Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Førstehjelp for tomatplanter!

#1

Éowyn sa for siden:

  1. april besilte jeg 5 planter Balkongtomat og 5 planter Hengetomat 'Tasty Tumbler' fra Zimtrade. Forsendelsen ble forsinket så jeg fikk ikke plantene før 30. april. Dessverre var det samme dag vi skulle reise vekk for flere dager. Jeg fikk gitt de små pluggene vann oppi pakken, men måtte la de ligge igjen på kjøkkenbenken fordi jeg ikke rakk å plante dem før vi dro.

Da jeg kom tilbake i går ettermiddag var det noe sørgelig visne greier som møtte meg. Den ene balkongtomatplanten var bare en stilk igjen. Aner ikke hva som har skjedd med bladene. Hengetomatene så enda mer bedrøvelige ut. :sukk: Jeg fant fram plastpotter, fylte disse med småstein (siden jeg ikke hadde leca) og jord fra fjorårets uåpne pose med hagejord. Pottene står i vinduskarmen til et digert vindu og får masse dagslys. (Ikke sol i dag.) I følge skrivet som fulgte med skal plantene ikke gjødsles før om 4 uker.

Er det noe mer jeg kan gjøre for å få liv i disse. Eller er de tapt for alltid? Hengetomatene er tørre og krøllete. :(

Balkongtomatene:

Hengetomatene:


#2

Éowyn sa for siden:

Ingen? :hylgrine:


#3

Malama sa for siden:

Det er jo ikke annet å gjøre enn å gi vann, lys og omtanke


#4

Einhyrningur sa for siden:

Mine er en og en halv meter, men ser like triste ut. Kanskje det er noe som går? :(


#5

Miromurr sa for siden:

Jeg tror ikke det er så mye å gjøre, de ser ganske pjuske ut. Start heller på nytt. Ta en fersk tomat av en type du liker, ta ut frøene og stapp i fuktig jord. De bruker å spire på noen dager.


#6

Magica sa for siden:

Du må nesten vente og se, men ser litt uggent ut. :( kjipt!


#7

Malama sa for siden:

Det har jeg ikke fått til. prøvd, men ikke fått spirer.

JEg har derimot sånn 10-12 ulike typer sådd fra frøposer... man kan mildt sagt si at vi får en tomatjugel...


#8

Éowyn sa for siden:

De var veldig små i utganspunktet og. Når jeg sammenligner med de du har lagt ut bilde av, Magica, så var mine knøttestørrelse. Fikk jeg noen kipe planter fra Zimtrade eller er slike plugger/Småplanter såpass små når de sendes?


#9

Harriet Vane sa for siden:

Plantene fra Zimtrade er små og skulle vært i god jord med en gang. Jeg skal ikke vifte med pekefingeren, nå har du lært at små planter er sarte små babyer og må pjuskes med som nettopp ...babyer.

Skynd deg å få nye frø (Men ikke kast disse, de kan jo klare seg)

De nye frøene spirer fort om du har så-og-kaktusjord i små plastikkpotter, vanner jorda, legger to frø oppå jord i hver potte, dekker med vermiculite, vanner litt mer, dekker med cladpavk og setter på varmekabler. I løpet av et par dager har spirene kommet Da setter du de lyst og i ca 15 C. Vann hver dag.


#10

arrow sa for siden:

Gå til et hagesenter, OBS hageavdeling etc., de har fremdeles småplanter og nesten alltid 3-4 sorter å velge mellom. De koster fra 19 -29 kr planten. Om et par uker er det for sent å så tomater om de skal stå ute.


#11

Miromurr sa for siden:

Pussig. Jeg har faktisk fått det til med alle jeg har prøvd. Perle-, cherry- og vanlige tomater, alle butikkjøpt. Like god spireevne dersom jeg legger de i vann noen dager først, eller bare putter de i jorda. Kanskje de vi får opp til nord er så gamle at de nesten har begynt å gå av seg selv i utgangspunktet?


#12

Magica sa for siden:

Jeg tok en cherrytomat, sånn vanlig fra butikken, og delte i to og puttet i jorda, i potte inne. Dette var i fjor, i starten av juni. Vi rakk å få god avling!!


#13

Éowyn sa for siden:

Jepp. Skikkelig god timing på sending/reising. :sukk:

Lillesøster sang for dem i dag. Håper det hjelper. Balkongtomatene ser litt bedre ut, men tumblerne klarer seg ikke like bra. De står så lyst de kan.

Får man tak i såjord på vanlig hagesenter? Hva er vermiculite? Skal det ikke jord oppå frøene?


#14

Malama sa for siden:

JEg har ikke prøvd mye da, de første jeg prøvde gikk ikke, så da ble det ikke gjort så mye mer...

skal ikke prøve flere sorter i år tror jeg, vi har virkelig mer enn nok tomatplanter... vi får se hvor mange som vokser opp da, erfarigsvis er det ikke alle


#15

Miromurr sa for siden:

Såjord får du på vanlige hagesentere. Vermiculite er en slags pimpstein (lavastein) som brukes for å få luft i jorden (omtrent som leca), eller som topplag for å hindre mosevekst og sånt.

Det går an å kjøpe småplanter også ja, og dersom du topper og setter toppene i jord har du vips mange planter av en.


#16

Magica sa for siden:

Jeg har 15 planter så det er nok litt i overkant... Men tror ikke jeg skal sende de i posten... :knegg:


#17

Malama sa for siden:

15 ja, vel, jeg har 3-4 av hver av mine 12 sorter jeg... heldigvis kommer noenn av dem til å avgå ved døden i en av ompottigene og utflyttignen, erfarigsvis


#18

Harriet Vane sa for siden:

Såjord er det eneste man skal så i. Den er laget for det. Deretter planter man over i hagejord med iblandet kompost 2-1. Store potter.

Vermiculite får man i store poser på hegsenter. Jeg med mitt kokoforbruk er fremdeles på årets første pose. Jeg har brukt 120 liter såjord hvert øyeblikk. :knegg:

Mn jeg er jo en liten gartnermaskin, jeg sår, har på varmematte, flytter til vanningsbrett med spesiell vanningsmatte under lys, potter om og/eller prikler og setter ut i drivhuset og staudene ut. Og repeter fra toppen.


#19

Magica sa for siden:

Her er gjengen min nå, i verandakasser. Tror de må få litt større plass snart. :)

Tror jeg hadde 6-8 planter i drivhuset i fjor, og de ble diiiiigre altså.


#20

Magica sa for siden:

Jeg er ikke så nøye på det, sådde disse i plantejord.


#21

Harriet Vane sa for siden:

Jeg mener jeg virkelig har mye igjen for å gjøre ting grundig. Jeg synes jeg har langt bedre prosentvis uttelling etter at jeg begynte å proffe opp opplegget mitt litt.


#22

Madicken sa for siden:

Tomatspirer er rene persilleblader, har jeg erfart. Tåler lite og surmuler helt til de gir seg omtrent uten kamp. :sorry:


#23

Éowyn sa for siden:

Ja, det er her det er stor forskjell. Jeg skal ha noen potter på verandaen. :knegg:

Skal de stå slik når de er utvokst og eller setter du en i hver potte?


#24

Magica sa for siden:

De skal stå en i hver potte. Tar sikkert de over i blomsterpotter snart, og så ut i store bøtter i drivhuset. :)


#25

Harriet Vane sa for siden:

Men selv om du bare skal ha noen potter på verandaen (jeg sår jo ikke bare tomater, jeg skal ikke ha mer enn 8-10 planter) så må du ha skikkelig jord, skikkelige potter og skikkelig gjødsel, knipe tyver osv.


#26

Magica sa for siden:

Ja, det er jo klart. Anbefaler potter med hull og brett under. Og noen av mine planter fikk veldig mye blomster i fjor, i år skal jeg ta av noen av blomstene og heller la planten konsentrere seg om å lage ferdig tomater.


#27

Éowyn sa for siden:

Hva anses som skikkelig jord og potter?

Har noen erfaring med hagesenteret BoGrønt? Er det god hjelp å få der eller er det som Plantasjen?

Jeg har endelig funnet igjen boken Hannahs hage.


#28

Puslingen sa for siden:

Eg handler mykje på Bo Grønt, dei som driv her er i alle fall veldig flinke. Det hender eg stikk innom for å kikke, og få svar på ting som eg lurer på.


#29

arrow sa for siden:

Jeg bruker mye plantejorden til Bogrønt, den med hønsegjødsel, (muligens det står naturgjødsel på den). Den er passe grov med barkkompost og ikke bare torv, tror den er Debio-merket. Den liker jeg og de har ofte tilbud på 3 sekker. Jeg liker den bedre enn blomsterjorden med leca. Du kan blande inn kugjødselkompost, men det er ikke nødvendig. Man må uansett vanne med gjødselsvann eller blande langtidsgjødsel i jorden. Tomater er ganske næringskrevende. Jeg har også plantet rett i Plantasjens kugjødselkompost noen ganger og med godt resultat.

Storvokste (vanlige) sorter krever stor potte, 30 liter, gjerne 50 om man har det. Jeg plasserer mine lunt for å fremme modningen, og i solsteken drikker de mye vann. Mindre potter går kanskje an, men man må vanne 4 ganger for dagen på fine dager. Selv store potter blir et eneste rotnett fra topp til bunn. Unntaket er muligens ampeltomater, der er krysset frem for å ha mer kompakt og mindre vekst, de kan nok klare seg nok i litt mindre potte, men jeg ser ikke for meg noe særlig under 8 liter.


#30

Magica sa for siden:

Bruker den plantejorden jeg og, handler på bogrønt!


#31

Harriet Vane sa for siden:

Skikkelig jord er matjord eller hagejord blandet med kompost, i forholdene 2-1. Og så bruker du lecakuler i bunnen og har store 7-10-liters potter eller bøtter som du lager hull i bunnen på og setter på noe, så vann kan renne ut.


#32

Éowyn sa for siden:

Det er bare 1 tumblertomat som har overlevd.

Blir tomatpluggene gladere om de kommer i såjord en stund?


#33

Éowyn sa for siden:

De vokser!

Men er fortsatt veldig små. Noen forslag til hvordan jeg kan få de større kjappere? Vil gjerne ha modne tomater i år. :p


#34

arrow sa for siden:

Vann med halv dose gjødselsvann hver gang du vanner de neste to ukene, der etter bør de tåle full dose. Jeg bruker økologisk type, de brune tyktflytende væskene man får på hagesenter og ulike blomsterbutikker. Vann med temperert vann, minimum 20 grader, og la de få så mye lys som mulig. Om de aldri har fått direkte sol trenger de å vennes til det, beskyttet fra den sterkeste solen en periode.


#35

Éowyn sa for siden:

Som f.eks. BioBact Tomat eller Biobact Giva Krav?

I følge skrivet fra Zimtrade skal man vente med gjødsling til 4 uker etter at pluggene er satt i krukker. Det gjelder full dose da.


#36

Malama sa for siden:

Jeg haar biobac tomat som jeg bruker på dem etterhvert. Enn så lenge har ikke mine fått noe særlig utover det som er i jorden, men det skal jeg nok begynne med snart. De vokser godt, da.


#37

arrow sa for siden:

Ja, jeg skifter mellom Biobact og Neudorff Biotrissol. Det er andre å få tak i, flytende Animix på hagesentre, noen kjeder har tilsvarende i eget merke, til og med Mester Grønn kjenden har en. Jeg har brukt halv dose gjødsel i mange år uten at plantene har blitt svidd. Jeg har aldri handlet pluggplanter fra Zimtrade, men sådd selv og kjøpt småplanter på hagesentrene. Selv småspirer fra frø har tålt halv dosering.



#39

Éowyn sa for siden:

Når er det forøvrig best å gjødselvanne? Morgen? Kvelden?


#40

Magica sa for siden:

Hm... Jeg bruker hønemøkk og gjøsdsler på tilfeldige tidspunkt, lite hjelp i meg...


#41

Malama sa for siden:

jeg bruker flytede i vannet hver gang jeg vanner (eller, når jeg husker det, ute husker jeg, men inne er noe mer sporadisk...)


#42

Einhyrningur sa for siden:

Da har jeg pottet om den ene som overlevde. Kan den stå ute om natten nå? Det vil si i fri luft på verandaen, drivhus har jeg ikke.


#43

Matilda sa for siden:

Det kommer vel litt an på temperaturen der du bor, men det vil jeg gå ut fra. Det er vel gode temperaturer over det meste av landet nå? Mine står ute.


#44

Malama sa for siden:

Mine kom ut i helga. Det bør være minst 8 grader på det kaldeste, helst mildere, heter det seg.


#45

Harriet Vane sa for siden:

Ikke snakk om at jeg hadde tatt mine ut før jeg var sikker på at det ikke var kaldere enn 15 C. :ømhjertet:


#46

Magica sa for siden:

Mine har stått ute i drivhuset ei uke. Men har varmekabler på 12 grader.


#47

Malama sa for siden:

Minst 15 grader på det kjøligste på natta?

Da kan mine kaaaanskje stå ute denne uka, og deler av neste i alle fall, men jeg må helt sikker ta dem inn igjen (to meter høye, og bundet fast i vegger og tak) i juli. og store deler av august.


#48

Harriet Vane sa for siden:

Mine er bare i drivhus. Der er det 15 og oppover.


#49

Malama sa for siden:

Dine har det fint.

Mine har et pvc-overtrukket hus som ikke holder nevneverdig på varmen når det blir natt. som enda ikke har stått en hel sesong, i fjor ble de utetomater likevel, da en liten storm i juli tok fatt i huset. (det var vel egentlig bare en kuling)


#50

Einhyrningur sa for siden:

Min overlever eller dør. Inne er det ikke plass mer. Hardhudet.


#51

Matilda sa for siden:

Her er det sommertemperaturer, og mine har stått i drivhus og så blitt gradvis herda. Regner jeg med, da, jeg har ikke sådd sjøl, jeg har visst gartner til sånt. :sparke:


#52

Éowyn sa for siden:

Mine står ute hele tiden nå. De står i hjørnet på verandaen, hvor det er mest varmt og lunt. Allikevel er de pluggtomatene kjempesmå fortsatt. Det kommer til å ta månedsvis før de har samme høyde som coctailtomaten jeg kjøpte på hagesenteret har nå. :sukk: Coctailtomaten har bare et par gule blomster forelpøpig, er det slik det skal være i begynnelsen av juni?

Jeg vanner med masse gjødselvann 1 gang pr uke. Bør jeg gå over til å gjødsle hver gang jeg vanner?


#53

Harriet Vane sa for siden:

Nei, jeg tror ikke det, det kan bli for mye for dem, stakkars. Men store potter, mye kompost i jorda og masse vann bør bli bra.


#54

Malama sa for siden:

Ingen av mine tomater har en eneste gul blomst enda, de har knopper da, og jeg regner emd å se de første tegnene til gult på de som er komemt lengst i løpet av pinsa, med de temperaturene vi har nå muligens litt før.

Jeg bruker biobact tomat som det vel står på at skal brukes 3-4 ganger i uka, jeg bruker det... noen ganger, og andre ganger ikke.

forøvrig er det ikke sikkert pluggtomatene skal bli like høye som coctailtomaten, noen blir LANGE, type 2,5 meter, andre sorter blir ikke så høye, og ender rundt meteren, det er sortsavhengig. (også har man de bittesmå som bare blir en halvmeters busk)


#55

Einhyrningur sa for siden:

Den ene som overlevde er en busktomat. Har litt lyst på flere. Lurer på om de selger dem på hagesenteret enda?


#56

Malama sa for siden:

Det var både stiklinger og ferdige planter med tomater på til salgt på plantasjen sist helg.


#57

Magica sa for siden:

Masse tomatplanter på hagesenteret her. Og planteloppemarked på torsdag (hagelaget)! De hadde masse i fjor.


#58

Einhyrningur sa for siden:

Planteloppemarked høres så gøy ut, men vi har dessverre ikke noe slikt her. Gleder meg slik til vi får bygd opp drivhuset igjen!


#59

Éowyn sa for siden:

Balkongtomatene skal ikke bli så veldig høye, men så langt er de rundt 5cm høye.

De står i store potter. Ser ut som små barn som prøver foreldrenes sko. :knegg:


#60

Malama sa for siden:

ahh, 5 cm, da ligger de etter ja, selv mine minste er vel minst 20+

I for små potter, foreldre som bruker barnas sko... Jeg har fått pottet om de fleste, da. Men noen gjenstår.


#61

Éowyn sa for siden:

Skal sideskudd på coctailtomatater knipes? På hagesenteret sa de nei, men så har jeg lest at de eneste som ikke skal knipes er busktomater og ampeltomater.


#62

Einhyrningur sa for siden:

Nå har min får båe kunstgjødsel og kubæsj, men den ser like trist ut. Tror ikke dette går veien.


#63

Malama sa for siden:

busk skal ikke knipes, og ampel er busk, resten skal, ja.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.