Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Nortura har altså kommet frem til at om de ikke skal kunne bruke halalkjøtt som blir til overs i andre produkter, så blir det for mye kasting av mat.
Halalkjøttet er slaktet som annet kjøtt, men altså med en velsignelse lest over seg.
Min første reaksjon er vel at om man ikke tror på velsignelsen så betyr den vel ikke noe heller, så det skader vel ikke å få halalkjøtt selv om man ikke er muslim. Min andre reaksjon er ca at man skal vel kanskje respektere (over)troen til de som mener at en slik velsigning betyr noe negativt som (over)troen til de som mener at velsigningen betyr noe positivt. Så da konkluderer jeg med at de burde slutte med overtroisk sludder og heller bare selge kjøtt som ingen har bedt for, så får folk be over kjøttet hjemme i stedet. :nemlig:
Vi kan ikke be over kjøttet hjemme, de fleste muslimer mener i alle fall at det ikke går. Da får jeg heller leve uten kjøtt. Går fint det også.
Kanskje de skulle heller slakte mindre halal i stedet? Er ikke det en grei løsning? Eller at disse som bæser og mener vi tilber en avgud, kan ta seg en bolle og kjøpe fra andre firma heller? Jeg kjøper det ikke, for pølsen i seg selv, er jo ikke halal bare for at det er kastet oppi noen kyllinger som tilfeldigvis var halalslaktet, kjøper heller fra de som kun driver med halalslakt.
Dette blir ren konsekvensetikk for meg og ganske enkelt - ikke kaste mat.
Det er to alternativer, kaste eller bruke kjøttet. Derfor helt ok for meg at de velger som de gjør. Synes det er flott de tør ta et etisk standpunkt og ikke kaster mat.
Personlig er jeg så anti-religiøs at jeg ikke bryr meg overhode om kjøttet er velsignet eller ikke. Om det hadde blitt brukt andre slaktemetoder derimot hadde saken stilt seg helt annerledes.
Men noen reagerer da altså på at det er lest velsignelse til en "avgud", noe som altså gjør kjøttet like uspiselig for dem, som det ville vært om det ikke var lest over for en muslim. Så hvem sin tro og følelser skal veie tyngst? :vetikke:
Jeg anbefaler alle å slutte å spise kylling, halalslaktet eller ei, fra Prior, Nortura osv. Støtt heller (små) bedrifter med bedre dyrevelferd. Det er stor forskjell å skjære i et kyllingbryst fra feks. Prior og økokyllingbryst fra feks. Holte Gård.
Så enkelt kan det sies. Og jeg kjenner for min egen del, kunne jeg ikke brydd meg mindre om hva som evt et blitt sagt over maten jeg spiser, bare maten er god.
Det kan være komplekst å veie opp hvem det skal tas mest hensyn til. Men jeg synes det er ganske så rimelig at Nortura produserer 1.5% av totalt slaktevolum på denne måten. Den muslimske befolkningen i Norge er noe sånt som 2.8%.
I et fugleperspektiv så synes jeg det er helt rett og rimelig siden det er snakk om så lite volum av totalen.
Egentlig mener jeg at enhver får ta ansvar for egen overtro, men i dette tilfellet hadde det ført til dyremishandling om folk skulle begynne å halalslakte sjæl. Så derfor syns jeg at man får knipe igjen eller kjøpe mer grønsaker om man syns det er problematisk.
Nettopp. Men det å ikke kjøpe kylling fra disse produsentene er en litt annen diskusjon. Gikk nettopp forbi hyllene på Meny hvor de hadde store Prior kyllinger til 30 kr kiloen. Tidligere ville jeg hatt med ryggsekk og hamstret (:o ) men nå vet jeg bedre. Mye takket være FP.
Men denne debatten handler om religion og hvor grensene går på religiøse hensyn og hvem som føler seg støtt, krenket osv. osv.
Ja, det var litt på siden. Nå sier Nortura at de samme slaktemetoder blir brukt på halal-kjøtt som ordinære kjøttvarer. Det er greit, men jeg vet at mange driver med halal-slakting som ikke er i tråd med hva jeg vil kalle dyrevelferd. Det er viktigere for meg, enn om kjøttet er "velsignet".
Jeg er veldig overrasket over de som hyler opp om at halal-slakt er dyremishandling, men som tydeligvis ikke reflekterer noe videre over hvordan de ikke-halal-slaktede kyllingene blir behandlet før avliving.
Jeg håper du ikke mener meg? Jeg spiser ikke annet enn økokylling så langt det går, ergo spiser vi ikke mye kylling fordi det blir for dyrt. Jeg syns burhøns/oppdrettskylling har det helt grusomt, men syns ikke folk skal begynne med hjemmehalal for det.
Nei, jeg mener de i kommentarfeltet på FB og andre forum. Det spiser knapt kylling her i huset også, av samme grunn som deg. Og selvfølgelig er det ikke slik at noen bør begynne med hjemme-halal, men jeg synes dyrevelferdargumentet blir veldig søkt om man ikke også boikotter kylling fra Nortura totalt.
Og jeg er for dyrevelderd, men jeg om selve slaktingen foregår med eller uten bedøvelse når dyret uansett har blitt utsatt for det jeg vil kalle grov dyremishandling hele sitt liv, ser jeg ikke helt poenget med å gnåle om. I det slaktingen foregår er livet og lidelsene snart over uansett.
Det er mange muslimer som ikke syns det holder, så det er beregnet mest på markedet som er mer sånn "huff, jeg burde vel spist halalkjøtt, men... OI, der hadde jo Nortura halalkjøtt, fine greier! :blond: "- Vil jeg tro.
Det skal jamen meg ikke være lett å gjøre alle til lags. Personlig kan jeg ikke skjønne at det skal ha noe å si at kjøttet har blitt velsignet til den ene eller andre 'avguden', men så har jeg vel heller ikke et snev av religiøsitet i meg.
Her vil jeg allikevel si at hensynet om å ikke kaste mat, bør gå foran hensynet til dem som ikke liker velsignelse av maten;)
Det har ingenting å si for kvaliteten på kjøttet om noen har bedt for det, forbannet det eller gandet over det. Selvfølgelig skal det selges. Hallo lizzom. :hehehe:
De får merke maten med "Kan inneholde små mengder halalkjøtt" da...
For meg som ateist har det ingenting å si om den som slakter bannner eller ber, og man kan vel aldri garantere at kjøttet er bønnefritt. Men kasting av mat er en uting.
Jeg er ikke likegyldig til slaktemetoder, men hvilke velsignelser og bønner som er lest over mat/jord/drikke har ingen betydning for hvorvidt jeg spiser/bruker/drikker det jeg gjør.
Jeg har spist både halal, kosher, mat fra buddhistiske templer og drukket innviet vin.
For meg kan hvem som helst be for maten min uten at jeg blir støtt eller får problemer med spisingen av den grunn, men jeg vil at slaktingen skal gå for seg på en ålreit måte.
Var det ikke noen som krevde å få jorda avvigslet? Kanskje man kan avhalalifisere kylling?
For meg er det virkelig likegyldig, men jeg tenker kanskje at de som ikke synes de kan spise halal teller like mye som de som bare kan spise halal. Jeg har dog en mistanke om at den første gruppen vil bli happy så snart det ikke er så mye snakk om det lenger. Men det er mine fordommer kanskje.
Vil det løse problemet å fylle lokalene med prester, imamer, sjamaner, etc, som alle kan be og velsigne og av-velsigne? :p
Har visst litt vanskelig for å ta dette seriøst.
Nå ga dere meg en god idé. Om det går dårlig med dette lærergreiene, skal jeg starte virksomhet som av-velsigner, av-døper, av-konfirmerer osv. Det må jo være masse penger i det. :hyper:
Hvorfor mener du det? Jeg må innrømme at jeg har problemer med å forstå hvorfor noen ikke kan spise kjøtt som er slaktet på halalvis - annet enn av et generelt dyrevernhensyn. Er det virkelig noen som har problemer med at en hellig person (i en religion man selv ikke tilhører) sier en bønn over dyret man slakter
Jeg forstår rett og slett ikke dette. Hvordan er det mulig? Hvilke argumenter kan man bruke som ikke oser av forakt for andres religioner?
Kan muslimer spise kjøtt som det evt er bedt for av andre? Kristne og jøder er vel ok kanskje?, men hva om halalkjøtt også er velsignet av en santeriaprest eller noe i den duren?
Grunnen til at de fleste muslimer godtar gassing/bedøvelse av dyrene først, er fordi vi ikke er som jødene som ikke godtar dette. Vi har ikke noe problem med det så fremst ikke dyrene dør av gassen eller bedøvelsen. Dette er ett argument som gjør at mange ikke spiser halal-stemplet kylling i det hele tatt i Norge, uansett hvem produsenten er, men velger å kjøpe fra land som slakter uten bedøvelse.
Vi spiser det som er stemplet halal, så lenge vi vet at vi kan stole på firmaet, og vet at slakteren er muslim, at dyrene har hatt det bra før slakt (spesielt snakk om større dyr som lam eller okse) og at de ikke blander dyr som døde før strupen ble kuttet (døde av bedøvelsen) sammen med det andre. Som feks ett svensk firma som heter Qibla Halal, det kjøper vi ikke, fordi vi anser ikke slakterne som muslimer, og fordi de ikke vil garantere 100% at det ikke kommer døde dyr med i produksjonen.
Ja, jeg tenkte på det, men de fleste av de er vel strengt tatt vegetarianere? Men jeg er for at alt som er halal stemples halal heller, mange nordmenn kjøper jo halal, har sett mange kjøpe Ytterøy-kylling feks på Coop, som ikke er muslimer, spesielt når det er på tilbud.
Det er da ikke vanskeligere å skjønne at noen syns dét at det er bedt feil bønn/av feil person/til feil gud er like galt som at andre syns det ikke kan spises kjøtt det ikke er bedt over. Begge deler er basert på tro.
Men er halalslakt bare det at dyret er bedt for og ikke død? Jeg trodde det betydde at dyret også skal tømmes for blod? Og det betyr jo noe for smaken vil jeg anta (vanskelig med blodig biff feks?).
Jeg bryr meg fint lite om noen har bedt for maten jeg spiser. Men jeg synes at man skal respektere de som gjør det, og at det derfor er like ufint å selge halalkjøtt som ikke er merket som å selge vanlig kjøtt som halal.
Man selger vel forøvrig også økologisk melk som vanlig melk når det er overprodusert det, meg bekjent. Men den er kanskje litt mindre problematisk. :knegg:
Kjenner ateismen min tar overhånd og er raus nok til at alle og enhver kan be over min mat (de kan be for meg også - tror fakstisk det siste er et reellt behov i motsetning til det første. Jeg håper det sier mer om kyllingen enn om meg.)
Men synes maten bør være merket. Det er veldig greit uansett: Bønner, slaktemetoder, opprinnelsesland, fettprosent, økologisk merket, glutenfrit, etisk handel t etc Personlig synes jeg det er vanskelig å orientere meg på dagligvarer - er alt for mange faktorer.
Milfrid: det å tømme kjøtt for blod er del av en normal slakteprosess. Det har vel mer med hvem som slakter og om det er bedøvd på forhånd, hvor det gjøres og med hvilke midler. Metode mao.
Hm. Alt kjøtt? Jeg må innrømme at kjøttet både så og smakte annerledes ut i Tyrkia. Alt var relativt fargeløst i forhold til her hjemme. Jeg antok at det hadde med slaktemetoden å gjøre. Feks oksekjøtt her hjemme er jo alt annet enn tomt for blod.
Det er mer blod i kjøtt som er slaktet på tradisjonelt norsk vis og på halal/kosher-slakt ja.
Blod tappes av døde dyr her til lands, men det er etter at dyret er dødt. Ved halalslakt skal hjertet fremdeles slå mens dyret blør ut og på den måten tømmes kjøttet mer for blod.
Jeg vet ikke om det er derfor du kjenner at kjøtt i Tyrkia smaker annerledes enn her. Det kan kanskje ha noe med det å gjøre, men smak, konsistens og farge på kjøtt har også med hvilke raser storfe og hva de er fóret opp på å gjøre.
Jeg spiser helst ikke kylling i det hele tatt, men det er mest på grunn av det soyabaserte foret de vokser opp på. Kylling burde fores med noe som ikke er fraktet halve verden rundt, selv om det vil bety at de da vokser saktere og blir dyrere for forbruker.
Glad jeg ikke har noen religiøse preferanser kjenner jeg, altfor mye å sette seg inn i bare for å få i seg mat da gitt! Og jammen glad jeg slipper å faste under ramadan også bare for å ha sagt det! Jeg er ikke sterk nok i troen på noe som helst til å klare et slikt regime!
Hva er det som er begrunnelsen for måten det skal slaktes på for å få det halal-riktig da?
Da jeg var barn og vi slaktet selv ble dyrene slått i tinningen før man kuttet halsen på dem. Da døde de av blodtap, ikke av slaget. Nå må man vel bruke antatt mer humane måter å bedøve dyr på.
Men hadde du klart deg hele dagen uten å drikke? Mistenker at det ikke egentlig passer noen særlig bra. Ihvertfall ikke om man har tenkt å fungere på jobb og ikke minst trene...
Kyllingen smaker det samme om den er bedt over eller ikke. Jeg blir ikke muslim selv om jeg kan ha fått i meg halalkjøtt. Altså er det ufarlig. Den er slaktet etter norsk metode, de er bedøvet før de dør. Da har jeg ingen kvaler med å spise den. Halalkjøtt der dyrene må henge og blø ut uten noen form for bedøvelse vil jeg gjerne ha merket, for det kjøttet vil jeg helst ikke spise.
Nåh, jeg har en FB-kontakt som kommenterte at hun ble "fysisk og psykisk syk over de motbydelige ordene som har blitt sagt over hennes kylling". Så det. :gal:
Jeg har aldri kommet over min egen forvirring en gang jeg snakket med en humanetiker som virkelig ikke ville ha forbønn (for eksempel i en dåpshandling), fordi hun mente at det faktisk hadde en slags effekt, men da altså ikke en positiv effekt. :svimmel:
Jeg er enig med Poly om at man må respektere de som mener det er galt å spise halalkylling like mye som de som må spise halalkylling. Men jeg er fordomsfull nok til å tro at endel av de som fyller kommentarfeltet på fb ikke har noe egentlig problem med imamvelsignet kylling, men hvor det er mer på prinsipielt grunnlag de ikke vil ta i noe som har med islam eller religion å gjøre og hvor muligheten til fritak plutselig forsvant.
Som en eller annen sa lenger oppe - kan man ikke bare merke det hele med "inneholder små mengder halalkjøtt" eller noe sånt? Jeg tenker at hvis man skal respektere folks tro og at folk ikke tror så er vel det det eneste riktige å gjøre.
Selv blåser jeg en lang marsj i om noen har bedt over kjøttet eller forbannet det. Det er mer enn nok annet som opptar meg når det gjelder valg av mat.
Det tror jeg du har veldig rett i. Det er nok mer om å gjøre å finne noe å "ta" de derre muslimene på, enn at man virkelig bryr seg om hva som er sagt i slaktesituasjonen.:rolleyes:
Min bror er slakter og jeg er 110% sikker på at de dyrene han har slaktet har fått mang en glose med på kjøpet. Han er ikke nordlending, men jobber hos Nortura. Tenk så mye forbannet kjøtt folk har spist uten at det er merket! :sint: ¤&%@$
Helt ærlig så synes jeg sånne matregler av religiøse grunner er komplett uforståelig. Jeg forholder meg til det naturligvis, men skjønner det virkelig ikke. Og spesielt ikke når det er viktigere enn dyrevelferden.
Nei, hvor har jeg sagt det?
Jeg svarte bare på Nennes innlegg:
Nenne sa:
Det har ingenting å si for kvaliteten på kjøttet om noen har bedt for det, forbannet det eller gandet over det. Selvfølgelig skal det selges. Hallo lizzom. :hehehe:
Slakte metode i islam heter ikke halal men dhabihah. Halal betyr det som er tillat, og trenger ikke bare å bety mat. Det finnes mange kriterier for muslimsk slakte metode, og det handler ikke bare om at dyret blir velsignet før det slaktes.
Alle dyr som slaktes i konsum i Norge avbløs (tømmes for blod) mens de er i live.
Kjøtt som ikke er riktig eller skikkelig avblødd kan jeg love at ingen vil spise.
Hvordan dyra passifiseres før avblødning varierer, store dyr skytes i hodet med bolt, noe som i seg selv ikke er (helt) dødelig, mens andre får strøm, eller gass (gris).
Men hjertet må slå mens blodet tappes av uten at dyret skal være bevisst eller føle smerte.
Folk som vil avblø dyr uten at de er bevisstløse burde ikke fått lov å spise kjøtt!
Utover det skulle det ikke vært noe problem for Nortura å merke mat som inneholder halalslatet kjøtt. Gruppen som reagerer på dette er så liten (men dog svært høyrøstet :gal: ) men de bør respekteres på lik linje med andre.
Jeg tipper at mange av de som er mest høyrøstet i forhold til dette bryr seg minimalt om hvordan kjøttet de spiser er slaktet eller bedt for når de er på billigtur til f.eks. Tyrkia.
Leve og leve...
Vi snakker ikke om at de kan reise seg og leve vidre liksom (selv om det har skjedd, det og. Og derfor avblør man nå hester som avlives. Det er ikke noe stas å måtte avlive en kjær venn TO ganger... ) . Men de vil puste og hjertet vil slå i mange, mange timer.
Bolten går inn i hjernen og ødlegger nervebanene slik at dyra ikke beveger seg eller føler smerte. Hjernedød.... Dette kan sikkert noen leger svare bedre på altså :knegg:
Hva ellers kreves for at kjøttet skal være halal - er det "bare" den rette velsignelsen? Jeg forstår det slik at selve slaktemetoden er ok, siden dyret avbløs før det dør?
Vilt er avblødd. De blør ut gjennom skuddskaden. Mye blod i kjøttet gjør mye med holdbarheten og smaken. Uten at jeg kan mye om den delen. Jeg jakter ikke. Men slakter ganske mye.