Jeg er vanligvis rødvinsdrikker, men har begynt å få sansen for hvitvin igjen etter å ha smakt litt forskjellige typer. Problemet er selvsagt at jeg ikke husker hva det er jeg har kjøpt før. Så, gode tips mottatt. Stikkord: Tørr, lett som passer til å ta et kaldt glass på terrassen i kveld. :jupp:
Jeg er glad i Sauv. Blanc. Gjerne Cloudy Bay fra New Zealand. Det var på New Z jeg lærte meg å like hvitvin igjen etter alt for mange dårlige tyske Rieslinger i tenårene.
Ja, det er de der hvitvinene fra tenårene som har ødelagt for meg i mange år og. :humre: Jeg har heldigvis smakt gode rieslinger nå, så det var vel heller det at vi kjøpte det billigste som var greien på den tiden. Liebfraumilch, liksom. :skrekk:
Cloudy bay tror jeg at jeg har smakt ja, det høres kjent ut.
Jeg er litt ute av vindrikketrening, så jeg kommer ikke på konkrete merker i farten, men synes generelt Grüner Veltliner er nydelig. Og veldig enig i Vixens Cloudy Bay-anbefaling!
Jeg synes det er en så vanvittig forskjell på Riesling og Chablis at det ikke er sammenlignbart, jeg foretrekker en av det førstnevnte. Chablis synes jeg som regel er utrolig "dødt" og flatt, på en måte. Jeg liker tørre hvitviner, men tar som sagt helst en riesling.
Jeg vil også slå et slag for rieslingen, av den enkle grunn at det aller meste av tørr riesling på markedet er god, leskende, frisk, lettdrukket og bra priset. Nesten alle de bra produsentene har en fin standardriesling (den billigste …), og den er alltid god. Bare unngå flasker som ser fullstendig fjollete ut estetisk sett (et lite vindu med snø rundt? damer med store pupper?), så blir det bra.
Hvis man liker chablis-stilen, men er ute etter noe rimelig å drikke på terrassen, synes jeg det er en mye bedre idé å kjøpe noe annet knastørt mineralsk fransk, f.eks. muscadet (Ch. Coing de St. Fiacre 2010 er kjempegod og koster 123,-). Taxfree-Laroche er kjedelig, og skikkelig god chablis er jo dyrt.
Ellers er jeg svak for vinho verde. Superfrisk, ung og lett perlende. Perfekt for terrassen.
Du som kan dette godt, toffen, hvorfor liker jeg ikke chablis, tror du? Sjikkelig dommt spørsmål, I know, men jeg opplever riesling som "perlende", i mangel på et bedre ord. Friskt og deilig. Nesten alltid godt. Den lages jo vel på en annen måte, går jeg ut fra, og andre druer(?), men chablis er ekkelt. Som sur og flat cider.
Ang musserende viner, så synes jeg cava kan være godt til tider, mens jeg opplever prosecco som surere. Er dette jevnt over riktig, eller er det synseføling? Og hvorfor har riesling et litt musserende preg over seg?
Kan du si noe mer om dette? Ja, jeg leste det du skrev over her (med interesse), men hvorfor er det sånn?
Jeg har litt mer peiling på rødviner, altså. :knegg: Hvitt blir sjelden drukket hos oss, mannen foretrekker rød og tar heller vann dersom maten tilsier hvitt.
Jeg tipper problemet ditt med chablis er at den har veldig mye syre fordi området ligger så langt nord, uten mildnende elementer. Tyske rieslinger har jo også kjempemasse syre av samme grunn, men de har nesten alltid også en balanserende sødme – det er frukt og blomster i tillegg til den skarpe syren. Men chablis har ikke det i særlig grad, og den har heller ikke eikepreg som mye annen chardonnay typisk blir utstyrt med. Så man må nesten like skarp syre pluss den mineralske, sjøaktige smaken som chablis typisk har.
Har aldri helt klart å finne en soave jeg har likt, så der har jeg ikke noe å bidra med.