Jeg har lest meg fram til at matoppskrifter ikke omfattes av åndsverksloven, men hvordan gjør dere det i praksis? Er det normal høflighet å kredittere den som i utgangspunktet laget oppskriften?
Noen oppskrifter ser jeg jo at forekommer i mange blogger, og det er ikke lett å si hvem som "fant den opp". Andre har jeg justert såpass mye at jeg føler de har blitt mine oppskrifter, med inspirasjon både herfra og derfra.
Men der hvor jeg bare har funnet en perfekt oppskrift som funker, og som jeg har lyst til å dele, føles det feil å presentere den som min egen. :sparke: Hva gjør man da? Linker? Spør om lov? Jeg har ikke lagt merke til at andre matbloggere gjør dette i sørlig grad, og jeg nekter å tro at de har funnet opp alle oppskriftene helt selv - de henter vel også ideer fra andre? :hjelp:
Jeg har ikke noen ren matblogg, men legger sporadisk ut oppskrifter som jeg synes er perfekte, mest til eget bruk. Jeg pleier å lenke til utgangspunktet for oppskriften, hvis jeg synes det fortsatt essensielt er samme oppskrift.
Jeg gjør som Toffen, og spør ikke først. Men jeg syns det er høflig å kreditere opphavspersonen med en lenke. Det funker jo som en reklame for deres blogg også, så jeg har aldri opplevd at noen har reagert negativt på det.
Det er ikke copyright på den tekniske delen av oppskrifta, men beskrivelsen av framgangsmåten kan gå under åndsverksloven. Hvis det står "rør smør og sukker hvitt", så er det ikke copyright, står det "min bestemor pleide alltid å røre i 7 minutter med en gammel hjemmelaget røresleiv, men jeg syns det holder lenge med 2 minutter i rosa kenwood" så kan du ikke kopiere det ordrett.
Det har jeg skjønt. :jupp:
Men jeg vil ikke presentere andres oppskrifter som mine, så jeg kommer nok til å legge ved en lenke der det er naturlig. Hovedmålet med bloggen min er å samle favorittoppskrifter, ikke nødvendigvis å lage mange nye.
Jeg, som ikke har oppdatert matbloggen på et par år, har gjerne linket til bloggen eller nettstedet der jeg fant den opprinnelige oppskriften, med mindre det er noe jeg har sauset sammen på egenhånd. Men har ikke spurt om lov, nei.
Jeg vil også gjerne ha linker! :hyper: Min er altså veldig i startgropa, og rimelig smal (glutenfri, eggefri), men jeg prikker gjerne en link om noen er interessert.
Om jeg ikke ikke skriver i selve teksten hvor jeg har en oppskrift fra legger jeg en linje i kursiv helt nederst i innlegget der jeg skriver Inspirasjon: blogg/nettside/opphavsperson/kokebok.
Glad for å se at flere her nevner kilde, generelt synes jeg mange norske matbloggere synder mot dette, selv med oppskrifter jeg ser ligger svært nær en eller annen original. Jeg tror heller ikke alle finner opp alle oppskriftene sine selv, nei. ;) Synes absolutt det er normal høflighet å nevne kilde!
Det er vel sånn at dersom man forandrer nok på ingrediensene og fremgangsmåten, så er det regnet som en egen oppskrift. Iallefall dersom det er snakk om retter og fremgangsmåter som allerede er brukt av mange. Men jeg er ganske sikker på at hun har kreditert Morten Schakenda i endel av bolleoppskriftene sine iallefall. Og dersom du ser i denne oppskriften ser du at hun krediterer flere trinesmatblogg.no/2011/01/10/no-knead-bread-a-la-ina/
Men når jeg googler etter oppskrifter kommer jeg ofte over blogger som har brukt copy-paste for å legge inn oppskrifter fra ganske kjente blogger. Godt mulig at de egentlig er ment som en egen oppskriftsamling for bloggeier og muligens venner, men da synes jeg man heller burde ha en passordbeskyttet blogg.
Jeg har hvertfall sett at hun oppgir Niru Kumra som opphav til oppskriften på Tikka Masala, Schakenda som inspirasjon til gjærdeigene, og at gulrotkakeoppskriften er R.O.O.M sin. Det må da være godkjent.
For meg er det mer enn godkjent, jeg mente ikke at hun måtte oppgi kilder, tanken min var mer at det er imponerende å finne opp så mange gode oppskrifter som mange faktisk gjør. Hvor tar de de fra, liksom?
Trine har nok sitt på det tørre, hun lever vel av det? Hun har til og med et eget blogginnlegg om opphavsrett, fant jeg ut: trinesmatblogg.no/litt-ju§§/
Jeg har ren matblogg (vegetarisk, uten egg og melkeprodukter, holdt på siden 2011, linken finner dere ved å trykke på nicket mitt) og jeg linker eller skriver alltid hvor jeg har hentet en oppskrift fra. Når det er sagt så legger jeg uhyre ut oppskrifter som er helt kliss identisk med den jeg er inspirert av, jeg omgjør den alltid til å passe mine egne ganer. Veganiserer mye, det er nesten en slags hobby for meg, så jeg henter svært ofte oppskrifter på kjøttretter, kaker og slikt, og lager dem veganske. Kjempemorsomt. Har laget egg- og melkefri versjon av suksesskake, soaked chocolate cake, vaniljesauskake, fyrstekake, marsipankake, oreokake osv, det er så knakende gøy, og resultatet blir jo skremmende likt originalene om jeg er heldig (og det er jeg stort sett :stolt:).
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.