Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Speltmel i alle fasonger

#1

Mamma Rosa sa for siden:

Jeg var litt vel ivrig da jeg handlet inn Helios forrige gang, så nå må jeg få brukt det opp før det går ut av dato.
Jeg har:

Speltflak
Speltkli
Sammalt spelt
Klemt spelt
Fullkornsspeltmel

..og selvfølgelig vanlig siktet spelt.

Blir veldig glad om noen kan hjelpe meg med oppskrifter slik at jeg får brukt det opp. :D


#2

Dixie Diner sa for siden:

Speltflak kan brukes omtrent som havregryn i frokostblandinger. Her har du noen oppskrifter:

Baketips med spelt (her lærte jeg masse nytt, var ikke klar over dette, er nok derfor mine speltbrød ofte er blitt for tunge og kompakte!!)

SPELTBRØD

500 gr fin Spelt (Helios)
200 gr sammalt Spelt (Helios)
100 gr klemt Spelt (Helios)
200 gr Byggmel
2 toppede ss sesamfrø (eller solsikkefrø eller havregryn)
2 ts Natron (hevemiddel)
2 ss olivenolje
2 ts havsalt
3/4 liter godt varmt vann (hvis du bruker havre gryn må du øke dette til nesten 1 liter)

Bland alt det tørre først. Tilsett deretter væske og olje. Røres til en tykk grøt.
Helles i form og settes nederst i ovnen 1 time på 225 grader.
Dette blir 2 nokså små brød.
Hvis du dobler denne oppskriften kan du evt. få 3 normalt store brød.

SPELT-FOCACCIA MED GEITOST OG TOMATKOMPOTT

Dette høres jo knallgodt ut, må prøves! Ser det er hvete i den, men jeg vil prøve å lage den med 250 gram spelt istedet.

[LEFT]Foccaciadeig:
150 gr siktet spelt
100 gr hvetemel
10 gr salt
2 ss olivenolje
3 dl vann
10 gr gjær
120 gr geiteost[/LEFT]

[LEFT]Tomatkompott:
6 tomater
1 fennikel
1 løk
2 fed hvitløk
1/2 ts paprika
1 ss olivenolje
2 ss rørsukker
Salt og pepper
Eventuelt litt sitronsaft [/LEFT]

[LEFT]Fremgangsmåte: [/LEFT]

  • [LEFT]Foccacia-deigen eltes sammen, og heves i 60 minutter. Deigen rulles ut, så den er cirka 1 centimeter i tykkelse og 10 centimeter i diameter og bakes ved 250 grader i 4-5 minutter. [/LEFT]
  • [LEFT]Hakket løk og knust hvitløk stekes i olivenolje. Tilsett paprika, garam masala og grovtskårede tomater. Kompotten kokes til den har en fast konsistens, tilsett fennikel i meget tynne skiver og smak til med salt, pepper, sukker og sitronsaft. [/LEFT]
  • [LEFT]Tomatkompotten settes til foccaciaen og toppes med en skive geiteost. Varmes 3-4 minutter i ovnen ved 250 grader. [/LEFT]
  • [LEFT]Anrettes med litt tomatkompot og eventuelt litt friske krydderurter. [/LEFT]

#3

Mamma Rosa sa for siden:

Tusen takk Iset, speltbrød står nå i ovnen! :)
Skal sjekke ut linken også.


#4

Dixie Diner sa for siden:

Jeg skal lage dette brødet i morgen, må handle først. Ser jo så vanvittig enkelt ut, er jo bare å tilsette, røre, helle og steke. :D


#5

Mamma Rosa sa for siden:

Ja, det var det også. Slang oppi litt linfrø også jeg.

....men nå ser det ut til at jeg får samme problem som før.
At det ikke eser skikkelig.:rolleyes:
Kanskje deigen ble for tykk. Burde hatt mer vann i tror jeg.
Jeg har halve deigen igjen, får prøve å blande inne mer vann i den da kanskje.

må kjøpe flere brødformer


#6

Dixie Diner sa for siden:

Hadde du i litt appelsinjuice slik det står i linken? Jeg kommer til å erstatte litt av vannet med det, så brødene blir luftige.


#7

Mamma Rosa sa for siden:

Jeg har alltid brukt appelsinjuice før, men fortsatt fått flate brød.
Nå hadde jeg ikke noe, så jeg måtte bare bruke vann.


#8

Dixie Diner sa for siden:

Søren, nå trodde jeg de flate speltbrødene mine var reddet fremover. :mumle:


#9

Mamma Rosa sa for siden:

Nei, jeg fikk flate brød. :knegg:
Du får si i fra når du har prøvd da..


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.