Zulu sa for siden:
Regjeringen vil foreslå fri overføring av kvoten mellom foreldrene: www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/article7618211.ece#.U60l0xanoYY
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Zulu sa for siden:
Regjeringen vil foreslå fri overføring av kvoten mellom foreldrene: www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/article7618211.ece#.U60l0xanoYY
Katta sa for siden:
Det er bra regjeringen ikke har flertall.
Guava sa for siden:
:nemlig:
Katta sa for siden:
Jeg bare håper de ikke får med seg krf på dette. :skremt: Da har de kanskje flertall?
Blå sa for siden:
Men det er vel fare for at dette er noe som støttepartiene deres vil like? Jeg tror fremdeles at de fleste Krfere mener at det er mest naturlig at mødre er hjemme med barn. Og Venstre flagger valgfrihet såpass høyt at jeg vil tro at de går for dette.
Usikker altså. Men jeg er redd for at regjeringen får flertall for dette.
Katta sa for siden:
Jeg kan ikke tenke meg at venstre mener at dette gir reell valgfrihet.
Blondie sa for siden:
Fin likestillingsminister å ha. :dåne: Jeg er også redd for at det blir politisk flertall. Etter FB-feeden å dømme er dog folkerørsla sterkt imot.
Blå sa for siden:
Det er jeg redd for at de mener. Men vi får se.
Inagh sa for siden:
Det er da mor som er best egnet til å ta seg av barnet i utgangspunktet må vite, og dessuten er det mange fedre som ikke ønsker være hjemme fra jobben så lenge for å passe unger, må vite, og dessuten så Vet Familien Best hva som Passer dem.
Et skritt fram (14 uker til far) - og nå to skritt tilbake. :sukk:
Jeg kjenner en fyr som sa opp jobben sin på flekken, da han ble far og fikk følgende melding fra sin sjef: jeg veit du har krav på fedrekvoten din. Jeg vil du skal vite at her i firmaet er det underforstått at fedre ikke tar permisjon.
Ja, det er mulig familier veit best og legger opp løpet slik det passer dem. Ja, det er ennå mange fedre som gladelig tar uker med permisjon for å være hjemme med barnet sitt.
Men - så lenge det ennå er firmaer, hvis ledelsen tydelig og klart sier at det forventes at far ikke tar permisjon, så trenger vi et lovverk som tydelig og klart sier at dette har far faktisk rett til, og at så så mange uker (14) faktisk et øremerket dette.
Blondie sa for siden:
Det er bare 15 år siden mannen min møtte hånlig latter og vantro blikk når han uttalte at han aktet å bruke maks fedrekvote. Har ikke barnet en mor, liksom? Denne holdningen har mange steder blitt helt utradert, med denne foreslåtte ordningen er jeg redd den blusser opp igjen.
Katta sa for siden:
Venstre har vel uttalt at de egentlig ønsker å fjerne fedrekvoten, men at det er for tidlig? Jeg håper de fortsatt mener det da.
Harriet Vane sa for siden:
Med støttepartiene får regjeringen flertall og jeg er temmelig sikker på at nå dyttes kaviaren inn i tuben igjen.
Toffskij sa for siden:
Jeg ble helt rasende da jeg leste dette i morges. :gaah:
Zulu sa for siden:
KrF og Venstre ville ikke være med på fjerning av fedrekvoten da samarbeidsavtalen ble skrevet. Spørsmålet er jo bare om de retorisk sett, overfor sin velgere, vil tolke dette forslaget som mer valgfrihet til familiene eller innskrenking av fedrekvoten. Jeg heller mot det første, spesielt i KrF.
Wix sa for siden:
Jeg ble også skikkelig sur av dette! Dette vil føre til at færre fedre tar ut permisjon, og får fjernere forhold til barna sine, samtidig som færre mødre jobber og derfor blir mindre selvstendige i tilfelle noe skjer og de feks blir skilt. En viss prosentandel blir jo skilt etter hvert også, og da er det vanskelig for mødrene å klare seg, mens fedrene får et dårligere utgangspunkt i forhold til barna. GRRR!
Pøblis sa for siden:
Ikke sant? Dette er jo dårligere for alle. :nemlig:
Jeg blir så trist. :leppe:
Lisa sa for siden:
Venstre er ikke til å stole på, jeg er stygt redd de får flertall for dette. KrF må vel juble over forslaget.
Tjorven sa for siden:
Jeg ble et stort spørsmålstegn da jeg leste forsiden på Aftenposten i dag. Hvordan kan man kalle det pappaperm hvis den kan overføres til mor?
Det virker som om likestillingsministeren har misforstått hva jobben hennes består i.
elg sa for siden:
Men er det noe bedre det som foregår noen steder i dag hvor fedrene såkalt tar ut fedrekvoten, men det som skjer er at fedrenes bedrift betaler mor for å være hjemme uten lønn fra sin jobb.
I forhold til statistikken ser det ut som om disse fedrene tar pappapermisjon, mens de i realiteten har overført dette til mor.
Med det nye forslaget vil man ihvertfall kunne få statistikker som man kan stole mer på.
Hvis alle fedre faktisk hadde tatt den permisjonen som de later som de tar, så er jeg helt enig i at dette forslaget er dårlig. Men slik den virkelige verden er tror jeg vi kan få mer fokus på at det er en lang vei å gå for å få flere fedre til å ta sin pappapermisjon med det nye forslaget enn slik det er i dag. Det er vanskelig å få fokus på de rette tingene når statistikken "lyver".
Pøblis sa for siden:
Men hvor utbredt er slik praksis da, Elg? jeg kjenner ingen som har gjort slik du beskriver, og har alltid tenkt at det må være et marginalt problem - det er ikke snakk om tusener der ute som har jobber der arbeidsgiver gladelig betaler for slik, vel?
Mex sa for siden:
Det ser nå ut til at Venstre sier nei:
www.bt.no/nyheter/innenriks/--Ligner-snikavvikling-av-pappakvoten-3147432.html#.U61MlPl_t8E
Tallulah sa for siden:
Hva mener du er løsningen da? Jeg kjenner ingen fedre som er utsatt for det du beskriver, selv om jeg selvsagt ikke tviler på at det er sant noen steder. Men syns du det er grunn til at vi bare skal gi opp?
Jeg skjønner ikke hvordan en tilbakeføring skal være veien å gå for å få fokus på at vi ikke er i mål. :stuart:
Blå sa for siden:
Det var da godt.
Og jeg ber med glede om unnskyldning for at jeg mistrodde Venstre. :lykkelig:
Niobe sa for siden:
Krf støtter da heller ikke forslaget?
Ru sa for siden:
Jeg kjenner til en eneste som har gjort det, og der var far butikksjef i dagligvarebutikk som de også eier, mens mor jobbet ute. Jeg forstår fortsatt ikke at han er så uunværlig, men tar ikke den diskusjonen og jeg klarer nesten å forstå det om jeg legger godviljen og litt til, til.
Men man kan jo ikke legge seg ned og gi opp på grunn av en og annen fjott?
Blå sa for siden:
Det er jo i så fall enda bedre nyheter. :D
Jeg vet ikke så mye mer enn det som har kommet frem her. Jeg bare synser vilt. Og blir veldig glad om jeg har synset feil.
Katta sa for siden:
KrF er veldig ulne såvidt jeg kan se, de er ikke avvisende og er mest opptatt av at det må være noen kontrollmekanismer.
elg sa for siden:
Jeg vet ikke hvor utbredt det er. Kjenner et par stykker som har gjort det slik, og har hørt fra disse at det i bedrifter i bl.a Finans- og IT-miljøene i Oslo er vanlig at det gjøres slik. Fedre som ikke løser det slik blir uglesett.
Katta sa for siden:
Jeg forstå at enkelte i lederposisjoner vurderer det dithen at det ikke er mulig å ta permisjon altså. Kvinner i slike posisjoner velger i mange tilfeller bort barn eller har veldig kreative løsninger på permisjonstiden de også. Men jeg synes ikke kan kan legge opp opplegget som skal fungere for de fleste etter de med de særeste jobbene. Poenget er at de færreste er så uunnværlige som de trodde og at arbeidsgivere greier det om de må. Stort sett.
Zulu sa for siden:
Men Horne har visst ikke engang støtte i begge regjeringspartiene. :stuart:
www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/Selv-ikke-Hoyre-stotter-Horne-forslag-7619548.html#.U61bVRanoYY
elg sa for siden:
Jeg tror at hvis man fortsetter på den måten som vi gjør nå, så vil man på et eller annet tidspunkt si at nå er andelen fedre som tar denne permisjonen så høy at man ikke trenger å jobbe med det mer. Når da tallene man tar beslutningen på kan være feil, er det litt dumt.
Jeg ønsker at man stadig skal jobbe med å få både fedre og deres arbeidsgivere til å forstå hvor viktig det er at fedrene også tar permisjon. Min mening er at man ikke får gjort dette basert på "sminkede" tall. Jeg tror at forslaget som kom i dag vil sørge for at man får et bedre beslutningsgrunnlag. Dette må etter min mening så klart følges opp av holdningsarbeid for å sikre at fedre og deres arbeidsgivere tar dette på alvor.
Katta sa for siden:
Jeg lurer litt på hva som skal være gode nok grunner til å overføre kvoten. Jeg kan være enig i at det i endel tilfeller kan være vel rigid idag, men litt rigid må det faktisk være, det kan ikke være at man får uunnværlig-stempel fra arbeidsgiver.
Zulu sa for siden:
Det står i artikkelen:
Hun foreslår at foreldre nå også kan overdra kvotene til hverandre:
Katta sa for siden:
Ja, jeg så det, men jeg er spent på hvor de ser for seg at grensa i praksis går.
Zulu sa for siden:
I praksis ser de jo for seg ingen grenser. Det skal hverken sjekkes om foreldrene faller inn under unntaksgruppene eller sanksjoneres hvis de ikke gjør det.
Lille meg sa for siden:
Jeg har kjennskap til både finans- og IT-miljøene i Oslo. I de IT-miljøene jeg kjenner er det virkelig ikke slik. Der er det helt vanlig at mannfolka tar sin fedrekvote og vel så det. Jeg har vært i IT-miljøet i over 15 år og har fremdeles ikke hørt at mødre har blitt betalt for at pappa'n ikke skal ta permisjon en eneste gang.
I finansmiljøet, derimot, ville jeg ikke vært overrasket. Men så er det dessverre lite som overrasker meg i det miljøet.
Inagh sa for siden:
Kameraten vår, som fikk direkte beskjed fra sin sjef om at "her i firmaet tar vi ikke pappaperm," jobbet dengang i finansmiljøet i Oslo.
Min mann jobber i IT-bransjen i Oslo, og der er det en selvfølge at fedrene tar permisjon for å være hjemme med barna.
N=2, eller noe slik. :knegg:
Tjorven sa for siden:
Jeg jobber nå i it og var tidligere i bank/finans. Jeg har aldri hørt om problemer med å få ta ut permisjon, tvert imot. Hos min forrige arbeidsgiver tok til og med en av konserndirektørene ut mer enn de obligatoriske ukene.
Fra høsten av skal jeg leies ut til et selskap i 6 måneder. Som vikar for en som skal i pappaperm.
Niobe sa for siden:
Jeg synes kanskje det er i overkant dramatisk å kalle det "første skrittet i fjerning av fedrekvote". Jeg tror det hersker nokså stor enighet om å ha en fedrekvote, men jeg synes helt klart utviklingen var på vei over i andre grøfta (med stadig flere uker forbeholdt far) og at gjennomføringen var lite fleksibel. Så en justering tror jeg helt klart kan trenges.
Katta sa for siden:
Jeg har n= ganske mange rundt meg i it som ikke har problemer med pappaperm. Finans er vel tøffere sånn sett. Og faktisk helt vanlige industribedrifter kan være ganske kranglete og sjåvinistiske.
Pøblis sa for siden:
I mitt utvalg er det tydeligvis mye mer komplisert og vanskelig å få til i helt vanlige håndverksbedrifter enn i finans og internasjonal business og shipping og sånn i hvertfall. De jeg kjenner som er high flyers og karrierefolk, klarer ofte å ta ut gradert permisjon.
Input sa for siden:
Jeg må innrømme at jeg ikke synes det er aleldels krise dersom det begrenses til disse gruppene og de der far er for syk til å være alene med barnet (slik det er nå). Men det er vel sosialt selvmord å si dette på FP.
Fluke sa for siden:
Jeg blir så ufattelig sur.
Her i "utkantnorge" er det ikke ukjent at sjåvinistarbeidsgivere ser ned på sine mannlige ansatte som tar pappaperm. Og om det hadde vært mulig for for disse mennene å bytte bort permisjonen sin, så hadde arbeidsgiver forventet at de gjorde det. At menn i hovedstaden har ok sjefer og at dette er ukjent problemstilling der, er ikke garanti for at det er sånn i resten av landet.
Pøblis sa for siden:
Horne har jo også sagt at dette ikke skal kontrolleres, men baseres på tillit. egro er det i realiteten rett frem for alle - og særlig sjåvnistarbeidsgiverne som Fluke nevner her.
Katta sa for siden:
Det er også sånn at endel arbeidsgivere (blant annet der jeg jobber) ser på det som enklere å håndtere ett års fravær enn 3 mnd. 3 mnd er redusert bemanning mens ett år gir rom for vikar. Det kan fort bli en forventning om å overføre ja. Og ikke minst dette med hvilke jobber som er uforenelige med amming. Jeg jobbet 19 t vakter før. Det ville vel kanskje vært et typisk eksempel på hva man kunne bruke som grunn.
Katta sa for siden:
Men hvis du ser hva høyre og KrF sier er det vel rimelig åpenbart at det kommer en oppmykning, men med kontroll. Jeg er derfor spent på hvor libeale unntaksreglene skal være.
Niobe sa for siden:
Men det er hun vel nokså alene om å mene?
Chablis sa for siden:
Min mannhar jobbet i mange år i It-miljøet i Oslo og har aldri opplevd det der.
Input sa for siden:
Ja, hvis det ikke skal være noen kontroll blir det jo ikke greit.
Katta sa for siden:
Men da havner man i en sånn floke hvor det finnes gode og "gode" grunner og folk må bruke riktig formulering for å få det godkjent, og så blir det ankemuligheter og byråkrati. Kanskje er det like greit med Hornes metode, for jeg ser jo for meg at de fleste som vil kan få det til hvis de bare bruker riktige ord.
Pøblis sa for siden:
Hvorfor kunne de ikke bare latt det være slik det har blitt en stund til? I Danmark gikk jo antallet fedreuker raskt ned når de gjorde tilsvarende endringer.
:(
Lille meg sa for siden:
Jeg håper virkelig ikke det var mitt innlegg som gjorde at du ble sur? :vetikke:
Jeg syns Hornes forslag er hårreisende. Mest fordi det skal "baseres på tillit", og jeg har ikke tillit til folk i slike sammenhenger. Jeg kunne også sagt noe om hva Horne mener er akseptable grunner til at man skal overdra permisjon, men jeg avstår fra dette nå.
Det sagt, så er vel regelverket ganske så rigid slik det er nå? Er det i det hele tatt mulig for mor å overta fedrekvoten annet enn hvis hun er alene med barnet? Jeg syns det er bra å vise skjønn, selv om jeg er usikker på hvor listen bør legges.
Fluke sa for siden:
Nei, ikke i det hele tatt. Og ikke ble jeg sur heller.
(Men generelt fra tidligere diskusjoner om emnet irriterer jeg meg litt over at folk som bor og jobber i områder der det er akseptert og normalt at fedre er hjemme med barna sier at man bør overlate til familiene selv å velge, for det er dessverre ikke alle plasser dette vil være et reelt valg enda. Jeg ønsker også at det skal bli opp til foreldrene å velge selv, men dessverre er vi ikke der enda.)
zinatara sa for siden:
Dette handler vel ikke bare om arbeidsgivere. I mange tilfeller vil det jo lønne seg økonomisk for familiene at mor tar over kvoten til far. Og det er ikke tvil om at mange vil gjøre valg utifra økonomi.
Tallulah sa for siden:
Det er vel ingen i denne tråden som sier at de ikke kjenner seg igjen i elgs beskrivelse samtidig som de er enig med Hornes ønske om å fjerne pappapermen nå.
vixen sa for siden:
Mannen har jobbet i it bransjen i Oslo i mange år og har aldri hørt om noe slikt. Derimot fortalt om økt forståelse fra ledere når det gjelder hjemme med sykt barn og permisjon etterhvert som ukene har økt.
Matilda sa for siden:
Etter min erfaring er det mer aksept for å ta pappaperm i finansmiljøer enn det er blant industriarbeidere og håndverkere, også de som ikke er selvstendig næringsdrivende... Her jeg bor er det overraskende mange som visstnok ikke har mulighet til å være hjemme med barna sine, og det er en del holdninger der ute jeg gjerne så en endring på.
Fedrekvoten trengs, jeg synes det er ille nok at de kutter fra 14 til 10 uker nå i månedsskiftet.
løve70 sa for siden:
Det er også min erfaring :nemlig:
Jeg håper jo selvsagt også at fedrekvoten kan fjernes etterhvert, men vi er dessverre ikke der enda. Jeg synes det bør settes et mål på når den kan oppheves; når man har en 40-60, eventuelt 30-70 deling av permisjonen i snitt.
Strå sa for siden:
Hva mener du med "stadig flere uker" forbeholdt far? Det er da nøyaktig like mange uker forbeholdt mor?
Daisy sa for siden:
Hvis Venstre støtter dette så stemmer jeg ikke på de mer!
Strå sa for siden:
De støtter ikke forslaget. Din støtte er trygg Daisy. :jupp:
Agent Scully sa for siden:
Jeg blir sur av at lite etterprøvbare grunner FOR fedrekokvoten (far tør ikke spørre om pappaperm ....) skal holdes så mye helligere enn reelle og åpenbare grunner til at det for familien er bedre om mor tar noen av fars uker (type: far sitter i fengsel eller er på vei ut av arbeidsledighet)
Katta sa for siden:
Nei. Greia er at det på sammfunnsnivå er nødvendig å ha den pappapermen for å få noe som tilnærmelsesvis ligner på likestilling i forhold til barn og permisjonsuttak. Den ene grunnen er ikke mer "hellig" enn den andre, men den ene lar seg kombinere med ønsket om permisjonsfordeling på samfunnsnivå.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.