april besilte jeg 5 planter Balkongtomat og 5 planter Hengetomat 'Tasty Tumbler' fra Zimtrade. Forsendelsen ble forsinket så jeg fikk ikke plantene før 30. april. Dessverre var det samme dag vi skulle reise vekk for flere dager. Jeg fikk gitt de små pluggene vann oppi pakken, men måtte la de ligge igjen på kjøkkenbenken fordi jeg ikke rakk å plante dem før vi dro.
Da jeg kom tilbake i går ettermiddag var det noe sørgelig visne greier som møtte meg. Den ene balkongtomatplanten var bare en stilk igjen. Aner ikke hva som har skjedd med bladene. Hengetomatene så enda mer bedrøvelige ut. :sukk: Jeg fant fram plastpotter, fylte disse med småstein (siden jeg ikke hadde leca) og jord fra fjorårets uåpne pose med hagejord. Pottene står i vinduskarmen til et digert vindu og får masse dagslys. (Ikke sol i dag.) I følge skrivet som fulgte med skal plantene ikke gjødsles før om 4 uker.
Er det noe mer jeg kan gjøre for å få liv i disse. Eller er de tapt for alltid? Hengetomatene er tørre og krøllete. :(
Jeg tror ikke det er så mye å gjøre, de ser ganske pjuske ut. Start heller på nytt. Ta en fersk tomat av en type du liker, ta ut frøene og stapp i fuktig jord. De bruker å spire på noen dager.
De var veldig små i utganspunktet og. Når jeg sammenligner med de du har lagt ut bilde av, Magica, så var mine knøttestørrelse. Fikk jeg noen kipe planter fra Zimtrade eller er slike plugger/Småplanter såpass små når de sendes?
Plantene fra Zimtrade er små og skulle vært i god jord med en gang. Jeg skal ikke vifte med pekefingeren, nå har du lært at små planter er sarte små babyer og må pjuskes med som nettopp ...babyer.
Skynd deg å få nye frø (Men ikke kast disse, de kan jo klare seg)
De nye frøene spirer fort om du har så-og-kaktusjord i små plastikkpotter, vanner jorda, legger to frø oppå jord i hver potte, dekker med vermiculite, vanner litt mer, dekker med cladpavk og setter på varmekabler. I løpet av et par dager har spirene kommet Da setter du de lyst og i ca 15 C. Vann hver dag.
Gå til et hagesenter, OBS hageavdeling etc., de har fremdeles småplanter og nesten alltid 3-4 sorter å velge mellom. De koster fra 19 -29 kr planten. Om et par uker er det for sent å så tomater om de skal stå ute.
Pussig. Jeg har faktisk fått det til med alle jeg har prøvd. Perle-, cherry- og vanlige tomater, alle butikkjøpt. Like god spireevne dersom jeg legger de i vann noen dager først, eller bare putter de i jorda. Kanskje de vi får opp til nord er så gamle at de nesten har begynt å gå av seg selv i utgangspunktet?
Jeg tok en cherrytomat, sånn vanlig fra butikken, og delte i to og puttet i jorda, i potte inne. Dette var i fjor, i starten av juni. Vi rakk å få god avling!!
JEg har ikke prøvd mye da, de første jeg prøvde gikk ikke, så da ble det ikke gjort så mye mer...
skal ikke prøve flere sorter i år tror jeg, vi har virkelig mer enn nok tomatplanter... vi får se hvor mange som vokser opp da, erfarigsvis er det ikke alle
Såjord får du på vanlige hagesentere. Vermiculite er en slags pimpstein (lavastein) som brukes for å få luft i jorden (omtrent som leca), eller som topplag for å hindre mosevekst og sånt.
Det går an å kjøpe småplanter også ja, og dersom du topper og setter toppene i jord har du vips mange planter av en.
15 ja, vel, jeg har 3-4 av hver av mine 12 sorter jeg... heldigvis kommer noenn av dem til å avgå ved døden i en av ompottigene og utflyttignen, erfarigsvis
Såjord er det eneste man skal så i. Den er laget for det. Deretter planter man over i hagejord med iblandet kompost 2-1. Store potter.
Vermiculite får man i store poser på hegsenter. Jeg med mitt kokoforbruk er fremdeles på årets første pose. Jeg har brukt 120 liter såjord hvert øyeblikk. :knegg:
Mn jeg er jo en liten gartnermaskin, jeg sår, har på varmematte, flytter til vanningsbrett med spesiell vanningsmatte under lys, potter om og/eller prikler og setter ut i drivhuset og staudene ut. Og repeter fra toppen.
Jeg mener jeg virkelig har mye igjen for å gjøre ting grundig. Jeg synes jeg har langt bedre prosentvis uttelling etter at jeg begynte å proffe opp opplegget mitt litt.
Men selv om du bare skal ha noen potter på verandaen (jeg sår jo ikke bare tomater, jeg skal ikke ha mer enn 8-10 planter) så må du ha skikkelig jord, skikkelige potter og skikkelig gjødsel, knipe tyver osv.
Ja, det er jo klart. Anbefaler potter med hull og brett under. Og noen av mine planter fikk veldig mye blomster i fjor, i år skal jeg ta av noen av blomstene og heller la planten konsentrere seg om å lage ferdig tomater.
Eg handler mykje på Bo Grønt, dei som driv her er i alle fall veldig flinke. Det hender eg stikk innom for å kikke, og få svar på ting som eg lurer på.
Jeg bruker mye plantejorden til Bogrønt, den med hønsegjødsel, (muligens det står naturgjødsel på den). Den er passe grov med barkkompost og ikke bare torv, tror den er Debio-merket. Den liker jeg og de har ofte tilbud på 3 sekker. Jeg liker den bedre enn blomsterjorden med leca. Du kan blande inn kugjødselkompost, men det er ikke nødvendig. Man må uansett vanne med gjødselsvann eller blande langtidsgjødsel i jorden. Tomater er ganske næringskrevende. Jeg har også plantet rett i Plantasjens kugjødselkompost noen ganger og med godt resultat.
Storvokste (vanlige) sorter krever stor potte, 30 liter, gjerne 50 om man har det. Jeg plasserer mine lunt for å fremme modningen, og i solsteken drikker de mye vann. Mindre potter går kanskje an, men man må vanne 4 ganger for dagen på fine dager. Selv store potter blir et eneste rotnett fra topp til bunn. Unntaket er muligens ampeltomater, der er krysset frem for å ha mer kompakt og mindre vekst, de kan nok klare seg nok i litt mindre potte, men jeg ser ikke for meg noe særlig under 8 liter.
Skikkelig jord er matjord eller hagejord blandet med kompost, i forholdene 2-1. Og så bruker du lecakuler i bunnen og har store 7-10-liters potter eller bøtter som du lager hull i bunnen på og setter på noe, så vann kan renne ut.
Vann med halv dose gjødselsvann hver gang du vanner de neste to ukene, der etter bør de tåle full dose. Jeg bruker økologisk type, de brune tyktflytende væskene man får på hagesenter og ulike blomsterbutikker. Vann med temperert vann, minimum 20 grader, og la de få så mye lys som mulig. Om de aldri har fått direkte sol trenger de å vennes til det, beskyttet fra den sterkeste solen en periode.
Jeg haar biobac tomat som jeg bruker på dem etterhvert. Enn så lenge har ikke mine fått noe særlig utover det som er i jorden, men det skal jeg nok begynne med snart. De vokser godt, da.
Ja, jeg skifter mellom Biobact og Neudorff Biotrissol. Det er andre å få tak i, flytende Animix på hagesentre, noen kjeder har tilsvarende i eget merke, til og med Mester Grønn kjenden har en. Jeg har brukt halv dose gjødsel i mange år uten at plantene har blitt svidd. Jeg har aldri handlet pluggplanter fra Zimtrade, men sådd selv og kjøpt småplanter på hagesentrene. Selv småspirer fra frø har tålt halv dosering.
Da kan mine kaaaanskje stå ute denne uka, og deler av neste i alle fall, men jeg må helt sikker ta dem inn igjen (to meter høye, og bundet fast i vegger og tak) i juli. og store deler av august.
Mine har et pvc-overtrukket hus som ikke holder nevneverdig på varmen når det blir natt. som enda ikke har stått en hel sesong, i fjor ble de utetomater likevel, da en liten storm i juli tok fatt i huset. (det var vel egentlig bare en kuling)
Her er det sommertemperaturer, og mine har stått i drivhus og så blitt gradvis herda. Regner jeg med, da, jeg har ikke sådd sjøl, jeg har visst gartner til sånt. :sparke:
Mine står ute hele tiden nå. De står i hjørnet på verandaen, hvor det er mest varmt og lunt. Allikevel er de pluggtomatene kjempesmå fortsatt. Det kommer til å ta månedsvis før de har samme høyde som coctailtomaten jeg kjøpte på hagesenteret har nå. :sukk: Coctailtomaten har bare et par gule blomster forelpøpig, er det slik det skal være i begynnelsen av juni?
Jeg vanner med masse gjødselvann 1 gang pr uke. Bør jeg gå over til å gjødsle hver gang jeg vanner?
Ingen av mine tomater har en eneste gul blomst enda, de har knopper da, og jeg regner emd å se de første tegnene til gult på de som er komemt lengst i løpet av pinsa, med de temperaturene vi har nå muligens litt før.
Jeg bruker biobact tomat som det vel står på at skal brukes 3-4 ganger i uka, jeg bruker det... noen ganger, og andre ganger ikke.
forøvrig er det ikke sikkert pluggtomatene skal bli like høye som coctailtomaten, noen blir LANGE, type 2,5 meter, andre sorter blir ikke så høye, og ender rundt meteren, det er sortsavhengig. (også har man de bittesmå som bare blir en halvmeters busk)
Skal sideskudd på coctailtomatater knipes? På hagesenteret sa de nei, men så har jeg lest at de eneste som ikke skal knipes er busktomater og ampeltomater.