Ja, tittelen sier i grunnen det jeg lurer på. Jeg sliter med vond rygg, og har ikke brukt det gamle arvestykket av en bunad jeg har på noen år fordi den gjør ryggen vondt verre.
Har du en bunad du ikke synes er spesielt ubehagelig å ha på`, eller finnes ikke en slik?
Ja, den er ganske tung. I tillegg er det en rekkeløse deler som jeg føler spriker litt i alle retninger, og jeg blir sikkert gående litt anspent bare for at det skal framstå best mulig.
Jeg har for øvrig en bunad som ser ut som en blanding av Voss og Hardanger.
Jeg har Askøybunad og den synes jeg er veldig god å ha på. Den er god å få av om kvelden, men det er vel fordi man blir sliten av sånne merkedager uansett, tror jeg.
Finnmarksbunaden er i alle fall ikke vond å ha på. Tyngre enn en kjole, det er jo ullstoff, men ikke vond. Den består av hvit skjorte, svart eller blå stakk og rød vest.
Jeg vet ikke, men tenker du ikke at en må ha en viss tilknytning til stedet bunaden kommer fra? Hvis jeg skulle hatt bunad så hadde jeg tenkte den måtte komme fra enten stedene min mor eller far kommer fra, eller fra der jeg bodde da jeg var liten, eller fra her jeg bor nå. Men mulig det er blitt mer vanlig å bare velge en man liker?
For meg er det naturlig å ha bunad fra et sted jeg har en eller annen slags tilknytning til, ja. Det er for så vidt ikke tilfelle med den jeg har nå. Mormoren min arvet den av en gammel dame da hun var ung uten at hun selv hadde tilknytning til stedet. Deler av bunaden min er dermed veeeldig gammel, og jeg regner akkurat den bunaden som "innenfor" i forhold til tilknytning, nettopp fordi den har en affeksjonsverdi for meg.
Det jeg er ute etter med denne tråden er i grunnen å finne ut hva slags type bunader som er minst ubehagelige. :)
Jeg tenker likt som deg, Filifjonka. For meg er det noe av poenget med bunad, det er det som gjør at jeg er så glad i bunaden min. Jeg hadde vel kunnet velge mellom fire ulike bunader selv, ut i fra tilknytning, men den jeg valgte kommer fra det stedet jeg har absolutt sterkest tilknytning til.
Jeg er veldig glad i min Sør-Østerdalsbunad. Den er god å ha på. Den er todelt. Det gjør at mye av vekten sitter på hoftene. Vesten er ikke veldig tung.
Med min beltestakk bærer jeg mye av vekten på skuldrene. Den har tykt ullstoff og en tykk kant nederst på skjørtet.
Hvis du kan velge en bunadstype med et stoff som ikke er ull, tror jeg det vil være det beste. Jeg skjønner at Telemarksbunader ikke er aktuelt, men min datter har en blåtøysbunad, som er en variant av Vest-Telemarksbunaden. Den er sydd i bomull, og er dermed mye lettere. Jeg ville også unngått stakker med tykk foring, det veier mye.
Det finnes 450-500 bunader her i landet, så må det finnes en bunad som ikke tynger og du har tilknytning til. Jeg har bunad med stakk og liv, Lundeby, kompakt ullstoff og lin, hengende sammen i ett stykke, jeg kjenner jo at nå jeg tar den på så veier den som en litt tung solid kåpe. Og jeg går ikke like lett og ledig som i f.eks. en florlett sommerkjole med bunaden på. Samtidig så er nok denne meget lettere enn f.eks Beltestakken.
Jeg tenker at sånn som Romeriksdrakten med brokadeliv kanskje er en lettere variant. Ullstoffet er ikke så kompakt og brokaden sitter ledigere rundt livet.
Vest-agderbunad henger på skuldrene. I alle fall de vanligste typene. Det er selestakk og den er ikke sydd slik at den henger godt på hofta alene. Det gjør den grei i forhold til å ese ut og å krympe, men den kan bli tung på skuldrene.
Oslodrakten virker jo ikke så tung, men vet jo ikke. Det vil de kunne hjelpe med på Husfliden eller Heimen vil jeg tro. Jeg er enig. Tilknytning er essensielt synes jeg.
IOA: Strammer du beltet godt nok? Og i tillegg løfter overdelen? Glemte å gjøre det siste i går selv, og da bærer man litt på skuldrene. Men jeg klarer jo ikke å stramme beltet godt nok på egenhånd, da må jeg ha hjelp. Men når det er gjort skikkelig, samt at jeg har løftet opp overdelen korrekt, så bæres bunaden kun rundt livet. Du skal kunne kjenne det over skuldrene når du tar tak i bunaden der, den skal være litt løs (ergo ingen vekt bæres der).
Nordlandsbunad kan du vel ha, med tilknytning til Troms? Så vidt jeg har skjønt er den ganske utbredt i alle de tre nordligste fylkene. Bestemor var finnmarking, men hadde Nordlandsbunad. Finnmarksbunaden er en nyere konstruksjon fra 1968, så det var først døtrene hennes som fikk den, det var ikke den det var etablert tradisjon for. Jeg tror det samme er tilfelle for Tromsbunaden.
Jeg vet ikke om Rogalandsbunaden er noe særlig annerledes enn andre bunader, men jeg synes den er tung og nokså vond. Muligens fordi den er for liten. Den strammer og klemmer og føles som den veier et tonn. Vekten henger fra skuldrene, selv om den har et veldig markert liv.
Min rogalandsbunad (Nordaker Jelsa) henger tungt på skuldrene synes jeg. Det forverrer nok litt at den er litt vid i livet. Den veier over 4 kg, så det er jo nesten 10% av kroppsvekten min. Det merkes på en lang dag med mye ståing og gåing.
Jeg tipper bunader med mer "støtte" i midjen er bedre å ha på. Sånne beltestakker fra Telemarksområdet ser mye mer behagelige ut.
Min løkendrakt føles ikke tung og sitter godt i livet. I år var utfordringen at det var litt for trang slik at den egnet seg best til å stå i. Og blir det tungt for føttene. :knegg:
Ja, jeg veit ikke, kusina mi arva bestemors. Det var Skilpadda som sa over her at den var god å ha på. Jeg tipper det har noe å si hvordan den sitter også, ikke bare hva slags bunad det er. Men jeg har altså todelt sjøl, og det er nok helt sikkert lettere å bære, ja.
Jeg synes det er litt snodig å ha Nordlandsbunad når man er fra Troms, med mindre man har annen tilknytning til Nordland enn at man er "nordfra" :gruble:
Hvis man skal gå etter tilhørighet altså. Noen velger jo akkurat den bunaden de vil ha uansett.
Jeg tror kanskje at kvinner med hofter (jah, dere skjønner hva jeg mener) bærer bunaden på hoftene selv om bunaden er "hel" fra skuldrene og ned. Min henger i hvert fall mer på hoftene enn på skuldrene, og den er i ett stykke.
Hjelper de årene forkleet sitter godt ja, altså bedre nå enn da den var sydd til en sylslank konfirmant "som helt sikkert legger på seg snart". Den ble passe etter at jeg fikk barn, 15 år senere.
Jeg har Østfoldbunad. Synes ikke den er tung. Ellers vil jeg vel tro at Løkendrakten ikke er noe spesielt tung. Kanskje det går ann å prøve på Husfliden?
Jeg er egentlig enig, for min del kommer det vel litt an på hvor sterk tilknytning man har til området i utgangspunktet. Det sier jo ikke LilleT noe om. Sjøl føler jeg sterk tilknytning til mammas hjemsted, sjøl om jeg er der maks en gang i året, og kunne vel like gjerne hatt Nordlandsbunad som Finnmarksbunad, sånn med tanke på tradisjon. Tromsbunaden er fra 70-tallet, så det er vel ikke så mange nedarvede av den ennå uansett. Etter hva jeg har hørt av mamma, var det Nordlandsbunad man hadde i generasjonen før hennes. Hvis Troms bare er et av flere steder man har perifere slektninger fra, så synes jeg vel egentlig man allerede har bevega seg over grensa til å velge etter utseende og da er det vel ett fett. For meg blir det litt rart, da.
Hvis jeg skulle hatt ny og bare skulle ha valgt ut fra eget hjemsted, måtte jeg ha hatt Romeriksbunad. Det er et par andre jeg kunne ha valgt om jeg ser på familiebånd, men de stedene føler jeg liten tilknytning til, derfor er de ikke aktuelle for meg.
Vi har samme Nordlandsbunadhistorie som det skrives om her. Mamma er fra Senja i Troms og da hun fikk bunad fantes ikke Tromsbunaden. Dermed har både jeg og søsteren min Nordlandsbunad også. Vi har liksom ingen tilhørighet til Tromsbunaden.
På Rogalandsbunaden er det ihvertfall ikke noe forkle som festes bak og kan avlaste noe, alt er festet med trykknapper foran på stakken. Og det er tungt. Jeg har forresten ikke hofter. Bunaden bæres uansett ikke på hoftene, ikke slik jeg ser det, iallfall.
Jeg har Nordlandsbunad og synes ikke den er tung. Mulig det er fordi den sitter greit på hoftene? :gruble:
Jeg har tenkt å få meg kyrkjestakk fra Hallingdal. Har du sjekket om det er tilsvarende varianter i områdene du "har lov til" å ha fra? Det at den har det beltet i livet må jo hjelpe litt, i tillegg til at det generelt er en lettere stakk.
Jeg tror Tromsbunaden har vært mer vanlig i Tromsø-området enn i Midt-Troms. Nordlandsbunaden var den vanlige bunaden før. Blå for de som var fra kysten, grønn for de fra innlandet.
Kokosbolle, har du sett Senja festdrakt? Den hadde kanskje passet for deg.
Jeg har jærbunad og synes ikke den er ubehagelig tung å ha på. Det som derimot tar knekken på ryggen er å stå i timesvis å se på tog:( Muligens hadde det hjulpet med andre sko enn bunadssko.
Jeg har alltid følt at min sunnhordlandsbunad var veldig tung og slitsom å gå med men etter en kombinasjon av en siste tilpasning til "voksenkropp" og en liten vektnedgang etter det igjen, så var den slett ikke så verst i år.
Men jeg ser at Sunnmørsbunaden er lett og behagelig, selv om type bunad egentlig ikke er så ulik: begge har smal vest festet i en stakk, liksom. Men Sunnmørsbunaden virker mindre tung, jeg tror stakken er laget lettere, med tynnere ull(?) og den er løsere i snittet.
hvis det ikke fantes andre alternativer, skjønner jeg jo at man valgte det nærmeste.
Oldemor hadde grønn, mens søsteren til bestemor blå,
de var fra Sortland.
Nå snublet jeg over Nord-Norges festdrakt på Husflidens sider og den var jammen fin (i hvit skjorte og stormønstret forkle :hjerter: ) - den så ganske lett ut, egentlig. :gruble:
Mamma sin gamle veide ikke i nærheten av hva min gjør. Hennes var fjerlett og jeg advarte henne at min var mye tyngre.
Hennes var laget i et annet stoff enn min.
Jeg vil tro en todelt bunad er lettere å bære enn en hel. Nordlandsbunaden er hel, selv om den ser todelt ut, og jeg tror også Tromsbunaden er det. Selv har jeg Lofotbunaden, og den er todelt, så mesteparten av vekta henger på hoftene. Det er alltid deilig å kle den av seg etter en hel dag med den på, men jeg har aldri tenkt på at den er tung mens jeg har den på.
Jeg tenker at en brokadevest og/eller bringeduk er stivere og kan være mer ubehagelig enn mykt tøy med snøring i brystet. Bergensbunaden synes jeg generelt bare er behagelig, om enn varm og litt tung. Men den må jo passe.
Jeg tror også en todelt bunad er bedre enn hel. Jeg har Hedmarksbunad med vest og stakk. Ull begge deler. Den er behagelig å ha på når den passer, noe den for øyeblikket gjør. Ingen problemer med den i år, kjente jeg.
Jeg har vestfoldbunad og syns den henger tungt på skuldrene. Jeg har veid den tidligere og mener den veier mellom 5 og 7 kilo. Den er sydd i ett stykke og er i tykk ull hele veien. Jeg har fortsatt vondt i skuldrene i dag etter å ha hatt den på fra 7-18 på 17. mai. Jeg ville aldri anbefalt den til noen som sleit med ryggen.
Det blir jo som BH'er dette, hvis den sitter skikkelig i livet/midstykket fra BH'stroppen og nedover, så henger den ikke på skuldrene. Da kan den være så tung den vil nesten.
Todelte bunader er kanskje lettere å gå med enn hele stakker og en skikkelig tilpasset bunad er lettere å gå med enn en som sitter sånn passe.
Og så MÅ man ha skikkelige sko. Mitt bunadsliv tok seg ytterligere opp etter jeg fikk Klaveness-sko med luftputer.
Jeg har Rogalandsbunad og ser den blir beskrevet som tung. Det er den, men for meg er det ikke sånn at jeg får ubehag eller vonde skuldre av den. Har ikke opplevelsen av noe tungt som henger på skuldrene.
Det er det jeg trodde også, for min er for stor i livet, men mamma sier at hennes som sitter godt i livet er like tung på skuldrene, så jeg vet ikke.
En ting er sikkert, jeg skal legge inn min til neste 17. mai, nå har jeg ventet i 16 år på å vokse inn i bunaden, og det kommer tydeligvis ikke til å skje.