Skatten har blitt opptatt av miljø, og vil gjerne at vi innfører tre kjøttfrie middager i uka. Dersom hele verden gjør det, vil det bli nok mat til alle mennesker. Og da må vi gjøre det!
Jeg er jo helt enig, men føler meg fryktelig uerfaren i vegetarmatens verden. Og hans forslag om ris og bernaise føler jeg kan bli litt... kjedelig/usunt dersom vi skal ha det tre ganger i uka.
Jeg er glad i grønnsaker jeg, men utfordringa er å finne gode retter som ungene liker. Noen av dem er helt, helt anti, anti. Av og til stavmikser jeg løk og sånn for å lure det inn i gryter. Men hvordan skal jeg kamuflere en hel grønnsaksmiddag?
Med mine unger går det lettest med pastaretter: pasta med tomat- og auberginesaus (tjukk, deilig saus med masse hvitløk, mykstekt aubergine og olivenolje), pastasalat med tomater, pestoaktig dressing og mozzarella. Kjøttfri pizza er jo også lett, taco kan enkelt være helt kjøttfri osv.
Vi spiser ganske mye vegetarmat, men stort sett merkes det at det er grønnsaker i, for å si det sånn. :knegg: Men kanskje vegetarisk shepherd's pie, der kjøtt/kjøttdeig byttes ut med linser kunne være noe? Man merker jo grønnsakene, men de kan jo finhakkes eller rives, og da blir jo konsistensen omtrent som kjøttsaus til pasta og ikke så "fremmed".
Der har jeg funnet mange gode oppskrifter, og det meste har gått rett hjem hos barna, til og med hos mannen. Ikke alt jeg har droppet kjøtt på f.eks da, jeg har bl.a brukt kjøtt i tacopaien etc., iom. vi ikke lever helt vegansk. Men ellers har jeg hatt stor suksess med suppene, kikertkarbonader ++
Ellers er jo en god chili sin carne deilig, eller du kan bare dele opp søtpoteten, riste med litt maizena, salt og pepper i en plastpose, ovnsbake i tjue-tretti minutt og bruke som fyll i vanlig taco sammen med alt mulig annet. Hvis du bruker en tacokrydderblanding (spisskummin, paprika, chili, sukker, oregano) så får du den meksikanske smaken også.
Lasagne funker fint, alle mulige stavmiksede grønnsakssupper, pastagratenger, brokkoligrateng, ovnspannekake med purreløk, indisk mat der kjøttet i curryen erstattes med blomkål, kikerter. Jeg elsker grønnsakskaker av alle slag og hvis du leter på pinterest så finner du mange gode oppskrifter. Se etter "fritters"
Basisoppskriften er slik:
500 g poteter
1 løk
1 egg
1 ss hvetemel eller litt mer
salt
pepper
Potetene raspes, løken hakkes, egget piskes og has i sammen med resten av ingrediensene. Konsistensen skal være en tykk og deilig røre, som en veldig tykk vaffelrøre. Jeg pleier å steke løken for å gi sødme til retten.
En gang erstattet jeg potetene med revet gresskar, hadde i en neve revet ost, krydderurter fra hagen (timian, oregano og persille) og stekte på medium varme i en blanding av smør og solsikkeolje.
GRESSKARKAKER
500 g gresskar
100 g revet ost
1 stort pisket egg
1 stor løk, hakket og mykstekt
litt hvitløk
hakkede urter
1 ss hvetemel
salt
pepper
Det smaker kjempegodt med en dæsj av tyttebær blandet med rømme.
Det fine med denne basisoppskriften er at du kan variere i det uendelige. Prøv å erstatte med ulike rotgrønnsaker, hver for seg eller i blanding. Gulrot, kålrot, sellerirot og persillerot. Prøv rødbeter og purre. Prøv squash eller finhakket blomkål eller brokkoli. Til og med Noen (5) som hevder at de "Ælskar ikkje brokkoli" liker brokkolikaker.
Ja, jeg er jo i permisjon nå og vil få enda mer tid til å blogge (dog orker jeg ikke stå så mye på kjøkkenet for tiden med vannbeina mine), og siden jeg venter mitt tredje veggisbarn vil bloggen bli enda mer "barnevennlig" enn den har vært til nå, selv om jeg hele tiden har prøvd å fokusere på mat som også barna kan spise, med unntak.
Pastaretter er gull verdt, det samme er supper. I dag skal vi (tror jeg) ha blomkålsuppe, barnas favoritt. Mange familier spiser jo rene veganske eller vegetariske middager uten å tenke over det, som feks. supper, pastaretter, taco med bønnestuing i stedet for kjøtt osv. Nå bruker vi jo endel kjøtterstatninger da, siden vi er en familie som er glade i kjøtt selv om vi er veganere, men det går fint an å leve uten og, om man vil det. Selv lager jeg mye burgere og "kjøttboller" av bønner og linser, en av mine favorittmiddager er indiske "kjøttboller" i knallgod saus, denne. Ja og så er barna veldig glade i avokado og tofu (de er jo godt vant til det) og bruker det mye som pålegg. Med sort salt over smaker det forresten helt som hardkokt egg, sprøtt (og kjekt for feks. allergikere som er glade i egg).
Litt mas rundt ørene mine her nå, men kan linke kjapt til noen av mine barns favorittretter fra bloggen:
Oops, jeg ble visst litt ivrig, så her ble det mer enn jeg hadde tenkt, og det er enda mer på bloggen. I tillegg kjøper vi veggispølser og burgere og bruker til grilling, barneselskaper osv. Føler egentlig vi lever helt som før, bare med ørlite ekstra planlegging. :)
Nå har du jo fått masse tips allerede, men i tillegg så har du jo pizza, ris/rømme-grøt, omelett og diverse ostesmørbrød som enten er, eller lett kan gjøres vegetariske.
Vi bruker MYE oppskrifter fra Jamie Oliver. Det meste kan veganiseres, jeg har disse "30 minutes meals"-programmene hans på serieopptak på altiboxen, og kan lage veganske versjoner av så og si 90 % av det han lager. Har lagt ut endel av det på bloggen, er helt hekta på de programmene.
Han laget noen veggisburgere som så kanongode ut en gang, må prøve dem bare jeg får tak i frosne favabønner/hestebønner.
Kan du btw gi noen konkrete tips om hvor du handler hen? Jeg synes butikkene hos oss har svært lite/dårlig utvalg vegetar/veganermat og bl.a facon kunne jeg tenkt meg å prøve.
Facon lager jeg selv, liquid smoke kjøper jeg på Meny og Mega, pleier å stå i hylla med dressinger, tabasco og sånt. Ser sånn ut. Næringsgjær kjøper jeg på iHerb fordi jeg bruker såpass mye at jeg sparer en haug med penger på det. I helsekosten selger de det mye dyrere, men du får i hvert fall tak i det. Bjäst er merket du får tak i i helsekosten her, ellers bruker jeg altså denne fra iHerb. Bestiller 2 stk dunker i slengen.
Fast tofu (må IKKE forveksles med silkentofu, selv om det står extra firm på den, den har puddingkonsistens mens fast tofu har fetaostkonsistens og kan skjæres opp uten problemer) kjøper jeg på Rema 1000. Ligger i salathylla ved frukten og grønnsakene og er av merket Alpro. Ser sånn ut.
Mega har ofte godt utvalg av veganmat, jeg kjøper både melk, ost, kjøttdeig (gidder ikke bruke hermetegn), yoghurt, margarin, puddinger osv der. Meny har også endel, og på Rema får jeg tak i Alpro naturellyoghurt (den smaker som vanlig naturellyoghurt, bruker den til taco, dressinger osv), smakssatt yoghurt, og som sagt tofu. Og soyamelk fås overalt. Rismelk og havremelk er også i salg i de fleste butikker. Tartex er en slags leverpostei som ungene er glade i, den selges også på Rema, Meny og Mega.
Jeg handler mye over nett da, bla. på [url]www.veganlife.no[/url] og [url]www.veganlife.se[/url] (de har litt forskjellig utvalg). Og så legger jeg igjen noen laken i måneden hos Sunkost i Stavanger, de har burgere, pølser, ost osv. De beste pølsene er forresten disse, og de får jeg kun over nett, Veganlife har dem og det samme har [url]www.alles-vegetarisch.de[/url] som jeg tar en storbestilling fra i ny og ne. Et must i barnehagen til yngste, til grillfester og bursdager osv, de smaker skremmende likt vanlige pølser og er supergode!
De som bor i Oslo, kan handle på Røtter, Kinsarvik og Sunkost på Gunerius, de har ekstremt bra utvalg!
Søtpoteter ja, det bruker vi også mye av. Minsten er ikke så glad i det, men eldste elsker det og jubler hver gang jeg lager pommes frites eller kuber av krydret søtpotet til veggisburgere eller lignende. :nam:
Min (veggis)mamma har også dilla på dem, hun spiser bakt søtpotet med fyll nesten hver dag.
Åååhh, de kinamatkakene til DD, de er gode de! Amylin hadde de med til et treff en gang, mulig den var noe modifisert, men kjøttfritt var det ihvertfall.
Jeg mikset sammen denne tacosuppen i dag, ungene var helt ville! Det er faktisk sjelden 5-åringen spiser alt som blir servert, han er litt vanskelig i matveien i motsetning til storesøstera som spiser alt fra sushi til kalamataoliven som om det var drops, men han spiste to store porsjoner og ville ha mer til kvelds. Jeg har ikke opplevd maken. Så denne er nok barnevennlig, for å si det mildt.
Er det sant? :hyper: Kan man dyrke dem innendørs? Vi skal uansett fikse opp i hagen nå i vår/sommer, og lage litt kjøkkenhage, tror jeg. Jeg vil ha øko-grønnkål!
Ja, bønner bør vel alltid kokes uansett, finnes det "rå" bønner som ikke skal kokes? De skal vel bløtlegges og. Og ja, det med skallet har jeg fått med meg etter å ha prøvd å spise dem MED skallet på en gang. :knegg:
Det er det samme som favabønner, sant? Og bondebønner?
Ferske skal bare kokes. Du kan snart så dem. Jeg skal finne instruks for såtidspunkt. I mellomtiden kan du bestille bønner på Impecta.se og den fine grønnkålen som heter green dwarf.
Kom til å tenke på en ting, som i hvert fall vår ellers sære treåring liker: Risotto! Man kan ha i grønnsaker som aksepteres i små biter, eller steke dem og bruke som topping (da kan man jo også tilpasse til individuelle smaker i familien om ønskelig), og man kan purere ting som blomkål og jordskokk og blande inn sammen med kraften.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.