Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Økologisk ikke sunnere? (VG)

#1

Nip sa for siden:

Hva tror dere?

Jeg kjøper mer og mer økologisk og har stor tro på dette, hvorfor vinkles det som om det er helt likegyldig?
Hva handler det egentlig om?

For meg så er det så åpenlyst at det må da være sunnere å spise egg til høner som har fått gått ute, og ikke har det så trangt å kun sitter stille. Det må da være bedre å slippe å få sprøytemidler i/på grønnsaker og frukt, det må vel ha noen betydning for kjøttet vi spiser at de får mer sin naturlige mat, og bedre leveforhold?

VG

ØKOLOGISK MAT ER IKKE SUNNERE


#2

Pøblis sa for siden:

Jeg spiser økologiske egg nettopp av dyrevenrnmessige hensyn, jeg tenker at totalt sett er eggene produsert på en sunnere måte for høna og for miljøet og dermed kjøper jeg det. Om en gulrot er sunnere i forhold til næringsinnholdet er jo bare en liten del av det store bildet.


#3

Candy Darling sa for siden:

Du blander jo helt forskjellige ting. Om dyrene er lykkeligere påvirker (antagelig) ikke næringsinnholdet i eggene eller kjøttet, og jeg har da alltid tatt for gitt at det er sjekket at plantevernmidler ikke gir skade for mennesker.

Det har vært økologisk mats forkjemperes ønske hele veien å vise at den er sunnere enn vanlig mat, og det har stort sett ikke latt seg gjøre - det finnes noen studier som viser at det er noe høyere innhold av enkelte vitaminer. Mattilsynet har nå konkludert med at i det store og hele er det ingen forskjell på maten man spiser.

Man må altså velge økologisk av andre grunner - miljø, dyrevelferd, ideologi (og veie det opp mot lav effektivitetsgrad). Eller la være.


#4

Guava sa for siden:

Jeg har aldri tenkt på det å spise økologisk som en sunnhetsgevinst. Enkelte frukter og grønnsaker kan være mer giftige om de er usprøyta enn sprøyta pga mugg, men jevnt over har vel evt forskjeller marginal betydning. Jeg vet at det er store diskusjoner på hva som er best for miljøet på sikt, men det er på det området jeg tenker at økologisk kan ha noe for seg, ikke for min personlige helse.

At egg skulle bli bedre ernæringsmessig av om hønene går ute og har god plass ser jeg ikke logikken i. Fór blir produsert for å optimalisere produktene. En ting som er sikkert er at de økogrisene vi hadde i fjøset da jeg var liten var veldig mye mindre sunne enn griser fra konvensjonell storproduksjon. Grisene hadde det nok veldig mye bedre livet, men kjøttet deres var nok ikke kjempebra etter å ha blitt bortskjemt med poteter, brødrester osv framfor å kun bli gitt tilpasset fór.


#5

Benzo sa for siden:

Jeg kjøper øko stort sett av miljøhensyn og dyrevelferd, at det skal være så veldig mye sunnere har jeg ikke klart å finne ut av, noe denne rapporten tydeligvis også sier.


#6

Dixie Diner sa for siden:

Flere vitaminer er det kanskje ikke, men jeg nekter å tro at alle de sprøytestoffene er særlig gunstige for helsa. Velger uansett økologisk fremfor vanlig og kommer til å fortsette med det.


#7

Candy Darling sa for siden:

Jeg tror heller ikke plantevernmidler har gunstig helseeffekt, men de er altså ikke skadelige. Jeg skjønner ikke at noen tror de hadde vært lovlige å bruke hvis de var giftige for mennesker, når man ser alt som blir forbudt fordi det kanskje muligens er usikkert om det kan skade.


#8

Java sa for siden:

Dette er bare en artikkel av mange som viser at økologisk mat ikke er sunnere enn annen mat. Det er også mange forskningsartikler som viser at økologisk landbruk heller ikke er mer bærekraftig eller utnytter naturressursene vi har bedre enn konvensjonelt landbruk.

Les sammendrag i denne artikkelen på forskning.no.


#9

Nextlife sa for siden:

Jeg synes faktisk at dette er veldig vanskelig, og når jeg velger økologisk er det av ideologi og bærekraftige hensyn, ikke fordi jeg tror at det er så mye sunnere.
Jeg velger oftest kortreist foran økologisk da jeg tenker at transport land og strand rundt av disse varene ikke er spesielt økovennlig.

Nå kommer jeg forresten på et bruddstykke av en samtale jeg var i nylig der det ble hevdet at en av de største økologiske produsentene av et eller annet (kylling? grønnsaker?) ligger sånn cirka nesten oppå flystripa på Gardermoen. Jeg skulle sjekke det, men er ikke kommet så langt. Er det tilfelle kan man jo spørre seg om hva som kommer til av ufordelaktige stoffer i den økologiske produksjonen.


#10

Nextlife sa for siden:

En annen ting er dette med plantevernmidler, det er jo ofte der av en grunn, nemlig å holde sykdomsfremkallende mikrober borte fra grønnsaken.


#11

Java sa for siden:

Det aller største problemet vi står overfor er å produsere mat til en raskt voksende befolkning på en mest mulig bærekraftig måte. Økologisk landbruk er bra, men det er ikke løsningen. Produktivitet er bra for klima.


#12

Skilpadda sa for siden:

:nikker: Dyrevern er en god nok motivasjon for meg også, og dessuten langt enklere å analysere effekten av, fordi den er lokal.

Globalt sett er både miljø og høy nok matproduksjon veldig viktig, og det er vanskelig for meg å vite noe om hva som er de beste løsningene der. Jeg har generelt tro på bedre og mer effektivt brukt teknologi enn på å gå tilbake til tidligere tiders metoder, både for å få frem mer mat og for å drive miljømessig effektivt.


#13

Lavender sa for siden:

Jeg tror ikke økologisk er helsefrembringende, og at reststoffene i vår mat er lav og innenfor. Men jeg opplever at noe økologisk er bedre enn konvensjonell mat. Som rømme, gulerøtter og appelsiner. Egg kjøper jeg økologisk av dyrevelferds årsaker. Jeg er interessert i økologisk storfe også.


#14

My sa for siden:

Samme her. Velger økologisk først og fremst av miljøhensyn.

#15

Darth sa for siden:

Hvis vi virkelig brydde oss om hønene og kyllingene så hadde vi ikke spist verken egg eller kylling. Uavhengig av om produksjonen er økologisk eller ikke. Huff, det er triste greier.

Dødeligheten er forøvrig betydelig høyere hos høner i økologisk produksjon. Vi liker jo å tro at dyrene er glade og lykkelige og tipper rundt på tunet, men det er rett og slett bare en Egnersk villfarelse å tro at det er sånn det er hos storprodusenter, økologisk eller ikke.


#16

Toffskij sa for siden:

I den grad jeg velger økologisk er det stort sett pga. dyrevelferd og smak (mange ting smaker mye bedre om de får vokse sakte enn etter forsert vekst).


#17

My sa for siden:

Høns hakker hverandre ihjel og er i det hele tatt ikke noe hyggelige mot hverandre der de går rundt, over og under hverandre som sild i tønne i et stort fjøs (for de "frittgående" hønsene går selvsagt ikke utendørs, de er bare ikke stengt inne i hver sin lille boks). Jeg har ingen tro på at det er særlig kult å være høns, uansett om de drives økologisk eller ikke. Derfor er jeg ikke så veldig opptatt av at hønsene skal ha vært frittgående. Men om ikke annet bør foret de spiser produseres på en miljøvennlig måte, av hensyn til kloden.


#18

Toffskij sa for siden:

De økologiske hønsene går vel ute.



#20

Ruslebiffen sa for siden:

:ja:

Jeg tror likevel at enkelte økologiske produkter er sunnere, f.eks økologisk storfekjøtt der dyrene er gressfôret. Kraftfôr har et mye lavere omega 3/6-forhold, noe som igjen gjenspeiler fettsyresammensetningen i kjøttet.



#22

Nip sa for siden:

HAHAHA... VG har nå endret overskriften til "RAPPORT OM ØKOLOGISK MAT SNART KLAR"


#23

Toffskij sa for siden:

Ja, jeg tror jo ikke de har det optimalt, de heller, og jeg synes godt retningslinjene for hva som teller som økologisk drift kan inkludere mer uterom og -tid. Men siden jeg ikke kommer til å slutte å spise egg og kylling, er det tross alt bedre å velge produsenter som slipper hønsene ut iblant i stedet for dem som aldri gjør det.


#24

Nip sa for siden:

Logikken for meg som for oss mennesker så er det viktig for å holde oss friske - blandt annet ha nok D-vitamin ved å være ute i sola... jeg tror det samme gjelder for dyrs helse også å leve mest mulig naturlig vil påvirke kjøttet/eggene vi spiser, som det påvirker vår helse.

Det spørs jo hva dette tilpassede foret inneholder da (om det er kraftfor dyrket på GMO soya/mais - eller om de får mat de er "skapt" for å spise).

Vet du noe om de var mindre sunne eller er det noe du antar?


#25

Tallulah sa for siden:

Ang. dyrevelferd: bare vær klar over at kravene til å drive økologisk med kyr er lavere enn ved konvensjonell drift. Dette ble gjort for å gjøre det lettere å drive økologisk. Økokyr kan derfor stå mer på bås enn andre. Og med mindre plass, mener jeg å huske.

Jeg syns det er viktigere at maten jeg kjøper er produsert rettferdig enn den er økologisk.


#26

Nip sa for siden:

Tror butikkene hadde blitt ribba rimelig mye om de skulle tatt bort alt som var skadelig - røyk f.eks. Mengdene pr enhet er ikke farlig, men skadelig er de. Coctail effekten derimot er nok langt verre.


#27

Nextlife sa for siden:

Litt på siden av diskusjonen, men samtidig relevant, mener nu jeg.

De siste års hype med de der Gojibærene man ser og hører om i det snakkes om sunt kosthold får meg virkelig til å knegge.
For det første tranporteres de verden rundt med de miljømessige konsekvensene det har og for det andre viser nesten alle prøver som tas av de førhøyede nivåer av sprøytemidler.
Jeg er 100 prosent sikker på at den totale helse,- og miljøeffekten av en neve selvplukket blåbær fra de norske skoger er like bra.


#28

celebelen sa for siden:

Det er kanskje riktig at en økologisk gulrot ikke er bedre for deg enn en ikke-økologisk. Men i den store sammenhengen, tror jeg nok det er sunnere for verden med økologisk enn ikke-økologisk produksjon.

Men det beste bidraget vi kan gi, er vel generelt å spise (og forbruke) mindre?


#29

Maverick sa for siden:

Ja, litt som DDT i sin tid. :glis:

Jeg kjøper helst økologisk fairtrade kortreist hvis jeg kan. Smaker bedre, og bedre samvittighet.


#30

Vianne Rocher sa for siden:

Jepp. Jeg tror ikke økokylling er så mye sunnere for meg en annen kylling, men den smaker uansett bedre og det er et godt argument for å velge økologisk for min del.


#31

Eia sa for siden:

Nettopp! :nemlig:

Ellers er det flere av argumentene på OIKOS argumentliste jeg kan stille meg bak. "Spis ansvarlig" er et begrep jeg har begynt å bruke - det sier mye. :deltidsøkobonde:


#32

Balanse sa for siden:

Skilpadda sier det jeg tenker, og formulerer det best, så herved sitert.


#33

Charlie sa for siden:

Hvis man er opptatt av næringsinnholdet er det etter det jeg forstår ofte mer vitamininnhold i frosne grønnsaker enn i friske nåtildags, fordi frysekjeden er rigget sånn at grønnsakene er frosne i løpet av timer etter at de er plukket, mens "friske" grønnsaker i butikken jo bevislig fort er en uke gamle og vel så det etter opplysningene på pakken. :lupe:

så amerikansk blanding er vel tingen. Nei - der røpet jeg hvor gammel jeg er :ja:


#34

Floksa sa for siden:

På produktnivå er det liten forskjell på økologisk og konvensjonelt.
Feks økologisk norsk rømme/konvensjonel norsk rømme.

Forskjellen der ligger i hvordan kua er fôret og hvordan fôret hun spiser er dyrket.
Det er dyrket uten bruk av plantevernmidler og uten bruk av kunstgjødsel.
Alt kraftfôr i Norge er GMO fritt, men nå er det økologiske kraftfôret også fritt for palmeolje. Det er ikke det konvensjonelle kraftfôret.

Det er også noen krav til hvordan kua skal ha det, kalven skal suge mora i 3 dager (om det er god dyrevelferd kan man lure på) og kalven skal få melk i tre mnd.
Kua skal også luftes hver dag om hun står på bås.
Jeg finner ikke regelverket akkurat nå, men det er noen krav som gjør at økokua har det litt bedre enn den konvensjonelle.
MEN, det er gjort unntak i kravet om løsdrift fra 2024, så på sikt vil det ikke være slik.
Dog er det slik at de økologiske melkebruken i Norge er blandt de største bruka og de fleste økokuene går i løsdrift allerede. Hvilket betyr at det er ikke noe krav om at de skal ut på beite. Dette kravet kommer nå til sommeren, og gjelder alle kyr, uavhengig av produksjonsmåte. (med mindre Listhaug reverserer kravet.....)

Men for verden er det lurt å velge økologisk, kortreist og fairtrade.
Det er ikke slik at det er de store enhetene som er mest produktive, maioriteten av verdens kaloribehov produseres av småbønder.

I tillegg førlger det med noen nisser på lasset når store selskaper (som Monsanto) kontrollerer store deler av matproduksjonen. De får en enorm makt når de eier såfrøene og genene.

Ved å heller spise mindre kjøtt, kjøpe det litt dyrere og bruke sin forbrukermakt aktivt i dagligvarehandelen kan vi alle sammen gjøre litt for at verden skal vare litt lenger.

Det er ikke SÅ mange år siden man drakk DTT for å bevise hvor ufarlig det var..... Ettervirkningene av det stoffet sliter fattige land med fortsatt og vil gjøre i mange, mange år til.
Glyfosat, en viktig bestanddel i Rundup som er det aller meste brukte sprøytemiddelet i verden finnes i rikelige mengder i barenurin i Danmark.
Det er riktig at det ikke er noe som tyder på at det er farlig. I allefall ikke noe vi har oppdaget enda.
Jeg synes det er naivt å tro at fordi noe er tillatt er det helt ufarlig. Og en viss skepsis både til omfanget og langtidseffektene av vår tidas sprøytemiddelbruk er bra. Man kan være skeptisk uten å være blodfan av chemtrails :nemlig:


#35

Galathea sa for siden:

Jeg tror ikke plantevernmiddelrester i mat utgjør noen stor helserisiko for den jevne, norske forbruker, kontrollen er relativt god i de fleste ledd (fra jord til bord) i Norge. Men miljøeffektene er mer komplekse, bl.a. spekuleres det i at plantevernmiddelgruppen neonikotinoider (imidakloprid bl.a.) kan settes i sammenheng med omfattende biedød, og det er nå forbudt både i Norge og EU. Her kommer det ny kunnskap til stadighet.

Et annet aspekt er jo plantevernmiddelindustiens store makt, med sin eiendomsrett til gener og tilpassede produkter. Påvirkningskraften deres er enorm, spesielt i fattige land, og kommer ikke alltid den jevne småbonde eller forbruker til gode...


#36

Polyanna sa for siden:

Som andre sier: Det er relativt liten forskjell på sunnheten på økologisk/uøkologisk, siden reglene faktisk er veldig strenge på sprøyting og plantevernmidler osv. også i konvensjonelt landbruk.

Jeg skiller også på dyrkede varer og animalske produkter.
Når det gjelder dyrkede varer så tror jeg sunnheten er ca lik. Mer mugg i usprøytet, litt mindre "gifter" (kanskje). Dårligere holdbarhet kan bety mer kasting av mat. På den annen side mener jeg at det prinsipielt er bra at det dyrkes også økologisk, fordi jeg tror det gir nytenkning og innovasjon og utvikling av gode løsninger også i konvensjonelt landbruk. I tillegg så er det på noen måter bedre for kloden og for matjorda at det dyrkes økologisk, selv om det ikke merkes sunnhetsmessig for forbrukeren.

Angående dyr så velger jeg økologisk pga dyrevelferd, særlig egg/fjørfe. Jeg vet ikke om god dyrevelferd får voldsomt store effekter på hvor sunn maten er, men jeg tror det er bra for for eksempel antibiotikabruk. Jeg føler også (synseføle-alert!) at det å fore drøvtyggere nesten utelukkende med kraftfor ikke er en god måte å utnytte den fantastiske evnen de har til relativt effektivt å omdanne planteføde til proteiner, og tror ikke det er bra for dyrene eller kjøttet.


#37

Polyanna sa for siden:

Takk for utfyllende og nyttig innlegg, Floksa! :blomst:


#38

Katta sa for siden:

Tja. stress påvirker jo kroppssammensetningen og kan helt sikkert påvirke egg også? Men uansett er det dyrevelferd og miljø og ikke sunnhet som er grunnene til å velge økologisk. Tvert imot er det endel som er skeptisk til økologisk mat til småbarn på grunn av risikoen for gift fra muggsopp.


#39

Candy Darling sa for siden:

Det har skjedd ganske mye siden DDT-ens tid, heldigvis. Det blir som å bruke Thalidomid som mønster for legemiddelforskning.

Det er de store føkkøppene vi lærer av - dessverre, og heldigvis. Man kan og skal stille spørsmål om det meste, men jeg foretrekker debatter som er faktabasert og ikke jeg tror og en gang da og føler at og sånn.


#40

Guava sa for siden:

Tja, jo dersom uteliv for høns betyr mindre stress enn innetilværelse, men det kan jo variere.
Jeg lurer på om det finnes noen måter å måle sånt på hos høner og i egg?

Det skal ikke mer til enn en hund eller to på tunet og en hane i flokken før det kan bli temmelig mye stress for utehøns. Med hane i flokken kan jo sammensetningen i eggene også påvirkes selvsagt.


#41

Katta sa for siden:

Åh, kan den? :blond:


#42

annemede sa for siden:

Tuller du nå, eller spør du fordi du lurer? Med en hane i flokken kan eggene være befruktet. Jeg tror det er det det henvisestil.


#43

Katta sa for siden:

Hva tror du? :knegg:


#44

annemede sa for siden:

Intuitivt trodde jeg du tullet, men så ble jeg litt usikker pga smilien. :p


#45

Katta sa for siden:

Smileyen var ment å understreke tullet egentlig, men dobbeltironigreierber lettere å ta når man kjenner avsender.


#46

annemede sa for siden:

Og så er klokken sent, og jeg tenker tregere enn vanlig ...


#47

Acsa sa for siden:

Det er godt mulig at de små mengdene av sprøytemidler ikke er farlige for forbrukerne som får dem i ganske små mengder. Men det betyr ikke at de som jobber som landbruksarbeidere ikke skades av dem. Jeg synes at helsa til de som jobber med å dyrke maten vår også er et moment, og mange av dem jobber i land hvor arbeidstilsynet ikke stikker innom ukentlig.

Jeg velger ikke alltid økologisk. Jeg velger fair trade før økologisk, og så ser jeg på transport. Skjønt, iblant er ikke energibruken ved langtransport det verste dersom alternativet er en svært energikrevende produksjon i kaldt klima. Det skal ikke være enkelt.


#48

Polyanna sa for siden:

Nei, ikke sant? :gal:


#49

Tallulah sa for siden:

Nei, det er lurt å velge noe som er i sesong. Ikke bare lokalt, men også der det importeres fra. Det kan være mindre energikrevende å dyrke tomater i Spania midt på vinteren enn i Norge, såpass mye at vinninga ikke går opp i transporten.


#50

Polyanna sa for siden:

Men det kommer også an på hvordan energien i for eksempel det norske drivhuset er produsert. Mange bruker for eksempel brenning av lokal flis som de ellers ikke ville fått noen avsetning på. :svimmel:


#51

Tallulah sa for siden:

Ja, det er helt umulig å komme i mål på alt. Så man får jo bare ta noen valg når man er i butikken. Men jeg har tro på at hvis man setter seg litt inn i slikt å forhånd, og f.eks. ikke kjøper jordbær gjennom hele desember og januar, så forminsker man i allefall noe. Ikke alltid, men oftere enn om man bare shopper helt sanseløst.


#52

Candy Darling sa for siden:

Det er nettopp det, det er så utrolig komplekst. Jeg mener ikke at man ikke skal gå helt ubevisst gjennom livet, og bare få egenflydde kirsebær fra Kina hver morgen, men jeg tror mange (ikke her, så klart, men De Andre) gjør et par sånne valg, og er happysnappy og tenker at de gjør masse for miljøet. Og gjerne proklamerer høylytt på Face og sånn om at alle må velge økologisk, punktum, slå seg på brystet. Da kan det gjerne være kontraproduktivt; i hvert fall synes jeg personlig at misforstått idealisme er verre enn å vite at man tar en masse problematiske valg, og må leve med det.

:kynisk jævel, men med selvinnsikt:


#53

Guava sa for siden:

Ja å velge sesongvarer er nok bra.

Noe av det største problemet er vel at "vi" er for kresne i forhold til at maten skal være perfekt. Her til lands kan vi produsere temmelig mye potet og jorda er så vidt jeg har skjønt godt egnet til potet. Poteten kan lagres lenge. Den kan ligge helt til neste sesong. Problemet er vel at folk ikke vil ha gammelpotet, men vil ha nypoteter fra Kypros fordi de ser finere ut og smaker bedre på våren. Epler er likedan. En del norske epler kan jo lagres veldig lenge, men de er ikke store og blankpolerte og man merker at de er gamle. Kjøtt skal vi helst kjøpe ferskt og helst bare det fineste og reneste med den ypperste kvaliteten. Datoer, om det enn bare er "Best før" er som hellige å regne.

Jeg innrømmer glatt at jeg ikke er flink til å velge fornuftig sånn.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.