Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Boktips til 9-åring?

#1

emm sa for siden:

Jeg er litt desperat, vi må få 9-åringen vår til å lese mer, så jeg trenger noe som fenger ei jente på 9 år.

Eldstejenta vår har alltid lest hauger med bøker, så lillesøster har vel sklidd litt under radaren. :flau:

Men nå vil jeg ta grep, og dette skal bli en lese-sommer. Så vær så snill å kom med tips! Hun har helt normal lesehastighet for en på 9 år.


#2

gnuri sa for siden:

Mini har likt Adam og Eva-bøkene


#3

millact sa for siden:

Jeg har 9-åring, men hun er lesehest og leser mye og alt. Nå går det i Harry Potter.



#5

millact sa for siden:

Milla serien. Handler om hester.
Hei, det er meg serien. Nå er det tre bøker i den. Skrevet av Heidi Dahl tror jeg hun heter.


#6

Charlie sa for siden:

Enig i forslagene over - her har Rampete Robin, En pingles dagbok-serien og Milla-bøkene vært pop. Dessuten Judy Moody-bøkene og Roald Dahl sine bøker.


#7

My sa for siden:

Snart-niåringen leser Harry Potter for tiden, men noen bøker hun har likt godt er bøkene om Stine av Tania Kjeldset. Lettleste bøker med kjente problemstillinger for alderen. For eksempel denne. Andre hun har likt er Svein og Rotta, og Den rikeste gutten i verden.

Rampete Robin falt adri i smak her. For mye regelbrudd, konflikter og dårlig stemning. Ingen av mine tre likte denne ("hvorfor er han alltid så slem mot lillebroren sin?" "Hvorfor er han aldri noe glad?" etc). De skjønte liksom ikke helt humoren, hengte seg opp i at hovedpersonen ikke trivdes på skolen og ikke likte familien sin, og syntes bare hele greia var litt trist.

En Pingles Dagbok ble heller ingen hit, men det tror jeg mer var formen. Det fristet visst ikke å lese med så mye tegneserie og så spesiell font.



#9

emm sa for siden:

Tusen takk, fantastisk! Rampete Robin har vi, tror jeg, så de kan jeg ta frem, det samme med Harry Potter og En pingles dagbok. Men den Millaserien hørtes jo også interessant ut. Det samme med Monster Maud, så den skal jeg sjekke!

Hun liker veldig godt ting som, ehhhhh, går på tvers av vedtatte normer og regler. Så alt i den kategorien er gode forslag. :knegg:

:blomster:


#10

Tuddelu sa for siden:

Bøkene om Pym Petterson burde vel også kunne fenge, vil jeg tro.


#11

Heddamor sa for siden:

"Gangster-bestemor", "Gutta i trehuset", "Engelen i djevelgapet", "Hei, der meg!" (Nina Grøntvedt).


#12

mammaugla sa for siden:

Vi har slitt med å få vår 9-årige jente til å lese. Forrige uke var vi på biblioteket og hun lånte første bok i serien Kattekrigerne av Erin Hunter. Jeg tror faktisk jeg spurte henne om hun var helt sikker på at hun skulle låne denne, det var tross alt 245 sider med liten skrift!

Jeg kan ærlig si jeg har litt bakoversveis nå. Første bok er ferdiglest i løpet av ei uke og hun er godt i gang med nr 2.


#13

GinaK sa for siden:

Ja, det er noe med å finne riktig sjanger.
Min gutt leste ikke en setning før etter jul i 2.klasse. Så oppdaget han Rampete Robin og resten gikk av seg selv.
Han digger tull og tøys og fjåsing da. Så han har lest alle Rampete R-bøkene, Gutta i trehuset-bøkene, Den rikeste gutten i verden og Gangsterbestemor.
Bøkene til Cressida Cowell om drager.
Min gutt liker ikke skummelt og grøss så han holder seg til krimserien til Jørn Lier Horst, Operasjon-bøkene og gåte-bøkene og Sortlandmyseriene.
HAr også lest mange av Svein og Rotta.
Hvis hun liker tull og tøys så les om Dunderlytrollene. Morsomt.

Nå leser han Frank Einstein og antimateriemotoren. Det er også tull og tøys.
Har også lest første boken om drager, Ilddragen Ferno. Neste bok på vent er Gregor i Underlandet. Har også lest mange av Pinglebøkene men prøver andre bøker før det og så leser han en innimellom.

Det er en annen tråd her nylig med mange fine tips. :)


#14

Mamari sa for siden:

Min 9 åring leser Sara bøkene som er en hesteserie. Fenger veldig og hun har vi ikke fått igang med noe annet tidligere så dette er bra greier nå.


#15

Storm sa for siden:

Drar opp denne jeg, vil gjerne ha tips til hva jeg kan lese for min niårige jente. Ikke detektiv/krim, ikke hester (men gjerne hunder), ikke med bilder. Hun likte veldig godt Tonje Glimmerdal og Vaffelhjerte og nå sliter vi med å finne noe som fenger like godt. :sukk:


#16

Tjorven sa for siden:

Snuppa leste Dustedagbøkene da hun var 9. Dette var før det ble konstatert at hun hadde dysleksi, og hun var slett ikke glad i å lese. Nå leser hun kattekrigerne. Det kunne kanskje vært noe?

Knerten er jo også 9, men han er på et helt annet lesenivå enn søsteren var i samme alder. Han leser Percy Jackson nå, men dette er vel kanskje ikke noe for datteren din, Storm?


#17

My sa for siden:

Du leser for henne? Hva med å finne noe av eldre dato? 9-åringen min har vært aldeles fortapt i Anne fra Bjørkely, Den hemmelige hagen, og andre gamle klassikere. Heidi er jo en naturlig oppfølger etter Tonje Glimmerdal, hvis dere ikke har lest den.

Ellers anbefaler jeg "Reserveprinsesse Andersen" av Torun Lian, av nyere bøker. Den er nydelig. Jeg leste den høyt for 9-åringen fordi den praktisk talt handler om bestevenninna hennes.

"Jacob og hunden" var også ei bok som engasjerte begge niåringene mine. De leste den selv, i forbindelse med lesesirkel på skolen, så jeg har ikke lest den selv. Men den ser ut til å være i den sjangeren du er ute etter.


#18

Storm sa for siden:

Takk for tips! Ja, jeg leser for henne, det funker bra for å roe ned før leggetid.

Percy Jackson er nok ikke for henne, nei. :knegg: Dustedagbøkene leser hun seg gjennom selv nå.



#20

Tjorven sa for siden:

Jeg har ikke lest for ungene på mange år, så jeg tenkte ikke på at du gjorde det. Hva med Gummi-Tarzan og andre bøker av Ole Lund Kirkegaard?


#21

My sa for siden:

Her leser vi også høyt for ungene fortsatt, både for niåringene og for elleveåringen. For øyeblikket leser mannen for niåringene, de leser Gregor i underlandet (dvs bok 2 i serien). Jeg leser "Tordivelen flyr i skumringen" av Maria Gripe for min elleveåring, etter å ha fullført trilogien "Begynnelsens bøker" av John Stephens. I tillegg leser jeg "Anne fra Bjørkely" innimellom for de to yngste. Begynte på den da guttungen var bortreist, slik at vi ikke kunne lese videre i boka som ble lest for han og tvillingsøstera sammen, men jeg trengte å lese noe for henne. Hun var fengslet fra første stund, så jeg har lest for henne i små stunder innimellom. Broren har også hengt seg på etter hvert, og er like fascinert, og noen kvelder har de bedt om denne i stedet for Gregor i Underlandet.

Det jeg synes er greit med å lese høyt er at vi da får lest nettopp gamle klassikere og bøker som er litt mer krevende, som er beregnet på deres aldersgruppe, men som de ikke orker å lese selv. Det kan være litt gammelt eller avansert språk, eller boka kan være treg i starten før man kommer inn i den, eller en annen sjanger enn hva de er vant med. Jeg velger ofte bøker som jeg synes det er greit å ha kjennskap til, fordi det er klassikere som er en viktig del av barnelitteraturhistorien, eller fordi de handler om viktige tema. Ungene har en helt annen åpenhet og tålmodighet for bøker som leses høyt for dem enn for bøker de leser selv. Jeg får også anledning til å lese bøker som jeg synes høres spennende ut, men som det ikke blir til at jeg velger å lese for min egen del, siden det jo tross alt er barnebøker. Greit å ha en unnskyldning. :knegg: Og ikke minst, gledelige gjensyn med bøker jeg selv var glad i da jeg var barn (som for eksempel den jeg leser nå). Også er det viktig kvalitetstid selvsagt, og vi får mange gode felles samtaleemner. Så jeg håper jeg får lov til å fortsette med det lenge enda!

Etter at vi har lest for dem om kvelden leser de en stund selv, i sine egne bøker.


#22

Storm sa for siden:

Anne fra Bjørkely er jo veldig koselig da, det var et godt forslag!


#23

My sa for siden:

Yngstejenta identifiserer seg nok med Anne, for hun sier at hun også "elsker å fantasere og elsker å snakke". :knegg: Og det foreldreløs-konseptet appellerer til romantikeren i henne.

Og eldste identifiserer seg nok også med Anne, fordi hun er like åndsfraværende, impulsiv og vimsete, slik at hun også stadig klarer å rote det til for seg selv og andre, med påfølgende nesten samme dramanivå. Men bare nesten, slik at hun kan le og stønne over hvor utrolig dramatisk Anne er. :humre:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.