I år er 1 mai på en søndag og dagen brukes både til konfirmasjoner, både i kirkelig, humanistisk og andres regi.
Jeg har registrert på fb at enkelte reagerer på at konfirmasjoner legges til denne dagen. Jeg må vel også si at jeg reagerer på dette og tenker at det bør unngås.
Jeg har ikke tenkt over det før nå, men når jeg tenker meg om, syns jeg at første mai er en såpass symboltung og spesiell dag, at denne datoen bør være forbeholdt sitt bruk, og at konfirmasjoner, det være seg uansett type livssyn, kan legges til andre datoer.
Lokallaget vårt (HEF) har fast konfirmasjonshelg første helga i mai, evt andre dersom 1. mai havner i den første helga.
Ingen forskjell på kirke og HEF mtp hvor greit eller ugreit det er å bruke dagen mener jeg. Om noe så er det kirka som bruker arbeidere denne dagen, HEF har frivillige som arrangerer seremoniene. (Akkurat det siste her var flåserier altså.)
Kirka har lang tradisjon for å markere 1 mai mange steder hvor preget er nettopp 1 mai og hvor det er en del av 1 maiprogram og hvor fanene er plassert i kirka osv. Det gjelder uansett hvilken dag i uka dagen kommer på. Det har ikke vært ansett som problematisk at noen jobber denne dagen for å få til det. Ei heller at folk i kulturhus er lønnet for å få til andre arrangementer denne dagen.
Jeg synes dog at det kan unngås konfirmasjoner av noen form denne dagen, ikke på bakgrunn av at folk jobber, men fordi det kræsjer med en feiring som er viktig for ganske mange og som har tradisjonsrike røtter. Slik tenkes det nok også de
Fleste steder og jeg tror kanskje at det er ubevisst kræsj som ligger bak de stedene hvor det har blitt sånn. Litt uheldig dog og ikke noe jeg synes man bør gjenta.
Jeg har reagert på det samme, her er det både kirkelig og humanetisk konfirmasjon 1.mai.
Den dagen kan få være det den er!
(I tillegg er det noen som har flyttet en fotballkamp til 1.mai klokken 16.00 for et av ungdomslagene våre, og det er unødvendig! Ja, jeg vet at eliteserien spiller kamper denne dagen, men 14-åringer må ikke det!)
Jeg bryr meg definitivt om sånt. Arbeidernes dag har vært og er en viktig dag for markering av arbeideres rettigheter (og etter denne regjeringen har fått holdt på en stund, vil vi i enda større grad skjønne at vi ikke kan ta noe i vårt svært så arbeidstakervennlige arbeidsliv for gitt, og da vil sikkert flere inspireres til å legge bort riva denne dagen :rant: ). Så jeg synes ikke det er å vise respekt for dagens innhold at konfirmasjon blir lagt til 1. mai.
Jeg synes heller ikke at det bør arrangeres konfirmasjoner på 1. mai, uavhengig av om det er humanistisk eller kirkelig. HEF her i byen arrangerer alltid konfirmasjon første lørdag i mai, bortsett fra hvis dette er 1. mai - da blir det andre lørdag. Jeg vet ikke om det er kirkelige konfirmasjoner her på søndag, men det vil jeg nesten tro. :nemlig:
Min far har 1. mai som sin viktigste helligdag. Og dette er av tingene som virkelig opprører ham. Han skifter ikke dekk på bilen på langfredag, f.eks. Så han forventer litt gjensidig respekt.
Jeg synes også det er unødvendig og litt uhøflig å legge konfirmasjon til 1.mai. Her var det borgerlig konfirmasjon forrige helg og det er kirkelig, både 5. og 8. mai. Der er da nok dager å ta av.
Men det er no også ein sjanse til å preike til mange om solidaritet og rettigheter, og sånn sett når kirka lenger ut med budskapet enn om det ikkje var konfirmasjon då.
Da jeg ble konfirmert ble det kjørt to runder med konformasjon lørdag og søndag alle helgene i mai, og det begynte med vår 30.4 så det var helt sikkert to runder 1. mai også, noe jeg nå når det tas opp synes er dum og feil bruk av dagen, men ikke tenkte på da.
(den kriken har nå fordelt på høst og vårkonfirmanter slik at de ikke TRENGER kjøre 4 store grupper til konformasjon 4-5 helger på rad...dekker et stort geografisk område og mange skolekretser nemlig)
Jeg ser av oversikten at også her jeg bor nå er 1 av årest 7 konfirmasjonsgudstjenetser lagt til førstkommende søndag.
Når de klarer tre runder på en lørdag neste uke, kunne de tatt to på søndagen der og sluppet denne synes jeg.
Joda. Folk er folk i alle yrkesgrupper.
Men hvorfor er det egentlig så galt? Jeg har aldri hatt fri på 1.mai så nei. Dagen er ikke for meg. Hva gjør det egentlig om bonden jobber 1.mai? Greier ikke folk å gå i tog selv om det lukter møkk? Blir du provosert av at naboen raker Hagen også? Jeg steller fjøs. Også på 1.mai. Bør jeg la være? Hva er det med møkkaspredning som er så ille akkurat 1.mai?
De fleste som sprer møkk på 1.mai gjør det fordi det var det som sto på arbeidsplanen. Været er lagelig og møkka må ut. Som yrkesgruppe har vi sjelden den luksusen det er å kunne velge en arbeidsoppgave bort fordi det ikke passer andre. Noen ytters få kjører møkk på trass. Men de fleste gjør det fordi det var den dagen det passet.
Skal man hoppe over møkk kjøring alle dager det kan plage folk blir det lite møkk ut.
Været og jorda skal være lagelig og da er vinduet for kjøring ganske smalt mange steder.
1 mai er en viktig dag, men jeg hadde nok ikke reagert tror jeg.
Her er det ingen gudstjeneste eller konfirmasjon 1 mai. De begynner fra torsdag den 5 mai og to helger etter.
Eg er med Katta her, men når eg lese denne tråden kan det virke som 1.mai er en symboltung dag i Norge. Er den virkelig det? Eg tenker at samfunnet vårt er slik at få reagere på dekkskifte langfredag, enda færre på konfirmasjon eller hagearbeid 1.mai.
Da er bøndene i "din bygd" hyggeligere enn de var i "min bygd," for å si det slik.
Her har det, fra gammelt av, vært stort klasseskille mellom bøndene og arbeiderne. Det var nesten tradisjon at arbeiderne gikk i tog første mai, mens bøndene spredde møkk, nærmest så de demonstrerte mot hverandre.
Jeg er vokst opp i "arbeiderfamilie," hvor begge mine foreldres foreldre tilhørte husmannsstanden, og foreldrene mine måtte jobbe på åker og i fjøs fra de var små. Første mai sto sterkt i disse familiene, og mor mi snakket bittert hele livet om bøndene som demonstrativt spredde møkk på arbeidernes dag.
Bøndene her i området er nok nærmere arbeiderklassen i dag enn de var den gang, for å si det slik.
Hovedårsaken til manglende møkkspreing her er mest klimabetinget. Vi har snø :knegg:
Men jeg er kjent med konflikten og den fascinerer meg. Som akademikerdatter har jeg en fot i hver leir. Og med godt innblikk i den andre siden ser jeg at for de fleste spres det (i dag) møkk på 1.mai med bismak. For mange har jo fulle jo ber utenom og MÅ bruke slike fridager. Noen få gjør det symbolsk for å markere at man ikke har fri. Men tolkningen du har, men å spre møkk på arbeidernes dag har jeg ikke hørt før. Ser helt klart et det er symboltungt. Og særlig for tidligere generasjoner. De fleste som mener møkk kjøring ikke skal skje på 1.mai i dag mener det fordi fridagen blir ødelagt av lukt. De kan ta seg en bolle. En kjemisk framstilt en.
Lukta plager meg ikke - det er lukta av vår. :hjerter:
(Men det er noe møkk - pun intended - å være ute på lekeplassen med ungene i barnehagen på den tida av året - herre, vi flyr jo og sjekker bleiene på dem i hytt og vær, før det går opp for en av oss at eh... Stemmer... :knegg: )
Den fella har jeg også gått i :knegg: og jeg er gift med han som kjører.
Sånn rent personlig synes jeg 16 og 17 mai er lang verre dager å kjøre.
Med mindre man kjører der ingen ser.
Vi har selv kjørt 1.pinsedag. Da var det katastrofe. En vannledning hadde røket og dyra sto med møkk langt opp på anklene. Men de som då at vi kjørte kunne jo ikke vite det.
mai er vanlig arbeidsdag for veldig mange yrkesgrupper inkl. bønder, og de må gjerne spre møkk også. Det er kombinasjonen møkkaspredning og konfirmasjon i bygda jeg irriterer meg over.
Da misforsto jeg deg. Å spre møkk i nærheten av kirke og lokaler på konfirmasjonsdagen og dagen før er en uting.
Uhøflig, unødvendig og et tegn på innovergrodde sosiale antenner. Med mindre dere har konfirmasjon hver helg, hele våren.
Farmor og Farfar var strengt religiøse. Det eneste tilfellet hvor de kunne spre møkk på en søndag var hvis 1.mai falt på en søndag. For på 1.mai spredde de møkk. Uansett. Og de la ikke skjul på at det var demonstrativt. Det var så visst ikke fordi det var spesielle behov den dagen, de klarte fint å unngå det på 2.pinsedag, eller andre søndager eller helligdager. Og de humret og gjorde en greie av det. Svigerfaren min er også der. Det var helt vanlig blant bøndene tidligere, deres måte å markere at de var motstander av dagen på.
Det er noe helt annet enn å stelle fjøset, eller for de som jobber i turnusyrker der man må holde hjulene i gang.
Begge deler (farfar og svigerfar) er på Møre (hhv nord- og sunn-), så det er mulig det er spesielt for det området, og selvsagt noe som har endret seg med tiden. Men det er ikke tvil om at det tidligere foregikk mye demonstrativ gjødselkjøring på 1.mai. Arbeiderbevegelsen har alltid stått mye sterkere på Østlandet da, så det kan godt hende bøndene der ikke demonstrerer imot på samme måte, men bare gjør det de heller ville gjort. Men der er de til gjengjeld ikke like opptatt av hva det sømmer seg å gjøre når, i forhold til helgedager og kirketider og den slags, så der risikerer man møkklukt på hvilke dager som helst.
Han stuten som var bondenabo da jeg vokste opp unngikk 1. mai, det jeg vet, eller, han gjorde ikke noe demonstrativ kjøring akkurat den dagen så vidt jeg kan huske. Men dagen ble da heller ikke videre markert der jeg vokste opp. Men konfirmasjonssøndagene kjørte han, ja. Godt og grundig, både lørdag og søndags morgen. Med den lekke hengeren sin som gjorde at veien var godt gjødslet den også. :knegg: (Han VAR virkelig en stut, altså, og ikke representativ for så mange andre enn seg selv. Han har blitt mildere på sine gamle år, da, og sier selv at han visst ikke var helt god. :knegg: Det hjalp å få et par svigerdøtre og noen barnebarn, tror jeg).
Jeg tror nok den type holdninger i stor grad hører forrige generasjon til. Det er til overmål svært få (kun 12%) bønder som ikke har annet arbeid ved siden av.
Men hva er det med møkk kjøring som er så provoserende egentlig?
Er det like ille om det kjøres harv, plog, såmaskin eller slåmaskin for den del?
Ja det lukter, men det må det nå engang gjøres og farlig er det ikke.
Til det siste så er jo svaret ja. Bor man på landet så risikerer man å bli oppmerksom på at det foregår matproduksjon ;). Uansett hvilken dag det er i uken.
Jeg hater møkkalukt, men må fint holde munn all den tid jeg har bosatt meg nær bønder. Og møkka må jo ut, dessverre. :knegg:
Men man kan ta hensyn rundt konfirmasjonstider, i alle fall dagen før. Folk er gjerne mye ute i en konfirmasjon, og møkkalukt setter seg veldig i klær. En bunad som stinker kumøkk (eller enda verre: grisemøkk) er ikke noe særlig.
Godt du innser det selv :lol:
Men ja, klart man bør ta hensyn. Vi har forsamlingshuset som nærmeste nabo og kjører selvfølgelig aldri møkk på konfirmasjonsdagen. Ei heller på jorder i nærheten dagen før. Har noen av naboene konfirmant får møkkvogna stå fra to dager før, slik at de får lufte bunader osv.
Bøndene rundt her (det er ikke så mange nå lenger, dessverre) er også flink til å ta hensyn. Men det finnes unntak, i går var møkkalukta nyspredd på det ene jordet nær kirka. Og i dag var det konfirmasjon.
Jeg har også innfunnet meg med at møkkalukten er prisen for å bo landlig. Og jeg synes bøndene her er flinke til å ta hensyn.
Jeg var virkelig ikke klar over at det fantes sterke følelser rundt det med konfirmasjon på 1. mai. Hva med vanlig gudstjeneste, blir det annerledes? Her vet jeg to kirker som ikke har konfirmasjonsgudstjeneste i dag (som ellers alltid har første søndagen i mai), og en kirke som har. Jeg trodde i grunn det var litt tilfeldig, men det er kanskje ikke det?
Vanlig gudstjeneste er noe annet. Det er gudstjenester hver søndag hele året i mange kirker. Det er også vanlig med gudstjeneste 1 mai også når det havner på annen ukedag. Noen steder er det del av 1 mai program og har lange tradisjoner knyttet til det.
Da jeg vokste opp så brukte en av bøndene nær folkets hus alltid å spre møkk første mai. Helst akkurat når toget gikk. Da min far var fylkesleder i bondelaget gikk han faktisk ut og anmodet om at møkkasprederen kunne stå akkurat 1. Mai. :humre: Jeg skal markere dagen og det har jeg gjort siden jeg var liten. Der min mor vokste opp så var toget første mai mye lengre enn 17.mai. Synes ikke noe om konfirmasjon på denne dagen.
Nei, det er ikke noe spesielt provoserende med møkkjøring, det som er provoserende er selve aksjonen, og det hadde selvsagt vært like provoserende uansett hvilken måte de hadde valgt å demonstrere mot 1.mai på. Møkk har jo likevel en perfekt symbolsk verdi da. Spre dritt over dagen. Samtidig som det merkes ekstra godt, på grunn av en mer ubehagelig lukt enn ploger og slåmaskiner lager. Er litt mer schwong over møkkspredning.
Men ja, jeg tror du har rett, det hører forrige generasjon til. Jeg bare nevnte det, for å få fram at det slett ikke er tull, med møkkspredning som en demonstrasjon mot 1.mai. Om de ikke gjør det nå lenger, så har det i alle fall vært en kjent sak tidligere. Så jeg skjønner godt hvor den påstanden kommer fra, den er ikke tatt ut fra løse lufta.
Selv tar jeg meg ikke nær av møkklukt i seg selv, verken på den ene eller den andre dagen. Kjenner det godt her også, selv om jeg bor i byen, men det plager meg ikke, det gjorde det heller ikke da jeg bodde på bygda (hvor jeg er vokst opp), selv om det selvsagt var mer intenst der. Det er andre lukter som er verre.
Det Inagh og flere andre sa. Da jeg oppdaget at 1. mai var konfirmasjonssøndag, reagerte jeg på det. :ja: Synes godt den dagen kan droppes som konf dag, uansett livssyn. Gudstjeneste er greit nok. Det er mange arbeidstakere som både er kristne og kirkegjengere, ingen motsetning i det. Synes 17. mai-gudstjenester midt i uka er mye rarere enn 1. mai gudstjeneste på søndag.
I vår sogn så har de bestandig konfirmasjon første søndagen i mai, men har en egen regel som sier at om første søndag i mai er 1. mai så blir det konfirmasjon først søndagen etter. Hvorfor vet jeg ikke, men her er det fast om 1. mai havner ut sånn, så er det aldri konfirmasjon 1. mai.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.