Guava sa for siden:
...
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Guava sa for siden:
...
Dixie Diner sa for siden:
Jeg leste det i morges og ble kvalm.
Filifjonka sa for siden:
Jeg hadde sommerjobb som jordbærplukker på slutten av 70-tallet. Det var ikke så veldig strålende hygieniske do-forhold for plukkerne da heller, nei.
Virra sa for siden:
Fysj :) Jeg har tenkt på dette lenge, og spesielt siden det er folk fra mange forskjellige kulturer som plukker bær. Alle har heller ikke lik hygienestandard. Derfor har innholdet i mine jordbærskåler alltid vært noe vassent :knegg: , for jeg skyller alle bærene x ørten, så enkeltvis, samt at siste gang er med ganske varmt vann :nikker: Mye stress for noen jordbær, men det er verdt det. Når de er sukret og ligger der i skålen, så ser det faktisk ganske så delikat ut likevel.....og alle koser seg med jordbærdessert :D
Virra sa for siden:
Bare tenk på noe så enkelt som å pille seg i nesen! Mange som ikke tenker over at det ikke er spesielt hygienisk å ta på andres mat etterpå. Alle minst tror jeg at alle som piller seg i nesen, forlater åkeren for å vaske hendene sine hver gang :forhåndsdømmer:
safran sa for siden:
Ugh. Jeg skal snart på selvplukk, kjenner jeg.
Che sa for siden:
Skikkelig kvalmt ja - Men det har jo gått bra før iallefall da:sparke: gir ikke slipp på norske jordbær med det samme
Filifjonka sa for siden:
Det tror ikke jeg heller. Se på norske rasteplass- og bensinstasjondoer...
Dessuten så er vel problemet mest at plukkerne ikke har kurante forhold for dobesøk og håndvask, det var det ihvertfall ikke da jeg var jordbærplukker.
Det burde jo være lagt veldig til rette for dette, og strenge rutiner.
Virra sa for siden:
Nei, det har du sikkert rett i.
Oj, da må jeg kanskje skifte rutiner? Jeg bruker ikke kokende vann, men det varmeste i springen. Men, hvorfor motsatt effekt?
PS! Det er noe jeg lærte en gang, ikke noe jeg har kommet på av meg selv. Vranglære med andre ord? ;)
jolie sa for siden:
:lalala: Dette lukker jeg øyne og ører for. Jeg burde vel skylle bærene før jeg spiser dem, siden jeg er gravid, men det går i glemmeboken gang etter gang. Stakkars barn, hvilken mor er det du får?
Virra sa for siden:
Jeg er heller ikke ekspert, men jeg synes det er en intressant diskusjon :nikker: Det jeg har hørt vedrørende at man ikke bør få i seg varmt vann fra springen, har med avleiringer i rørene å gjøre og ikke bakterier.
Håper noen flere kommer på banen her, for jeg vil gjerne lære å ta riktige forhåndsregler.
Virra sa for siden:
Det har jeg også hørt, men da snakker man om beredere som ikke holder standard anbefaling. Hvis folk holder seg til standarden, så skal visstnok ikke Legionella være en trussel.
maribo sa for siden:
Kommer til å glemme dette når Lensvik-bæra kommer til torget her...
Og skulle jeg husker det så jeg skylle ned med en sup konjakk....
Det er godt vi ikke vet alt vi får i oss, og jeg nekter å legge meg på ei hysterisk linje.
Hvem har ikke hørt om gutta som baker brød og spytter og snørrer i deigen for moro skyld?
Candy Darling sa for siden:
Å, bare spis og hold snavla. :sur fordi Snuppa ikke liker at jeg spiser jordbær i det hele tatt: :sur:
Bill. merk. Jordbærelsker
Benmurphy sa for siden:
Det er denne typen nyhetsoppslag som gjør at jeg er glad jeg spiser jordbærene mine med klorin og sukker. Det tar nemlig knekken på alle skadelige bakterier.
Ben "Better safe than sorry" Murphy
Schnuppa sa for siden:
Du gjør det du også. Visste ikke at det var flere av oss med denne sære smaksvarianten.
Jeg har litt panikk for bakterier og vasker hendene mine mer enn gjennomsnittet. Men jeg må innrømme at denne informasjonen skal jeg prøve å fortrenge/glemme så godt jeg kan for jeg kan ikke:
Teflon, kom til min hjerne og boltre deg!
Filifjonka sa for siden:
Jeg leste i en annen tråd her inne (om bestefar og barnesikring) at litt Klorin aldri har tatt livet av noen, så det går nok bra.
:lager en ny oppskrift med jordbær marinert i klor og balsamico:
Candy Darling sa for siden:
Jeg husker jeg luftet konjakkteorien med en lege en gang, altså at en konkjakk skulle være bra for magen hvis man var på reise.
:skål:
Divine sa for siden:
Jeg må være veldig grisete og uhygiensk av meg, for jeg tar denne nyheten med knusende ro.
Miromurr sa for siden:
De sykdomsfremkallende bakteriene det her er snakk om (tarmbakterier) trives aller best ved 37 grader, så det er nok ikke gunstig å skylle dem bort med lunka vann, eller varmtvann fra springen. Og varmtvann fra berederen skal man ikke drikke, både på grunn av bakterievekst og avleiringer/metaller fra rør og bereder.
:vurderer å vaske bærene i zalo:
Candy Darling sa for siden:
Jeg ler forøvrig av de automatiske reklamene her av og til. Nå kom det opp
:fnise:
Miromurr sa for siden:
Sprit derimot, tar kverken på det meste. Rødvin er faktisk ganske antibakteriell, det er kombinasjonen syre/alkohol som gjør det. Og jordbær med rødvin er ganske godt! :D
Virra sa for siden:
:fnise:
Virra sa for siden:
Jordbær og champagne er godt. Hvis vi lar jordbærene svømme litt rundt i champagnen vil det vel duge? Fulle bakterier kan vel ikke gjøre så mye skade? :gruble:
:knegg:
Nenne sa for siden:
Godt poeng! De svimer nok helt formålsløst rundt uten å gjøre skade. :nikker:
Jeg vasker jordbærene under rennende kaldt vann, mens jeg renser dem og deler dem opp. Mer enn det kan jeg ikke gjøre så da orker jeg ikke bekymre meg heller.
Filifjonka sa for siden:
Nei, det blir jo vel mye svinn om man prøver å skrelle dem. :)
safran sa for siden:
Er det nå det passer å fortelle at jeg faktisk vasker druene mine i varmt vann med Zalo før de spises her i huset? Etter at nabofruen fikk mark i rompa etter å ha spist uvaskede druer, mistet jeg liksom appetitten på uvaskede druer.
Røverdatter sa for siden:
Var det jeg visste at jeg ikke skulle lest denne tråden. :kvalm:
kisha sa for siden:
Vi lærte at man skal ikke drikke varmtvann fra springen fordi kobberrørene avgir kobber ved varmt vann.
Mamma Rosa sa for siden:
Æsj, blir helt kvalm jeg. :skremt:
Mamma Rosa sa for siden:
Hvorfor varmt vann?
Benmurphy sa for siden:
Etter å ha lest i Eric Schlossers Fast Food Nation om hvilke hygieniske forhold slakting og kjøttproduksjon foregår under, lar jeg meg ikke lenger skremme av tarmbakterier på et skarve jordbær.
På den konstruktive siden: Hvis jordbærene fikk en dose gammastråling ville de bli helt trygge å spise. Men det ville nok bli dyre bær. Vi pleide å gjøre det med krydder her i landet før, men det har vi visst dessverre sluttet med.
Ben "no one I think is in my tree" Murphy
nolo sa for siden:
Hvordan i all verden vet nabofrua at hun fikk mark av det? Sendte hun all maten hun hadde spist til analyse?
Filifjonka sa for siden:
Det lurte jeg også på...
Ibidelma sa for siden:
Jeg også...men leste hvert innlegg :gaah:
Inagh sa for siden:
Nå har jeg spist jordbær i mange, mange år og aldri blitt syk av det, så jeg tror jeg tar denne nyeheten med knusende ro jeg og...
Men på den andre siden, hørtes det utrolig godt ut å bade jordbæra i klorin, så kan hende slår jeg meg på den trenden? :gruble:
Champagne- og/eller cognacmarinerte jordbær høres ut som en strålende ide!
Jeg forsøker å huske tilbake til mine glade ungdomsår som plukker i Liers uendelige jordbæråkre, hvordan doforholdene var...
Noe sier meg at jeg må ha fortrengt utedoen minus håndvask. :nemlig:
Jeg leste en artikkel med en av jordbærbøndene her i bygda nå, og hun skulle begynne å ha ei flaske med desinfiserende sprit stående ved åkeren, slik at plukkerne kunne desinfisere hendene før de fikk gå tilbake til plukkingen. Slik kunne hun være sikker på at de var rene før de begynte å plukke igjen, for hun kunne ikke godt stå og overvåke dem på do. :knegg:
Ibidelma sa for siden:
På Sola utenfor Stavanger tror jeg man kan plukke jordbærene selv i bondens åker :genialt:
Tuneland sa for siden:
Hjelper det å vaske bærene i oppvaskmaskinen tro?:blond:
Karamell sa for siden:
Dette har jeg lest om i forholdt til nordmenns grillvaner også. Man tar ett stykk engangsgrill og en pakke pøler til stranda. Man må på do og gjør sitt fornødende i et utedo plassert av kommunen. Man finner ingen vask og går tilbake til grillingen...
maribo sa for siden:
Dette gjelder masse, ja - gubben forteller stadig om menns hygiene på pub'er og sånt. UtrOOOlig mange som slenger'n ut i pissrenna, gjør seg ferdig, knepper igjen - og går ut i puben igjen.
Dette har han observert gjennom mange år både i Oslo, Trondheim og utpå bygda...
Tuneland sa for siden:
Det synes jeg du skulle gjort.:nemlig:
:knegg:
Veronal sa for siden:
Urk, ja. Takket være overivrige folk i 99% av markedsavdelingene til krydderileverandørene etter et EU-direktiv som påbød merking av bestrålt mat.
Teofelia sa for siden:
Jeg kjenner etter og kjenner etter, og kjenner at jeg ikke klarer å engasjere meg i problemet.
Jeg har spist på kilovis med jordbær, hver sommer hele mitt noenlunde bevisste liv. Ikke tror jeg at jordbærplukkerne var noe renere på hendene da jeg var ung, og det har gått bra med meg. :trolig uhygienisk, men lever ennå:
Teofelia sa for siden:
Men hjelper det mot trosten som har bærsjet på bærene i forkant, tro …? :gruble:Veronal sa for siden:
Morfar gjødslet jordbæråkeren med egen produksjon. :host:
Selv spiser jeg stort sett jordbær marinert i balsamicoeddik og føler meg utenfor målgruppen til avisoppslagene. Stort sett ender jordbærsesongen for meg med at jeg finner en snegle eller annet levende natur i jordbærkurven. :snurt:
Røverdatter sa for siden:
Fordi du da blir opptatt med å dissekere og analysere sneglen og sneglegørret?
safran sa for siden:
Av samme grunn som at jeg vasker hender og oppvask i varmt vann, tenker jeg?Hun ble visstnok fortalt av legen at det ikke var uvanlig med mark i rompa etter å ha spist uvaskede druer. De gikk nok gjennom det hun hadde spist, tenker jeg, og eleminerte vekk. Druene lot seg ikke eleminere. Det var legen som foreslo varmt såpevann til druene. Enten det, eller glovarmt og iskaldt vann om hverandre, det skulle visstnok drepe eggene.
Og så kan jeg jo opplyse om at jeg akkurat fant en klase med noe småegg på et jordbær under vaniljekesamen min. Ugh.
Benmurphy sa for siden:
Jeg har ikke egentlig fulgt mer nøye med på dette enn å observere at det nå går veldig klart frem på posen at krydderet er "varmebehandlet" (underforstått: ikke bestrålt), men jeg tenkte meg forsåvidt at dette var grunnen til endringen ja.
Men selv om jeg gjerne vil ha både krydder og bær bestrålt, så kan jeg se poenget med kontroll og restriksjoner på dette området da. Hvis jeg var bonde tror jeg f.eks ikke det ville være veldig ansvarlig av meg å la akkordbetalte øst-europeiske jordbærplukkere, som ikke kan lese, betjene utstyr som avgir kraftige gammastråling. Men det ville jo klart være den billigste måten å få det gjort på. Norsk krydder ble vel bestrålt i veldig kontrollerte former så vidt jeg har forstått, og da er det jo ingen spesiell helserisiko for de som utfører det.
Men jeg skjønner naturlgivis også at mange har vanskelig for å forstå at bestrålt mat ikke er farlig selv om stråling kan være det, og at rasjonelle argumenter og opplysning virker ganske fremmed for de fleste som jobber med markedsføring.
Ben "glow in the dark" Murphy
Veronal sa for siden:
Bestrålingen foregår på autoriserte anlegg (les: Kjeller) av autorisert personell. Tidligere ble "alt" krydder bestrålt. Nå er det bare krydderlukten igjen på Kjeller.
Hadde markedsavdelingene vært litt mer kreative (de får betalt for å være kreative også?) så kunne de hostet opp et nyord på stråling som ga gode vibber hos folk flest. Akkurat som svært mange næringsmiddelleverandører ellers ikke bruker det entydige E-stoffnummereringen fordi folk tror at 15 E-er på varedeklarasjonen er verre enn en varedeklarasjon med navnet stavet helt ut på ørtifjørti måter.
Karamell sa for siden:
:allergisk mot jordbær:
Virra sa for siden:
Hva med strålende jordbær, strålende druer, strålende krydder :riktig: :D
Filifjonka sa for siden:
Jeg tror jeg velger å spise jordbær som før, uten desinfisering, og satse på at det går fint i år også. Det er slett ikke noe nytt i år at do- og vaskeforholdene for plukkerne er dårlige, men en kan jo alltids håpe at kontroller gjør at jordbæråker-eierne skjerper inn rutinene.
Mani sa for siden:
Er strålende fornøyd med mitt eget jordbærland i hagen.. :glis:
Filifjonka sa for siden:
Ja, det er kjempelurt. Du har vel toalett med såpe og vann rett i nærheten også, da. ;)
Mani sa for siden:
Selvsagt, tre stk til og med. Her er det garantert rene hender som plukker bær :)
Fruktflua sa for siden:
Jeg skyller alltid bærene, ett og ett, under rennende, kaldt vann før de spises. Kanskje det ikke fjerner basselusker, men det fjerner i alle fall småkryp.
Go\jenta sa for siden:
Tror je gholder meg til markjordbærne i hagen i år......:nemlig:
Schnuppa sa for siden:
Her var denne hersens tråden igjen. :mad:
Jeg som akkurat hadde svart på tråden om hvordan man rører jordbær og hadde planlagt å kjøpe inn mengder og gjøre dette i helgen. Mistet bittelitt av lysten til det gikk. Men ikke nok - blir nok jordbærshopping på meg.
SpetakkelRandi sa for siden:
Dette sa de i fjor og... :himle: Det er vel bare å vaske bærene før man spiser dem vel?
safran sa for siden:
Med mindre du vasker bærene dine med såpe og varmt vann, så tror jeg nok ikke det.
Virra sa for siden:
Vel, da blir det forvellede jordbær i sommer :ja: Er det ikke det det heter når man gir dem et oppkok? :glis:
Virra sa for siden:
Veldig enig ;) Det fikk litt syltetøypreg over seg, så jeg tror jeg følger ditt eksempel :riktig:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.