Det å la gryn svelle i væske er vel ikke noe nytt, det er jo prinsippet bak konseptet grøt. Også når det står kaldt. Men hva er det med denne kjøleskapsgrøten eller overnight porridge, som det også kalles? Hvorfor blir denne grøten annerledes enn ellers?
Jeg er nysgjerrig og har laget en batch som står i kjøleskapet. Jeg vet den kan spises kald, men kan den også med hell varmes opp? Eller er poenget at den skal være kald? Kjøleskapskald? Romtemperert? (Jeg synes ofte skikkelig kald mat dreper smaken.)
Kan noen opplyse meg om denne grøtens fortreffelighet? Synes det har vært masse skriverier om dette i det siste.
Jeg brukte halvt om halvt med vann og melk. Litt skeptisk til juice til havregryn, men mulig det bare er jeg som er puritansk når det kommer til havregrøt.
Jeg har laget det endel ganger. Blander yoghurt, melk, havregryn, chiafrø og frukt/nøtter/bær. Det blir godt og greit at det er ferdig i kjøleskapet til frokost eller til å ta med til lunsj.
Jeg har googlet både overnight oats, overnight porridge og kjøleskapsgrøt. Noen bloggere skiver om forskjeller mellom disse, men jeg har ikke funnet ut hva det er.
Jeg har spist (halve) porsjonen min, og det var kjempegodt og veldig, veldig mettende. (Jeg spiste den etter jeg kom på jobb, så jeg fikk den krydret med et par dusin kommentarer om hva slags mystisk, moderne frokost dette nu var. :knegg: )
:knegg: Cuya; sa du ikke bare at det var "fotballfruefrokost"? Å lese fotballfrue er en vanlig guilty pleasure blant ingeniørene på jobben min. :humre:
Men nå blander jeg egentlig bare utifra hva jeg har lyst på og vet sånn ca. hvilken konsistens jeg er ute etter. I den oppskriften jeg linket til bruker de gresk yoghurt, men dersom du bruker mer flytende yoghurt bør du tilpasse mengden av melk/yoghurt.
Prøvde kjøleskapsgrøt til frokost i dag. Og har ennå ikke blitt helt enig med meg selv om hva jeg synes. Greit nok, men ikke noen WOW-opplevelse. Men lettvint, det var det!
Jeg fikk noen tips til quinoagrøt som delvis lages dagen før i denne tråden. Men det virker som det er litt mer styr. Jeg har sånne chiafrø og tenkte jeg skulle prøve å lage noe av dem.
Jeg har laget det flere ganger, bruker det de dagene jeg er vill og gal og står opp i otta for å dra på trening før jobb. Jeg blander 50/50 kesam til ca 2,5 dl og har oppi ca 40 gram havregryn (den typen som ikke er lettkokt). På morgenen varmer jeg det kjapt opp i micro, har på kanel og spiser mens jeg venter på at kaffen skal bli ferdig.
Jeg lager ofte varianter av dette i sommerhalvåret. Om vinteren foretrekker jeg varm grøt. Lurer på om jeg kan lage av steel cut oats (hva heter det på norsk?) Den skal kokes i 15 minutter. Ekstra deilig med bær på, og jeg liker å lage en boks med "grøtstrø" av hakkede nøtter, frø etc. jeg kan strø over før servering.
Müslivarianter, havregryn og andre gryn og frø med hakket frukt og nøtter med litt juice over natten i en boks. Blandes med en yoghurt eller noe. Skikkelig digg.
Jeg liker også tyggemotstand! Steel cut er perfekt som grøt. Men jeg liker også grøt kokt på store havregryn med cottage cheese og nøtter. Jeg skal teste over natta og rapportere i morgen!
Jeg har sett det i mathallen, fra Holli Mølle, tror jeg? Edit: De hadde fullkorn, også kalt havremarv. Så det er ikke helt det samme siden den ikke er kuttet opp, men det kan sikkert brukes.
Oats er jo havre, porridge er grøt. Så overnight oats er grøt laget på havre, det andre kan være med andre kornsorter.
Joda, det vet jeg, men jeg leste en blogg hvor en eller annen skrev at hun likte det ene, men ikke det andre, og i oppskriftene jeg har sett på overnight oats har det vært yoghurt eller kesam, men ikke i såkalt kjøleskapsgrøt. Der er det ofte bare en eller form for væske.