Jeg skal finne en påskekrimbok til sønnen min på 8. Han har hørt en Frøken Detektiv på lydbok, og jeg lurer på om han er klar for å lese en bok selv også nå. Er det riktig at Nancy Drew har begynt å bruke mobiltelefon og internett? Er det noen som har lest disse nye versjonene, og synes de er ok for yngre barn? De var jo helt harmløse da jeg var 8, men det kan jo fort ha endret seg.
Percy Jackson er en superhit! Men de er det jeg som leser for ham, jeg synes den er litt komplisert for ham å lese alene. Pappaen leser nå Vildtorn, den er også en suksess.
Salamandergåten var et godt tips! Jeg liker selv Horst Lier. Egeland sin må jeg sjekke ut.
Her har ungene likt serien om "Mesterdetektiv Tim og co", av Hagerup & Hagerup, og 8-åringen leser dem selv. Andre lettleste barnekrimbøker er bøkene om "Detektivbyrå nr 2" ("Operasjon solnedgang", "operasjon tordensky", "operasjon påskelilje" m.fl.) av Jørn Lier Horst.
Det Bokormen sa var det jeg skulle si. :jupp: Husker ikke helt hvilken alder, men det er noen år siden og hun er 11,5 nå, så jeg vil tro 8 ikke er helt far out.
Jeg ække så kresen, egentlig - nå er min på et nivå der det er mengde, mengde, mengde, i følge læreren. Også synes han det er nokså stas å lese våre gamle bøker. :love: Leseglede foran kvalitet, i hvert fall nå.
Jo, nei, det er vel ikke egentlig kvaliteten på teksten jeg reagerte på, mer omtalen av native americans og ikke minst "de svarte villdyrene" i Tarzan. :knegg:
Har du lest Egners oversettelse av Doktor Dyregod i voksen alder? :skratte:
Jeg må innrømme at jeg verken likte Frøken Detektiv, Bobsey-barna eller Hardy-guttene da jeg var barn. Husker min storesøster leste dem i massevis, men jeg ble aldri helt klok på den sjangeren. Foretrakk helt andre typer bøker.
Jeg har ikke lest dem, men femteklassingen har sikkert lest alle som er "modernisert". Hun leste dem vel da hun var ca 8 og når det dukker opp nye så leser hun dem fortsatt (nå er de jo gjort unna på en kveld, da).
Tredjeklassingen min har også lest Detektivbyrå 2., bøkene av Lier Horst. De er jo ganske lette, men han likte dem. Clue-serien er mer avansert, men heller ikke de er veldig vanskelige. Femteklassingen min begynte å lese dem da den første kom og det er vel gjerne et par år siden nå.
Tredjeklassingen elsker forøvrig bøkene om Nelly Rapp av han Widmark som har skrevet bøkene om Lasse-majas detektivbyrå (de har han kanskje lest?). De er også ganske lette, men det er jo deilig å lese noe man ikke trenger å anstrenge seg så veldig for.
Eldste min elsker Clue-serien og var helt i ekstase etter at Horst var på forfatterbesøk på skolen. Og den Dauinger-serien til Arne Berggren har også falt i smak. Hun er med i ungdomsbokklubben og fikk nylig en ungdomsroman som het Glassbarna. Den var visstnok dødsfin.
Tause skrik, av Arne Svingen er også en lettlest og god krim - det står 10-12 på serien, men den kan godt leses sammen med voksne eller alene av gode unge lesere.
Det er jo noe av det som er fascinerende med gamle bøker. De er så stygge i språket. Jeg leste Kvitebjørnen som kom ut i 1906, og der er hedninger negre og det diskuteres om hedningene blir hvite i huden hvis de blir kristnet.