Heisann, trenger litt hjelp på matfronten. Kona er kokken i vår familie (jeg har en far som er kokk, og tenåringsopprøret besto i å bli totalt uinteressert i alt som har med mat å gjøre), og jobber kveld annenhver uke. til nå har løsningen vært middagsglass, men jeg ser jo at disse kanskje må fases ut snart.
Problemet mitt er at jeg hater å lage mat. Jeg er ikke opptatt av mat, er ikke glad i grønnsaker eller fisk og i det hele tatt. Men vil jo helst at avkommet skal få bedre matvaner enn far har.
Er det noen som har raske tips (oppskrifter, nettsteder med oppskrifter osv) som kan gjøre dette litt enklere? Stikkordet her er raskt. Jeg kjenner meg selv godt nok til å vite at alt over 15-20 minutter er for mye tid å "kaste bort" foran grytene.
Mannen her i huset er heller ikke spesielt begeistret for å lage mat.
Men et par av de vanlige middagsrettene her i hus mestrer han helt greit.
Laks med ris og grønnsaker
Kjøper vakuumpakkede laksefileer, steker disse
Kjøper sånn ris i pose, da er det bare å koke opp vann og slenge opp i en pose eller to. Kokes i 13 min.
Kjøper frosne grønnsaker, disse kokes i 2-3 minutter
Kjøper en ferdig fiskesaus og følger bruksanvisningen bakpå.
Kyllingwok
Kjøper en pose med wokgrønnsaker (eller kutter opp gulrøtter og brokkoli), steker denne
Kjøper 2 kyllingfileer, kutter opp disse i biter og stekes
Kjøper nudler/ris og koker dette til
Hos oss blir det ofte kylling eller laks når det skal være "raskt, men ordentlig". Ovnsstekte laksefileter, kyllingfilet stekt i biter med krydder eller en eller annen saus, kanskje wok, ferdiggrillede kyllinglår varmet i ovn servert med hjemmelaget potetstappe med gulrøtter og hvitløk i (det siste er en favoritt hos sønnen min).
Vi bruker litt svinestrimler som går kjapt. Fiskepinner liker de fleste barn, kan lages selv også.
Ellers er det masse tips i trådene her som ble lagt inn, jeg bruker også trines matblogg, mye god mat.
Et tips kan jo være å sette opp en ukesmeny, så alt er ferdig handlet inn.
Hos oss har alle fått den maten vi spiser, evt med mindre salt. Da tar jeg av en porsjon før jeg salter.
Rene råvarer er et tips. Ikke blande ting. Aller helst ha hver matvare i skåler, så man kan plukke og blande selv. Ikke mate toåringer, men la de spise selv. (Gjelder barn som er enda mindre også, alt de kan holde selv må de få spise selv).
Lag ukeplan. Vi har en formel: 2 x fisk, 2 x kylling, 2 x kjøtt, 1 x veggis. Etter at formelen er lagd, så kan du putte inn retter du liker eller som regner med blir en suksess inn i skjemaet.
Vi har suksess med:
lasagne
spaghetti
pizza med grov pizzabunn
alle disse kan forresten lages med samme tomatsauskjøttsausbais, som du kan lage i gigantiske porsjoner, fryse ned i passe pakinger og ta opp om morgenen. Da går det fort!
kjøttkaker
kjøttboller
(lag opp store porsjoner som du fryser ned i kraft. Kraften jevner du med maizenajevner, ha i matfløte og litt sukkerkulør, så er sausen klar mens du koker potetene)
lapskaus
betasuppe
raspeballer
(kok enorme porsjoner svinekoke, rens og frys ned i porsjoner. Frys ned kraften til å koke grønnsaker eller raspeballer i. Pass på å bruke mye vann, så det ikke blir salt)
Du kan lage pannekakerøre (sunn den opp med havregryn og litt fibramel) og fryse ned. Ta opp om morgenen, stek og server med rørte blåbær og/eller bacon
hjemmelagde fiskepinner
fiskegrateng (kan lages på forhånd og fryses ned)
plukkfisk
sushi (unger er ofte veldig glad i tynne skiver salma)
stekt laks
kokt laks
kokt torsk
Som nevnt, så bruker vi veldig mye "tacoservering", at alt er skåret opp og serveres i skåler. Rester kan blandes og brukes som salat til å ta med på jobben. Mine unger får fnatt av blandet mat, de liker best å plukke selv og spiser mye mer når de får plukke selv.
Da mine var så små så likte de ikke veldig godt rent kjøtt, pga tyggemotstanden. De likte best fiskekaker, kjøttkaker, pølser, osv. Men ren fisk gikk fint. Særlig laks.
Enkel hverdagsmat er laks i form, med grove pastaskruer eller potetmos, agurksalat og kokt brokkoli.
Da kan du sette maten foran ungen og la ham kose seg med å plukke selv. Potetmos er gøy å spise med hendene. :knegg:
Et annet tips er å lage en STOR gryte med tomatsaus, fryse ned porsjonspakker, og så har du pizzasaus, pastasaus og base til tomatsuppe fix ferdig.
1-2 løk
En del hvitløk
Hakkede urter (basilikum, fx)
så mange bokser knuste tomater du får plass til i gryta
2 buljongterninger (kjøtt, grønnsak eller kylling)
et par teskjeer sukker eller honning
litt pepper
Surr løken i olje, ha i resten, kok opp, smak til med salt og pepper
Stavmiks til slutt (forsiktig med penskjorta!!)
Denne kan du også ha andre grønnsaker i, hvis du vil, alt forsvinner med stavmikseren. Sist hadde jeg i skåldet paprika og masse frossen spinat.
Stavmikseren er min beste venn. Da får man alle ting som unger kan mene er Satans VerkTM til å forsvinne. Løk? Borte. Hvitløk? Vekk. Spinat? Ikke sett.
Pitabrød eller wraps (finnes også i fullkornsversjoner) med stekt kjøtt (kjøttdeig/kyllingbiter/biffstrimler/whatever), salat, mais, agurk, ost og en dressing som smaker godt. Vi er glade i Heinz amerikansk hamburgersaus, rømme, heinz majones eller bare vanlig hamburgerdressing. Tar ca 20 minutter å stelle i stand, og det er relativt enkelt å spise.
Mange gode tips, trikset er nok å komme i gang. Det er jo endel retter som lager seg selv, mer eller mindre, litt blandings og så i ovnen en stund. Man må bare vite om det...
Ellers kan det hende farfar hadde syntes det hadde vært veldig hyggelig å bli spurt om "guttas kveld" for et kræsj-kurs og menybistand for kjapp hverdagsmat? Tipper konemor hadde digget initiativet, også.. :jupp:
1 pose frossen lapskausblanding
1 pk (300 gr) strimlet svinekjøtt
8 dl vann
1 terning kjøttbujong
Kok opp vann, ha i resten
Kok i 10 min.
Vips en kjøttsuppe i alle fall mine barn liker, spesielt han på 2
Om du sper på med litt potetmospulver blir det lapskaus :) Enklere å spise for de små :)
Vi har, sammen (gubben og jeg) laget en del stoee porsjoner med middag som vi har fryst ned i porsjonspakker. Genialt til dager med dårlig tid eller ved sykdom osv. Alt fra kjøttsaus (bare å varme og koke pasta til) til kjøttkaker med saus og grønnsaker (koker potetene) 2 åringene her spiser alt mulig, til og med lakse-lasagne..
Hvis du ikke skal servere til gourmeter, så kan fisk gjerne lages i mikroen. Da tar det omtrent 5 minutter fra frossen til ferdig: Kjøp frosne vakumpakkede fileter, f.eks. firepakninger med ørret. Klipp av en filet, stikk noen hull med en kniv, legg på et fat og sleng i mikroen. Maks styrke i 3 minutter, la ligge i 2 minutter. Hvis den ikke er ferdig så freser du på med noen minutter til . Samtidig koker du vann i vannkokeren og tømmer over noen brokkollibiter i en skål. Da blir de litt søtere, men beholder den gode tyggemotstanden som smårollinger elsker.
Fiskekaker og fiskepudding smaker utmerket kalde og rett fra pakka.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.