Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Elimineringsdiett

#1

Nip sa for siden:

Jeg går på streng diett nå, bare fordi magen har vært så uhorvelig trøblete i lang tid sammen med kronisk krystallsyke. legene hjelper jo aldri med noe... ikke har de noen meninger om kosthold heller så da må jeg prøve ut litt selv.

Har diagnosene:
PCO
Kronisk krystallsyke
Irritabel tarm (ihvertfall symptomene og mest sannsynlig)

Jeg har nå skrevet matdagbok og spiser

grønnsaker av alle slag
raps, kokos og olivenolje
kokos (melk og revet)
nøtter
frø
kakao
havregryn som bløtlegges
kyllingkjøtt
bær

fisk og kjøtt (men tror jeg kanskje reagerer på det, spes fisk)

Holdt meg helt unna melk, mel, soya og egg og nesten all sukker/søtning

Er det skummelt å gå på sånn diett for lenge, eller får jeg i meg det jeg trenger?

Magen min virker mye bedre, har jo slitt så veldig med forstoppelse, slim og blod og svimmelheten har også vært endel bedre, men fått noen kraftige utslag innimellom. Litt tidlig å si om det henger sammen med svimmelheten, men magen var det viktigste. Må jo innføre litt mer mat igjen etterhvert en etter en da. Flere som har prøvd seg frem på denne måten?


#2

kamp sa for siden:

Har du sett på SCD dietten? [url]www.scdandme.com[/url] [url]www.pecanbread.com[/url]


#3

Nip sa for siden:

Skal se på det, takk for tips :)


#4

kamp sa for siden:

Har fulgt scd siden 2009 selv.


#5

Nip sa for siden:

Finnes det noe på norsk? Litt lettere å sette seg inn i det da :)


#6

ingling sa for siden:

Jeg har gått på elimineringsdiett, men under veiledning fra ernæringsfysiolog. Det ser jo ut som om det du spiser nå er ok, om enn ikke varierr, men jeg ville fått hjelp i prosessen. Jeg antar diagnosene du nevner er stilt av lege, vil de ikke henvise til ernæringsfysiolog? Jeg gikk privat, men det er selvsagt litt dyrt. Kan prikke deg hvor hvis det er aktuelt.


#7

Nip sa for siden:

De er så tunghørte, så jeg er så fryktelig lei av å gå til legen...

Kan prøve å få bli henvist dit, men holder kontakt med Sofie Hexeberg, og nettopp tatt blodprøver, så får høre med henne litt og heller betale for det. Hun og mannen er jo ekstremt opptatt av kosthold - de er nok litt mer lavkarbo rettet enn det jeg er, men det gjør ikke noe. Jeg har derfor valgt foreløpig og spise havregryn for da hadde jeg virkelig sittet igjen med lite.

Jeg prøver å få i meg endel krydder, urter, forskjellige grønnsaker og oljer/fett også. Skal spise litt kjøtt også, men må nok minimere det litt - så heller småspise det litt til måltidene enn store kjøttmåltider :)

Tar gjerne imot prikk med tips om privat, for bruker heller litt ekstra penger på å få oppfølging, men har jo oppfølging via Sofie Hexeberg, vi kan ha telefonsamtaler heldigvis så jeg slipper å dra til Oslo. Bare hatt en time med henne, samt fått sendt blodprøvene nå i forrige uke. Så spent på resultatet. Dietten har jeg gått på så kort, så får ta prøver igjen snart som er litt mer "standard" enn de hun tok nå. Pleier ikke ha noen mangler ellers da heldigvis og spiser mye økologisk mat som skal være bittelitt bedre i det minste :)


#8

kamp sa for siden:

Vist du kontakter Geir Flatabø [url]www.medhelse.no[/url] så har han masse norsk info om SCD og andre elimeringsdietter.



#10

frukt sa for siden:

Har du fått sjekket om du har lite magesyre? Jeg har en bekjent som har hatt mye mageproblemer, og da spesielt rett etter måltider, men hun har blitt bedre av å ta HCL og enzymer.


#11

ingling sa for siden:

Hexeberg jobber nok ganske likt som der jeg gikk, så da har du nok fin oppfølging der. Jeg hadde nytte av råd om variasjon og fokus på alt jeg kunne spise, for å unngå ensidig kost.


#12

Nip sa for siden:

Har ikke sjekket det, men kan jo hende... men uansett så er jeg mye bedre i dag også. Både med svimmelheten og magen. Hadde litt vondt i magen i går, samt på dagen i dag... men tror det er "mørkt" kjøtt jeg må ta litt rolig, kan det se ut som på matdagboken. Håper virkelig virkelig virkelig dette kan være løsningen. Den lille svimmelheten er virkelig ingenting iforhold til siste årene. Litt tidlig å rope hurra enda, kan jo fort bli svært skuffet - men nyter virkelig dagene jeg får som er mindre svimlende og mageplagde for de har det vært sykt mange av de siste 11 årene.


#13

Nip sa for siden:

Nå har jeg gått på dietten ett par uker, svimmelheten har vært sykt mye bedre, hatt noen nedturer - der jeg har blitt kjempe svimmel... men hatt mange dager svimmelfri. Det virker som jeg har store problemer med kjøtt og fisk, har prøvd kikerter/bønner men virker ikke helt som det funker så bra heller.

Kjøtt stopper seg helt opp i magen, fisk har jeg blitt sykt svimmel av dagen derpå ved 3 tilfeller og ikke svimmel noe særlig ellers alle disse dagene noe som er helt utrolig. Prøvde kraft med kylling, da ble jeg sykt kvalm og hodepine hele dagen, men ikke noe svimmelhet.

Hvordan skal jeg klare å få i meg nok variert mat da?
Spes kanskje proteiner?

Skal prøve med egg igjen i morgen om jeg er svimmelfri i dag også.

Har fått halsgreier og jeg pleier jo aldri å være sånn type syk egentlig... så tror kroppen får i seg for lite variert, men alikevel så er det så deilig å ikke være svimmel at jeg ikke ønsker å spise noe annet :P


#14

Nip sa for siden:

Må jo legge til at magen har vært skikkelig mye bedre også, foruten når den stopper seg av kjøtt...
Jeg har slitt med masse slim og ikke hatt det i det hele tatt nå, men virker som det kom tilbake i dag når jeg innførte kikerter og quinoa.


#15

frukt sa for siden:

Da virker det som om du har problemer med å fordøye kjøtt og fisk, og da kan HCL og enzymer være verdt å prøve.

Godt å høre at du føler deg bedre! Må være utrolig kjipt å ha så masse problemer over så lang tid.


#16

frukt sa for siden:

Belgfrukter er ikke spesielt lett fordøyelig altså. Mye stivelse som kroppen ikke klarer å bryte ned skikkelig.


#17

kamp sa for siden:

Sjekk ut betaine hcl, kan kjøpes på iherb
Jeg bruker/brukte biogest (kjøpt fra [url]www.medhelse.no[/url]) for p klare å fordøye kjøtt skikkelig samt taurine for å fordøye fett. Har pause fra biogest nå, bruker bare enzymer og taurin. Klarer meg ikke uten taurin.


#18

Nip sa for siden:

Takk for tips :) Bestiller ofte fra Iherb så skal lese og bestille det.

Får prøve noe annet enn bønner/kikerter da... vet liksom bare ikke hva jeg skal spise til slutt... hva er lett fordøylig som jeg kan prøve da?
Trenger vel mer proteiner når jeg ikke spiser kjøtt?

Er quinoa greit fordøyelig?


#19

DM sa for siden:

Jeg hadde i verste mage-problemtiden min veldig god nytte av ensymer. :jupp: Men, jeg ser du kutter ut egg, kunne du forsøkt deg på eggeplomme? Siden det ofte er eggehvite som er synderen, og eggeplomme er så næringsrikt, så tenker jeg at det kan være en god ide.

Quinnoa er snill med magen min, hvertfall. Kanskje du kunne laget pannekake med eggeplomme og guinnoa, og litt kanel? Evt stavmikse det med litt gulrot? Det ville jo blitt næringsrikt og godt.


#20

Nip sa for siden:

Da skal jeg prøve det. :)

Slitsomt å være syk alltid, selvom jeg er blitt flink til å kose meg med det jeg får til og pusle mye hjemme og i hagen. Skulle helt klart hatt noe som satt fart magen... men den har vært mye bedre i det siste heldigvis, godt å få litt "fri" fra alle mageplagene og svimmelheten selvom det er der fortsatt...


#21

Nip sa for siden:

Hvor lang tid tar det før man reagerer på mat?

Fikk skikkelig vondt i magen igjen i kveld og slim fra magen...
Heldigvis ikke vært spesielt svimmel, bare ett lite anfall midt på dagen...


#22

kamp sa for siden:

Jeg reagerer nok umiddelbart. Sånn som nå, au..


#23

m^2 sa for siden:

Proteiner; kan du spise avokado, linser, tunfisk, mandelsmør og -melk (lag selv), cashewmelk, kokosmelk, spinat?

Hvordan er det med kylling, tåler du det? Har du evt prøvd å koke evt steke kjøttet i ovnen framfor å steke det med sånn brun overflate i stekepanne?

(ja når jeg leser nærmere ser jeg jo at du spiser både kokosmelk og kylling :blind: )


#24

m^2 sa for siden:

Kanskje du tåler dette brødet? (NB inneholder sukrin)


#25

Teflona sa for siden:

Hvis du har tenkt å holde deg helt unna gluten, må du bruke glutenfrie havregryn, men det gjør du kanskje allerede.


#26

Nip sa for siden:

Ja, veit egentlig det. Har ikke fått påvist noen glutenallergi, så har foreløpig brukt økologiske, da glutenfri ikke er det... og bløtlegger det nesten alltid i surt miljø som skal ta bort gluten etter hva jeg har lest? :)


#27

kamp sa for siden:

Spiser ganske streng lav Oksalat så spiser ikke spinat og cashewmelk. Skal snart ta ny organic acid og sjekke hvor streng jeg må være med oksalatene. Spiser mye kylling ;)
I begynnelsen måtte alt kjøttovnsbakes eller kokes, ikke stekes men det går bedre å nå (6 år mitt nå med SCD)


#28

Teofelia sa for siden:

Hvis jeg har skjønt det riktig så vil surdeig eller annet surt miljø bryte ned en del av glutenet, men ikke i nærheten av så mye som trengs for at for eksempel cøliakiere kan spise det. Så der tror jeg du lurer deg selv.


#29

Nip sa for siden:

Ok, men havre har vel ikke gluten i seg? Er det ikke bare sånn at det kan finnes spor?

Eneste "diagnosen" jeg har på mat er laktoseinntolleranse, men skal få sjekket ut det nøyere da legene ikke sjekker noe som helst egentlig...


#30

kamp sa for siden:

De vanlige havregrynene kan inneholde opp til 5% hvete. Glutenfrie kan ikke det.


#31

Nip sa for siden:

Ok, takk for info :) Da kan jeg jo kjøpe glutenfrie fra nå, så er jeg helt glutenfri for å se om det hjelper noe.

Svimmelheten er ihvertfall vært kraftig redusert på dette merkelige kostholdet jeg prøver så godt jeg kan å sette sammen, (tror det har sammenheng) vanskelig da alle har forskjellige ting de regaerer på og alle de utallige diettene som kan prøves, jeg blir nesten sprø... men håper jeg nærmer meg en løsning.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.