Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilket annet land og annen tidsperiode hadde du passet i?

#1

Maverick sa for siden:

Dette har vært pludretema her hjemme noen dager. Hvor og i hvilken hverdag og i hvilken tid hadde du passet best?

Jeg har plassert Mannen som romersk hærfører, eller evt spritsmugler under forbudstiden. Han mente jeg var en åpenbar Pocahontas, eller geriljaleder i urbane strøk en gang i fremtiden. :gruble:


#2

Esme sa for siden:

Ha, artig tråd!

Jeg hadde vel neppe passet som kvinne egentlig før 1970. Som mann så hadde jeg kunnet gjøre det skarpt i mafian i NewYork på 20-tallet og England rundt 1850.


#3

Tallulah sa for siden:

Jeg tror jeg hadde passet dårlig i enhver fortid. :humre: Jeg liker å ha rettigheter som kvinne, samtidig så er jeg ikke superbegeistret for fysisk arbeid. Men jeg skulle gjerne vært til stede i feminismens vugge og barnerom; rundt forrige århundreskifte og på slutten av sekstitallet. Høvdingen hadde gjort seg bra i New York på 60- og 70-tallet.


#4

Maverick sa for siden:

Esme, jeg tror du hadde passet strålende inn i disse greske samfunnene før Antikken!


#5

Toffskij sa for siden:

I likhet med Tallulah ville jeg nok vært et riktig troll i enhver tidsalder hvor kvinnerollen hovedsakelig dreide seg om hjem og husholdning. Jeg måtte nok vært ganske rik. :nemlig:


#6

Tallulah sa for siden:

Ja, rik. Og med en far som syns at jenter kunne få utdannelse og en mor som ikke syns giftemål og korsetter var veien til evig lykke.


#7

Røverdatter sa for siden:

Jeg tror jeg hadde passet fint som tradisjonell bondekvinne hvor som helst. Jeg er god på å underordne meg og gjøre det som forventes. :stolt:


#8

Maverick sa for siden:

Jeg hadde nok ikke gjort meg i noe korsett, nei. :knegg:


#9

Polyanna sa for siden:

Jeg skulle gjerne sagt at jeg skulle ha vært suffragette i USA eller noe, men vet at jeg jo er såpass konfliktunngående og konform av meg at jeg sikkert hadde sittet hjemme og surmulende brodert eller noe. :knegg:

Det er flaks for meg at jeg lever i en tid der det er konformt å leve slik jeg liker å leve. :nemlig:

Reelt sett ville jeg sikkert vært litt som min farmor om jeg levde i en annen tid: formann i husmorforeningen og pådriver i misjonen. :p


#10

Toffskij sa for siden:

Egentlig ville jeg aller helst vært i Athen på 400-tallet f.Kr., og kranglet med Sokrates på torget, men makan til kvinnefiendtlig samfunn skal du lete lenge etter.


#11

Java sa for siden:

Jeg kunne godt vært bondekone på storgård med en full nøkkelring i beltet.


#12

emm sa for siden:

Plasser meg nesten hvor som helst, når som helst, men jeg burde nok vært mann og veldig, veldig rik. :nemlig


#13

Strå sa for siden:

Jeg vet ikke hvor jeg best hadde passet, men jeg liker å tro at Nordstatene i USA, sammen med en gjeng som slåss mot slaveriet hadde passet fint. Dvs rundt 1850-tallet, i skytteltrafikk mellom nord og sør.


#14

Filifjonka sa for siden:

Jeg vet ihvertfall at jeg ikke frivillig hadde plassert meg inn i en krig. Ellers usikker.


#15

Tallulah sa for siden:

Nei, jeg er så redd for vold og tortur at jeg slett ikke vil være noe herfører eller amasone. Ikke ville jeg plassert Høvdingen i Russel Crowes sko i Gladiatoren heller. Det var jo fryktelige ting de gjorde med kona og barna hans. :sukk:


#16

Røverdatter sa for siden:

Vi var på museum i helgen og Lillesøster på 4 var veldig opptatt av vikingtidsutstillingen. Jeg måtte blant annet forklare hva treller var da hun så en plansje med en pyramidisk fremstillingen av klasseinndelingen i vikingtiden. Kongen var øverst, trellene nederst og lillesøster lurte på hvorfor de som var nederst i pyramiden krabbet.

Ikke overraskende krabbet hun rundt på gulvet i går ettermiddag og laget rare lyder. "Fordi jeg er sånne mennesker som kongen befaler over. Sånne treller." :humre:

Særlig hun hadde passet til det liksom. :hehehe:


#17

Inagh sa for siden:

En ting er sikker, skulle jeg levd, som kvinne, i en eller annen fortid, skulle jeg vært søkkrik. :hater husarbeid:


#18

Polyanna sa for siden:

Røverdatter: :knegg:



#20

Toffskij sa for siden:

Typisk trellemateriale hun yngste din, ja, Røverdatter. :hehehe:


#21

kokosbolle sa for siden:

Hehe, gøyal tanke!

Jeg måtte nok bodd i et samfunn der menn og kvinner var nogenlunde likestilte. De fantes vel inni urskogen i amazonas eller Australia eller sånt? :håpefull:


#22

tiddelibom sa for siden:

Tanken på fremtiden er på et vis besnærende, synes jeg.


#23

Kirsebær sa for siden:

Jeg klarer ikke se for meg at jeg hadde passet inn noe sted i noen tid. :gruble:
Men det er jo en spennende tankelek. :jupp:


#24

Toffskij sa for siden:

Jeg kunne vært orakelet i Delfi! Jeg skulle vært av den lærde typen, og alltid svart i heksameter. :overlegen:

[noparse]:opptrer uansett som orakel på daglig basis:[/noparse]


#25

Tallulah sa for siden:

Jeg ville ikke vært altfor mektig. De tsjoppet jo av hoder for et godt ord om det var maktfordelingsissues.


#26

vixen sa for siden:

Siden generelle rettigheter hadde vært bare så der så skulle jeg iallefall vært rik. Jeg har jo en forkjærlighet for britisk overklasse og ser for meg selv i flott kjole vandrende rundt på et gods med enorme mengder te, portvin og kjeks innabords. Er jo helt galskap hvordan de både utnyttet andre land og omliggende småbønder og slikt, men regner med jeg hadde sett på det som en naturlig rangordning. Og siden jeg var mye greiere med mine undersåtter enn andre så var jo det et steg i riktig retning

Som liten var jeg enormt opptatt av suffragettene og de var de store heltene. Drømte om å få oppleve det. I realiteten er jeg ganske komfortorientert og er sjeleglad for at noen har tatt den kampen!


#27

Madicken sa for siden:

Jeg kunne vært heksedoktor hvorsomhelst og nårsomhelst. En mannlig sådan, må jeg dessverre si.


#28

noen sa for siden:

Vel, hvis jeg hadde plassert meg på 1930-tallet kunne jeg vært rimelig sikker på å være den som fikk tatt patent på limpistol. Det kunne vært noe! :hyper:

Ellers? Som relativt frittalende og egenrådig kvinne ville jeg hatt gode muligheter til blitt brent som heks eller sperret inne på asyl opp igjennom, så jeg tror jeg skal være glad jeg lever akkurat her akkurat nå.


#29

LilleRosin sa for siden:

Jeg skulle gjerne vært 20 år i 1968. Skikkelig misunnelig på foreldrene mine i grunnen.

Og så synes jeg nesten synd på svigers som var unge da, men valgte å leve som sine besteforeldre, sånn omtrent.


#30

Madicken sa for siden:

Å, ja, jeg også!


#31

Daisy sa for siden:

Jaaaa!!

Ellers ville jeg i alle fall vært mann. Vikingtiden?:D


#32

Harriet Vane sa for siden:

Siden jeg er ganske fysisk og praktisk av meg og temmelig sjefete, så hadde nok alt som innebar en viss makt og posisjon fungert greit, storbondekone med digert stabbur, mange tjenestefolk og et svært nøkleknippe ville fungert greit. I såfall en av en mange mange hundreårig ubrutt rekke av damer med nøkleknipper og say so.

I familien min var de veldig tidlig ute med å utdanne damene også, så jeg hadde forsåvidt kunne kose meg på 20- og trettitallet som en av svært få kvinnelige studenter på Blindern.

Så lenge man er rik og har en posisjon, så er de fleste perioder materielt sett uproblematiske som kvinne, bortsett fra de livsfarlige barnefødslene. Men ellers er det best å leve nå. :historiker:

Jeg liker prevensjon, abortlov, skilsmissemulighet, utdanning, barnetrygd, vaskemaskiner, oppvaskmaskin, butikker, lønn og fritid. Alt dette er jo mer eller mindre ukjente størrelser for mange kvinner i verden nå og i Norge for bare 50 år siden (eller mindre i noen tilfeller).


#33

Filifjonka sa for siden:

Kunne også klart meg en stund med fine kjoler og gods og high tea og portvin. Selv om jeg ikke ser for meg at de korsettene er altfor behagelige, så er jo kjolene vidunderlige. Jeg kunne gått rundt med staffeliet mitt og malt bilder på heden, og sittet på benker i det grønne og lest bøker. Skulle gått helt fint. Og siden jeg var heltinnen fikk jeg naturligvis gifte meg med akkurat den kjekke helten jeg ville, og absolutt ikke bli tvangsgiftet til en gammel gris.


#34

Ruslebiffen sa for siden:

Der er jeg også (jeg har sannsynligvis sett for mye på Downton Abbey). Men jeg hadde måttet ha noe nyttig å gjøre, så jeg håper jeg kunne tatt del i driften av godset.


#35

Teofelia sa for siden:

Siden folk flest er et produkt av sin tid, så hadde jeg selvsagt klart meg godt i en hvilken som helst tid, gitt tilstrekkelige ressurser og gode nok levekår.

Skulle jeg forflyttet den jeg er i dag inn i en annen tidsalder, kan jeg ikke komme på noen tid eller sted der jeg ville klart meg. Jeg ville vel blitt brent på bål, steinet, utstøtt eller foraktet i nær sagt en hvilken som helst tidsalder frem til rundt 1970.


#36

007 sa for siden:

Jeg tror jeg hadde passet godt inn i USA på 50-60-tallet. Helst i øvre middelklasse.


#37

Serafin sa for siden:

Jeg hadde gjort meg som skikkelig 50-talls husmor. flau


#38

frukt sa for siden:

Steinalderen.

Tenk å kunne sprade rundt sånn dagen lang!

:knegg:

Eller kanskje i Ringenes herre-tidsalderen.
Jadda, evig drømmer ...


#39

Madicken sa for siden:

Okei, når du først er inne på slik, frukt: Jeg kunne vært Bond-pike, uansett tid og sted, men bare av typen med kniv og/eller pistol! :hyper:


#40

Candy Darling sa for siden:

:hyper: Jeg hadde vært Storm O'Malley, irsk villkatt og adelskvinne som brøt alle konvensjoner og ledet min klan i krig mens jeg kuet min engelske adelsmannbeiler med gnistrende øyne og heftig temperament!

Det var Superstjernescenarios vi snakket om, ja?


#41

Lavender sa for siden:

Rik ranch kvinne på en farm vest i Middelhavet. Kanskje 100 år tilbake.


#42

Niobe sa for siden:

Det hadde kledd meg å ligge mens jeg spiser, så jeg tror rik romer hadde passet meg greit.


#43

apan sa for siden:

Tja, jeg kunne sikkert egnet meg til å være mor på 70-80 tallet isteden siden jeg er glad i nistemat, ikke opptatt av tv og godt kunne tenkt meg en hverdag uten dataspill hos barna. Noe annet tror jeg ikke egner seg.


#44

Polyanna sa for siden:

Men klærne, apan! Klærne!


#45

apan sa for siden:

Tja jada. De var jo så smale på den tiden siden de måtte vente til mandag med å kjøpe mer ost hvis de var blakke og drakk en halvflaske rødvin i halvåret og slik så da kunne jeg sikkert sett grei nok ut i tidsriktig habitt jeg også.


#46

Toffskij sa for siden:

De drakk ikke en halvflaske rødvin i halvåret. :hehehe: Men de drakk mye vondere rødvin, det skal de ha.


#47

apan sa for siden:

Tror mine foreldre gjorde det, men de levde spartansk da. Til slutt kjøpte de seg to gitarer, for så å sette seg på den ene før de i det hele tatt var igang med spillingen.


#48

007 sa for siden:

Eller dansk kirsebærvin. Og billig russisk vodka blandet med sironbrus. :grøsser:

#49

Niobe sa for siden:

Hvis jeg skulle valgt etter klærne, så ville jeg helst gått rundt i kjole (fortrinnsvis som kvinne...) i Tudordynastiet. Men jeg bare vet at hadde jeg levd på den tiden så hadde de fyrt opp et bål med meg som brensel, så kjapt at folk ikke hadde fått hentet hverken pølser eller marshmallows.


#50

Balanse sa for siden:

Djeez, du tuller ikke sånn med Superstjerneserien og piratdronningen, altså! :snurt:

Skye, ikke Storm. Irer hadde ikke klaner, det var skottene, det.

www.bertricesmall.com/bookshelf.shtml

Skulle jeg vært et produkt av denne tiden og funnet meg tilrette i fortiden ville jeg nok best kunnet overleve ved å gå i kloster i middelalderen. Eller kanskje vært businesskvinne på 1600-tallet.


#51

Matilda sa for siden:

Jeg har alltid vært fascinert av England/Storbritannia, så det måtte vel vært der. Tudor-tida tror jeg hadde blitt for tidlig for meg (Hygienen! Grøss!) , men tidlig 1700-tall til tidlig 1900-tall kunne gått (Georgian/Victorian/Edwardian periods, med andre ord). Jeg liker godt møbelstilene fra alle tre periodene, det skjedde masse spennende samfunnsutvikling, og det blei litt mer skikk på folkehelse og levekår etter hvert. Samtidig innser jeg jo at det slett ikke hadde vært noe stas med mindre jeg hadde en annen sosial bakgrunn enn i dag. Jeg kunne nok levd greit i et eller annet manor house eller kanskje også på en gård, men livet for folk flest var vel ikke all verdens å trakte etter i Victoriatida. Gruvearbeid, fabrikkarbeid, lange dager, farlige arbeidsforhold, null rettigheter, barnearbeid, overgrep ... Mnæh. Jeg måtte enten ha slengt rundt som del av en rik familie, med de begrensningene det hadde gitt meg som kvinne, eller vært sjølberga på en liten gård, kanskje. Jeg kunne godt ha jobba lange dager og vært fornøyd, forutsatt at jeg hadde en viss frihet og variert arbeid både ute og inne.

60- og 70-tallet skulle jeg nok også ha greid. Mye kul musikk. Foreldrene mine hadde det nok en god del trangere økonomisk enn jeg har hatt som tenåring og ung voksen, men det virker som om de hadde det godt.

Alt i alt er jeg vel godt fornøyd med å leve akkurat her jeg gjør i dag; jeg liker velferdsstaten og likestilling og jobben min og det hele, jeg kan heller gå på museer og omvisninger for å få historisk sus...


#52

Filifjonka sa for siden:

Jeg hadde ihvertfall IKKE tatt 70-tallet. :skremt:


#53

Tallulah sa for siden:

:latter:

Ja, eller sånn kirsebærlikør med sånn lite messingglass i logoen som man kunne pille ut og ha i dukkehuset!

Jeg ville ikke bodd i Storbrittania, samme hvor rik jeg var. De og franskmennene har banket barna sine helseløse og hadde til et stykke ut på nittenhundretallet en teori om at barn burde bankes mest mulig før de fylte to år for at de skulle bli skikket. Og de som ikke ovelevde? Jaja. De hadde vel ikke blitt skikket da. Litt samme logikk som vaksinemotstanderne som mener at litt meslinger for å luke ut de svake blant oss er en fin ting.

Og var man adelig så ble man jo bare drept eller barna dine ble drept.


#54

Java sa for siden:

Faktisk ble nesten alle drept og briter og franskmenn ble utryddet. Bare et par stykker igjen av dem.


#55

Tallulah sa for siden:

:nemlig: Ble de ikke banket sønder og sammen som barn ble de kappet hodet av som voksne.


#56

Java sa for siden:

Eller banket, ranet eller voldtatt av nordmenn på tok. Er det ikke det ene så er det det andre.


#57

noen sa for siden:

Sa brura. :nemlig:


#58

Candy Darling sa for siden:

:latter: Fantastisk, Balanse!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.