I know, det årlige spørsmålet. :gal: Finnes det noe som funker? Som ikke innebærer bruk av klor? Det er lin det er snakk om. Å henge den våt ut i solen skal visstnok kunne gjøre det litt bedre, men det er meldt svært lite sol frem mot lørdag.
Lå i bløt i Vanish i et par timer, så inn i vaskemaskinen. Skjorta var så gul at alternativet var å kaste den, så tok sjansen. Den ble kjempeflott! Et par kaffeflekker, tjue år gamle, forsvant omsider også. :jupp:
Blenda hvitt er mitt tips også, og pass på å aldri stryke skjorten om den ikke skal brukes med en gang. Å stryke linskjorten for å henge den i skapet, er fy fy og gjør at skjorten gulner...
Hvis gul: Jeg legger litt i bløt med sitronsaft (en sånn gul liten sitronflaske) og så vasker jeg den vanlig. Deretter henger jeg den ut.
Jeg vasker på 60 C og sentrifugerer på minste sentrifungering, rister den godt ut før jeg henger den opp, så den er ganske krøllfri på snora. Jeg dynker den, legger den i en pose og hiver gjerne i frysen inntil den skal strykes. En kollega av meg fra gamlejobben oppbevarte alle bunadskjortene i frysen permanent.
Man kommer langt med god dose hvitvaskpulver og lang vask med lite trommelbevegelse og 60% grader. Trykk gjerne inn flekk- og bløtsettingstasten. Biotex-flekkfjerningspulver eller Vanish-pulveret er også bra (sprayene og alt det flytende er bortkastet når det gjelder bleking). Dette funker også veldig bra på de som har skjorter i bomull. Vask plagget alene eller med en annen bundadskjorte; altså ikke full maskin. For mye gnissing og trommelbevegelse gjør lin loddent. Mye bruk og vask har mye den samme effekten som for hard vask, før eller siden blir skjorten slitt, rett behandling gir den lenger liv.
Helt hvit lin er allerede bleket i utgangspunktet, oftest med peroksyd som er tilsvarende virkestoffet i hvitvaskpulver. Vanlig vaskepulver vil ikke endre den type lin i nevneverdig grad. Har man ubleket lin og fiberen er særlig skånsomt behandlet fra høsting til ferdig stoff er det noe annet. Da vil vanlig vaskepulver bleke fargen og tråden miste sin naturlige glans. Ønsker man å bevare disse kvalitetene lengst mulig må man bruke Milo eller i hvert fall flytende colour-middel. Duker og sengetøy kan rulles og da får lin glans selv om stoffet er hardere behandelt, klesplagg strykes og det gir ikke samme glans i stoffet.
Lin er et sterkt materiale og tåler mye, både bruk og vanlig vask. Det er når man ønsker å bevare finessen med ubleket lin, og fiber som er spesielt skånsomt behandlet under fremstillingsprosessen man ikke kan vaske på 60 grader i vanlig hvitvaskpulver som Omo, Blenda. Det er også mistanke om at optisk hvitt kan ha en annen effekt på lin enn andre fibre; Omo-, Blenda- og Ultrapulveret, (alt med svanemerke) har ikke optisk hvitt.
Jeg har vasket to linskjorter i dag, min som er laget på 80-tallet og min mors som må ha blitt laget på 60-tallet eller tidlig 70-tall. Min ser hvit ut helt til jeg sammenligner den med min mors, som er mye hvitere. Jeg lurer på om det kan være at min er mindre bleket opprinnelig enn hennes. :hmm: Jeg må innrømme at jeg har hatt dem liggende i Blenda hvitt og deretter vasket (finvask) med flytende omo ultra, så det spørs vel om linen har fått litt hardere behandling enn ideelt sett...
Jeg strøk i dag, skal bruke den om tre dager. Blir det helt feil altså? Jeg pleier aldri å stryke for langtidslagring altså, men i år har jeg en travel 16. mai og ville være litt i forkant med noe.
Spør hva din mor har gjort med den. Bomulls tips med å henge den ut i solen funker. Det er ikke noe poeng å bruke flytende Omo på helt hvite linskjorter som har vært vasket i vanlig pulver før. Flytende Omo Ultra hvitt inneholder optisk hvitt som er diskutabelt når det gjelder lin. Det er en type fluoriserende substans som fester seg til fibrene, går ikke av vask, og vi trenger det egentlig ikke. I noen tester har Omo hvit pulver gitt hvitere vask enn Blenda hvit pulveret. De flytende midlene er ikke i nærheten av å vaske så hvitt som pulver for hvit og lyst tøy. Å stryke skjorten noen dager før er bare lurt, men et par måneder før ikke fullt så lurt.
Jeg visste ikke at det var forskjell på flytende og pulver. Takk for info. Nå er skjortene ferdige for i år uansett, de er hvite nok, og ifht optisk hvitt og flytende omo så er jo gjort gjort og spist spist, men til neste år (og når jeg vasker etter 17. mai) kan jeg gå for pulver.
Min mor har brukt klor på sin skjorte. Mer enn en gang, tror jeg. Og grunnen til at jeg stryker den nå er at den har fått hull og har blitt degradert til barnebunads-skjorte. Så, ja...
Kan rapportere at det funker å henge den ut! :lykkelig: Henger ute på andre døgnet og er mye hvitere. Ikke kritthvit, men det tror jeg aldri den var heller.
Du er sikkert fullt klar over det men for sikkerhets skyld; klor er siste utvei når ikke noe annet funker og plagget ikke vil bli brukt i den tilstand det er. Det tar knekken på stoffet, det mørner og hull kommer ganske fort da. Om noen finner på å bruke det; maks 30 minutter, ikke overdosér, skyll og rett i vaskemaskin med vaskemiddel etter på. Pass på at man aldri trenger å klore igjen. Det er mange pent brukte skjorter fra 60 tallet som er i god stand den dag i dag. Uansett, 50 år i tjeneste er godt gjort :- )
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.