Jeg både hører og kan lese selv på innholdsfortegnelsen til brunost at den inneholder en del karbohydrater/sukkerarter, men det er ikke tilsatt sukker.
Og gulost inneholder ikke sukker.
Men hvis begge deler er laget av bare melk (+ myse eller hva det er), hvorfor blir det masse sukker i den ene og ikke i den andre, da? Jeg vet jo at melk inneholder melkesukker, men hvor blir DET av i gulosten? :blond:
Veldig forenkelt og med forbehold om feil: Når melk skal bli hvitost tilsettes løype, dette gjør at melken "oster seg" (skiller seg) og man får ostestoff (cottage cheese). Mysen er den andre delen av utskillelsesprosessen. Av ostestoffet lager man hvit/gulost og av mysen lager man brunost.
Brunost er med andre ord ikke teknisk sett ost. (På samme måte som hvit sjokolade ikke er sjokolade)
Jeg tror man på et punkt i prosessen tilsetter melk/fløte i brunostproduksjonen også, men utgangspunktet er at man koker ned mysen. Nå er jeg på tynn is, merker jeg. :knegg:
Brunost er egentlig ikke ost nei. Det er vel nesten heller slik at brunost er det motsatte av ost, siden brunost er laget av det som blir igjen når man lager ost. Og det som blir igjen, det er melkesukkeret (mysen). Derfor er det sukker i brunost, men ikke i hvitost.
Ja, så kan man vel tilsette litt av hvert i tillegg da, hvis man vil. Men det blir vel sjelden tilsatt sukker i hvitosten. :knegg:
Det har noe med hvor lenge mysen brunes og så går det på om det tilsettes fløte eller ikke.
Svigersene mine koker brunost og den blir ofte ganske hard, mørk og får litt ekstra karamellsmak på grunn av koketiden. Det kan også tilsettes geitemelk mot slutten av koketiden. Da blir det en annen smak igjen. Utrolig mange varianter man kan lage, men det er tålmodighetsarbeid om man skal holde på med sånt.
Det vil si at det er miljøvennlig å spise brunost fordi man ikke kaster restene av osteproduksjonen, men heller lager et spiselig pålegg av det. :nemlig:
(Nå spiser ikke jeg så mye brunost, men jeg er ganske lei av sukkerhysteriet rundt den, når den ikke er tilsatt raffinert sukker som jo er den største sukkerfaren - etter min mening.)
Og jeg tror heller ikke at brunost er den største trusselen mot folkehelsa i Norge. Det er i tillegg matkultur, noe som er unikt for Norge, og det er litt trist om slike lokale spesialiteter skal dø ut. Så jeg velger heller å redusere inntaket av boller, kjeks, sjokolade, saft og brus. :nemlig:
Jeg er helt for matkultur og brunost forsåvidt, men jeg syns det er litt feil å fremme brunost som et spesielt sunt og bra pålegg. Man kommer ikke unna at det er hovedsakelig sukker i fast form, selv om det kommer fra melkesukker.
Det er mange andre ting som er større trussel mot folkehelsa, men bevissthet om at brunost er fullt av sukker og best i mindre doser er bra. Syns jeg.
Det er ikke så mange påleggsorter som er sunn i store mengder da. Salami, leverpostei, servelat, alle tubeostene - Hvitost er nesten bare fett?
Det er helheten som avgjør hva som er et godt kosthold. Jeg tenker at brunosten helt fint kan inngå i et normalt og sunt kosthold. Særlig hvis man spiser det på toppen av en grov brødskive og ellers spiser variert.