Er det veldig viktig med noen spesielle "regler" når man skal koke kraft av kjøtt?
(da tenker jeg mest på helsemessig, så ikke det er noen fare for bakterier ol), er vel noen regler for fiskebein ikke skal koke for lenge?
Jeg har kokt kraft noen ganger på kjøtt - elg.
I går kokte jeg på økologisk hane kylling, jeg slang bare alt av bein (også med litt ferdig kjøttrester på i en stor gryte med vann, kraften som ble igjen etter steking av kyllingen og løk, hvitløk, gulrøtter osv... kokte det opp og lot det stå og putre flere timer før jeg silte det. Går det bra da? Tenkte lage suppe på det i dag
Næsj, kommer an på. Du har ikke gjort noe feil i hvert fall. Jeg holder på å koke kraft as we speak. Jeg leste meg opp på kraftmamma.no. Der er det en fin ABC hvis du er ute etter litt mer enn god smak! :)
Har nok laget tusen liter kraft gjennom de siste årene med et gjennomsnitt forbruk på fem liter i uka... Du har gjort alt riktig :) jo mer kjøtt på bena jo bedre smaker kraften. Vist du vil at den skal være enda sunnere kan du hive oppi litt eple cidr eddik og kaldt vann, la det stå i en time før det kokes. Da trekkes med næring ut av bena.
Helt klart! Jeg har nylig begynt med kraftkoking på tradisjonsmatvis, og i dag åt vi deilig suppe med kyllingkraft i. Med utgangspunkt i økokylling som jo koster en arm og en fot, men den har nå blitt til ovnsbakt kylling, en lunsj til mannen, kyllingsuppe i dag, tre liter kraft og suppa har vi til lunsj begge to i morgen.
Vi gjør det nesten ukentlig Stellebord. Får masse for pengene da. Tenker vi får minst like mye for pengene som da vi kjøpt pose på pose med billige kyllingfileter.
Kamp: Er det viktig at det er eplecider eddik? Vi bruker vanlig eddik...
Jeg skal til å koke kraft nå. Jeg har fått med meg at jeg må ha det i kaldt vann først, for hvis det blir lagt i kokende vann, så lukker porene seg, og man får ikke ut så mye næringsstoffer. Og at det kan være lurt å la det ligge litt i kaldt vann med eddik først. Men hvor mye eddik?
Jeg tenkte å koke veldig lenge i crockpot, men har aldri kokt kraft på annet enn grønnsaker før, og lurer litt på hvor mye vann og sånn. Er det noen som har erfaring med å koke kraft i crokpot?
Jeg lager bare kraft i crockpot/slowcookeren.
Hiver oppi bena, grønnsake, krydder og 3-4liter vann (min er 7,6liter stor). Har oppinen dæsj eddik, ca tre ss. Lar det stå i en time før jeg setter den på low og lar den stå opp mot 36 timer. Vanligvis i ca 14.
Hvilket krydder har man i? Og hvor mye grønnsaker? Og hvilke?
Jeg kan ikke bruke løk og hvitløk og tenkte å ha sellerirot, fennikel og gulrot. Men vil det bli bra med feks spinat i, eller brokkoli? Eller må det være rotgrønnsaker?
Jeg bruker aldri lettkokte grønnsaker i kraft, type broccoli o.l. Jeg har ikke prøvd, meer så redd for at den ekle smaken disse får når de blir overkokt skal sette seg i kraften.
Fennikel er knallgodt i kraft, og husk laurbærblad.
Jeg har aldri prøvd i slowcooker, så det kan jeg ikke uttale meg om.
Det eneste er fiskekraft til suppe og slikt. Den må kun trekke akkurat under kokepunktet til skinn og bein er silt av. Etter det kan den koke så inn så mye man trenger. Det er for å unngå limsmak av kraften.
Når kraften er ferdig, skal man skille den da? Jeg silte den gjennom et dørslag, for å unngå å få med bein og sånn, og så satt jeg det i kjøleskapet. Da ble det et lag med fett på toppen, et lag med gele, og en ekkel gusje i bunnen. Er det meningen jeg skal ta bort fettet og det i bunnen, og bare bruke geleen? (Jeg husker jeg så en bøtte med bare gele på et kokkekjøkken en gang.)
Når kraften er ferdig, skal man skille den da? Jeg silte den gjennom et dørslag, for å unngå å få med bein og sånn, og så satt jeg det i kjøleskapet. Da ble det et lag med fett på toppen, et lag med gele, og en ekkel gusje i bunnen. Er det meningen jeg skal ta bort fettet og det i bunnen, og bare bruke geleen? (Jeg husker jeg så en bøtte med bare gele på et kokkekjøkken en gang. Og de som snakker om kraft for helsen sin del, snakker bare om gelantinen?)
Ta bort fettet, ja, men geleèn er kraften. Det som ligger i bunnen kan også gjerne være med dersom du ikke er avhengig av en klar kraft, f. eks til consommesupper o.l.
Skal du ha det bort bør kraften kokes opp og klares, for det ligger masse smak i bunnfallet.
Det er mange måter å klare suppe på, bruk google og finn den måten som passer deg best.
Kraftentusiasten Heston Blumenthal sverger til å fryse kraft og sile den gjennom klede i halvfrossen tilstand, jeg bruker eggehviter, eggeskall og sitronsyre i lunken kraft som trekker til seg partiklene.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.