Vi skal ha besøk av fire 11-åringer fra India i helga, og de er veganere. Dermed utgikk en del av de planlagte aktivitetene så vel som den planlagte menyen. Jeg har noen ideer men trenger noen flere, gjerne med oppskrifter.
Fredag kveld: Foccacia og hvitløksuppe.
Lørdag morgen: havregrøt ( uten melk så klart) med rosiner, sukker, kanel og bær som tilbehør. Juice og te til.
Lørdag lunsj: ris og chilligryte med bønner, tomat, paprika o.l.
Bålmat: pinnebrød? Marshamallows? Må Google innholdsfortegnelsen...
Lørdag ettermiddag: boller bakt med vann eller havremelk kanskje?
Lørdag middag/kvelds?
Søndag morgen: andre ting enn havregrøt som kan funke?
Søndag lunsj? Må kanskje kunne være i matpakke, siden vi skal på museum.
Søndag middag: jeg skal lage ris og en gryterett å sende med dem på leiren. Hva kan funke? Bør kunne forberedes lørdag kveld eller søndag morgen...
Kan dere ikke grille "ostesmørbrød", brød med soya"ost" eller noe? Dixie er nok en fin rådgiver her. Brød med vegansk pålegg, hummus, sånne soyatubepålegg el. kan kanskje være ok til frokost? Pannekaker uten melk og egg? Risgrøt med havre eller soyamelk?
Ok, jeg synser, men synes sånne utfordringer er spennende. :sorry:
Det er kjempespennende. Egentlig feil tidspunkt for jeg er sliten og hadde håpet på å kunne kjøre pølser på bål, men kjempespennende egentlig. Absolutt. :ja:
Men vil indiske veganere som jeg antar er høykastebsrn og/eller har religiøse begrunnelser for å være veganere spise "liksom-kjøtt"? :vetikke: (Vi trenger et antropologisk matforum her.)
Og et søk på Wikipedia gjorde det hele enda vanskeligere, for det står det at indiske vegetarianere vanligvis spiser melk og melkeprodukter, men ikke egg. Hvis jeg kunne være sikker på at melk var ok hadde jeg hatt mange flere muligheter. Men jeg vet ikke om det er mulig å sjekke...
De indiske CISV-barna jeg var på leir med var vegetarianere på leiren, lederen deres lagde egen mat til dem. Så vidt jeg forstod på lederen spiste de også kjøtt når de var hjemme, men de var redd for å få oksekjøtt og avsto dermed fra alt på reisen.
Du skal selvsagt holde deg til de begrensningene du får, men kanskje du kan få kontakt med leirledelsen og den indiske lederen for å få avklaring i om melk og egg (og kanskje fisk) er ok eller ikke. Det gjør jo stor forskjell, særlig dersom du ikke er helt i form til den gøye utfordringen.
:lyspære: Den indiske lederen vet selvsagt dette og kan svare på engelsk. Og han/hun treffer jeg jo på flyplassen. Takk Tink! Da kan jeg nøye meg med å helgardere vegansk kveldsmat og handle mer på lørdag. Bmrk har lyst til å servere boller og kakao på hytta...
Hvis det er religiøst mener jeg melk er ok, det er jo kua som er hellig. Fant dette:
Cows are sacred, and are not eaten - until they drop dead from age or illness; then the lowest castes butcher the carcasse for meat and leather.
For the vegetarian HIndis, MIlk is a major protein source, second only to the rice and pulse combo of the south.
Many Hindis do eat meat; chicken, goat, lamb and fish - and eggs.
Vaishnevas consume milk, but no meat or eggs (or onions - different topic) Source:
Eating and preparing and reading about the food of the Indian Subcontinent.
Kan du ikke bytte ut kakao med solbær saft eller toddy og lage boller uten melk og smør, så blir de jo veganske. Som smør erstatning kan du jo bruke mais eller solsikke olje. og som væske I deigen går vel både vann og juice bra, eller rismelk.
Hvis jeg hadde reist helt til India på leir, hadde jeg hatt lyst til å smake på noe tradisjonelt norsk mat. Så jeg syns du kan vurdere betasuppe som et alternative eller andre retter basert på rotfrukter.
havremelk er sikkert fint til boller og kakao, den er det en litt søtlig smak på. I barnehagen ble den brukt til grøt, den var veldig god. Ellers synes jeg de melke-subsituttene noen ganger krever litt erfaring, de forskjellige typene (soya, ris, havre..) passer til forskjellige ting.
Betasuppe er det kjøtt i, vel? Men grønnsakssuppe er jo godt, og noe barna fint kan lage selv som en aktivitet. Flatbrød til, det er jo kjempenorskt.
Ovnsbakte rotgrønnsaker kan de også lage selv, det er veldig godt. Kan de spise melk er det godt med dip til.
Tomatsuppe er kjempepop blant norske barn og noe de burde prøve, og en spaghetti bolognese med vegetarsaus (også i originalen er det jo endel tomat og gulrot). Hva med vegetarisk taco?
Kunne kanskje tatt det lørdag, og sendt chiligryte med på leiren?
Hvis de kan spise egg og melk er semulepudding en ide. Men hvis de ber om veganer og ikke vegetarianer er det kanskje ikke et alternativ.
Jeg tenker også at grønnsakssuppe kan serveres, og de kan gjerne lage den selv:). Rundstykker kan de også bake selv, og kan like gjerne bakes med vann som med melk. Det smaker godt til suppa, og resten kan de spise med pålegg senere.
Nå skal jeg ikke si det sikkert, men mitt inntrykk er at det ikke finnes så mange indere som er veganer, de er som regel vegetarianere. Mange spiser selvsagt kjøtt/fisk også.