Jeg spiste lite grønnsaker som barn, men det er akkurat som det ble slått på en bryter da jeg rundet 18 - som voksen elsker jeg grønnsaker i alle former og varianter.
Barna mine er ikke veldig glad i grønnsaker til tross for at det er grønnsaker i ulike varianter på middagsbordet (og som mellommåltider) hver eneste dag. Og vi voksne spiser grønnsaker daglig og er sånn sett gode forbilder.
Jeg vet at smaksløkene til barn er annerledes enn hos voksne, og jeg håper at bryteren slås på hos mine barn når de blir voksne, men fram til det vil jeg likevel veldig gjerne at de spiser mer grønt.
Eldste kan spise kokte erter, gulrøtter og brokkoli - men vi snakker beskjede mengder. Yngste elsker rå gulrøtter og spiser det så og si daglig. Begge liker mais. Men that's it.
Jeg er ute etter både tips om hvordan grønnsaker kan kamufleres i barnevennlige middagsretter og tips til åpenlys (!) servering av grønt i retter som dere har god erfaring med at barna deres liker.
Min elsker broccoli og romanesco. Sistnevnte mest for fasongen. Det spiser han mye av. Da han var liten satt han ofte å knasket på et rått broccolihode på vei hjem fra butikken. :knegg: Han spiser også gulrøtter (foretrekker kokte), tomat og agurk. Dette kan han han spise ganske mye av. Kokte erter spiser han litt av, samme med sukkererter og mais.
Han er temmelig kresen ellers, så jeg er egentlig ganske glad for at han liker såpass med grønnsaker. Det gjør det lett å alltid ha noe av dette tilgjengelig til middag.
Jeg river ofte gulrøtter i tomatsauser og pannekaker. Løk tar jeg også i stavmikseren, steker mykt og blander i sauser. Da forsvinner de helt. Min reagerer oftere på konsistens enn smak tror jeg.
Mine er glade i rå grønnsaker. Da de var mindre var jeg flinkere til å ha fat med oppskårne grønnsaker enn jeg er nå. Det burde jeg nå ta opp igjen.
Og så er de overraskende glad i kokte gulerøtter. Det synes jeg er kjedelig, men vi spiser det en del likevel.
De er veldig glade i maiskolber og spiser av og til det til kveldsmat.
De er veldig glade i erter og i frossen amerikansk blanding som de spiser som snop.
En måte å "gjemme" grønnsaker på. Jeg lager en pastasaus der jeg koker brokkoli med litt hvitløk og så kjører det i blender og koker det opp med matfløte. Det er en god og smaksrik saus og man får i seg ganske mye brokkoli på den måten.
Eldste: Absolutt ingen. Han må smake hver gang det serveres, men han sliter tydelig. Jeg er usikker på om det er smak eller konsistens som er problemet. Det går greit når jeg stavmikser de inn i sauser o.l.
Yngste: Han liker det aller meste, og smaker villig. Favorittene er agurk, gulrot og blomkål. Han er ikke så veldig glad i isbergsalat.
Han liker derimot ikke pizza og taco. :ikke helt normal:
Barna min liker grønnsaker sånn passe, men velger ikke å fylle tallerkenen med det akkurat.
Jeg liker å lage gryter og sauser der grønnsakene er så smått delt at de ikke greier å plukke dem ut. Vi bruker mye frossen spinat, hakket løk, hermetiske tomater og finhakkede rotgrønnsaker som gulrot, kålrot, pastinakk og persillerot.
Ungene mine elsker grønnsakssupper og lapskaus også sånne ting, så det lager jeg også av og til. I hverdagen bytter jeg ut langkokt kjøtt med pølse eller skinke og tar i buljong så det ikke skal ta så lang tid.
I tillegg bruker vi mye blomkål, brokkoli, minimais, salat, agurk og tomat, men det er ikke slik at ungene spiser mengder av dette. De spiser absolutt mest grønnsaker når de er litt kamuflert.
Vi har da ikke så veldig behov for å kamuflere, men å kamuflere brokkoli i potetmos fungerer greit. Brokkoli og spinat i hjemmelaget tomatsuppe går også an. Når man lager suppe fra scratch kan man egentlig putte oppi hva som helst, er min erfaring, for ofte er det kanskje ikke smaken i seg selv de ikke liker, men konsistensen.
Mine er ikke akkurat storspisere på grønnsaker, men jeg tenker at litt er bedre enn ikke noe, så de får gjerne det de liker, og tilbud om annet hver gang.
Eldste liker flere ting enn yngste: brokkoli, tomat, rå gulrot, grønn salat (helst isberg og sånn som ikke smaker så mye), agurk, mais, sukkererter.
Yngste liker: rå paprika, agurk, mais og brokkoli. Han påstar at han nå liker blomkålsuppe, så det får vi vel teste ut snarest (tror han prøvde på SFO).
Min er veldig glad i grønnsaker. Brokkoli, blomkål, gulrøtter, erter, kålrot, paprika, tomat, mais, vannkastanjer og sukkererter er vel det han spiser mest av. De tre første spiser han gjerne frossent som snacks.
Minstemann elsker det meste av grønsaker, men brokkoli er favoritten.
Alle barna liker grønsaker i mer eller mindre grad. Det går mest i brokkoli, blomkål, gulrøtter, mais og asparges. Eldste er den som griner mest på nesen, men der "kamufleres" grønsaken med salt eller annet krydder. Sikkert en dødssynd blant kokker, men det sklir ned. :knegg:
Knerten rører overhodet ikke grønnsaker. Snuppa spiser litt. Da helst rå gulrøtter. Men hun får i det minste i seg frukt. Knerten rører ikke det heller.
Jeg var ikke særlig glad i grønnsaker som barn selv. Jeg reiste på språkskole til England den sommeren da jeg var 14, og familien vi bodde hos var noen skikkelig helsefreaker. Det var godt for meg, for jeg lærte faktisk å spise masse nye grønnsaker den sommeren. (Jeg var godt oppdratt og turte ikke nekte på samme måte som jeg ville gjort hjemme.) I dag består over halve middagen min av grøntfor.
Eldste min er allergisk for alt av rå grønnsaker og frukt. :( Men kan spise kokte og behandlede grønnsaker og frukt.
Minsten spiser alt.
Vi har kokte gulrøtter og brokkoli så og si hver eneste dag. Blmkål også.
De spiser sopp på pizza og når vi har indrefilet/biff. De sitter ikke å pirker og plukker ut av maten så de er veldig flinke sånn.
Når vi har taco så tar de på litt av alt, selv om det ikke er kjempemye.
Ville er veldig glad i mais, særlig maiskolber. (Er de selvplukket, er de enda bedre). Hun liker også kokte poteter, og elsker oliven. Rå gulrøtter og agurk er godt, og noen ganger salat av ymse slag. Hvitløksdressing hjelper på.
Eldste på fire spiser agurk og av og til noen maiskorn. Yngste på 2,5 spiser agurk og av og til paprika. :sukk: I tillegg får jeg lurt i dem litt tomat i form av pastasaus, dessverre er de ramme på å lukte opp stavmiksede grønnsaker.
Vesla elsker brokkoli og vi har det stort sett hver dag. Hun liker og gulrot, rå og kokt, minimais, tomat og agurk. Sopp var en favoritt når hun var liten, akkurat nå spiser hun ikke det. Salat spiser hun hvis hun får det servert.
Eldstemann spiser og liker alt av grønnsaker (ikke rå grønnsaker, med unntak av gulrot). Favorittene er vel gratinert blomkål og brokkoli (med hvit saus og ost på), kokte gulrøtter og aspargesbønner surret i hvitløkssmør (jeg mener å huske at Jamie Oliver sa på et eller annet program at barn elsker grønnsaker i hvitløkssmør).
Lillebror spiser aldri grønnsaker. Lillesøster spiser alt.
De spiser egentlig alt av mat, inkludert grønnsaker. Blomkål, brokkoli, gulrøtter, paprika, agurk, sukkererter, kålrot, tomat, løk. Kort sagt, jeg har aldri opplevd at det er noe de ikke spiser. Eldstemann er ikke så glad i potet, men spiser litt om det serveres.
rå paprika, minsten kan godt spise en hel paprika når han finner på det
sukkererter
gulrøtter, både rå og kokt
agurk (er det noe fornuftig i det?)
salat
kokt brokkoli
kokt blomkål
kokte erter (det kan ikke jeg fordra, men det bør vi kanskje ha oftere)
Jenta mi liker det meste av grønnsaker.
Vi blander ofte flere grønnsaker, så jeg tror ikkw jwg spesifikt si athun liker sellerirot feks, men det spiste hun i grønnsakssuppe i går.
Gulrøtter, paprika, løk, brokkoli, blomkål, poteter, erter, asparges. Kan egentlig ikke komme på en hun ikke liker.
Vi er heldige sånn, jeg vet det.
Begge spiser brokkoli, løk, gulerøtter, agurker, sukkererter, salat, mais, poteter og andre rotgrønnsaker jeg stapper i stappen.
Lillebror spiser også tomat og paprika.
De er ikke så vanskelig å få i grønnsaker noen av de lenger, men storebror var tidligere virkelig helt håpløs. Takk og lov for at det ga seg etterhvert.
Kokte gulrøtter, erter, mais. Til nød tomatsaus på pasta. :sukk: Og så er han veldig glad i poteter, helst ovnsstekte i båter, men han kan gjerne spise bare kokte poteter også.
Det er nå én ting at han ikke liker så mye, men det verste er at han nekter å smake - det gjelder ikke bare grønnsaker, men det aller meste :gaah: (inkludert snop, så det er ikke bare negativt :knegg:)
Knøttet spiser foreløpig alt vi gir ham, men det gjorde eldstemann også frem til en viss alder, så jeg er fullt klar over at det kan snu seg.
Poden liker kokte gulrøtter, han spiser rå også, men liker ikke det like godt. Rødbeter er ganske godt, der har han vel bare fått ovnsstekt, tror jeg. Dampet brokkoli er også greit. Tomater kan han spise litt av. Det er ingenting annet han liker, men på oppfordring kan han spise litt erter, blomkål, paprika, mais, agurk og kokt eller ovnsstekt kålrot, og noen ganger avokado (i alle fall hvis den er i form av guacamole).
Hjemmelaget tomatsuppe (med løk, hvitløk, vanligvis gulrot, selleri hvis jeg har) som er most med blender spiser han. Pølsegrateng med ganske mye spinat i sausen er en gammel favoritt som vi ikke har hatt på lenge. I potetstappen foretrekker han en god del gulrot (og vanligvis også hvitløk) most sammen med potetene, og det har også funket med blomkål blandet i, og/eller løk (som må moses separat med blender for å bli ordentlig most). Han vil generelt sett ikke ha saus, og er forholdsvis skeptisk til suppe, så det å lage sauser basert på grønnsaker vil ikke fungere noe særlig.
Han spiser frukt, men ikke så mye. Bær er mye mer stas, og når vi kommer på å kjøpe det, spiser han mer enn gjerne. Særlig bringebær.
Jeg har et barn som spiser nesten hva det skal være av grønnsaker, men favoritten er gulrot, erter, blomkål, minimais og brokkoli. Det eneste vi har forsøkt oss på som hun ikke likte var rosenkål, det har hun forsøkt ganske mange ganger (for hun liker ideen, bare ikke smaken).
Eldstemann har vært litt værre å få til å spise grønnsaker, han liker vel egentlig ikke noe foruten minimais, men tolererer gulrøtter, erter og blomkål, samt brokkoli om den ikke er altfor mye kokt.
11-åringen likar: tomater, salat/rå spinat, agurk, steikt løk, steikt sopp
Kan på oppfordring ete litt av: brokkoli (kokt eller rå), blomkål (kokt eller rå), rå gulrot, steikt sellerirot/persillerot
Store problem med; kokt gulrot, squash, aubergine, mais, avocado, fennikel, heile kvitløk, kålrot
Snart 9-åringen likar: rå kålrot og gulrot, salat/rå spinat
Kan på oppfordring ete: brokkoli (kokt eller rå), blomkål (kokt eller rå), agurk
Store problem med: kokt gulrot, steikt løk, steikt sellerirot/persillerot, steikt sopp, tomater, squash, aubergine, mais, avocado, fennikel, heile kvitløk
Begge er glad i frukt - særlig grøne eple.
Så lenge dei faktisk begge to med glede knaskar i seg salatblader (brukar mykje til taco f.eks), og et eitpar-tre andre grønsaker også, så er eg fornøgd. Reknar med at det blir utvida repertoir etter kvart.
Åtteåringen spiser vel det meste bortsett fra tomat, det har han aldri likt. Han spiser hjemmelaga tomatsuppe og tomatsauser.
Fireåringen spiser det hun føler for, så det varierer med humøret. Hun rører dog ikke tomat, salat eller kokt blomkål.
Vi bruker mest oppskårne grønnsaker i separate skåler, sånn at alle kan forsyne seg med det de helst vil ha, og vi har alltid noe alle liker. Aldri bare tomat eller kokt blomkål, altså.
Hos oss liker de best rå grønnsaker, både rå gulrot, kålrot og broccoli går ned på høykant. Kokte poteter er også godt, og så spiser de sånne dampede grønnsaksblandinger med diverse oppi. De er ikke så glade i kokte gulrøtter og dampet broccoli.
Det blir pasta med brokkolisaus til middag her i dag. Med litt sprøstekt bacon til. Ja, hvis det ikke blir brokkolisuppe da. Det er jo nesten det samme, bare litt mer veske.
Så blir det loff, aioli og gulrøtter, sukkererter og paprika til å maule. Litt sunt og litt usunt.
Eldste liker egentlig bare gulrøtter - helst rå. Kan også ta et salatblad på oppfordring. Minste liker mais, agurk, gulrøtter, paprika og sukkererter. De kan spise dampet blomkål og brokkoli om det blir servert. Hvitløk, løk og purreløk kan gå i maten om den er litt kamuflert.
Jente 8,5 år: Spiser stort sett alt av både kokte og rå grønnsaker.
Gutt 6 år: Spiser også stort sett alt av både kokte og rå grønnsaker, han elsker kokt brokkoli, kokt gulrot og kokt blomkål, og foretrekker kokt framfor rå. Men er også veldig glad i paprika og rå gulrot. Liker ikke salat, er ikke så glad i agurk (for øyeblikket).
Jente 6 år: Spiser ikke kokte grønnsaker overhodet. Umulig å få det innenfor tenna hennes. Veldig glad i rå grønnsaker, som gulrot, paprika, agurk, sukkererter m.m.
Jeg har ikke gjort noe spesielt for å "lære" dem å spise grønnsaker. Jeg har selvsagt ikke gjort noen forskjell på tvillingene når det gjelder å få dem til å like kokte grønnsaker. De har blitt tilbudt alle slag til alle tider, men aldri tvunget. Så når tvilling 1 ikke kan fordra kokte grønnsaker, og tvilling 2 elsker det, så er det vel bare slik de er. Siden minstemor liker rå grønnsaker er det ikke noe stort problem, jeg kutter alltid opp litt agurk, paprika og/eller rå gulrot og setter i skåler på middagsbordet, og hun spiser masse. De to andre forsyner seg også av dette, i tillegg til at disse også spiser de kokte.
Jeg har laget brokkolisaus ved å mose kokt brokkoli sammen med vanlig hvit saus, men fløte hørtes selvsagt enda bedre ut ... :nam:
Det meste, egentlig, de er greie sånn - men særlig rå gulrøtter. Kokte gulrøtter er de mindre glade i. Yngste liker ikke avocado, mens det er en favoritt hos den eldste. Og så er de ufattelig glade i bestemors blomkålsuppe.
Veldig lett kokte gulrøtter, helst i staver, er favoritten, men det meste av grønnsaker går ned. Vesla elsker grønnsaker, og spiser helst bare det om hun hadde fått viljen sin, mens junior ikke er fullt så ivrig.
Sønnen liker alt innimellom, spesielt hvis jeg lager grønnsaksansikt på brødskiven hans, eller monsteransikt. :) Type agurkskiver til øyne, paprika til munn, salat til hår, gulrot til nese osv. Og så liker han grønnsaker hvis jeg skjærer dem med ostehøvel. :rolleyes:
Datteren vår spiser alt så ofte hun får muligheten. Merkelig synes nå jeg.... :eek: men selvfølgelig veldig fint. :riktig:
Jeg er uvanlig heldig med at de alltid har spist frukt og grønnsaker .
Minsten spiser absolut alt unntatt løk . den må i såfall være godt stekt og myk . Avocado var heller ingen høydare ved introduksjon men kan spises nå .Hun spiser alt av frukt og bær men ikke klementiner .
Storesøster spiser alt unntatt tomat og tropiske frukter . Hun var superglad i paprika og husker fortsatt hvordan vi pleide å kjøpe en hos tyrkern etter SFO som jeg rev i to og fjernet frøene slik at hun kunne spise den på veien hjem .
gulrot, kålrot, løk, broccoli, blomkål,agurk, ulike former for salat, spinat, potet,grønnkål, ulike spirer, squash, gresskar, aubergine, lange bønner, sukkererter, svarte oliven.
Jeg er så heldig at de spiser det meste av grønnsaker. Det jeg svarte var det de likte best og velger om de får fritt valg.
Men spirer, som en nevnte her, er et godt alternativ. Vi dyrker spirer i små spirekasser gjennom hele vinteren. De kommer i masse forskjellige alternativer, bruker ca en uke på å gro så høye at de er gode å spise og er gode både på skiver og i salat. Mye smak, veldig friskt og godt, og en litt morsom måte å få i seg grønnsaker på.
Eldste er glad i rå grønnsaker og har alltid med seg på skolen. Da er det ofte agurk, paprika, cherrytomater osv. Hun liker også vårløk og brokkoli godt samt gulrøtter.
Minsten på 2 spiser dessverre lite grønnsaker og middag generelt.
9 åringen liker kokt/stekt brokkoli og blomkål.
Hun liker best rå grønnsaker som gulrot, tomat, sukkererter, paprika, løk, salat, vårløk, agurk og mais.
13 åringen spiser endel av det samme som 9 åringen, foruten om løk og vårløk.
alt kan vafles, eller i denne sammenhengen heller omelettes
alt kan gratineres
mye sklir ned med ketchupkamelen
det er moro å lage smoothie eller juicer av ting. Finn noen oppskrifter med grønnsaker i. De ser mystiske nok ut til at det kan lages en del spenning rundt drikkingen også. (men testsmak gjerne for noen smaker py og da er man litt to skritt tilbake)
mange gode kaker med grønnsaker i der ute, det er litt spennende. Matmuffins likeså.
man kan bruke salatblader istedet for wraps når man spiser tacos. Med de rette salatbladene er det mindre klin enn man skulle trodd :humre:
hvis man lager suppe sammen er det ganske artig å se hva som skjer med fargen ettersom man moser de kokte grønnsakene. Da er det kanskje lettere å spise
ellers er jeg litt for småplukk/tapas-approachen. Server litt av flere grønnsaker )og annen mat) og be om at de smaker på 3 av grønnsakene f.eks. Så får de velge hvilke 3 selv. Da føles det ikke så tvunget (se - de fikk jo VELGE selv!)
jeg tenker også at å kjøpe grønnsaksspising ved at barnet får velge retten må være greit. "ok, vi kan ha pølser, men da skal vi ha xxx og yyy også". F.eks.
tomatsuppe med småboller med div tilbehør å ha oppi er morsomt
mos grønnsaker og ha i "alt". Mange grønnsaker er veldig nøytrale i smak.
hvis fokuset er på en hyggelig matstund med positiv stemning rundt grønnsaker er det gjerne det måltider der man kan legge bort krangelen om bordskikk og ikke-søl-greier. La det være lavterskel og mestring lsm. Ikke hver gang. Men så man ikke får flerfrontskrig, for da skjærer det seg vel gjerne per def.
Lillegutt spiser alt, så hos oss er det ikke der snublefellene ligger :nemlig:
Yngste: spiser det meste utenom sopp, løk, paprika og salat. Han foretrekker dog kjøtt/fisk fremfor grønnsaker.
Eldste: gulrot, brokkoli, blomkål, agurk og noen ganger maiskolbe. Det må for all del ikke blandes sammen med noe eller tilberedes på merkelig vis (det vil si alt annet enn rå/kokt). Smoothie elsker han da. Der får han i seg mye han ikke vet om. :knegg:
Klumpen tygger villig i seg rå gulerøtter, rå løk, rå sukkererter, kokte gulerøtter og mais. I blandet format spiser han det meste i en salat også når det bare er inni noe eller sammen med noe. Type spiser han f.eks i taco, frivillig og velger selv innhold: Salat, rødløk, paprika, agurk, mais og annanas(ok, strengt tatt frukt). Han spiser også salatblader og slikt når vi har hamburger, har det meste på men liker ikke tomat - skjønt han elsker tomatsuppe og pastasauser osv som er lagd på nettopp tomater.
Ellers hender det at han slår til å spiser litt brokkoli, erter og slikt. Mye mer går ned om det er blandet mat type gryteretter eller fiskeboller i hvit saus(har grønnsaker i sausen). Han spiser forresten også kålrabistapp. Ja, og purre går visst også ned og annet som måtte være halvskjult i lapskaus eller betasuppe. Blandet mat er igrunnen hans greie, at ting skal høre sammen; om han er mer sulten velger han f.eks aldri å bare spør etter en pølse ekstra, nei da skal han ha full pakke med tilbehøret - rett skal være rett. :humre:
Snuppa elsker grønnsaker og må nødes til å spise noe av annet på tallerkenen for å få mer grønnsaker. Men hun er motsatt av Klumpen; blandet mat er fy-fy, hun må dissekere så hun kan se hva alt er. Elsker stekt løk(like mye som Klumpen elsker rå løk...så ser dere tegninga på mye hos oss...), brokkoli, blomkål, brekkbønner, sukkererter, gulerøtter, paprika, tomat, mais, surkål, erterstuing, sylteagurk, agurksalat, bønner i chilisaus, erter og mere til.
Må forresten legge til at om vi griller maiskolber med litt smør på så er Snuppa nærmest i ekstase og blir som en villmann.
Begge spiser altså grønnsaker, bare ikke samme typene og i samme format. Den ene får beskjed om å sise noe grønnsaker før han får mer hva det nå enn er mens den andre får beskjed om å spise litt mer av noe annet før hun kan få mer grønnsaker. Den ene vil ha rå løk til pølse, den andre stekt, den som vil ha rå løk vil ha ketchup og den som vil ha stekt løk vil ha sennep. Ja, slik fortsetter ulikhetene med mye av mat. Heldigvis noen fellesnevnere da! :humre:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.