Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Brød uten hvete og rug?

#1

Nera sa for siden:

Pga. langvarige, uspesifiserte mageproblemer, vil jeg forsøke å teste ut om en diett som er lav i FODMAP kan gjøre meg bedre. Mange av matvarene på lista er ting jeg vet fra før at jeg reagerer på, og nå vil jeg være litt mer systematisk. Jeg baker normalt alt brød vi spiser, men har aldri tenkt på å bake uten hvete og rug i det hele tatt.

Hvordan er det å bake uten disse kornsortene, og er det noe spesielt jeg bør ta hensyn til? Jeg kommer nok i første omgang til å forsøke å bruke spelt i størst mulig grad siden den ikke er like "ille", og selvsagt tilsette havre, men vil dette påvirke heveevnen? Jeg bruker normalt veldig lite gjær, kald deigvæske, og lang hevetid når jeg baker.

Innspill?


#2

ingling sa for siden:

Jeg baker nesten bare med spelt, og heveevnen er ikke noe annerledes enn med hvete. Jeg bruker også lite gjær og kaldhever som regel. Jeg oppfatter spelt som likt å bake med i forhold til sånn jeg husker hvete var, med unntak av at deigene kan oppleves litt løsere.


#3

Nera sa for siden:

Takk. Elter du deigen lengre enn du ville gjort ellers? :) Kanskje jeg får forsøke å bake en liten batch, og se hvordan det blir. Man blir bare så innarbeidet i visse rutiner at det er vanskelig å snu, og mine brød er typisk laget rundt grov og fin sammalt hvete, klemte rugflak osv.

Samtidig er jeg så lei av å ha vondt i magen og være oppblåst konstant, og selv når jeg i flere uker knapt har spist annet enn knekkebrød, som også som oftest er basert på hvete og rug, har jeg nesten like mye mageproblemer. Nå er jeg lei, så derfor må jeg forsøke å tenke nytt.


#4

ingling sa for siden:

Nei, jeg elter vel ikke noe mer. Nå er det mange år siden jeg har bakt med hvete, men jeg tror jeg gjør det ganske likt, altså. Jeg spiser lite brød nå, men bruker uansett spelt i all bakst hjemme, mannen foretrekker det også nå. Så pizzadeig, brød, rundstykker, boller osv. hos oss er alltid laget av spelt. I brød bruker jeg grov og fin spelt, og som regel en del linfrø, solsikkefrø og noen ganger gresskarfrø. Bruker nok litt mer mel enn jeg ville gjort med hvete siden det blir litt løsere, ellers ikke noen forskjell.

Håper det hjelper på magen! Jeg ble mye bedre av å kutte hvete og rug, merker forskjell med en gang hvis jeg får i meg noe av det. Knekkebrød med mye rug var helt drepen for meg.


#5

IzziCreo sa for siden:

Jeg har måttet gjøre som deg; kutte ut hvete og rug. Det har hjulpet betraktelig. Jeg baker nå med spelt og havremel. Jeg bruker også Fiberfin som jeg kjøper på helsekost, for å øke fiberinnholdet. Som ingling så synes jeg det er veldig greit å bake med spelt. Baker f.eks. Nennes rundstykker her inne med spelt. Pizzadeigen fikk ikke toppkarakter av min datter, og jeg må kanskje si meg litt enig, men vi fant ut at vi f.eks. ikke skal forsteke deigen. Så det blir litt prøving og feiling i starten :)

Jeg fant feskt speltbrød i skiver på Coop Mega som var helt ok å riste. Jeg har også funnet noen Finax glutenfrie fiberknekkebrød som jeg synes er nydelige. Havreflakes fra Axa er kjekt å ha med litt Biola eller yoghurt over.

Hjemme synes jeg det er særdeles enkelt å legge om til et kosthold uten hvete og rug, men når jeg skal ut å spise er det jo skikkelig vanskelig! Utrolig mye på menyene som utgår. Var på Friday's i går, og det var heller lite jeg kunne bestille...

Lykke til!


#6

ingling sa for siden:

Jeg pleier å bestille type burger uten brød eller fajitas og droppe tortillaene på sånne steder, Izzi Creo. Funker bra. Akkurat på Fridays blir jeg ofte dårlig likevel da, men det er nok andre ting som spiller inn.


#7

Nera sa for siden:

Jeg har spist masse knekkebrød de siste ukene i tro at det skulle bli bedre, men magen min er verre enn noensinne, så da kutter jeg det. I morgen får jeg starte dagen med havregrøt, så får jeg handle litt før jobb. Heldigvis har vi en ok Coop Xtra-butikk rett oppe i gata her. Jeg håper så å komme til bunns i dette, for det er tungt å gå rundt så konstant oppblåst, med stikkende luftsmerter allerede fra morgenen av.


#8

Ruslebiffen sa for siden:

Speltdeiger bør eltes mindre enn hvetebaserte deiger.

Håper du finner ut av magetrøbbelet.


#9

ingling sa for siden:

Jeg hadde det sånn du beskriver, og for meg hjelper det å droppe hvete og rug, men også sukker og kunstig søtning. Lykke til!


#10

IzziCreo sa for siden:

Ja, enig med ingling, kunstig søtning er helt forferdelig for magen min. Og helt sikkert sukker også - har bare litt større terskel for å gi slipp på det :sparke:

Ingling: ja, det er absolutt mulighet å kutte ut litt av det på menyen. Men jeg er fortsatt litt opphengt i den helheten, som jeg da ikke får. I et svakt øyeblikk så tenkte jeg "ååå, jaaa, pasta!!!" før det slo meg at jeg ikke kan spise det heller :knegg: Jeg endte opp med Three for All med både fried mozzarella og Jack Daniels Sesame strips - garantert med hvete, og oppblåst ble jeg, men heldigvis ikke så smertefullt som da jeg spiste litt kake og pai forrige helg :)

Huff, ja, det er vondt å slite sånn, Nera, så jeg håper det vil løse seg for deg :) Jeg har ikke kjørt full Fodmap ennå, men kutter ut litt og litt. Brokkoli og blomkål er også ute. Så får vi se om det dukker opp mer :) Lykke til!


#11

Nera sa for siden:

Det falt på plass mange brikker da jeg leste lista over FODMAP-rike matvarer. Jeg reagerer på epler, eplejuice (stikkende luftsmerter), pærer får meg til å løpe på toalettet, tørket frukt går ikke særlig bra i mengder, hummus (kikerter) setter meg ute av spill i dagevis...

Jeg lager fra før all mat fra bunnen av, men må nok begynne å tenke litt nytt, og i første omgang teste om spelt forhåpentligvis hjelper. Jeg håper virkelig på det.


#12

Honda sa for siden:

Bruker du bare fint siktet spelt i boller :blond:

Jeg skal unngå hvetemel så har i påsken eksprimintert med spelt mel. Laget muffins osv. Pizza har jeg ikke prøvd enda.

Kan man lage kaker med speltmel?


#13

ingling sa for siden:

Ja, eller jeg har ofte litt grov spelt i tillegg. Kaker går helt fint, ja.


#14

Honda sa for siden:

Supert. Tusen takk :) Da blir det prøvekakebaking før helgen :) Skal feire ungene burdag da for familien så det passer jo bra å bruke de som prøvekaniner ;)


#15

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har tenkt å prøve disse så snart jeg får bokhvetemelet i posten. Hun på bloggen spiser dem med pålegg, som brød.

Og så kan jeg virkelig anbefale disse chiarundstykkene, de er kjempegode! En gang jeg ikke hadde chiafrø (bestiller dem billig på iHerb) brukte jeg linfrø i stedet, det ble også bra.


#16

Honda sa for siden:

Får opp vaffler i begge linkene

Hvor får man tak i bokhvete?


#17

Dixie Diner sa for siden:

Har endret det nå. Jeg kjøper det på iHerb, men de har det på store matvarebutikker i allergiseksjonen, pluss i helsekosten.


#18

IzziCreo sa for siden:

Denne pizzadeigen med spelt ble helt super! Det funket nemlig ikke like bra å bruke den vanlige pizzadeigoppskriften vi vanligvis bruker. Vann- og melforholdet er noe annerledes med spelt enn vanlig hvetemel.


#19

Cumulus sa for siden:

Hvis du har hveteintoleranse skal du holde deg unna spelt. Det er i samme familie som hvete, og jeg har måttet kutte begge deler pga intoleranse. Jeg ble IKKEbedre av å gå over til spelt. Sikker på at du ikke har candida?


#20

Nera sa for siden:

For min del ble jeg veldig mye bedre av å kutte hvete, rug og laktose, samt de verste frukt- og grønnsakssynderne, og dersom jeg er sløv, blir jeg også verre igjen, så da antar jeg jeg har løst litt av mysteriet for min del.


#21

Cumulus sa for siden:

Så bra, for hadde det vært candida måtte du kuttet sukker... det er såå kjipt...


#22

Honda sa for siden:

:blond: meg har denne til heving… Men så er det store spørsmålet. Hvor mange grader og hvor lenge skal jeg steike den?
pizza :blond:
Har bare brukt å kjøp pizza på resturanter før pga jeg synnes det er et herk å lage de :flau: men nå MÅ jeg lage selv om jeg skal ha pizza:jupp:


#23

IzziCreo sa for siden:

Jeg regner med at du er fedig med pizzaen nå, Honda :humre: Men jeg steker den på 200 grader og til osten er sånn dra-i-vei-i-lange-baner, men ikke bikket ove til å bli skorpeost. Det er ikke godt... Vet mange steker den påmye høyere temp, men pga min aversjon mot skorpeost, så har jeg funnet ut at 200 grader er finfint! Jeg synes denne ble fortere gjennomstekt enn ordinær pizzabunn faktisk, men mener jeg har lest noe om at det er tilfelle med spelt...


#24

Honda sa for siden:

Ja jeg er ferdig og alt er spist opp :fnis:

lagde 2 så første ble prøve pizza ;) Stekte den på 200, fant det i en annen spelt oppskrift. Ble supergod

:digger::riktig:



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.