Vi blir 13, muligens 17, til bords, med smått og stort. 16. mai er breddfull av jobb, barnehagetog og svømmetrening. 17. mai er korpsoppfølging fra kl 8-14. Altså har vi ikke all verdens tid til matlaging. Men det skal være godt. Og ordentlig festmat. :nemlig:
Gryte av et eller annet slag, med godt brød/foccacia/rundstykker og salat?
Vi skal grille, skal visst bli opp mot 20 varmegrader her på østlandet.
Grillmat er jo ikke akkurat festmat, og kanskje upraktisk når det blir så mange.
Reker er lurt. :jupp: Dekk langbord, rull ut aluminiumsfolie på midten og legg rekene på. Masse deilig loff, majones, dill og sitron og boblende drikke, og du har et festbord.
Her grilles indrefilet av svin, pølser, kanskje noen burgere m.m. Indrefilet er utrolig godt synes jeg, og mye av tilbehøret kan enten tilberedes på forhånd - eller lages av gjestene hvis man er invitert til noen. :knegg:
Reker som gjestene piller selv, kokt laks servert kald (du kan koke den dagen før), en enkel salat, rømme, agurksalat og en diger kjele med pølser. :værsågod:
Vi har koldtbord som kan tilberedes en dag og to i forveien; spekemat, potetsalat, eggerøre, et par kalde fisk, en god salat, dressinger, brød/rundstykker, sommerskinke og en gedigen bløtkake.
Potetsalat går greit, men eggerøre bør være fersk. Men eggerøre smeller du jo sammen på få minutter, da, om det er det eneste du behøver å lage i siste liten. :jupp:
Både spekemat og reker er forlokkende tanker, altså. :jupp: Men så baller det på seg med hjemmebakt loff og rømmegrøt og urtedressing og kreps og, og, og.
Ooooog alle mulige disclaimere om at jeg elsker å stelle i stand mat til fest, legger ikke press på andre enn meg sjøl (hell, jeg legger ikke press på meg sjøl engang, ref. første del av setningen) og ville spist kjøpeloff hos hvemsomhelst hvilkensomhelst dag uten å reflektere det minste over at det var nettopp det.
Jo, Menyen har en digg gourmetloff. Men hjemmelaget majo har jeg faktisk ikke noe særlig erfaring med. Så det må jeg nok prøve meg på. :jupp: Det er enkelt, sant? :glis: Og bittelitt :gal:
Eggerøren skal være bløt og komme rett fra pannen. Den bør ikke steke mer enn et halvt minutt, spør du meg. Og så løfter du den til nye høyder med litt trøffelolje på.
Man kan jukse litt her også. Kjøp en god majones, og klipp oppi litt friske urter, litt sukker og en dæsj sitron. Klart du kan si den er hjemmelaget! :glis:
Vi har alltid koldtbord på 17.Mai (hvis vi er hjemme). Mest fordi det er uaktuelt å lage mat på dagen. Har brukt å ha feks spekemat, rundstykker etc Eneste som er bestemt i år er marsipankake og isbuffe, må vel hoste opp noe mer med substans også
Det er kjempeenkelt. du heller alle ingrediensene i et smalt litermål, setter stavmikseren oppi og drar den sakte oppover mens du kjører den på full guffe. Du finner mange gode oppskrifter om du googler "easy mayonnaise".
Jeg ble "redd" for å være alene på 17. mai (det er lørdag, og jeg hadde lyst til å skravle med folk). Vi blir plutselig 18 til bords med stort og smått.
Vi slenger indrefilet av svin, ymse pølser og mørbrad på grillen. To store boller med pastasalat og kjøpt potetsalat, lomper og pølsebrød, hjemmelaget kryddersmør. Tre kaker planlegges bakt, samt 54 kronesis i fryseren.
Kjøttet tas ut av fryser kvelden før, salat lages mellom barnetog og leker på skolen.
Trenger ikke det heller. Kjøp en boks og to med Lollipop, og kamufler innpakningen. Den vant en is-test her om dagen, og smaker nydelig! Og jeg som egentlig bare liker kremet vaniljeis.
Vi har tradisjon for biff, fra den tid vi var fire. (altså mine forelder, meg og min bror)
I fjor helgrillet min bror et par store biffer. Det var stor sukesess. Det var vel da ca 13 grader varmere enn det er meldt i år, og ikke regnet det heller.
Mannen ordnet vel og merke biff til 10 i jula, da med en "steke litt, og så ligge i ovnen en studn, stå på benken i en litn evighet, og deretter inni ovnen i en halvtime til"-løsning han fant på nettet. Det ble kjempegodt.
Det tok ca halve dagen å ordne. Jeg skal ha med meg mannen i toget, ja!
Jeg heller mot å sikte på at det ikke regner. Alternativt en stor paraply. Det har vært gjort før. Noen store kjøttstykker på grillen. Grønnsakspakker til grillen kan jeg vel lage klar på forhånd, og kjøttet likeså. Utfordringa er at mannen ser på meg og sukker, når jeg kommer med alle grønnsakspakkene... Han ønsker seg større grill. Han ønsker seg stor grill, vi har en liten en som egner seg til å ta med på tur. Men altså ikke egentlgi til å grille til ti. Med grønnsaker og kjøtt.
Hmm, kan jeg overtale ham til å kjøpe stor grill i morgen, tro? (med tak, i tilfelle regnet slår til?)
Heldigvis har vi en avtale om at de som bare kommer som gjester, har med kake/dessert, så det trenger jeg ikke tenke så mye på.
(selvo m jeg slett ikke har tenkt å lage majones, er det uansett uten tvil stavmikserløsningen som er det jeg ville gått for om jeg noen gang skulle gjort det)
Jeg lagde aioli for første gang denne helgen, for hånd. Det avbefales på det sterkeste om man ikke ønsker å pådra seg senebetennelse. Resultatet ble bra da:)
Neste gang skal jeg prøve med kjøkkenmaskin eller stavmikser.
Ser den. :humre: Jeg er også oppvokst delvis på østlandet, delvis andre steder hvor noe lignende er hverdagsmat. Samme med mannen. Men ungene liker det, det er veldig lettvint (når man kjøper spann i frysedisken), gjestene våre er trøndere, så for dem er det festmat. Så da prøver jeg ut hvordan det føles med det mange kaller integrering. Jeg tar den lokale skikken, og går inn for å overbevise meg selv om at det er veldig bra. Har til og med skjenning. :riktig: Og selvsagt øl.
(Min store sorg er at jeg ikke har noen stor, flott, gammel suppebolle jeg kan servere den fra. Skulle helst hatt av den typen Emil tredde nedover hodet. Har en utmerket brukt-/antikkforretning på veien hjem fra jobb, mulig jeg dropper innom der og ser hva jeg finner ... )
Jeg elsker reker, men hadde ikke orket å servere det her, med tre seksåringer og en niåring ved bordet. Måtte ha hjulpet dem ustanselig, og minst en hadde nektet å spise det (men hadde selvsagt vært overlykkelig med loff og smør).
Spekemat er supert, tror jeg hadde gått for det ja. Mye som kan lages og gjøres klart på forhånd, bare lage eggerøre rett før. Synes også at det ferdige rømmegrøten er helt kurant, og hadde brukt det om jeg skulle servere rømmegrøt.
Her blir det både fruktsalat m vaniljesaus, pavlova og is til dessert/kaffe.
Vi har konkludert med reker. Det er nok noen barn som vil velge loff og smør-varianten her også, ja. :knegg: Jeg tenkte jeg kunne lage noen enkle laksegrillspyd ved siden av.