Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er det riktig at Apple sine produkter er problemfrie?

#1

Engasjert sa for siden:

Jeg har hatt Acer laptop ved to anledninger nå, og opplever det samme denne gangen som den forrige; batterilevetiden er utrolig kort, ladepluggen blir slarkete, pc'en er treg og jeg er generelt ikke veldig fornøyd.

Nå har jeg behov for noe som er lettere å ta med seg enn min Acer Aspire 15,4. Den føles som et drog å måtte ta med, og må alltid ha ladeledningen plugget i.

De som er Applebrukere forteller meg alltid at det er så problemfritt og at det er det jeg må velge. Samtidig så er dette et ganske mye dyrere valg. Derfor lurer jeg på; er det sånn? Er Apple så mye bedre? Jeg ser på en MacBook Air 11-tommer 128 GB store.apple.com/no/buy-mac/macbook-air.

Jeg har behov for å ha Officepakke på den, er det en utfordring på MacBook?

Dersom jeg skal kjøpe den i USA (mannen reiser dit om to uker), er det noe spesielt jeg må ta hensyn til, eller er det problemfritt?

På forhånd takk for hjelpen, hilsen en som burde ha mer datakunnskap...


#2

Snippa sa for siden:

Dattera mi på 17 har hatt macbook pro i 3,5 år. Vi har skifta batteri 2 ganger, lader 1 gang og harddisk 1 gang. Nå er den kaputt igjen...


#3

Filifjonka sa for siden:

Nei, jeg tror ikke de er mer problemfri.


#4

Blondie sa for siden:

Det er elektroniske apparater, så helt problemfrie er de selvsagt ikke. Jeg synser dessuten litt om at Air ofte har det litt mer problematisk enn MacBook Pro (obs! synseføling).
Jeg har, pga pris, hatt bærbare windows-produkter noen år. Jeg opplevde utrolig mye tøys og levetiden har vært svært begrenset. I høst kjøpte jeg MacBook Pro (13¨) og har ikke hatt noe tøys. Jeg kjøpte den dessuten via apple sine nettsider og de har en god service-ordning synes jeg. (har benyttet det i forbindelse med tøysete iPad).

Jeg er dog glad i epler og har et yrke som gjør at jeg har blitt utsatt for dem i stor grad i mange år. Jeg bruker også eple-relaterte programmer i størst grad (Keynote, Numbers, Pages i tillegg til InDesign og Photoshop). Windows 8 var for meg spikeren i kista for slike produkter (så får det heller bare være rimeligere).


#5

C.D sa for siden:

Jeg husker at da jeg vurderte kjøp av macbook for 10 år siden, var det som avgjorde valget at mac bruker færre prosesser på en kommando enn pc. Det blir jo da en mindre mulighet for at ting går skeis.
En pc bruker 21 prosesser fra den får en kommando til den kommandoen er utført. Mac bruker 7 prosesser på den samme kommandoen.

Jeg hadde min mac i 7 år, og byttet fordi jeg ble student og måtte ha nyere operativsystem som var kompatibelt med bla office.

Iløpet av de 7 årene var det aldri noe tull. Batteriet er flatt da, og jeg hadde problemer med laderen men det vet jeg er utbedret i ettertid.
Jeg kjøpte som sagt pc for snart 3 år siden, og jeg angrer- veldig. Har hatt masse trøbbel med denne, og håper nå at den varer ut studietiden før den får pensjonere seg.


#6

Engasjert sa for siden:

Bekymringsfullt...


#7

Blondie sa for siden:

Du er ganske selektiv i måten du prosesserer tilbakemeldinger på eller? :knegg:


#8

Engasjert sa for siden:

:hehehe: Skal ta alle de positive etterhvert! Sitter og googler pc'er som er små og gode samtidig, for å ha et sammenligningsgrunnlag. Men ofte er det jo de som bruker data mye (dere!) som kan gi meg et grunnlag for å se hva jeg skal lete etter.

Så jeg er i grunnen ute etter hva jeg kan velge i stedet for eple-produkter, eller hva jeg absolutt skal unngå, i tillegg til å høre erfaringer med Apple.

Min 17-åring (med MacBook Pro) kom nettopp forbi, og ba meg om å ikke velge Apple. Overpriset, var hans dom.


#9

Engasjert sa for siden:

Er Office helt greit å ha på Mac? Eller må jeg bruke andre tekstbehandlingsprogrammer? Mye av databruken min, i tillegg til nettbruk, er lesing og skriving av dokumenter.


#10

Maverick sa for siden:

Husholdningen har tre Macer, en Macbook og to Air. Aldri problemer med noen av de.

iPhonen jeg hadde, derimot... :hehehe:


#11

Maverick sa for siden:

Ingen problemer med Office, nei.


#12

Miss Norway sa for siden:

Nei, ikke helt, for du får ikke norsk tastatur hvis det er en bærbar du skal ha. Men hvis ikke det er viktig for deg så er det problemfritt. Du må ha en adapter til strømledning, det er piece of cake.


#13

Effie sa for siden:

Me har her i huset hatt både asus og acer i "alle" år, og med unnatak av ein som fekk slarkete ladeledning (heilt sikkert min feil, etter den behandlingen dei får her) har me ikkje hatt noko problem. Og me har kjøpt til ca halve prisen av mac. Per i dag har me to asus og ein acer, ca to år gamle, utan noko problemer på nokre av dei.

Hadde me brukt like mykje på ein "vanleg" laptop som på ein Mac hadde me kanskje vore endå meir nøgde, for mitt største problem i alle fall er at eg ikkje har nok lagringsplass og det går litt treigt når eg har oppe mange tabs + office + photshop samtidig. :nemlig:
Eg kjenner ikkje mindre enn to personar med mac, den eine har vore hyppig gjest på eplehuset (men får bra service da), den andre har ingen problemer han/ho snakkar om.

Eg tykkjer vel sånn generelt sett at om du vurderer å bruke X antall penger på ein mac, så bør du samanlikne den med andre produkter i ca samme prisklasse.


#14

Blondie sa for siden:

Jeg tror også mange sammenligner type billige laptoper med mac og det er jo selvsagt urettferdig. Man får jo stort sett det man betaler for og en HP til 1999,- er ikke heeeelt det samme som en til 12999,- for eksempel.

For meg som bruker InDesign og Photoshop mye er macen bedre, men til vanlig kontorjobbing er det ikke nødvendigvis noe poeng. Det er dog helt uproblematisk med Office på mac, er min erfaring.


#15

mkj sa for siden:

Hvis du ser på PC-er, så kan jeg anbefale min nye Dell XPS. Fjærlett, bra (nok) batteri og strømforsyninga er mye mindre enn de har vært før også. Men jeg tror den er ganske dyr, sikkert i prissjiktet for Mac-er omtrent.

Men jeg tror ikke den nødvendigvis er bedre enn Mac - det er vel en smakssak.


#16

safran sa for siden:

Haha, nei! Vi har hatt en del trøbbel her i huset.


#17

Engasjert sa for siden:

Jeg kan vel få Æ-Ø-Å på hurtigtast ett eller annet sted? Jeg skriver touch og det vil være et minus om det er mye arbeid å få fram norske bokstaver.


#18

Teofelia sa for siden:

Dette er bare tull. Det er akkurat samme prosessorer som brukes i Mac og PC, så det trengs akkurat like mange instruksjoner for å kjøre de samme kommandoene.

#19

Engasjert sa for siden:

Hva heter den mer enn Dell XPS? Jeg fant flere, men ingen som var veldig lette. En som var gått ut (10 tommer), men den er sikkert ikke ny.


#20

Engasjert sa for siden:

Jeg ønsker å sammenligne Mac med den tilsvarende prisklassen, eventuelt finne ut at jeg får det jeg har behov for uten å betale så mange tusen for det som jeg må gi for en Mac.

Som sagt er det hovedsaklig dokumenter og nett den skal brukes til.



#22

Engasjert sa for siden:

Ja, den så jeg. Men den står bare på bedrift.


#23

Fintdethei! sa for siden:

Min datter har hatt MacBook pro i 3 år, ingen problemer overhodet. Hun er superfornøyd!


#24

Input sa for siden:

For meg er det en markant forskjell mellom Mac og pcer i samme prisklasse, men jeg kan jo ha hatt uflaks. Kjæresten min har en pc til rundt 15.000,- (som er ca det samme som jeg betalte for min MacBook Pro), og han har ingen problemer i det hele tatt.


#25

Engasjert sa for siden:

Denne testen snakker iallfall pent om Mac: www.lydogbilde.no/test/apple-11-macbook-air

Når jeg leser om de ulike brettene/pc'ene, så er jeg iallfall sikker på at jeg ikke skal ha et nettbrett. Det vil ikke være det som fyller mine behov. Så et skritt videre har jeg iallfall kommet.

Veldig glad for at dere deler erfaringer :)


#26

Anne C sa for siden:

Jeg har hatt Mac i 3.5 år nå, og har ikke hatt andre problemer enn at et lynnedslag tok knekken på Mac Minien min. Men det er jo ikke Macen sin feil. Vi har også ipader og iPhoner, og har aldri hatt noen problemer.


#27

Niobe sa for siden:

Mannen min var i utgangspunktet Apple-motstander. Han er dataingeniør og bruker kun PC i jobbsammenheng. Men her på hjemmefronten har han innrømmet at Appleproduktene jeg først dro inn i hus banker resten på problemfri drift, brukervennlighet og kompatibilitet. iMacen nærmer seg tre år, min nåværende MacBook er to år, de har aldri knirket et sekund. I tillegg har vi de siste årene hatt en del iPod'er, iPad'er og iPhone'er i bruk, uten problem.


#28

mrc sa for siden:

Dette er et veldig viktig element. For mange som har gått til Mac, så har de gjerne gått til en maskin som er langt dyrere enn det de har hatt tidligere.

Spesielt i henhold til dem som frakter pc-en mye med seg, så er det noe billige pc-er for forbrukermarkedet egentlig ikke er bygd for å tåle. Det er svært store forskjeller i konstruksjonen, materialkvaliteten, testingen under utvikling og etter produksjon etc etc.

F.eks. den typiske konsument-pc-en har innmaten pakket inn i et plastikkskall. Tar man en mer påkostet bedriftsmaskin vil man under det ytre skallet (som selv om det er plastaktig gjerne er forsterket med karbonfiber eller glassfiber) gjerne finne en magnesiumramme).


#29

mrc sa for siden:

Min MBP er riktignok fem år gammel nå, så jeg gidder ikke gjøre noe med den, men den skulle nå egentlig hatt sitt tredje batteri.

At disker tar kveld er bare noe man må regne med uansett hvilken pc man velger.


#30

Tallulah sa for siden:

Inge automatikk i at det ene er bedre enn det andre. Jeg har jobbet på begge deler og for øyeblikket har jeg PC hjemme og Mac på jobben, og en del idingser ved siden av. Det er like mye (eller like lite) tull med PCen som Macen.


#31

Joika sa for siden:

Jeg vil si at det er sant at en Macbook eller en iMac er mindre problematisk enn en tilsvarende PC-løsning, rent statistisk. Baserer dette med erfaring gjort på jobb etter å ha vært med å drifte hundrevis av hver sort, i flere år. Vi opplever omtrent ikke problemer med Macene i forhold til PCene. Hvordan det er med pader, telefoner og lignende har jeg ingen formening om.

Jeg har både en 2 år gammel Mac book pro og en 3,5 år gammel Macbook. Begge deler har vært problemfrie om man ser bort i fra at poweret (ladeledningen) har gått i stykker en gang. De to IMacene vi har har jeg aldri opplevd noe tull med.


#32

Gaia sa for siden:

Jeg har nettopp byttet fra PC til MacBook Air på hjemmefronten og er foreløpig veldig fornøy med brukervenneligheten. Jeg har kjøpt officepakke, men den inneholdt ikke outlook, og jeg er ikke helt fornøyd med det innebygde e-postprogrammet. Det er dessuten en del hurtigtaster som er litt annerledes enn på PC og det tar seg jo litt tid å lære seg. Men summen er at jeg foreløpig er strålende fornøyd med å ha byttet. Jeg fikk anbefalt MacBook Air til min bruk av to forskjellige personer, som er gode på IT som både er vant til PC og Mac og ikke har noen grunnleggende preferanser den ene eller den andre veien.


#33

Engasjert sa for siden:

Kan jeg spørre hva som er "din bruk", Gaia, siden du har fått råd fra uhildet hold?


#34

Engasjert sa for siden:

Hovedgrunnen til at jeg leter etter ny maskin, er nettopp at jeg vil ha noe som er lettere å dra med seg. Mener du at MacBook Air er en typisk konsumentmaskin som ikke er ment til å fraktes, eller er det du sier at jeg kan regne med at den tåler noe mer flytting enn rimeligere maskiner?


#35

mrc sa for siden:

I sitt segment er nok MAcbook Air bedre enn de fleste konsumentmaskinene.

Men det er noen andre forskjeller også mellom konsument og bedrift. Ser jeg på de fire siste pc-ene jeg har hatt, har standardgarantien vært med 3 år "på-stedet"-service. På to av maskinene har det etter hvert blitt problemer med skjermen - da kom tekniker på kontoret eller hjem til meg for å fikse det.

Jobbmessig kjøper vi alltid pc-er som har på-stedet-service og tillegget for dette er nødvendigvis ikke så stort, eller at det faktisk er standard og inkludert i prisen. Apple har sin AppleCare-løsning, men som på langt nær blir like bra og blir dyr sammenlignet med hva en del av pc-produsentene har enten som standard for en del av sine modeller eller som tilleggsopsjon.

On-site-service har de kun for iMac, og i ganske begrenset dekningsområde i Norge slik jeg har forstått det. Dette handler nok også om at maskinene er konstruert på en slik måte at on-site blir egentlig blir veldig vanskelig.

Poenget - en ting er sjansen for det oppstår problemet. En annen ting blir hvordan problemer løses.


#36

Gaia sa for siden:

Mitt bruk er primært studier, noe hjemmekontor, billedredigering, streaming av filmer og serier og ellers andre private greier. Jeg må ha med maskinen en del, blant annet på forelesninger, og ønsket meg derfor noe solid, men samtidig lett. Jeg har dessuten ikke behov for å tilpasse den veldig, og foretrekker en "reads to go"- maskin. Jeg vil ikke ha spill på min maskin, det får barna bruke andre maskiner til.


#37

Niobe sa for siden:

Jeg tror du ville vært veldig fornøyd med MacBook Air. Absolutt egnet til å drasses rundt på i veske, og den tåler det utroligste. Har jeg hørt. :sparke: :knegg:


#38

Lenam sa for siden:

Har også hørt at den tåler litt av hvert. Den tåler visstnok å ramle i gulvet opp til flere ganger, som følge av at eieren har sovnet med den på magen og så snudd seg i søvne. :sparke:


#39

Perhonen sa for siden:

Jeg har nettopp kjøpt en 13" macbook air, etter at min gamle acer bestemte seg for å bruke et kvarter på å slå seg på. Betalte 7000 kr for den hos Elkjøp. (Dagssalg, men de er forøvrig billigere enn apple sine butikker til vanlig også. )

Noe må jeg lære på nytt, men det aller meste funker knirke fritt. Her har vi 4 ipader, og to iphone, en macbook pro, alt er over tre år, og har fungert feilfritt. Telefonen min går i gulvet flere ganger i uka, men med et godt deksel går det bra.

Macen konverterer mine skrevne dokumenter til office, så så langt har jeg ikke hatt behov for office pakken. Skal se mer på akkurat det. :-)


#40

Isolde sa for siden:

Vi kjøpte vår første Mac etter å ha vært veldig aktive pc brukere i mange år. Kan ikke si jeg er imponert. Det har vert mye feil på den. Ikke noe vi ikke har klart å fikse opp i selv. Men mer enn hva jeg er vant til med helt nye PCer.

Når jeg skal kjøpe pc holder jeg meg unna Acer og packard Bell som en enkel regel. Har ingen gode erfaring med de. Jeg synes Dell har gode PCer og man kan sette opp pc etter spesifikasjoner man ønsker selv.

Jeg har en Samsung 13" nå som fungerer veldig greit men jeg synes 13" er alt for liten til bilderedigerin.


#41

Engasjert sa for siden:

Jeg hadde vel nærmest tatt en avgjørelse, og bestemt meg for en MacBook Air. Så kom jeg på at jeg måtte sjekke om jeg kan kjøpe en lisens til Office for Mac gjennom jobben, når jeg kjøpte en til pc i fjor. Det kunne jeg ikke, noe som øker innkjøpet med en tusenlapp. Så sjekket jeg hva fjernarbeidspinnen min trenger, og den skal visst ha både USB2 og Windows. USB2 er det ikke på så mange av Ultrabookene, virker det som?

Så nå er jeg i tenkeboksen igjen. Kanskje er det ikke så viktig å kunne bruke fjernarbeidspinnen (jobber stasjonært egentlig, men har av og til behov for tilgang til jobbmail hjemmefra. Noe jeg får via gammel laptop, som ikke skal pensjoneres).

I så fall står jeg igjen med å vurdere om jeg vil øke innkjøpet med en tusenlapp for Office.

Enkelt avgjørelser er vanskelige! Mannen påstår at jeg tenker mer på dette innkjøpet, enn da vi kjøpte huset. :cool:


#42

-ea- sa for siden:

Mac er mer solid enn pc og varer lenger. Jeg har MacBookPro som er bortimot fem år nå, de færreste pc'er varer så lenge, er mitt inntrykk.

Og så ser Mac så mye bedre ut. Og er deilig å ta på. Behagelig tastatur. Tåler å falle ned av sofaen... Funker lenge uten lading. Rask oppstart. Enkel tilkobling til nett og printere og alt. Love it. :hjerter:


#43

Neket sa for siden:

Jeg elsker MacBooken min. :jupp: Jeg syns den er verdt prisen for styreflaten alene. Jeg har ikke hatt noen problemer med den, men har oppgradert til SSD. Min er tre år tror jeg.

Jeg har Office-pakke kjøpt billig gjennom sånn HUP-greie fra jobben. Men jeg kan ikke logge inn på jobbnettverk, så enn så lenge drasser jeg med meg pcen hjem hver dag for å jobbe hjemme om kvelden. I følge Those Who Should Know på jobben kan jeg bruke Macen hjemmefra når vi flytter alle jobbgreiene over på Office 365 om noen måneder. Men jeg vet ikke om det stemmer.


#44

mrc sa for siden:

USB 3.0 er bakoverkompatibelt med USB 2.0. Fleste maskinene i dag - inkludert alle Mac-ene - har overhode ikke US 2.0-porter. Men altså ikke er praktisk problem. 15 år gamle USB 1.1-produkter kan egentlig også brukes...

USB 3.0-produkter kan også brukes mot maskiner med USB 2.0. Man får imidlertid da ikke like god ytelse som når det er tilkoblet USB 3.0...


#45

Teofelia sa for siden:

Tøys og tull. De fleste PC-er i Mac-pris-kategorien varer i fem år. At mange bedrifter har en høyere utskiftingsrate, er en annen sak.

#46

Joika sa for siden:

Min oppfatning er at dette ikke er tøys og tull. Jeg har aldri hatt en PC som har holdt like mye som alle Macene jeg har. Har hatt 4 PCer og har 4 Macer. Den eldste er 7 år og arvet. Har aldri hatt en PC mer enn 2,5 år før den enten har blitt så treg at den er ubrukelig eller at den bryter sammen pga overoppheting eller noe annet. Syntes PC fungerte mange hakk bedre når jeg droppen å ha Windows på den, det skal sies.

Jeg har aldri hatt en PC til under 11 000 kr.


#47

Teofelia sa for siden:

Jeg sa ikke at de fleste PC-er varer like lenge som en mac. Jeg sa at de fleste PC-er i 10-15 000-kronersklassen varer i fem år.


#48

Teofelia sa for siden:

Men for all del: jeg bygger dette bare på egen erfaring og hearsay. Hvis du som fagperson har andre erfaringer, så bestrider ikke jeg det altså.


#49

Input sa for siden:

Men da er det jo ikke selve PCen som er problemet. Windows må ryddes opp i for å ikke bli treigt, det er mitt største ankepunkt mot å bruke det som OS.

Dette er jo i grunnen en helt teit diskusjon, all den tid en Mac er en Mac, mens en PC er en Dell eller en Acer eller en Lenovo og så videre.


#50

annemede sa for siden:

Jeg har bare dårlige erfaringer med Acer.
Asus og Toshiba derimot. :vilha:
Toshibaen vår er 6 år? batteriet er ikke noe særlig til tess lenger, men den funker som stasjonær.


#51

Joika sa for siden:

At den bryter sammen pga et eller annet kan veldig fint være hardware feil. Men jeg er enig i at Windows er det største problemet, men nå er sjelden Ubuntu eller tilsvarende et alternativ for "mannen i gata". Jeg har heller aldri hatt behov for å rydde Macene mine i like stor grad som man må styre og vedlikeholde en PC. Det er noe som argumenterer sterkt i mot.

Jeg syntes ikke det er en teit diskusjon. Apples produkter er en mer lukket produksjon. De slipper ikke igjennom en eneste oppdatering uten at de godkjenner den, og man må akseptere det "litt" rigide opplegget de kjører og betale blodpris for det. Men produktene deres fungerer. Det er det viktigste for folk flest.


#52

Input sa for siden:

Poenget er vel at det ikke er alle det fungerer for. Og da hjelper det fint lite at jeg synes OS X og Mac er så fantastisk at jeg heller slutter å bruke datamaskin enn å gå tilbake til Windows.


#53

Engasjert sa for siden:

Et lite spørsmål til; jeg trodde ikke Mac trengte virusprogram?

Elkjøp tilbyr halv pris på virusprogram ved kjøp av mac, men er det nødvendig?


#54

-ea- sa for siden:

Nix og nei.
Elkjøp lever av alle tilleggsproduktebe de lurer på folk.
Ikke betal for "klargjøring" heller, en Mac trenger ikke det. Du slår den på og det er omtrent det hele.


#55

Engasjert sa for siden:

Takk for den bekreftelsen, -ea-!

Jeg har vel tatt en avgjørelse, og det blir en MacBook Air. Så får jeg heller kjøpe Office til Mac ved siden av. Gleder meg! :danse2:


#56

Lyppa sa for siden:

Min første Macbook holdt i over ti år! Den ble veldig mye brukt, først som jobbpc av en som brukte den hele dagen i 5-6 år. Så av meg, som også brukte den mye hver dag. Til slutt tok den kvelden etter utallige fall i gulvet fra sofakanten, skjermen koblet helt ut. Batteriet var dårlig de siste årene, men varte bortimot en time.
Mackbooken jeg har nå er ca 5 år og har kortere batteritid enn den gamle. Jeg burde muligens ha kjøpt et nytt.


#57

Engasjert sa for siden:

Nå sitter jeg her med en lekker MacBook Air, og det er absolutt litt nytt å sette seg inn i! Men den er lekker :)

Hva heter forresten disse "ikonene" som ligger som en linje nederst på skjermen? Jeg vet ikke hva de heter, og derfor får jeg ikke søkt på hvordan jeg får ryddet i dem. Jeg installerte Office for Mac, og det la seg flere ikoner der enn jeg vil ha der. Blant annet Outlook, og når jeg trykker på den, får jeg beskjed om at jeg må kjøpe en oppgradert versjon for å få tilgang til Outlook. Med andre ord en helt unyttig ting å ha liggende der.

Tusen takk for alle innspill fra dere - veldig nyttig i prosessen :)


#58

Miss Norway sa for siden:

Application icons. Eller app icons. Og linjen heter Dock: en.wikipedia.org/wiki/Dock_(OS_X)

For å fjerne et av ikonene klikk-og-drar du det rett og slett bare bort i søppelkassen til høyre. Som oftest er det å gjøre operasjoner i OSX overintuitivt - type Rema1000; det enkleste er oftest det beste. (Du fjerner det bare fra Dock, programmet blir ikke slettet.)

Dock kan tilpasses i System Preferences (Innstillinger? på norsk?), trykk på Dock på øverste linjen.


#59

mrc sa for siden:

Må si at jeg ikke er helt enig. Man har hatt en del tilfeller og man skal ellers huske at virus i tradisjonell forstand ikke er den største trusselen, men heller mer trojanbaserte løsninger. Dette i tillegg til websider knyttet til phishing. Et antivirusprogram i dag er mer enn bare et antivirusprogram, men skal også beskytte brukeren fra en del andre trusler.


#60

Engasjert sa for siden:

Tusen takk!


#61

Engasjert sa for siden:

Da skal jeg legge inn et program vi har tilgang til via jobb :)


#62

-ea- sa for siden:

mrc, bruker du mac?

Har brukt mac i tjue år, og aldri vært borti virus eller mac'er med virusprogram, verken på jobb eller privat.


#63

mrc sa for siden:

Ja, det og - og har vært Mac-bruker - med litt fra og til - i også over 20 år....

Og jeg er av dem som har hatt tilfeller der jeg har måtte hjelpe andre å fjerne trojanere fra Mac. F.eks. trojaner som genererte nettleservinduer med pornosider i ganske vilden sky.

I senere tid har hi-jacking vært en av de mer alvorlige trojanerne som har herjet - og ja, man har "politiviruset" på Mac også: malwaretips.com/blogs/fbi-mac-os-x-virus/

Og når det er sagt, hadde jeg ei på i hvert fall bortimot 15 år hatt brukt for antivirusprogram på min egen pc. Det betyr imidlertid ikke at jeg lar være å kjøre med det.

Det som her blir sentralt å poengtere igjen, er at det også for Windows er "vanskelig" å infisert av tradisjonelle virus. Særdeles mye handler om trojanere som man lurer brukeren til å installere på et vis. Tidligere har gjerne tipset vært at man skal unngå "lugubre websider" for nedlasting osv, men en av de absolutt store trendene de siste månedene er DNS-trusler der det man gjerne tradisjonelt kan tro er en sikker side egentlig ikke er det. Med DNS-hijacking - noe som omså kan skje i bredbåndsruteren - kan apple.com vise til en falsk side. DNS-hijacking har man i størst grad nå sett i forhold til nettbanker og dette blir trusler som blir helt uavhengig av operativsystemet man bruker. En del sikkerhetsprogramvareløsninger skal i dag ha mekanismer som også skal kunne påvise mistenkelig "DNS-bruk" - f.eks. Norton har vel gått så langt at de setter opp brukeren til å bruke en av deres DNS-tjenere.

Når det gjelder DNS kan man også sjekke OpenDNS. Her vil man ha muligheten til å ha DNS-basert filter som sperrer for blant annet websider som er kjent i henhold til pornografi, vold, pengespill, phishing og mye mer. Gratis tjeneste som kan settes opp også på bredbåndsruteren slik at reglene for filtrering gjelder for alle enhetene i nettverket - inkludert mobiler og nettbrett. OpenDNS er gratis og blir et av flere steg i henhold til forbedret sikkerhet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.