Minstemann skal feire bursdag i dag, og den ene av klassekameratene har cøliaki, så jeg må bake glutenfri sjokoladekake.
Jeg hadde rett og slett glemt han med cøliaki :o, og hadde tenkt å bake Polyannas gode eggfrie sjokoladekake, den med kulturmelk i.
Noen som vet om den kan bakes med glutenfri lys kakemiks i stedet for hvetemel?
Kan jeg isåfall bare bytte mel direkte? 800 g hvetemel =800 g kakemiks?
Hva kan jeg forvente av smak og konsistens, blir den veldig annerledes?
Bør jeg bare bruke Toros glutenfrie sjokoladekakemiks i stedet?
Halvfabrikata er jo veldig enkelt og greit, da!
Men: søsteren min baker mye glutenfritt, og pleier ofte å bytte ut en del av melet med potetmel. Og hun sier det trengs ofte litt mer av det glutenfrie melet i forhold til vanlig hvetemel.
Mer glutenfritt mel er en tommelfinger-regel, ja. Akkurat når det gjelder sjokoladekake så har jo Toro sin langpanne som er trygg. Lettere når man er ukjent med glutenfri bakst. For noen går det veldig greit å bake glutenfritt, andre må knøle litt mer før resultatet blir bra.
Mølleren har også fått en gluten- og laktosefri miks nå, har bakt den for første gang i går, og kan ikke si hvordan den smaker, men deigen var god! :nam: Ellers er min erfaring at i formkaker kan Toros fine kakemiks erstatte hvetemelet 1:1. For de andre glutenfrie typene er det andre blandingsforhold som gjelder, der er jeg litt på eksperimentstadiet fortsatt. Den gule Schär-miksen virker som den må mindre av, foreløpig konkludert.
Har en venninne med glutenallergi, og hun har anbefalt meg å bytte ut hvetemel med 1/3 Jyttemel og 2/3 Semper Fin mix. Det funker veldig bra. Kan stort sett bake helt som vanlig da.