Vi har et lite bed på forsiden av huset. Det ligger slik til at det grenser mot en snuplass/liten parkeringsplass. Her er et bilde av bedet i fjor. Da det ble tatt er det mellom blomstring.
Det har dukket opp flere liljer av noe slag siden i fjor, men disse er ferdig å blomstre nå. The fairy rosene har ikke begynt enda.
Men jeg synes bedet ser så tomt og kjedelig ut når ingenting blomstrer. Forslag til hva jeg kan ha i tillegg?
(Bakerst har det stått en lav hekk tidligere. Den er kuttet ned, men røttene er ikke fjernet.)
Noe som brer seg utover med masse blomster(aner ikke hva det kalles) for eksempel. Ser mye av det her jeg bor, og det virker som om de blomstrer hele tiden.
Mener du noe akkurat nå eller noe som varer, som kommer år etter år?
Jeg pleier å kjøpe en 10pk. med stemor når tempen daler ned mot null og litt over og spre litt utover i bed for det tar jo litt tid før sommerblomstene kommer opp og det blir litt skrantent etter at tulipanene er avblomstret.
Evt, kjøpe en 6pk eller noe, med for eksempel margeritter.
Stilkroser? Peoner? Mine peoner står i lett skygge så de står i ukesvis.
Evt plant løk til høsten. Tulipaner og Allium. De er skikkelig fine. Høye og flotte og står lenge om det er litt lett skygge.
Kombinasjonen Hosta og Allium er veldig fin og kommer igjen. Allium selvsår og spirene blir store allium etter noen år. Kombinasjonen Allium eller tulipaner og Alchemilla Mollis (stor marikåpe) er også flott. Løytnantshjerter står lenge i skyggen og sprer seg og kan deles hvert tredje år.
Fuchsia kan gå i de luneste hjørnene på Vestlandet, men jeg tror det blir for kaldt oppe hos dere etter hva du beskrev om blomstring hos deg vs naboene. Hvis du tar Fuchsiaen inn om vinteren, så er det ikke noe problem, men det er styr og jeg prøver å begrense mengdene med inn-og-ut-blomster.
Men altså. På Great Dixter, min favoritt-hage, der endrer de hele tiden displayet etter sesong med å bruke mye krukker. Det kan du jo gjøre. Da flytter du bare vekk og endrer etter sesong.
Det er også jobb, men du slipper luking i samme grad og slipper å ha nedvisning etter løkblomster.
(Jeg er blitt litt lei visnende tulipaner i bedet. Det funker med allium og de lavere tingene for de blir gjemt blant hosta og marikåpe. Lungeurt er også en god samblandingsplante med løker og har fine blader hele sesongen gjennom. De blomstrer lenge også, fra mars til juni. Og så har du feks honningknoppurt som er ekstremt hardfør og blomstrer fra juni til ut sesongen. Honningknoppurt har jeg masse av, samme med lungeurt, som du kan få avleggere av. Jeg har også store mengder Geum - prakthumleblom - og mengder av valmuer.)
Lungeurt, Pulmonaria officinalis. Jeg har både de som er blå/lilla/rosa og noen helt rosa. Hvis jeg skulle ha valgt noen andre, ville jeg vurdert den varianten som heter Fontana di Trevi.
Disse finnes også i masse fargevarianter, fra helt svart til hvit, via rosa, lilla, gul og blå.
Dette er Geum borisii eller humleblom.
Alle disse er favoritter for summende små som trenger trøst og mat.
Nå lærte jeg noe nytt tror jeg.
Kjøpte hage i fjor og kom plutselig på at det hadde vært festlig å plante løk for å se hvordan det går, og nå har vi en haug allium her.
Men jeg visste ikke at de kommer igjen, hadde egentlig beregnet at det var ett års glede, og at vi kan plante en busk eller noe der neste år.
Bør vi grave opp alt av rester og legge i "komposten" (har ikke kommet i gang der enda, nå er det bare et hjørne i hagen ting havner så får vi se hvordan vi skal gripe det an etterhvert) om vi skal plante noe annet i det bedet?
Har plantet noen liljer der også forresten, men de har jo ikke kommet opp så mye enda.
Neste år skal jeg lage stort staudebed! Det blir i et hjørne og langs en kortende av hagen, så jeg må ha ting med litt høyde på i bakkant, og tenker at jeg i alle fall skal ha noen slags liljer. Og akeleier. De pleier å bli høye og fine utover sommeren, her jeg bor er det H5/H4. Løytnantshjerter og hosta vil jeg og ha, men lenger fram i bedet. Planen er vel egentlig å velge planter jeg liker som jeg ser vokser godt hos naboene, og så heller prøve meg fram etter hvert med mer uvanlige vekster.
Men GydaG, hvorfor vil du fjerne allium som virkelig kommer tilbake år etter år etter år? Kan du ikke plante noe funt og foran? Allium står lenge og er nydelige sammen med hosta. Når de er ferdig med å blomstre så er frøhodene dekorative og de frøene som faller ned blir nye alliumer. :hjerter:
Hvis du absolutt ikke vil ha alliumene der de står, så kan du prøve å gravde dem opp og plante de (sammen med hosta. Misjonere, misjonere) et annet sted. Hvis du har et vått/rått/skyggefullt sted, så vil de kose seg der og stå lenge. Legg merke til hvordan bildene blir større og større, som for å hypnotisere deg. :latter:
Hos meg har liljene brukt mye tid på å etablere seg. De første jeg satte kom knapt opp for to år siden, de kom fint i fjor og nå er det mange på vei. :hjerter: Dagliljene jeg plantet i fjor ble det bare blader av, men nå ser jeg at det er action på gang.
Hihi, ja, altså, jeg vil egentlig ikke fjerne de, men jeg hadde vel ikke helt troen på mine grønne fingre så vi var usikre på om de i det hele tatt kom til å vokse opp, og så trodde jeg de frøys i hjel her da det plutselig var minusgrader i mai etter at vi hadde fjernet granbaret som de gjemte seg under. Nå er de fleste bladene gule og lite pene, men blomstene er vakre!
Og så har vi nesten lovet ungene en bærbusk der de står nå.
Men nå har jeg funnet ut at jeg bare flytter de til en skråning utenfor verandaen der de forreige eierne hadde en skog av nypebusker (som vi endelig har beseiret, hjelpe meg til graving det krevde!), så ser jeg de fra spiseplassen ute. :hjerter:
Så fort de er ferdigblomstret tenker jeg vi kan gravde dem opp og plante de sammen med skogskjegget og så må jeg bare finne noe krypgrønt av noe slag rundt dem.
Jeg satte 4 liljeløker, og 3 av dem er nå en halvmeter høye buskepinner, og den 4. har kommet opp 6-7 cm den også. Hadde "hjelp" fra de to minste under plantingen, så mulig den siste ble plantet feil vei. :knegg:
Kan man flyte på liljer også?
Her er en av de store fotografert i forrige uke- har plantet med riktig avstand men syns som sagt bedet ser veldig nakent ut med all leirejorda dere ser under.
Så det er der jeg lurer på om det er mulig å fylle med noe, på et vis?
Åh- de store grønne bladene, er det det som er hosta? :vilha:
Det er jo akkurat det jeg trenger- noe som liksom fyller opp og som alliumen kan komme stigende opp fra i all sin prakt. :hjerter:
Elsker alliumen altså. Må vurdere flere farger.
Hosta eller bladlilje på norsk, ja, det finnes masse fine sorter i forskjellige størrelser og sorter. Jeg har bare hatt krukkehage til nå, men har alltid et par-tre typer hosta i krukker, noen stripete, noen mer grågrønne. Får små, hvite eller blå blomster, men det er bladverket som er finest, synes jeg. :jupp:
Hosta, ja. Det er de bladene. Finnes i mange mange varianter og er virkelig fine. Jeg har 5 varianter nå, grønne med hvite striper, grønne med gule tegninger, helt grønne og blanke, blågrønne og tekstur som elefantører, og veldig høye mørkegrønne. Du kan dele "klumpen" hvert tredje år og plante de andre steder.
De i innlegg 13 er hardføre stauder du skal få av meg. Bare ta med noen plastposer og kom. De skal ikke inn, nei.
Stauder er ofte litt vanskelige å så inne, man har mer lykke med å så de ute, enten rett på voksestedet eller i krukke, på høsten. Hardføre stauder vil veldig ofte ha en statifiseringsperiode, frøene skal bli skikkelig kalde for å kunne spire. Det er litt styrete, så det er mye enklere å bare så i vilden sky om høsten. Eller få av meg. Eller kjøpe ferdige stauder (Planteriket og Graden Living har mange).
Tenk hardføre, som tåler skygge og fuktighet og som ikke er sneglefavoritter. da er det allikevel veldig mye fint igjen.
Etter hagearbeid i hele helgen har vi under busker, kratt og ugress funnet masse astilber og flere løkblomster med liten blålilla klokkeform. Disse bor nå midlertidig i bedet.
Ligner på de på bildet, men er ikke like mange klokker på hver. Noen er bare løkblader, men de med blomst har bare stilk. Kan jo være at det er to forskjellige typer plantet sammen og.