Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mat glemt på benken: OK eller ikke

#1

Nenne sa for siden:

Tomatbasert kjøttgryte uten melkeprodukter av noe slag ble stående fremme over natten. Ca. 14 timer. Trygg eller bare å kaste?


#2

Mikkeline sa for siden:

Jeg hadde kastet, men er muligens for hysterisk på å kaste mat som blir stående ute for lenge etter min definisjon.


#3

007 sa for siden:

Trygg, tenker jeg.


#4

Pamina sa for siden:

Lukt avgjør. Oppvarmet bør det gå bra.


#5

Einhyrningur sa for siden:

Jeg hadde kastet, mannen hadde spist.


#6

Fluke sa for siden:

Jeg hadde spist. Mannen hadde kastet.


#7

Acsa sa for siden:

Jeg hadde luktet, og hvis det luktet ok, varmet opp godt, og spist. Og har aldri noengang opplevd å bli dårlig av mat hjemme.


#8

Nenne sa for siden:

Takk for svar. Det lukter helt fint, så jeg tror vi koker opp igjen.


#9

Engasjert sa for siden:

Jeg hadde kasta. Men jeg er muligens over snittet hysterisk på sånt. En kokk fortalte meg en gang at prosessen med bakterier i maten starter etter bare en time på benken.


#10

Mistral sa for siden:

Samme her.

#11

Nenne sa for siden:

Nå er mannen, den skyldige, prøvekanin og har spist en liten porsjon. Så får vi se.

Takk for svar, alle. :blomster:


#12

safran sa for siden:

Er det ris i, hadde jeg kastet.


#13

safran sa for siden:

Øh, kjøttbasert leste jeg nå. Kastet, helt klart.


#14

Nextlife sa for siden:

Kastet uten et fnugg av tvil. Mat i romtemperatur over natten (spesielt når det er sommertemp og insekter) spiser jeg ikke, og serverer i alle fall ikke andre.



#16

Tjorven sa for siden:

Vi hadde spist hvis det lukter greit.


#17

oslo78 sa for siden:

Hadde spist hvis grei lukt.


#18

Filifjonka sa for siden:

Hadde helt klart kastet.


#19

Nenne sa for siden:

Kjelen hadde lokk på hele natta, så garantert insektfritt. Prøvekaninen er for øvrig frisk som en fisk to og en halv time seinere.


#20

Acino sa for siden:

Den har stått på benken, er varmet opp igjen og en prøvekanin har sjekket for 2,5 timer siden.....vil det si at du virkelig har tenkt å varme den opp igjen enda en gang??


#21

cora sa for siden:

Kaster.


#22

Turban Smukk sa for siden:

Spist, men datteren min synes jeg er ekkel.
:knegg:


#23

ingling sa for siden:

Kastet, ja. Særlig i denne varmen.


#24

Hyacinth sa for siden:

Kastet. Uten tvil. Jeg tror ikke nødvendigvis blir syk, men halveringstiden på bakterier er enormt liten og starter fortere enn folk tror. 30 grader er optimal temperatur for bakterievekst.


#25

Koma sa for siden:

Kastet uten tvil!


#26

Floksa sa for siden:

Spist. Uten å tenke over engang.


#27

Nenne sa for siden:

Nei, vi tok ut en prøve som ble varmet separat selvfølgelig. Resten har stått kaldt siden vi oppdaget tabben.


#28

Hyacinth sa for siden:

Ikke relevant for HI, men verdt å tenke over generelt:

dinmat.no/Artikler/Pasta-og-ris-pa-benken-kan-vaere-dodelig

www.forskning.no/artikler/2012/juni/323974 (bla litt ned)

www.nrk.no/livsstil/middagsrestene-kan-vaere-livsfarlige-1.11288007

m.db.no/2013/07/17/tema/sykdommer/helse/klikk/28235648/?www=1

www.kk.no/livsstil/så-varm-bør-middagen-din-være-20076

Jeg har på ingen måte bedrevet utstrakt kildekritikk, men artiklene gir er bilde som ikke burde komme som noen bombe på noen.

Jeg provoseres litt over harseleringen med de som tenker på matskkkerhet og hygiene. De blir ofte beskyldt for å være hysteriske, og "det gikk bra med meg"-kortet trekkes stadig fram. Vel, det gikk bra med meg uten bilbelte i barndommen også.


#29

Storm sa for siden:

Helt enig, vi har et helt naivt forhold til mattrygghet i Norge. Til og med en del gravide blåser i rådene de får (eller blir bedt om å gjøre det), fordi man ikke må være hysteriske.


#30

Matilda sa for siden:

Jeg hadde ikke spist det. Det går sikkert bra i de aller fleste tilfeller, men jeg klarer det ikke likevel. Mannen min hadde vel glatt varma det opp igjen, eller kanskje han er avlært nå, han har i alle fall begynt å kaste pizza som har stått over natta. For å si det sånn: Jeg spiser ikke rester hos svigermor.


#31

Lisa sa for siden:

Ok her, skjer også stadig vekk forøvrig ....

Ris derimot har jeg sluttet å spise oppvarmet hvis det har stått lenge eller over natta.


#32

Esme sa for siden:

Jeg tenker at det høyst sannsynlig er greit. Det er bare bakterier som lager toksiner som kan være problematiske, for bakteriene dør jo når man varmer opp maten på nytt. Og om dette er mat (i dette tilfellet gryterett) som har vært skikkelig kokt første gang så er det lite sjans for at det er toksin-produserende bakterier der.


#33

Lisa sa for siden:

Synes du? Jeg synes vi er overhysteriske i forhold til nesten alle andre land jeg har besøkt og/eller bodd i periodevis.


#34

Acino sa for siden:

Da hørtes det ikke så ille ut lengre!
Jeg tror ikke jeg hadde tatt sjansen nå i sommervarmen men muligens om det hadde hendt på kjøligere tidspunkt. Uansett, hva man tar sjansen på hjemme hos seg selv er en ting, noe annet om det hadde vært til gjester/spisested.


#35

Esme sa for siden:

Jeg er enig med Lisa, jeg synes folk er mye mer slækk i andre land. Gravide spiser muggost og folk skiller ikke på hva de kutter på skjærebrettene.


#36

Nenne sa for siden:

Denne gryta hadde kokt i flere timer i går og fikk stå på kok ganske lenge i dag også.

Ris, pasta eller noe egg- eller melkebasert ville jeg også kastet tvert hvis noen skulle lure, men dette var noe annet synes jeg og det var derfor jeg spurte.


#37

Hyacinth sa for siden:

Det er sant. Men de er ofte mye mer flinke på å bruke ferske råvarer og å tilberede straks. Det har de vel lært seg i varmen gjennom mange år. :knegg:


#38

Storm sa for siden:

Jeg leste da det var Listeria-utbrudd i Norge for noen år siden (2007) at f.eks. i Frankrike så "visste alle" (som at det var sterke tradisjoner, ikke noe myndighetene trengte å informere om) at gravide, syke og svake ikke skulle spise upasturiserte oster. At det var


#39

Storm sa for siden:

Men synes du at å følge rådene som gis til gravide er å være "overhysterisk"? Jeg synes det er idiotisk å gi blaffen i den type råd fra myndighetene.


#40

Lisa sa for siden:

Jeg vet ikke, er det samme råd i andre land? Jeg tror ikke norske helsemyndigheter eier noe sannhet som andre ikke vet om.

Jeg husker forresten legen min sa at fisken vi spiser nå inneholder så mye gift at hun anbefalte meg å ikke spise den overhode, gravid eller ikke. :knegg:


#41

Nima sa for siden:

Kastet, uten tvil. Jeg er overrasket over hvor mange som hadde spist mat som har stått på benken i 14 timer.


#42

Cuyahoga sa for siden:

Jeg hadde luktet og smakt, og hadde det luktet og smakt ok så hadde vi spist det. Andre får gjøre som de vil, men jeg føler meg ikke vill og gal og uansvarlig av den grunn.


#43

Einhyrningur sa for siden:

Hva er det med ris som er så spesielt?




#46

Lisa sa for siden:

Tenke? What?

:knegg:

Alvorlig nok tema men for en teit overskrift.


#47

Einhyrningur sa for siden:

Etter to dager i varmen har spagettien fått egen personlighet og er i stand til å ta livet av deg med kniv og gaffel.

Hele artikkelen var herlig spekulativ :jupp:


#48

Floksa sa for siden:

Nettopp. Mat fra mitt eget kjøkken som jeg vet all historie med, har jeg ingen problemer med å spise om den har stått over natta.

Feks har vi nå i frysen kjøtt som dessverre (:mad:) ble stående en dag for lenge på slakteriet. Dermed er holdbarheten etter tining vesentlig redusert og de kan kun ligge over natten i kjøleskap. På benken surner det over natten. Normalt tiner vi kjøttdeig på benken fra rundt kl 21 dagen før til middagen lages i 16 tiden dagen etter.

Mat hos andre, der jeg ikke kjenner historien, ville jeg ikke spist noe slikt, uten å ha spurt huseier. Og evt silt infoen litt etter hvem vi var hos :knegg:


#49

Lisa sa for siden:

Hvorfor så lang tid til tining Floksa? Er det store mengder? Jeg tiner over natta men legger kjøtt i kjøleskapet på morgenen og tar ut igjen til middag.


#50

Floksa sa for siden:

Vi har pakker av 1,2 kg kjøttdeig som middagsposjoner :knegg:.
Men som regel glemmer jeg jo å ta ut og må tine i varmt vann...


#51

mkj sa for siden:

Jeg hadde kastet, og anser meg selv som langt fra hysterisk når det gjelder sånt. I hvertfall nå når det er såpass varmt.


#52

Lisa sa for siden:

Såpass. :knegg:



#54

Floksa sa for siden:

Da er det akkurat nok til et nabobarn eller to, eller deilig pålegg dagen etter.


#55

millact sa for siden:

Jeg hadde kastet og særlig i denne varmen.


#56

Røverdatter sa for siden:

Jeg er nok litt hygienehysterisk og hadde absolutt kastet.


#57

Polyanna sa for siden:

Luktet, kokt godt og grundig, og spist. Gjort hele livet, gått bra med meg.


#58

Polyanna sa for siden:

Eksakt.


#59

Candy Darling sa for siden:

Jeg hadde nok kastet, men tenkt at jeg var irrasjonell, siden jeg ikke hadde trodd den var farlig. Bare litt ekkel.


#60

Ruslebiffen sa for siden:

Jeg tipper mannen og jeg hadde spist om det luktet ok, men ungene hadde ikke fått.


#61

Nenne sa for siden:

Til info kan jeg da fortelle at alle spiste og ingen ble syke. :) Men maten var godt kokt både da den var nylaget og da den ble varmet opp.


#62

Storm sa for siden:

Ikke "gått bra med meg" som argument fra deg, vel? :what:


#63

Nessie sa for siden:

Jeg hadde turt spise det tror jeg, men grunnen til at jeg hadde kastet det er sikkert fordi jeg er så teit i forhold til å gidde spise det samme to dager på rad :sparke: :blond:

Men ellers tror jeg det hadde vært trygt nok, når det er kokt på forhånd, stått med lokk - og kokt opp på nytt igjen :nikker:


#64

Toffskij sa for siden:

Jeg ville nok spist det hvis det luktet greit, og synes ikke jeg er vill og gal. (Men det spiller nok en rolle at jeg vet jeg har robust mage og stort sett aldri blir syk på reiser osv.)


#65

Acsa sa for siden:

Det er et under at noen overlevde i dette landet før 1950. Og at det er halvannen milliard mennesker i verden som ikke har tilgang til elektrisitet og likevel tidvis overlever. Og at min svigerfamilie har overlevd en strømløs hytte hvor de likevel, sjokkerende nok, har spist mat. Flere ganger om dagen!!!


#66

emm sa for siden:

:nemlig: Jeg var veldig forsiktig når jeg var gravid da, men jeg lukter og smaker meg i større grad frem nå. Før kastet vi mye mat, helt unødig.

Et lite tips til frossen farsemat som kjøttdeig, karbonadedeig o.l, trykk det flatt som en pannekake før det legges i frysen, da tiner det fortere, og helt fint i kjøleskap over natten. Selv om det runder kiloen. :jupp:


#67

banana sa for siden:

Hvis den luktet greit hadde jeg varmet opp godt og spist.

Takk for nyttig info!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.