Jeg har kjøpt fire små, to koktail og to busk (sier merkelappene). Han på gartneriet sa at dette var kortvokste typer med små tomater, som passet i vinduskarmen.
De trengte ikke å plukkes, eller hva det heter.
Men hva nå? Hvor ofte skal de vannes, hvor mye sol, skal de skjermes for varme/direkte sol, skal de pensles/ristes?
La de stå varmt med mye lys. Gi den nok vann til at jorda ikke tørker ut, men heller ikke er klissvåt. Om de står i vinduskarmen, sett de gjerne oppå et håndkle slik at de ikke blir kalde i bunn. Når de har vokst litt til potter du om i større potte.
Etterhvert som det blir varmere kan du ta dem med på boot camp ute. Dvs. at du lar de stå litt ute hver dag, men tar dem inn på natta. Tomat kan bli solbrent, så ikke la dem stå ute i knallsterk sol hele tiden. Kjøp f.eks. litt tomatduk du kan dekke dem med litt innimellom. Etter 17. mai eller 1. juni (kommer litt an på hvr du bor) kan de stå ute hele døgnet.
Ute hele døgnet når det (stor sett) ikke er under 8 grader i løpet av døgnet, sier posene mine med tomatfrø. (jeg innser at mine ligger langt, langt bak dine, jeg har frøspirer jeg...)
8 grader på natta.... det kan fort være snakk om både juni og juli da... jeg setter dem ut når de vokser ut av vinduskarmene mine (Ja, for jeg har noen av disse søte små som ikke blir mer enn 50-60 cm, men det er nå gjerne mer enn nok for vinduet uansett) og flere av typen 150-200+ cm, liksom...
(Ja, for jeg har sådd av 7-8 uliek typer tomat, og har to igjen som jeg skal så med eldstemann i morgen, sammen med agurk, mais, løk og hva nå enn annet som får plass på kjøkkenbenken)
Jeg gir dem kjøkkenbenken (varmt og lyst) til de spirer seg greit, og deretter lyst og svalt (ca 15 grader på et rom i kjelleren, under lysrør) til de har vokst seg litt, for ellers blir de lange og tynne, jeg vil helst ha dem litt mer robust.
Deretter kommer de opp i vinduene når det er lyst nok ute mange nok timer i døgnet uten tilleggslys (somregel snakker vi da "sånn rundt påske") til at det går greit.
Det må være samsvar mellom lys og varme. Dess varmere, dess mer lys. ellers blir de, ja nettopp, lange, tynne og svake. Når de kommer opp i vinduene vokser de fortere, for det er varmere (jeg skrur gjerne evt opp til 18 grader i kjelleren etterhvert, men der er det ikke langt mellom hyllene, så det er måte på hvor lenge de kan stå der) og så er det altså ut når det er varmt nok.
Bootcamp, i skyggen, inn og ut.
Så tilslutt overnatte ute. De "sturer" en del i denne perioden, men så kommer de igjen, blomstrer og får masse tomater. Det er ofte slett ikke varmt nok om sommeren til at halvparten av disse blir MODNE. og jeg skal være flinkere både og ta tyvene og å toppe dem i år. Tror jeg. (Det er ikke uvanlig at mine, av disse tometerstupene som absolutt skal tyves), ender med 2 eller 3 "hovedstammer". Og langt flere tomatklaser enn de klarer modne)
I fjor kjøpte jeg en plante i mai. Stod ute, morgensol og frem til 16. Stod i le og flyttet den til sola da jeg kom hjem. Aldri prøvd før. Det var veldig varmt i fjor så det kom over 60 cherrytomater på den. Knep den ned til 5 grener. Det var utrolig gøy så skal kjøpe i år også. Vannet både morgen og kveld. Trenger utrolig mye vann.
Har ikke plass til å så inne så må kjøpe ferdig.
I kjelleren har de bare helt vanlig lysrør, det er godt nok. NOK lys er det viktige, så jeg har et under hver hylle, så det er kort fra lys til plante. Også lager de ikke mye varme, det er bra i denne fasen,
jeg undervanner, altså vann på fatet, ikke spray. Vann på bladene er vel ikke det tomat er mest glad i, og røttene har godt av strekke seg nedover på jakt etter vann, det må de bli gode på.
Jeg har faktisk tomatplanter som jeg sådde i august, de har fått nesten ingen stell siden, men de lever og jeg skal prøve å se om de vil vokse seg store nå. :knegg:
Så man trenger ikke eget vekstlys? For når jeg googler, leser blogger osv så får jeg opp at vekstlys er det eneste saliggjørende.
Nå har jeg flyttet de over på fat så de kan undervannes. Usikker på hvor mye vann de skal ha, men jeg vanner nå litt nå og da. Synes de tørker fort opp.
Det blir gjerne for mye varme, og for lite lys, det er ikke dagslys mange nok timer i døgnet enda (jeg har på lys over mine fra jeg står opp til jeg legger meg. Ute er det allerede helt mørkt) Da bør du ha noe tilleggslys, for temperaturen i stua er gjene høyere enn de 15 gradene mine har, og da trenger de en del lys for å ikke bli lange og tynne.
De skal helst ha litt kaldt lys, altså blått, ikke oransje. De bør vokse sakte, så de ikke blir langbeinte, men tette og buskete. Ved å passe på at de får nok varme og lys, så blir de fine og chubby. Må de strekke seg etter lyset, det blir for varmt eller får for lite vann, blir de lange og tynne.
Jeg kjøpte plantelys på grønt fokus, det var verdt det, altså. Jeg har også en matte som holder på vann under og en varmematte til å spire frø. Undervarme er virkelig gull for spiring. Jeg har en timer på lyset, så de får lys i 16 timer. Jeg har det rundt 10-15 grader på vaskerommet der de står, for de skal ikke ha det for varmt etter spiring, da vokser de for fort og blir langbeint. Garden living har noen gode produkter, synes jeg. Ellers kan jeg veldig anbefale å bruke så-og kaktusjord til spiringen, vaske alle brukte potter og brett i klor så ingenting smitter, ha perlite over frøene hvis ikke det er merket eksplisitt at de ikke skal det, det holder veldig bra på fuktighet. Det er uhyre viktig at frøene ikke tørker ut mens de skal spire.
Jeg lurer på om de får plass i Fiskars kitchen garden som er på vei i posten, da hadde de kunne fått blått lys. Ser de vokser for fort, og blir tynne. Vanskelig dette!
Jeg har et større, men kanskje dette holder for deg nå.
(Garden Livings minste)
Jeg har skrudd mitt opp i taket, men hvis du ikke vil det, finnes det stativer. De skal være ganske tett ned på plantene. Jeg forkultiverer alt som ikke er spesielt merket med at det skal sås på vokseplassen. Jeg får så mye mer ut i hagen på den måten.
Et slikt lys med stativ hadde sikkert gjort seg ja! :jupp: Må bare finne en plass hvor jeg kan sette det, for vi er midt i omstrukturering av rom. Fascinerende hvor morsomt tomatplanter kan være.
Da står de to mest høyreiste inne i Fiskars Kitchen Garden med blått lys i påvente av vekstlys. Blir spennende å se hvem som blir best, de inni eller de som står litt trist utenfor og forhåpentligvis får litt lys de og.
Jeg synes de har roet oppoverveksten etter at de fikk blått lys, men er usikker på om jeg ser noen tjukkhetsforskjell. De synes å trives både de inni kjøkkendrivhuset og de utenfor.
Spm de vokser! Busktomatene er små og tykke, men de Koktailtomatene vokser snart ut av kjøkkenet mitt! Jeg tror de blir lange og tynne. Selv med blått lys. :eek:
Det er ikke krise at de blir lange altså. Når du setter dem ut får de så sjokk at de skjerper seg. Jeg har alltid hatt mine tomatstiklinger i en varm vinduskarm, de har blitt lange og tynne, men jeg har fått fine tomater for det.
Fine tomater ja, men skrøpelige planter som mp bindes og støttes etter alle kunstens regler, og knekker...
Men altså, noen blir lange uansett. Dog, den typen som passerte to meter det året de sto for lenge i stua, ble vel ikke mer enn 1,5 i fjor, og det er egentlig stort nok... bindes og støttes likevel selvsagt (for ikke søren om jeg klarte å holde tritt med de tyvene, så den enste med tre topper også...)
Mine er virkelig superfine i år. Tjukke, mørkegrønne og saftige små planter. De vokser i bredden og ikke i lengden. Samme med paprika-plantene, det er de fineste jeg har hatt.
For MYE lys? ER det ikke for mye varme, og for lite lys?
Jeg hr fastslått at mine har fått for mye varme, rommet jeg mente holdt 14-15 grader, viste seg å ha 18-19 grader. Jeg gjør det jeg kan for å kjøle ned.
Dette er ikke et tomatspørsmål, men frøspørmål, men jeg sniker det inn likevel. Jeg har sådd frø i torvbriketter, men de som sto under plast fikk mugg på seg nesten med en gang. Det har jeg ikke opplevd før, hva skjedde?
Jeg liker ikke torvbriketter. De holder ikke godt og riktig på fuktigheten, de blir lett for tørre eller så er de altfor våte.
Jeg synes så-og kaktusjorden fra Plantasjen er den beste, den fra Hageland er full av skrot. Så sår jeg i root trainers (blir de beste og tøffeste plantene) eller i 12-pluggbrett. Jeg har perlite oppå jorda hvis det ikke spesifiseres at det ikke skal brukes. Jeg vanner jorda, legger frøene oppå, strør på perlite og har på plast. Setter på undervarme til spirene kommer (hvis ikke annet er spesifisert) og så setter jeg de lyst og kjølig. Brukte potter og pluggbrett vasker jeg i klorvann, for å forhindre fluer, ukrutt og sykdom.
Takk, HV! Jeg har gode erfaringer med torvbriketter med enkelte urter, men nå er det lenge siden jeg har sådd og husker ingenting av hvilke som funka med det og ikke, og det var nå engang det jeg hadde, midt i flyttekaoset. :humre: Matremen spirer på harde livet, det gjør korianderen og agurkurt også, jeg får prøve meg på nytt med jord og småpotter til helgen. :jupp: Det sluddet i dag, så det føles ikke altfor seint.
og jeg måtte lese ditt "tomtestikler" en gang til for å se hva du mente, da det i mitt hode sto "tomte-stikler", som om en svenske hadde tatt stiklinger av en tomte/nisse...
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.