
Når de 2 hevetimene har gått plopper du deien oppi gryta, bare løft opp bakepairet og slipp det oppi. Sett på lokket, stek i 30 min, ta av lokket, stek det videre i 15-30 minutter.
Utover det kan du variere melet. Jeg tar det jeg har, og det har funket godt hittil. Du kan også blande i korn, nøtter, kli, frø osv. Sist brukte jeg 200g finmalt rug, 100 siktet hvetemel og 200 sammalt hvetemel. Jeg har også brukt bare sammalt fin og sammalt grov og fått godt resultat. Jeg syns jeg kan bake grovere brød med denne metoden enn andre.
Fordi du bruker kaldt vann, lite gjær og lite elting. Varmere vann og elting er med på å aktivisere egenskapene til gjæren.
Kan ikke hjelpe deg her, jeg vet ikke hva slags form dette er. Jeg bruker en jerngryte fra LeCreuset på 2 liter. Viktig at det du bruker tåler høy varme, holder på varmen og har lokk. Jeg er usikker på om du får til det med en silikonform, og om den tåler så høy varme.
Tally, jeg forstår det med kaldheving og lite gjær, men er dette spesielt for eltefrie brød? Jeg vet man kan bruke metoden på alle slags brød, men kan man ikke heve vanlig med eltefritt, er vel det jeg stusset på.
Du lurer på om man kan bruke mer gjær, lunkent vann og heve vanlig? Tja. Eltingen er ganske vesentlig for hvordan gjæren og glutenet reagerer sammen så jeg vil tro at det kan føre til klissete, tunge brød, i tillegg til muligens mageknip om gjæret ikke har fått utviklet seg nok.
Du kan jo prøve Mims hellebrød? De skal heller ikke eltes, men steke lenge for på den måten aktivisere gjæren. De kan heller ikke være fullt så grove som de langtidshevende, men grove nok, altså. Det er min erfaring i allefall.
Jeg har så lyst til å prøve slikt brød - kan man bruke en ildfast form til dette? Jeg har ikke jerngryte, og tror ikke jeg ville brukt en slik så mye at det er nødvendig å kjøpe en, men jeg har ildfaste former med lokk, samt selvfølgelig vanlige brødformer uten lokk....?
Ja! Deigen ser ut som en klissete grøt, også heller du den ut også er den ikke klissete i det hele tatt, bare spongy. Jeg bruker olje i stedet for mel når jeg heller den ut, jeg er ikke så begeistret for løst mel utenpå brød. Jeg tar litt olje på bakepapiret, gnir det utover med en slikkepott også bruker jeg samme slikkepotten til å brette med. Null mel under neglene!
Nå har jeg smelt sammen 500 g mel, 1 ts salt, 1 ts gjær og 450 g vann. Det er klissete som grøt. Skal det være det? Heve i ett døgn? På benk? I kjøleskap?
Det skal være klissete ja :nemlig: Jeg holder litt igjen på vannet, slik at det faktisk er mulig å brette deigen på et vis etter endt førsteheving. Jeg lar deigen stå på kjøkkenbenken og heve i alt fra 18-24 timer, alt etter hva som passer.
Deigen skal være ganske fuktig, ikke slik du kjenner vanlig brøddeig nei. Klissete som py.
Pakk inn i plast og la heve på kjøkkenbenken i 15 timer+, hvis det var oppskriften til Tally du brukte. Jeg pleier å heve et sted mellom 12-18 timer ofte, 14 timer eller mer er nok det mest optimale.
Mange bruker bare vanlige gryter etc. til slike brød, fungerer fint det. Viktigst er at du har et lokk, og at det er gryte/lokk uten typ plastbeslag etc. som ikke tåler høy temperatur.
legg plast over, sett den på kjøkkenbenken og glem den til i morgen tidlig. Jeg tok nok mel til at den ikke var flytende først, men mer som en litt klissete, tykk grøt som ikke fløt utover.
Den hever saaaaaakte, så jeg var ganske bekymret første gang jeg bakte. Den så kliss (haha) maken ut etter 12 timer, men etter 18 hadde den flytt utover og hevet en del.
Sånn opplevde jeg det og de første gangene, tenkte at dette kan da umulig stemme. Men det begynner å boble godt etterhvert og selv om den ikke alltid vokser så mye, så ser man tydelig at det foregår en prosess, og helt plutselig vokser den til litt.
Jeg har forstått det slik at brødet i denne formen bare skal settes rett i ovnen når det har hevet ferdig. Ingen bretting eller noe, ikke ta den ut av formen. Håper jeg har forstått det riktig.
Men da kan jeg ikke garantere for resultatet altså. Min oppskrift er basert på at det skal heve to ganger, og deretter stekes i forvarmet kjele på sterk varme, med lokk.
Blir spennende å se om det funker med silikonformen. Tåler den så høy varme?
Jeg ser oppskriften din hadde mer gjær enn de jeg har brukt, de mener jeg kun har 1/4 tsk gjær. Det er lite, altså.
Og ja, litt av poenget er å starte stekingen i varm gryte/form, steke med lokk den første halvtimen og så noe lenger uten lokk (og med lavere temperatur).
De oppskriftene jeg fant på brødformen din så steker de først med lokk, deretter hvelvet de brødet ut av formen og stekte det opp ned på rist, tror jeg.
Jeg har sykt intens hodepine i dag, så jeg orket ikke styre noe mer med det brødet enn bare å kaste det rett i ovnen. Jeg glemte både å skru ned og å ta tden. Men på et tidspunkt nå nylig tok jeg det ut. Jeg aner ikke om det er ferdig, og jeg har ennå ikke skåret i det. Det ligger i den glovarme formen og avkjøler seg...
Jeg baker eltefrie grovbrød, og eltefri baking gjør for meg det mulig og fullstendig gjennomførbart å bake brød flere ganger i uken siden jeg slipper å planlegge så mye. :) Jeg slumper litt, spesielt med hvetemelet, så det blir cirkamål. Dette blir tre store brød.
1,7 l vann (kokende)
2,5 del appelsinjuice
1-2 ss eddik
2,5 del hvete helkorn
2 dl hvetekim
3 dl kruskakli
1 stor neve solsikkefrø
1 stor neve linfrø
en god dæsj sesamfrø
5 dl grov sammalt spelt eller hvete (jeg foretrekker spelt)
5 dl grov sammalt rug
ca 1 kg hvetemel (en del kan erstattes med fullkornshvetemel el.l., jeg gjør ikke det nå)
1,5 ss salt
Evt. mer vann for å få deigen bløt nok
1/4-1/2 ts tørrgjær
Korn og gryn bløtlegges i en del timer (gjerne natten over) i vann + juice + eddik. Bland inn mel + salt + gjær. Deigen skal være bløt. Hev i 12-20 timer, hell deigen ut på benken og brett den noen ganger. (Jeg bruker forøvrig også olje, hvis ikke blir det så mye ublandet mel inni brødene.) Del deigen i tre like store emner, lemp over i godt smurte brødformer. Ta mel (evt olje eller vann) på hendene og klapp dem til slik at deigen blir noenlunde jevnt fordelt. Etterhev til ca. dobbel størrelse. Stekes i 60 min på 190 grader i formene, så 10-15 minutter uten former.
(Eddik kan forøvrig virke som en sær ting å putte i brød, men den og appelsinjuicen gjør brødene ekstra saftige. Man kjenner ikke smaken av hverken juice eller eddik i de ferdige brødene. I tillegg gjør syren fra eddik + juice at fytinsyren brytes enklere ned ved bløtlegging, slik at opptaket av mineraler i korn og mel bedres. Og så blir brødene mer skånsomme for magen for de som plages med sånt.)
Hehe, jeg skjønner det ser sånn ut. :knegg: Men poenget er at brødene kan bakes ut etter 12-20 timer, og da har jeg litt vindu på når jeg får til å bake dem ut. Hvis jeg f.eks setter deigen før jeg legger meg, så kan jeg velge om jeg vil bake den ut når jeg kommer fra jobb neste dag, eller vente noen timer til ungene er i seng og tilstanden i huset ikke er like crazybanana.
Skal jeg bake brød på vanlig måte en ettermiddag må jeg både tenke på hevetid og når de skal bakes ut osv. Etter at jeg kom inn i tralten så synes jeg det har blitt uendelig mye enklere å få gjort brødbakingen innimellom alt det andre. :)
Jeg testet denne Lekue-formen i dag, og brødet ble utrolig godt. Saftig inni og sprø skorpe. Det var superenkelt. I går blandet jeg bare fire ingredienser og rørte grøten sammen. I dag hadde det hevet og jeg satte hele skiten inni ovnen og lot det steke. Fiks ferdig!
Ikke som jeg merket, men jeg er forkjølet... Jeg er ikke hundre prosent sikker på om den er i silikon heller. For jeg hater nærmest silikon. Jeg synes det blir flekkete i oppvaskmaskinen og tiltrekker seg masse støv. Det gjorde ikke denne formen! Veldig kjekk greie, dette her. :) Synd at jeg sjelden spiser brød, men jeg får bake til andre. :knegg: De spiser til gjengjeld veldig mye brød, så sånn sett er jo dette brødet litt lite, men men. :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.