Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Billig og bra presskanne (og kvern) ønskes

#1

Hyacinth sa for siden:

Hvor kan jeg kjøpe en ok presskanne som i tillegg er rimelig i innkjøp? Jeg er drittlei av den elendige Nespressomaskinen. Ingenting virker og kaffen smaker vondt. Men vi kan ikke prioritere en ordentlig kaffemaskin nå. Tenker presskanne, men vet overhodet ingenting om presskannekaffe.

Hjelp!




#4

Teofelia sa for siden:

Dette er trolig den billigste typen (elektrisk) kaffekvern du vil finne. På denne typen kvern holder man inne en knapp så lenge man ønsker at maskinen skal kverne. Billig og veldig enkelt, men jeg anbefaler sterkt å bruke litt mer penger, og velge en modell der du kan stille inn hvor grovt du vil ha bønnene malt, siden denne modellen gir et temmelig random resultat. (Har hatt en slik. Har kastet den for lenge siden.)


#5

Hyacinth sa for siden:

Tusen takk!

Er presskanner vriene å rengjøre? Ser for meg at det er litt dillete. Hvis man skal lage en kopp til seg selv og kanskje to kopper av og til også (i løpet av en dag, da), hvordan rengjører man den da etter hver bruk?

Må jeg male bønnene selv, eller er ferdigmalt kaffe også ok på smak?


#6

Syrinx sa for siden:

Å rengjøre presskanne er lett som en plett, det holder å skylle den etter bruk. Det blir helt god kaffe med ferdigmalt.


#7

Filifjonka sa for siden:

Veldig lett å vaske. Vi har en sånn: www.frieleshop.no/Bodum-presskanne

Hvis du skal lage en og to kopper om gangen er det kanskje like greit å ha en mindre. Vi bruker presskannen mest når det er flere gjester, og ikke til daglig. Bruker ferdigmalt kaffe.


#8

Hyacinth sa for siden:

Takk for tips! Da kan jeg jo bare kjøpe en ikea-kanne og ferdigmalt kaffe (hvilken er best?), så får vi testet ut om dette er noe for oss. Nespressogreia har jeg mest lyst å kaste på dynga.


#9

Hyacinth sa for siden:

Men man kan vel lage en og to kopper i en større kanne, bare med mindre vann og kaffe? :undrer: Hva er blandingsforholdet, forresten?


#10

Teofelia sa for siden:

Jeg synes ikke vanlig presskanne er ideelt å lage én eller to kopper kaffe, men det finnes små presskanner for det formålet. IKEA har slike også. (Eller hadde i alle fall for et par år siden, da jeg kjøpte min.) Ellers selger de slike over alt der de selger kjøkkenutstyr, og det er vanligvis ikke dyre.


#11

Teofelia sa for siden:

Når det gjelder kaffe, så får man etter min mening den beste kaffen på spesialbutikker for kaffe. Be om å få den presskannemalt. Alternativt har de fleste velutstyrte dagligvarebutikker kaffeposer malt for presskanne. Hvis du ikke finner det, så gå for kokekaffe i stedet for filtermalt, er min anbefaling.


#12

Syrinx sa for siden:

Enig i at kokemalt er å foretrekke.


#13

Syrinx sa for siden:

På jobb har jeg presskannekopp (bodum), praktisk og grei. Eller, strengt tatt er den perfekt for sånne som meg som ikke drikker kommunal kaffe.


#14

Teofelia sa for siden:

Bodum Travel press er et godt alternativ til tokoppers presskanne, ja. :jupp: Men den er kanskje mer på den dyrere siden igjen.



#16

Fadese sa for siden:

Jeg foretrekker bryggeren fra Eva Solo, fordi den er mye enklere å rengjøre enn presskanne. Kaffen blir ganske lik, synes jeg. Koster egentlig 600 kroner, men Jernia solgte til 199 kroner, så jeg i dag.


#17

Tranquil sa for siden:

Om du skal bare lage enkeltkopper med kaffe anbefaler jeg Aeropress, www.aeropress.com/, lager nydelig kaffe og fåes kjøpt på ebay til under 200. Koster rundt 449,- i kaffebutikker.


#18

Hyacinth sa for siden:

Fadese: Høres bra ut! Hva er forskjellen på den og en presskanne?


#19

Hyacinth sa for siden:

Hadde vært kjekt å kunne lage to. Men sjelden vi lager mer, kun ved besøk.


#20

Tranquil sa for siden:

Jeg bruker aeropressen til å lage 2 kopper, av og til 3 og.


#21

Luftslottet sa for siden:

Jeg er godt fornøyd med to stk. presskanne, en til (litt stor) enkeltkopp og en stor en til gjester.
Har denne kaffekverna, og liker godt at man kan stille inn både fingetsgrad og hvor mange kopper jeg skal male til.


#22

Hyacinth sa for siden:

Så den aeropress-filmen. Den så kjekk ut, den. Men man får vel ikke mer enn én kopp i slengen? Synes ikke koppen var så fin, men man trenger jo ikke drikke av den.


#23

Tranquil sa for siden:

Følger ikke med kopp til å drikke av. Du fordeler "kaffesirupen" du får i to kopper og fyller så opp med varmvann, Om jeg lager 3 krus med kaffe bruker jeg måle opp til fire i aeropressen, fordeler det som kommer ut i 3 kopper og fyller etter med varmt vann. Syns det blir veldig god og rund kaffe og en kan sjøl regulere hvor sterk en liker den.


#24

daffy sa for siden:

Husker du navn/ modell på den du har nå? Jeg har lyst til å kjøpe en skikkelig en.

Fins det ekstrautstyr man kan kjøpe til Kitchenaidmaskinen?


#25

Teofelia sa for siden:

Jeg syns ikke aeropress fungerte i det hele tatt, så jeg solgte min etter et par måneder. Alt for mye styr for en kopp kaffe, og bare halvveis bra resultat. (Det er godt mulig jeg brukte den feil, og at det var derfor kaffen ikke ble super, men alt styret og alle delene som måtte rengjøres etterpå, gjorde uansett at det var et uaktuelt kaffealternativ for meg.)


#26

Fadese sa for siden:

Den består av en kolbe som du fyller med kaffe og vann, slik som med presskanne. Men i stedet for å presse ned filteret for å filtrere unna kaffen, er det en sil ved åpningen (traktformet, ganske liten) som filtrerer kaffen i det du heller. Jeg synes det er så herkete å vaske filtreret på presskannene. Dette er ikke skrudd med skruer. Ingen løse deler, kun èn del.

Det er også slikt trekk utenpå bryggeren, så kaffen holder seg varm en stund.


#27

Teofelia sa for siden:

Nå har jeg en Gaggia-kvern. Den er et supert alternativ i sin prisklasse, og jeg har hatt den i mange år.

Den jeg egentlig ønsker meg, er en Rancilio Rocky.


#28

Hyacinth sa for siden:

Det høres jo flott ut! Bruker du presskannekaffe i den?

Mannen min sjekket aeropress og var litt skeptisk. Mest til alle filtrene som går med. Jeg er primært ute etter dette: Å lage meg en god kopp kaffe etter frokost, og også lunsj hvis jeg er hjemme da. Mulighet til to kopper hvis det kommer noen innom. Så vil jeg ha to kopper etter middag, en til meg og en til mannen. Det er sjelden vi trenger tre eller flere kopper på én gang. Kaffen må være rund, svart og ikke sur eller bitter. (Foreldrene mine lager utrolig god traktekaffe, mens andre folks traktekaffe ofte er sur. Nespressoen min lager bitter kaffe. Og tynt skvip.)

Mannen min fant en fra Bodum på nettet, men han sier at msnge av kannene er beregnet for én eller tre kopper kaffe, ikke to...

Og så hender det jo at vi har både besøk og selskap. Da bør vi ha et alternativ. Nå bruker vi Nespressoen, og det er ikke noe som egrntlig fungerer. Vi har en trakter langt inni skapet, men det er så styrete å dra den fram.


#29

Filifjonka sa for siden:

Syns det høres ut som du trenger en liten presskanne til 1-2 kopper og en stor til gjester.


#30

Polyanna sa for siden:

Angående nespressoen: hvis du skal kaste den men får dårlig samvittighet pga miljø, jeg la min gamle og ødelagte kaffemaskin ut på finn.no på Gis bort, med teksten (ca) "denne lekker og jeg er ikke handy nok til å fikse den, men om du får det til så har du fått deg en god og gratis maskin." Jeg ble nedringt og flere tilbød seg å betale for den.


#31

Fadese sa for siden:

Jeg bruker som regel vanlig filtermalt kaffe, men presskannemalt vil nok være best. Men det finne jeg ikke med Fairtrade-merket.


#32

Hyacinth sa for siden:

Jøss.

Det er egentlig ikke noe galt med min, tror jeg, men den virker litt tett for tiden (bruker lang tid), til tross for hyppig rens. Og så liker jeg ikke kaffen. :sparke:


#33

Hyacinth sa for siden:

Det har du nok rett i. Må bare finne en som gir to kopper. :)

Er det et poeng med presskanner at de skal fylles helt opp? :undrer:


#34

Teofelia sa for siden:

Bodums lille presskanne gir to kopper. Den finner du på vanlige kjøkkenutstyrsbutikker.


#35

Teofelia sa for siden:

Jeg ser at de kaller den 3-koppers, men det er jammen gjerrige kopper, i så fall. :tsktsk:


#36

Hyacinth sa for siden:

Takk, da går vi nok for den. :) Mannen vil gjerne ha kvern nå, men er ikke villig til å betale noe særlig, så jeg får overtale ham til å kjøpe ferdigmalt kaffe til vi får kjøpt en ordentlig kvern.


#37

Teofelia sa for siden:

Nei, det er ikke nødvendig. Men jeg syns det er vanskelig å dosere skikkelig hvis man ikke lager minst en halv kanne.

#38

Hyacinth sa for siden:

Ah, da var det nok den han snakket om. :)


#39

arrow sa for siden:

Nei da, det er ikke veldig nøye, men det er litt upraktisk med en stor presskanne om man nesten alltid kun lager en eller to kopper kaffe om gangen.


#40

Hyacinth sa for siden:

Bodum har to typer, Kenya og Chambord. Førstnevnte er vesentlig billigere. Er det kun utseendet som skiller?


#41

Teofelia sa for siden:

Ja. :)

#42

Hyacinth sa for siden:

Tusen takk for alle svar! :blomst:


#43

Fluke sa for siden:

Vi bruker billigkvern fra jula og er fornøyd med den. Til vårt bruk funker den ypperlig. :)


#44

nokon sa for siden:

Eg bruker aeropress til dagleg og presskanne viss eg skal lage til fleire enn meg. Eg synest ikkje det er mykje arbeid med filteret og reingjering, eg skyller bare alle delene i kaldt vatn. Vi fekk presskanne og til jul, fordi vi trengde noko å lage litt større mengder kaffe, når vi har gjester. Eg foretrekk å lage enkeltkoppar med frisk kaffe og bruker ferdig malt kaffe til aeropress.

Uansett om du bruker Bodum og Stelton eller IKEA-presskanne eller Eva Solo-kanna, mi "oppskrift" på god kaffe er å ikkje helle kokande vatn over kaffen. Når vatnet koker frigjer det ein del bitre stoff i kaffen. Eg venter to-tre minutt, til vatne er nede i 90 grader og har slutta å boble. Blandingsforhold kaffe/vatn står ofte på pakken. Eg pleier foretrekke fair trade-kaffen til Löfbergs, den skal ha 60 gram pr. liter vatn. Det siste suksesskriteriet mitt for å unngå sur kaffe, er å helle kaffen over i noko anna, etter at eg har tatt ned stempelet. Kaffen skal trekke i 5 min. Ikkje meir. Viss han blir ståande lenge på kanna, blir han beisk. Derfor skjønner eg ikkje heilt denne Eva Solo-kanna. Her blir kaffen ståande å trekke altfor lenge. Eg heller over i kopp/ kanne, når eg har trykka ned stempelet.


#45

Hyacinth sa for siden:

Thank you! :)

Har lest at vannet helst skal være 94-96 grader, ja, ikke kokende.


#46

Stikka sa for siden:

Det er jo filter som er noe av det som er bra med aeropress, sånn helsemessig. Filterkaffe er jo "sunnest" fordi den går igjennom filter og da filtrer man ut de usunne fettstoffene i kaffen, de som påvirker kolestrolen. Samme effekt får man med aeropress med papirfilter. Er man ikke så opptatt av det kan man få kjøpt "metallfilter", sånn som det er i presskanner, så da slipper man å bruke mange filter, hvis det var det han tenkte på.

Mannen byttet fra presskanne til aeropress og han er veldig fornøyd. Det går veldig fort å lage en kopp så han lager gjerne 2-3 hvis vi har noen innom. Det er ikke mange deler og han skyller de bare etter bruk. Han kverner kaffen selv men det går fint å bruke ferdigmalt også. I selskaper, hvis vi er flere, så bruker vi den store presskannen.


#47

Einhyrningur sa for siden:

Jeg har en lite Bodum presskanne, den duger til en stor eller to små kopper. Det er perfekt.


#48

Hyacinth sa for siden:

Stikka: Joda, det er forsåvidt viktig for oss. Men hvis det plutselig slulle føles omfattende å lage seg en kopp kaffe i full fart, da er jeg redd vi ikke hadde giddet å lage kaffe. Og kaffe må jeg ha. Relativt ofte, og den må smake godt.


#49

Stikka sa for siden:

Men det er jo akkurat det det ikke er med aeropress, ifølge min mann. Han lager 5-6 kopper om dagen og det er gjort på få minutter. Kaffen rett i koppen og klar til å drikkes. Han kverner i tillegg bønnene selv så da tar det jo noen sekunder ekstra. Hva som føles som omfattende varierer jo, men det må man nesten prøve selv.


#50

Geitrams sa for siden:

De har også en som heter Caffeteria som selges på Kitchn til 99 kroner. Den ser litt klovneaktig ut, men lager sikkert like god kaffe.


#51

Hyacinth sa for siden:

Ja, sånne kanner koster jo ikke allverden, så det gir mer rom for utprøving enn en dyr kaffemaskin.


#52

Filifjonka sa for siden:

Jeg hadde en billigere presskanne der filterdelen gikk i oppløsning og deler knakk. Først gangen fikk jeg ny, andre gangen ga jeg opp. Den fra Bodum har holdt bra.


#53

veobra sa for siden:

Jeg er veldig fornøyd med presskanne fra Stelton når jeg skal lage til mange. Den er isolert og den er enkel å rengjøre. Man må ikke skru fra hverandre selve dingsen man presser ned. De har hatt den på kampanjepris til 199,- flere ganger i alle fall på Jernia.

Jeg har Bodum termokopp som er presskanne når jeg lager bare til meg selv. Jeg bruker den som kanne og drikker av vanlig kopp.

Hvis du ikke gidder kverne kaffe og vil handle på vannlig butikk synes jeg Zoegas er best, fyldig og god kaffe.


#54

veobra sa for siden:

Der forsvant bildene mine.... Ja, ja, sikkert like forståelig uten.


#55

Tallulah sa for siden:

Sånn for å slenge inn enda et alternativ er jo dryppkaffe en billig og rask mulighet. Da trenger du kun kaffefilter og en dryppbrygger. Ofte ligger jo god kaffe mer i kunnskap enn i utstyr.
kaffebrenneriet.no/bryggeguide/brygg/drypp


#56

zinatara sa for siden:

Ikke spesielt billig dersom man kjøper de der japanske iallefall, jeg fikk helt sjokk når jeg sto i kø bak ei som kjøpte det i julegave. Men det finnes jo sikkert andre og rimeligere utgaver.



#58

zinatara sa for siden:

Det er vel gjerne de kjelene med lang smal tut som koster mest tror jeg og de kolbene kaffen drypper nedi. Men de trengs vel kanskje ikke for et godt resultat? Jeg har jo ikke noe erfaring med dette bortsett fra å ha drukket slik kaffe på kaffebar.


#59

Tallulah sa for siden:

Nei, man trenger ikke slik kjele. Å helse forsiktig fra en vannkoker eller en vanlig kaffekokeren funker. Men man får relativt billige sånne tutekjeler også, altså. :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.