Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ord som erstatter subjektet

#1

nokon sa for siden:

Kva kaller ein ord (som oftast pronomen) som erstatter eit subjekt i ein setning. For eksempel «Dette er heilt håplaust!», kva er den riktige grammatiske termen for «dette»?

Eg innbiller vil kalle det «fungerande subjekt», men eg får ingen treff på for eksempel Språkrådet sine nettsider, når eg søker på det der, så eg antar at det ikkje er riktig.


#2

Bluen sa for siden:

Jeg tror ikke jeg helt skjønner hva du mener. I den setningen vil jeg si at "dette" er et helt alminnelig subjekt. Ordet "det" får derimot iblant navn som "foreløpig subjekt" etc. (er usikker på hvilken terminologi som er rådende nå) når det peker fram mot et "egentlig" subjekt som kommer lenger bak: Det var fint at du kom.

Her fungerer "det" nærmest som en plassholder, fordi det finitte verbet alltid kommer på 2. plass i norske hovedsetninger. Det "egentlige" subjektet blir "at du kom".


#3

Skilpadda sa for siden:

Foreløbig subjekt er det noe som heter, men det er kanskje mer sånt som "Det er helt håpløst at det ikke er fredag enda!".

Eh, som var det samme Bluen nettopp sa. :jupp:


#4

Skilpadda sa for siden:

Og et pronomen kan være et helt utmerket eget subjekt, ja; selv om et pronomen ofte er "noe som står i stedet for et substantiv", så kan det fint være selvstendig subjekt.


#5

nokon sa for siden:

Dette blir jo alminneleg subjekt i ei slik setning, eg ser den. Men det var foreløpig subjekt eg tenkte på. Men eg ser at det blir feil i denne samanheng.

Eg skal gi ei tilbakemelding på språkleg presisjon og få sagt at når ein bruker ord som "denne", "dette", "den" og "det" må det komme klart fram kva ordet viser til. Eg kan sikkert omformulere det, altså, men eg hengde meg veldig opp i kva det riktige uttrykket var.


#6

Toffskij sa for siden:

Det er subjekt uavhengig av realisering, ja. :jupp:


#7

nokon sa for siden:

Ja, klart det. Men når eit pronomen står som subjekt i ei setning, er det jo eit poeng at det kjem klart fram kva pronomenet viser til. Det blir litt sånn "Per og Pål gjekk til skulen. Han hadde røde støvlar". Då er det ikkje klart om det er Per eller Pål som hadde røde støvlar.


#8

Toffskij sa for siden:

«Referansen til pronomen og demonstrativer må være klar!»


#9

nokon sa for siden:

Men uttrykket eg leita etter var "foreløpig subjekt", sjølv om eg ser at eg tenkte heilt feil om kva det var. :knegg:


#10

nokon sa for siden:

Takk!


#11

Stompa sa for siden:

Jepp, jeg sier at referansen mangler/er uklar i sånne sammenhenger. Det er klinkende klart - for de elevene som har fått med seg hva jeg mener med referanse. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.