Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Nortura selger halal-kylling som vanlig kylling

#1

Polyanna sa for siden:

www.facebook.com/norturasa/posts/10154377324490602?fref=nf

(Jeg AVbefaler kommentarfeltet!!)

Nortura har altså kommet frem til at om de ikke skal kunne bruke halalkjøtt som blir til overs i andre produkter, så blir det for mye kasting av mat.

Halalkjøttet er slaktet som annet kjøtt, men altså med en velsignelse lest over seg.

Min første reaksjon er vel at om man ikke tror på velsignelsen så betyr den vel ikke noe heller, så det skader vel ikke å få halalkjøtt selv om man ikke er muslim. Min andre reaksjon er ca at man skal vel kanskje respektere (over)troen til de som mener at en slik velsigning betyr noe negativt som (over)troen til de som mener at velsigningen betyr noe positivt. Så da konkluderer jeg med at de burde slutte med overtroisk sludder og heller bare selge kjøtt som ingen har bedt for, så får folk be over kjøttet hjemme i stedet. :nemlig:


#2

Nabbe sa for siden:

Vi kan ikke be over kjøttet hjemme, de fleste muslimer mener i alle fall at det ikke går. Da får jeg heller leve uten kjøtt. Går fint det også.

Kanskje de skulle heller slakte mindre halal i stedet? Er ikke det en grei løsning? Eller at disse som bæser og mener vi tilber en avgud, kan ta seg en bolle og kjøpe fra andre firma heller? Jeg kjøper det ikke, for pølsen i seg selv, er jo ikke halal bare for at det er kastet oppi noen kyllinger som tilfeldigvis var halalslaktet, kjøper heller fra de som kun driver med halalslakt.


#3

Lisa sa for siden:

Dette blir ren konsekvensetikk for meg og ganske enkelt - ikke kaste mat.

Det er to alternativer, kaste eller bruke kjøttet. Derfor helt ok for meg at de velger som de gjør. Synes det er flott de tør ta et etisk standpunkt og ikke kaster mat.

Personlig er jeg så anti-religiøs at jeg ikke bryr meg overhode om kjøttet er velsignet eller ikke. Om det hadde blitt brukt andre slaktemetoder derimot hadde saken stilt seg helt annerledes.


#4

Polyanna sa for siden:

Men noen reagerer da altså på at det er lest velsignelse til en "avgud", noe som altså gjør kjøttet like uspiselig for dem, som det ville vært om det ikke var lest over for en muslim. Så hvem sin tro og følelser skal veie tyngst? :vetikke:


#5

Polyanna sa for siden:

Jeg tror det er såpass med variasjoner i etterspørselen at de aldri vil treffe akkurat, derfor blir det av og til noe til overs.


#6

m|nken sa for siden:

Jeg anbefaler alle å slutte å spise kylling, halalslaktet eller ei, fra Prior, Nortura osv. Støtt heller (små) bedrifter med bedre dyrevelferd. Det er stor forskjell å skjære i et kyllingbryst fra feks. Prior og økokyllingbryst fra feks. Holte Gård.


#7

Balanse sa for siden:

Djeez.

Man kaster ikke mat.

Jeg spiser forøvrig ikke Priorkylling med mindre jeg må.


#8

Inagh sa for siden:

Så enkelt kan det sies. Og jeg kjenner for min egen del, kunne jeg ikke brydd meg mindre om hva som evt et blitt sagt over maten jeg spiser, bare maten er god.


#9

Lisa sa for siden:

Det kan være komplekst å veie opp hvem det skal tas mest hensyn til. Men jeg synes det er ganske så rimelig at Nortura produserer 1.5% av totalt slaktevolum på denne måten. Den muslimske befolkningen i Norge er noe sånt som 2.8%.

I et fugleperspektiv så synes jeg det er helt rett og rimelig siden det er snakk om så lite volum av totalen.


#10

Tallulah sa for siden:

Egentlig mener jeg at enhver får ta ansvar for egen overtro, men i dette tilfellet hadde det ført til dyremishandling om folk skulle begynne å halalslakte sjæl. Så derfor syns jeg at man får knipe igjen eller kjøpe mer grønsaker om man syns det er problematisk.


#11

Lisa sa for siden:

Nettopp. Men det å ikke kjøpe kylling fra disse produsentene er en litt annen diskusjon. Gikk nettopp forbi hyllene på Meny hvor de hadde store Prior kyllinger til 30 kr kiloen. Tidligere ville jeg hatt med ryggsekk og hamstret (:o ) men nå vet jeg bedre. Mye takket være FP.

Men denne debatten handler om religion og hvor grensene går på religiøse hensyn og hvem som føler seg støtt, krenket osv. osv.

:streng:


#12

m|nken sa for siden:

Ja, det var litt på siden. Nå sier Nortura at de samme slaktemetoder blir brukt på halal-kjøtt som ordinære kjøttvarer. Det er greit, men jeg vet at mange driver med halal-slakting som ikke er i tråd med hva jeg vil kalle dyrevelferd. Det er viktigere for meg, enn om kjøttet er "velsignet".


#13

Lisa sa for siden:

Absolutt. Jeg synes det er rart halalslakting kan gjøres på samme måte som vanlig slakting og godkjennes som halalkjøtt. Helt nytt for meg.


#14

Che sa for siden:

Om kjøttet jeg spiser er halalkjøtt eller ei, kjenner jeg er helt likegyldig - jeg er dog mindre likegyldig til at man kaster fullt brukandes kjøtt! -


#15

Input sa for siden:

Jeg er veldig overrasket over de som hyler opp om at halal-slakt er dyremishandling, men som tydeligvis ikke reflekterer noe videre over hvordan de ikke-halal-slaktede kyllingene blir behandlet før avliving.


#16

Tallulah sa for siden:

Jeg håper du ikke mener meg? Jeg spiser ikke annet enn økokylling så langt det går, ergo spiser vi ikke mye kylling fordi det blir for dyrt. Jeg syns burhøns/oppdrettskylling har det helt grusomt, men syns ikke folk skal begynne med hjemmehalal for det.


#17

Lisa sa for siden:

Jeg ser hva du mener men det er det religiøse aspektet her som er av betydning. Hvorfor ikke-religiøse da blir pålagt å spise kjøtt som er velsignet.

Ellers må jeg si at jeg skiller på slakting med og uten bedøvelse men Nortura slakter jo da halal på samme måte men med velsignelse.


#18

Input sa for siden:

Nei, jeg mener de i kommentarfeltet på FB og andre forum. Det spiser knapt kylling her i huset også, av samme grunn som deg. Og selvfølgelig er det ikke slik at noen bør begynne med hjemme-halal, men jeg synes dyrevelferdargumentet blir veldig søkt om man ikke også boikotter kylling fra Nortura totalt.

Og jeg er for dyrevelderd, men jeg om selve slaktingen foregår med eller uten bedøvelse når dyret uansett har blitt utsatt for det jeg vil kalle grov dyremishandling hele sitt liv, ser jeg ikke helt poenget med å gnåle om. I det slaktingen foregår er livet og lidelsene snart over uansett.


#19

Polyanna sa for siden:

Det er mange muslimer som ikke syns det holder, så det er beregnet mest på markedet som er mer sånn "huff, jeg burde vel spist halalkjøtt, men... OI, der hadde jo Nortura halalkjøtt, fine greier! :blond: "- Vil jeg tro.


#20

løve70 sa for siden:

Det skal jamen meg ikke være lett å gjøre alle til lags. Personlig kan jeg ikke skjønne at det skal ha noe å si at kjøttet har blitt velsignet til den ene eller andre 'avguden', men så har jeg vel heller ikke et snev av religiøsitet i meg.

Her vil jeg allikevel si at hensynet om å ikke kaste mat, bør gå foran hensynet til dem som ikke liker velsignelse av maten;)


#21

Tallulah sa for siden:

Min erfaring er at de aller fleste (hverdags-)muslimer syns dette holder, det er kun de som lever etter veldig strenge regler som ikke godtar dette.


#22

Nenne sa for siden:

Det har ingenting å si for kvaliteten på kjøttet om noen har bedt for det, forbannet det eller gandet over det. Selvfølgelig skal det selges. Hallo lizzom. :hehehe:


#23

Fakse sa for siden:

De får merke maten med "Kan inneholde små mengder halalkjøtt" da...

For meg som ateist har det ingenting å si om den som slakter bannner eller ber, og man kan vel aldri garantere at kjøttet er bønnefritt. Men kasting av mat er en uting.


#24

Einhyrningur sa for siden:

Hva med å selge den som ateist-kylling. For den som ikke bryr seg.


#25

Guava sa for siden:

Jeg er ikke likegyldig til slaktemetoder, men hvilke velsignelser og bønner som er lest over mat/jord/drikke har ingen betydning for hvorvidt jeg spiser/bruker/drikker det jeg gjør.

Jeg har spist både halal, kosher, mat fra buddhistiske templer og drukket innviet vin.

For meg kan hvem som helst be for maten min uten at jeg blir støtt eller får problemer med spisingen av den grunn, men jeg vil at slaktingen skal gå for seg på en ålreit måte.


#26

Guava sa for siden:

Jeg synes ateistene kan av-velsigne kyllingene. :nemlig:


#27

Katta sa for siden:

Var det ikke noen som krevde å få jorda avvigslet? Kanskje man kan avhalalifisere kylling?

For meg er det virkelig likegyldig, men jeg tenker kanskje at de som ikke synes de kan spise halal teller like mye som de som bare kan spise halal. Jeg har dog en mistanke om at den første gruppen vil bli happy så snart det ikke er så mye snakk om det lenger. Men det er mine fordommer kanskje.


#28

Kanina sa for siden:

Vil det løse problemet å fylle lokalene med prester, imamer, sjamaner, etc, som alle kan be og velsigne og av-velsigne? :p
Har visst litt vanskelig for å ta dette seriøst.


#29

Katta sa for siden:

Ja, en av hver så blir det bingolotto! :hyper:


#30

Guava sa for siden:

Av-velsigningen må ateistene ta seg av.


#31

Katta sa for siden:

Men gjelder det da da? Det må vel gjøres av en som har kontakt med gjeldende gudeverden?


#32

Input sa for siden:

Nå ga dere meg en god idé. Om det går dårlig med dette lærergreiene, skal jeg starte virksomhet som av-velsigner, av-døper, av-konfirmerer osv. Det må jo være masse penger i det. :hyper:


#33

Lille meg sa for siden:

Hvorfor mener du det? Jeg må innrømme at jeg har problemer med å forstå hvorfor noen ikke kan spise kjøtt som er slaktet på halalvis - annet enn av et generelt dyrevernhensyn. Er det virkelig noen som har problemer med at en hellig person (i en religion man selv ikke tilhører) sier en bønn over dyret man slakter

Jeg forstår rett og slett ikke dette. Hvordan er det mulig? Hvilke argumenter kan man bruke som ikke oser av forakt for andres religioner?


#34

Guava sa for siden:

Kan muslimer spise kjøtt som det evt er bedt for av andre? Kristne og jøder er vel ok kanskje?, men hva om halalkjøtt også er velsignet av en santeriaprest eller noe i den duren?


#35

Katta sa for siden:

Multi-velsignet kjøtt. :knegg: Det hadde vært noe. Kanskje klistremerker med sertfikater på?


#36

Nextlife sa for siden:

Folk som spiser hos meg skulle bare visst hvor jeg banner og sværer over maten når jeg plages. En slags antivelsignelse. :knegg:


#37

Input sa for siden:

Sikher kan ikke spise halal-kjøtt og deres tro er vel like viktig å respektere som muslimer.


#38

Nenne sa for siden:

Jeg kjenner at jeg har vanskelig for å ta sånne religiøse mat hang-ups på alvor i det hele tatt.


#39

Lille meg sa for siden:

Det var jeg ikke klar over, og jeg er selvsagt enig i at det må respekteres i samme grad. :jupp:


#40

Nabbe sa for siden:

Grunnen til at de fleste muslimer godtar gassing/bedøvelse av dyrene først, er fordi vi ikke er som jødene som ikke godtar dette. Vi har ikke noe problem med det så fremst ikke dyrene dør av gassen eller bedøvelsen. Dette er ett argument som gjør at mange ikke spiser halal-stemplet kylling i det hele tatt i Norge, uansett hvem produsenten er, men velger å kjøpe fra land som slakter uten bedøvelse.

Vi spiser det som er stemplet halal, så lenge vi vet at vi kan stole på firmaet, og vet at slakteren er muslim, at dyrene har hatt det bra før slakt (spesielt snakk om større dyr som lam eller okse) og at de ikke blander dyr som døde før strupen ble kuttet (døde av bedøvelsen) sammen med det andre. Som feks ett svensk firma som heter Qibla Halal, det kjøper vi ikke, fordi vi anser ikke slakterne som muslimer, og fordi de ikke vil garantere 100% at det ikke kommer døde dyr med i produksjonen.


#41

Nabbe sa for siden:

Ja, jeg tenkte på det, men de fleste av de er vel strengt tatt vegetarianere? Men jeg er for at alt som er halal stemples halal heller, mange nordmenn kjøper jo halal, har sett mange kjøpe Ytterøy-kylling feks på Coop, som ikke er muslimer, spesielt når det er på tilbud.


#42

Nabbe sa for siden:

Det må være en troende fra Bokens folk (kristne eller jøder), en praktiserende, troende.

Jeg hadde nok heller kjøpt Kosher før jeg hadde kjøpt noe slaktet av en kristen, tror jeg.


#43

Lisa sa for siden:

Så ufattelig provoserende religiøse regler kan være. Er glad jeg har blitt såpass gammel at jeg ikke orker bry meg lenger.


#44

Polyanna sa for siden:

Det er da ikke vanskeligere å skjønne at noen syns dét at det er bedt feil bønn/av feil person/til feil gud er like galt som at andre syns det ikke kan spises kjøtt det ikke er bedt over. Begge deler er basert på tro.


#45

Milfrid sa for siden:

Men er halalslakt bare det at dyret er bedt for og ikke død? Jeg trodde det betydde at dyret også skal tømmes for blod? Og det betyr jo noe for smaken vil jeg anta (vanskelig med blodig biff feks?).

Jeg bryr meg fint lite om noen har bedt for maten jeg spiser. Men jeg synes at man skal respektere de som gjør det, og at det derfor er like ufint å selge halalkjøtt som ikke er merket som å selge vanlig kjøtt som halal.

Man selger vel forøvrig også økologisk melk som vanlig melk når det er overprodusert det, meg bekjent. Men den er kanskje litt mindre problematisk. :knegg:


#46

him sa for siden:

Kjenner ateismen min tar overhånd og er raus nok til at alle og enhver kan be over min mat (de kan be for meg også - tror fakstisk det siste er et reellt behov i motsetning til det første. Jeg håper det sier mer om kyllingen enn om meg.)

Men synes maten bør være merket. Det er veldig greit uansett: Bønner, slaktemetoder, opprinnelsesland, fettprosent, økologisk merket, glutenfrit, etisk handel t etc Personlig synes jeg det er vanskelig å orientere meg på dagligvarer - er alt for mange faktorer.

Genial reklame

#47

Katta sa for siden:

Milfrid: det å tømme kjøtt for blod er del av en normal slakteprosess. Det har vel mer med hvem som slakter og om det er bedøvd på forhånd, hvor det gjøres og med hvilke midler. Metode mao.


#48

Milfrid sa for siden:

Hm. Alt kjøtt? Jeg må innrømme at kjøttet både så og smakte annerledes ut i Tyrkia. Alt var relativt fargeløst i forhold til her hjemme. Jeg antok at det hadde med slaktemetoden å gjøre. Feks oksekjøtt her hjemme er jo alt annet enn tomt for blod.


#49

Kanina sa for siden:

Men det er ikke blod som gjør biffen "blodig", altså, det er noe fra muskelcellene som siver ut, ikke blod.


#50

Guava sa for siden:

Det er mer blod i kjøtt som er slaktet på tradisjonelt norsk vis og på halal/kosher-slakt ja.
Blod tappes av døde dyr her til lands, men det er etter at dyret er dødt. Ved halalslakt skal hjertet fremdeles slå mens dyret blør ut og på den måten tømmes kjøttet mer for blod.

Jeg vet ikke om det er derfor du kjenner at kjøtt i Tyrkia smaker annerledes enn her. Det kan kanskje ha noe med det å gjøre, men smak, konsistens og farge på kjøtt har også med hvilke raser storfe og hva de er fóret opp på å gjøre.


#51

Røverdatter sa for siden:

Er det? :confused:


#52

Tallulah sa for siden:

Og fargestoffer tilsatt kjøttet for å få det til å se friskt ut. Men det er det kanskje ikke så mye av det lenger?


#53

Guava sa for siden:

Det er veldig lite blod i vanlig slaktet norsk kjøtt også. Blod i kjøtt er ekkelt.


#54

Teflona sa for siden:

Jeg spiser helst ikke kylling i det hele tatt, men det er mest på grunn av det soyabaserte foret de vokser opp på. Kylling burde fores med noe som ikke er fraktet halve verden rundt, selv om det vil bety at de da vokser saktere og blir dyrere for forbruker.


#55

Mirasol sa for siden:

Glad jeg ikke har noen religiøse preferanser kjenner jeg, altfor mye å sette seg inn i bare for å få i seg mat da gitt! Og jammen glad jeg slipper å faste under ramadan også bare for å ha sagt det! Jeg er ikke sterk nok i troen på noe som helst til å klare et slikt regime!


#56

Polyanna sa for siden:

Jeg tror Ramadam kunne passet meg bra. Ikke mat om dagen, men vill fråtsing om kvelden. Passer min naturlige matrytme perfekt! :glis:


#57

Katta sa for siden:

Hva er det som er begrunnelsen for måten det skal slaktes på for å få det halal-riktig da?

Da jeg var barn og vi slaktet selv ble dyrene slått i tinningen før man kuttet halsen på dem. Da døde de av blodtap, ikke av slaget. Nå må man vel bruke antatt mer humane måter å bedøve dyr på.


#58

Polyanna sa for siden:

Bedøvelsesmetoder varierer, strøm eller gass er vanlig. Men små lam kan "bedøves" ved svimeslåing, visstnok.


#59

løve70 sa for siden:

Men hadde du klart deg hele dagen uten å drikke? Mistenker at det ikke egentlig passer noen særlig bra. Ihvertfall ikke om man har tenkt å fungere på jobb og ikke minst trene...


#60

Polyanna sa for siden:

Jeg er litt der at jeg enten drikker jevnt og mye eller ikke, så det kunne vel godt, men jeg hadde nok ikke kunnet trene, nei.


#61

slaraffen sa for siden:

Kyllingen smaker det samme om den er bedt over eller ikke. Jeg blir ikke muslim selv om jeg kan ha fått i meg halalkjøtt. Altså er det ufarlig. Den er slaktet etter norsk metode, de er bedøvet før de dør. Da har jeg ingen kvaler med å spise den. Halalkjøtt der dyrene må henge og blø ut uten noen form for bedøvelse vil jeg gjerne ha merket, for det kjøttet vil jeg helst ikke spise.


#62

Enhjørning sa for siden:

Nåh, jeg har en FB-kontakt som kommenterte at hun ble "fysisk og psykisk syk over de motbydelige ordene som har blitt sagt over hennes kylling". Så det. :gal:


#63

Polyanna sa for siden:

Det er jo like irrasjonelt å kreve at det bli sagt ord over en kylling man skal spise som at det IKKE skal bli sagt ord over dem, tenker jeg.


#64

Divine sa for siden:

Jeg tenker at Gud/Allah sitter et eller annet sted og tenker: "Hvorfor i heiteste ga jeg den bølingen der fri vilje?! :herregud:"


#65

Input sa for siden:

Men er det virkelig noe bedre/smartere/sunnere å tro man kommer til helvete om man spiser mat det ikke er bedt for?


#66

Polyanna sa for siden:

Jeg har aldri kommet over min egen forvirring en gang jeg snakket med en humanetiker som virkelig ikke ville ha forbønn (for eksempel i en dåpshandling), fordi hun mente at det faktisk hadde en slags effekt, men da altså ikke en positiv effekt. :svimmel:


#67

Maverick sa for siden:

Er man ateist bør det jo være fullstendig hipp som happ om det er en kylling som har fått den siste salve eller ei.

Er man intenst troende er det vel like ille med kyllinger av feil religiøs overbevisning som ateistkyllinger.


#68

Polyanna sa for siden:

"Ateistkyllinger". :fnise:


#69

Katta sa for siden:

Jeg forlanger rettroende kylling. :dramaqueen:

Jeg er enig med Poly om at man må respektere de som mener det er galt å spise halalkylling like mye som de som må spise halalkylling. Men jeg er fordomsfull nok til å tro at endel av de som fyller kommentarfeltet på fb ikke har noe egentlig problem med imamvelsignet kylling, men hvor det er mer på prinsipielt grunnlag de ikke vil ta i noe som har med islam eller religion å gjøre og hvor muligheten til fritak plutselig forsvant.


#70

banana sa for siden:

Som en eller annen sa lenger oppe - kan man ikke bare merke det hele med "inneholder små mengder halalkjøtt" eller noe sånt? Jeg tenker at hvis man skal respektere folks tro og at folk ikke tror så er vel det det eneste riktige å gjøre.

Selv blåser jeg en lang marsj i om noen har bedt over kjøttet eller forbannet det. Det er mer enn nok annet som opptar meg når det gjelder valg av mat.


#71

Input sa for siden:

"Allergener: spor av melk, nøtter og halal-kjøtt." :knegg: Da hadde nok de som blir fysisk og psykisk dårlige av halal-kjøtt blitt fornøyde.


#72

Einhyrningur sa for siden:

Tenk om slakteren drar av en glose eller fem, må man da merke det "kun for nordlendinger"?


#73

Novla sa for siden:

Det tror jeg du har veldig rett i. Det er nok mer om å gjøre å finne noe å "ta" de derre muslimene på, enn at man virkelig bryr seg om hva som er sagt i slaktesituasjonen.:rolleyes:


#74

Mirasol sa for siden:

Min bror er slakter og jeg er 110% sikker på at de dyrene han har slaktet har fått mang en glose med på kjøpet. Han er ikke nordlending, men jobber hos Nortura. Tenk så mye forbannet kjøtt folk har spist uten at det er merket! :sint: ¤&%@$


#75

vixen sa for siden:

Jeg vil kjøpe økologisk ateistkylling.

Helt ærlig så synes jeg sånne matregler av religiøse grunner er komplett uforståelig. Jeg forholder meg til det naturligvis, men skjønner det virkelig ikke. Og spesielt ikke når det er viktigere enn dyrevelferden.


#76

Enhjørning sa for siden:

Nei, hvor har jeg sagt det?
Jeg svarte bare på Nennes innlegg:

[url="http://www.foreldreportalen.no/forum/showpost.php?p=4016169&postcount=22"][/url]

#77

A&amp;A sa for siden:

Slakte metode i islam heter ikke halal men dhabihah. Halal betyr det som er tillat, og trenger ikke bare å bety mat. Det finnes mange kriterier for muslimsk slakte metode, og det handler ikke bare om at dyret blir velsignet før det slaktes.


#78

Floksa sa for siden:

Alle dyr som slaktes i konsum i Norge avbløs (tømmes for blod) mens de er i live.
Kjøtt som ikke er riktig eller skikkelig avblødd kan jeg love at ingen vil spise.

Hvordan dyra passifiseres før avblødning varierer, store dyr skytes i hodet med bolt, noe som i seg selv ikke er (helt) dødelig, mens andre får strøm, eller gass (gris).
Men hjertet må slå mens blodet tappes av uten at dyret skal være bevisst eller føle smerte.

Folk som vil avblø dyr uten at de er bevisstløse burde ikke fått lov å spise kjøtt!
Utover det skulle det ikke vært noe problem for Nortura å merke mat som inneholder halalslatet kjøtt. Gruppen som reagerer på dette er så liten (men dog svært høyrøstet :gal: ) men de bør respekteres på lik linje med andre.


#79

Floksa sa for siden:

Dyr som avlives og som ikke skal brukes til mat, skal også avbløs, forresten.
Dog ikke dyr som drepes med gift, altså avlives med sprøyte.


#80

noen sa for siden:

Jeg tipper at mange av de som er mest høyrøstet i forhold til dette bryr seg minimalt om hvordan kjøttet de spiser er slaktet eller bedt for når de er på billigtur til f.eks. Tyrkia.

Merking høres ok ut, synes jeg.


#81

Polyanna sa for siden:

Floksa: Hvordan kan dyre leve etter at det ers kutt med bolt i hodet? :blond:


#82

Tallulah sa for siden:

Bolten går vel ikke inn i hodet, men blir slått som en hammer mot pannen slik at de svimer av?


#83

Floksa sa for siden:

Leve og leve...
Vi snakker ikke om at de kan reise seg og leve vidre liksom (selv om det har skjedd, det og. Og derfor avblør man nå hester som avlives. Det er ikke noe stas å måtte avlive en kjær venn TO ganger... ) . Men de vil puste og hjertet vil slå i mange, mange timer.

Bolten går inn i hjernen og ødlegger nervebanene slik at dyra ikke beveger seg eller føler smerte. Hjernedød.... Dette kan sikkert noen leger svare bedre på altså :knegg:


#84

Floksa sa for siden:

Nei, den går inn i kraniet og inn i hjernen.
Og vil jo være dødelig på sikt.


#85

Polyanna sa for siden:

Oh, dear, timer??


#86

Polyanna sa for siden:

Dette var det flaut å ikke vite, som kjøtteter...


#87

banana sa for siden:

Hva ellers kreves for at kjøttet skal være halal - er det "bare" den rette velsignelsen? Jeg forstår det slik at selve slaktemetoden er ok, siden dyret avbløs før det dør?


#88

Floksa sa for siden:

Det kommer vel litt an på hvem man spør. Men de Nortura har spurt mener jo det er greit. Også er det noe om at gris ikke kan slaktes ved samme anlegg.


#89

m|nken sa for siden:

Hvorfor vil man ikke spsie kjøtt som er skikkelig avblødd? Vilt er vel ikke avblødd? Hva utgjør forskjellen?

:blond:


#90

Floksa sa for siden:

Vilt er avblødd. De blør ut gjennom skuddskaden. Mye blod i kjøttet gjør mye med holdbarheten og smaken. Uten at jeg kan mye om den delen. Jeg jakter ikke. Men slakter ganske mye.


#91

Guava sa for siden:

Vilt avblør ja. Om det ikke slaktes umiddelbart etter felling brukes det å kappe hovedpulsåren så dyret blør ut etter felling.

Forskjellen på avblødd og ikke avblødd kjøtt er stor. Blod koagulerer.


#92

A&amp;A sa for siden:

Når det er skikkelig avblødd tømmes bakterier, virus og annet avfallsstoffer som er i blodet ut.


#93

Katta sa for siden:

Eh?


#94

Einhyrningur sa for siden:

Hvilke bakterier, virus og avfallstoffer er det som er i blodet?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.