I dag starter ramadan. Jeg håper det blir en fin måned og at den avsluttes med en flott feiring. Men jeg kan ikke la være å få litt vondt av muslimene ift årstiden vi er i. Hva med dem som faktisk bor et sted sola ikke går ned? Er det slik at man uten videre kan følge tidene for soloppgang og -nedgang i for eksempel Mekka, eller er dette bare noe jeg tror?
Kan noen som har kunnskap om dette fortelle meg hvordan ramadan faktisk foregår på nordlig halvkule (om sommeren)?
I min forrige jobb var kantinedamen fra Marokko og hun sa at de fikk spise mellom 23.30 og 05.30, eller noe rundt der, og hun sa at hun ofte satt klokka på å ringe ved 04 tiden for å spise seg opp og ble trøtt av det også...
Dette er Oslo da. Og hun sa noe med harde mager og mye magevondt, ja.
De muslimene jeg kjenner, alle med pakistansk bakgrunn, kan spise mellom 23.30 og 5.30. Dette gjelder både sommer, når sola aldri går ned, og vinter, når den er nede hele tida.
I Tromsø, i alle fall i den største moskeen Al-Nor senteret har de utviklet en fatwah om at man kan faste etter Mekka når det er mer enn 20 timer faste. Dette følger de stort sett over hele Nord-Norge, fra hva jeg vet, i alle fall de stedene jeg har vært på de siste årene, og der jeg har venner som bor.
Dette diskuteres til stadighet. Her i Bergen er det to-tre dager som overskrider 20 timer, men vi faster etter lokal tid siden det bare er snakk om noen dager.
De er jo vant til å faste, mange av de faster sikkert ellers i året også, to ganger i uken kanskje også, og jeg tror det er ganske ok temperaturer i Brazil nå, i Algerie er det opp mot 50 grader nå, hørte jeg.
Ja, de gjorde det i fjor både i Bodø, Sandnesjøen, Mo i Rana, Narvik, Salangen, Tromsø og flere steder videre nord også, jeg har liksom ikke hørt om noen nordpå som ikke gjør det.
I år har denne diskusjonen om faste på sommeren helt overskygget den sedvanlige diskusjonen om hvem som såg månen først :knegg:
Muslimene på jobb hos meg tror jeg forholder seg til kl 18 og kl 06. :gruble: Jeg vet ikke om det er en forenklet variant av Mekka eller hva det er. Og så er de ganske klare på at det aldri var meningen man skulle faste så det var helsemessig vanskelig eller farlig eller gå ut over jobb og daglig drift på noe vis slik at man kan jenke det til ganske mye. Det varierer sikkert hvor ortodoks man er vil jeg tro.
Det tilsvarer jo ikke Mekka engang, for den er vel fra fire-tiden til rundt syv, tror jeg, kanskje halv fire, husker ikke helt, fastet en uke etter Mekka i fjor da jeg var i Narvik.
Ja, men det er for sent, må være umiddelbart etter solnedgang.
Solnedgang markerer starten på det nye døgnet for oss muslimer, og månen er markøren for en ny måned. Månekalenderen vi muslimer følger, er da 10-11 dager kortere enn solkalenderen som vi følger her til lands.
(de fleste muslimske land følger ett dual-system hvor de fører ned to fødselsdatoer, eller også bare en, kunn etter vår gregorianske (sol)kalender)
Men du. Den kalenderen. Fortell mer. Er det sånn at en måned er 29 dager og noen timer, sånn som en månefase er? Og er det derfor deres kalender er kommet til år 4-5000 eller noe? Fordi året går litt raskere? Jeg regner med at det ikke startet ved Jesu fødsel heller. Men når da? Og hvilken dato er det i dag, og hvor mange måneder er det i et år, og hva heter de?
Man følger første sikre observasjon enten i samme land, nærliggende land eller rett og slett Mekka.
Og i moderne tid har vi jo også muligheten å følge kalkulerte tabeller, som forutser dette på forhånd, slik Islamsk Råd hadde gjort. I år kom det på samme dag som de av oss som velger å følge Mekka. Flaks i år igjen, med andre ord. :knegg:
Det er 29 dager stort sett, men kan være 30, spørs når månen kommer fram.
I dag er vi kommet til 30 Sha'baan 1435. 1435 fordi det er 1435 år siden Profeten reiste fra Mekka til Medina, hvor de fikk fred fra avgudsdyrkerne i Mekka. Nyttåret er om tre (eller fire, husker ikke) måneder.
For eksempel er sønnen min født 5. januar 2000, dette var det året 27. natten i Ramadan, også kjent som "Den Hellige Natten". Husker det godt, jeg fastet hele Ramadan det året. Fra i syvtiden om morgenen til rundt halv fire hehe.
En måned i den muslimske kalender er enten 29 dager eller 30 dager lang. Vi har kommet til år 01.09.1435. Det heter Hijra kalender, og starter fra da profeten Muhammed reiste fra Mekka til Medina. 1 år består av 12 måneder, som alle starter med synet av en ny måne.
Å, heter måneden ramadan? :domm: Det ante jeg faktisk ikke. At det var navnet på måneden. Men jeg visste det var fastemåneden, altså. Så i dag er 30. sha'baan, betyr det at det er 1. ramadan i morgen? Beklager at jeg stiller idiotiske spørsmål. Er det 12 måneder i et år?
Veldig interessant og spennende. Jeg suger det til meg. Ikke vær redd for å fortelle masse mer, dette vil jeg vite!
Holder de fleste muslimer greie på begge kalendre? De fleste i den vestlige verden bruker jo den gregorianske(?). Brukes den muslimske kalenderen aktivt?
Takk, Nabbe og A&A, dette var interessant! . :blomst: Ha en god faste!
Jeg har vært med og feiret eid en gang (det var stas! Og veldig god mat!) men da skravlet vi så mye om tradisjonsmat og ditto gaver at jeg ikke fikk spurt om slik.
Ja 1.9 er det samme som 1 Ramadan. Nytt dato begynner ved solnedgang, så Ramadan har begynt for oss.
Ja jeg tror at de fleste muslimer har greie på det i muslimske land der Hijra kalenderen brukes. Ellers så finnes det kalender på nettet som viser hvor langt man har kommet i det Gregorianske kalender on Hijra kalender. Noen land bruker begge kalendrene for eksempel Somalia der jeg er fra.
Månedene heter:
Muharram, 2 Safar, 3 Rabiul-Awwal, 4 Rabi-uthani, 5Jumadi-ul-Awwal, 6 Jumadi-uthani, 7 Rajab, 8 Sha'ban, 9 Ramadan, 10 Shawwal, 11Dhil-Q'ada, 12 Dhil-Hijja (det er når muslimer er på Hajj).
I Algerie bruker man utelukkende gregoriansk kalender i offentlige dokumenter, men de vet jo stort sett hvilken dato det er også i den islamske. Jeg som ikke er fra noe muslimsk land holder ikke alltid styr på det, nei.
Vi har to eid, en når Ramadan er over og en når pilgrimsreisen er over. Og så er det et par dager det er anbefalt å faste feks.
Jeg underviser ofte i RLE i småskolen. Jeg passer alltid på å spørre elever om Ramadan og Id, og nå skjønner jeg også hvorfor det ikke alltid er så lett for dem å svare på når det er. :knegg: Jeg har så lyst å lage skikkelige opplegg rundt disse temaene, men jeg opplever ofte at andre lærere ikke er særlig opptatt av dette. Litt sånn "nå er vi i Norge". Det synes jeg er ordentlig trist. Klart vi har en god del om islam, det står i læreplanen, men vi knytter det lite til den muslimske kalenderen, og der hadde vi jo hatt store muligheter for å gjøre det mye mer spennende. Og ikke minst kjekt for muslimske elever, som i større grad ville opplevd at religionen deres blir tatt på alvor.
Takk Pøbelsara og Hyacinth. I år faster jeg ikke da jeg er gravid, men jeg skal ta det igjen senere. Men jeg har som mål å lese en kapittel av Koranen hver natt fra og med inatt. Den består av 30 kapitteler. Ellers er det andre ting jeg kan gjøre selv om jeg spiser mat, som å betale veldedighets penger, hjelpe mennesker rundt meg, og dra på moskeen for å be Trawih bønn. Det er bønn man ber hver natt i hele Ramadan.
Det er akkurat det. Og denne kunnskapen blir stadig viktigere. Det blir jo flere og flere innbyggere i Norge. Det er kjempeviktig å ha kunnskap og forståelse. Det bryter ned fordommer. Fordommer jeg ser at det blir færre og færre av jo yngre man er, heldigvis!
Dette er en liten avstikker, men det er morsomt å se hvor lett de aksepterer at det er helt ulike forståelsesmodeller på omtrent alt. De aksepterer det som om det var en naturvitenskaplig sannhet at det finnes parallelle univers. Litt fascinerende egentlig, jeg tror ikke det har falt dem inn å diskutere hvem som har rett.
Jeg ønsker å være oppe hele natten og heller sove til ti eller noe, men jobber 8 til 15... Så det passer dårlig. Så har jeg ferie to uker, men da skal vi en av de til svigers som absolutt ikke skjønner denne fasten i det hele tatt, og som ikke kan lære om det fra oss heller. Min prøvelse i livet er min korte lunte, så den blir virkelig testet i år haha
:knegg: Huff da, lykke til! (Så synes jeg litt synd på de svigersene også, de går jo glipp av en hel del interessante ting! Serverer de dere koteletter også, kanskje?)
Jeg blir visst aldri helt ferdig med dette, for nå da jeg pusset tennene, tenkte jeg på dette med døgn og ukedager. Døgnet starter ved solnedgang. Det har altså et variabelt antall timer, for sola går ned til ulik tid hver dag? Betyr det at klokken også er annerledes? Klokka er ikke 24/00 når sola går ned? :undrer: Betyr det at vestlig forståelse av tid er annerledes og mer rigid enn deres? Er det upraktisk at dagen skifter når sola går ned? Hva hvis man har en avtale klokka 20 en kveld, og så gikk sola ned klokka 19.30 og man hadde glemt at det var en ny dag man skulle møtes?
Er det 7 dager i en uke, og er de de samme som "våre"? Hva heter de?
Har soloppgang også en betydning for døgnet, altså er det noe som skifter da, eller markerer det bare starten på dagen?
Når det er 354 dager i et år og kalenderen ikke følger solens gang, da forsvinner alt som heter årstider også? Altså, de ER der jo, men de følger ingen kalender? Er det forvirrende? Finnes sommer, høst, vinter og vår i kalenderen? Vokabukaret?
Hiver meg på jeg og. Kan man ikke drikke, selv om det er kjempevarmt? Er i Tyrkia nå, og vi pleier å være på ei strand der det er stor overvekt av Tyrkere, og spesielt i helgene, er det mange. I går var det veldig lite folk på stranda, og jeg tenkte at det har sikkert med ramadan og gjøre.
Jeg lurer også på en ting: VM i fotball! Kan fotballspillere få unntak fra Ramadan når de spiller VM-sluttspill, tro? Hva gjør lag fra muslimske land om de evt kommer videre i VM? Det er vel ikke så mange det er aktuelt for nå, men. Nigeria har kanskje en del muslimer?
Klokken er klokken, og går solen ned klokka syv om kvelden er det klokken syv også i muslimske land. Syv dager i uken, og ukedagene er de samme, men har andre navn på de ulike språkene. Fredag er helligdagen, og da har alle fri fra skolen, søndag er ukens første dag.
Dagen starter ved morgenbønnen som er i gryningen, når solen starter oppstigingen. Det tidspunktet når solen er kommet helt opp, er det ikke lov å be morgenbønnen, da må man gjøre det enten før solen er stått helt opp, eller utsette det og ta den igjen, når solen er stått opp, sånn ett par minutter eller noe. Det er ett lite vindu der hvor det ikke er lov å be, men ellers er det ikke noe spesielt.
Ja det er riktig årstidene følger ikke kalenderen. Så den samme måneden blir annerledes med årene. Det er 7 dager i uka, men helg i noen muslimske land er torsdag og fredag. Fredag er helligdagen vår, og markerer også slutten på uka. I noen land er det slik at man har fri fra skolen i Ramadan. Nytt dag begynner ved solnedgang. Mandag er ithnayn, tirsdag thalatha, onsdag arba'a, torsdag khamis, fredag jum'a, lørdag sabt og søndag ahad.
Jeg skjønner det, men jeg forstår ikke hvordan man kan spille en vm-kamp i 90 minutter med mulige ekstraomganger, pluss treninger i perioden, lagtrening og egentrening, uten noen form for væsketilførsel, samme hvor varmt det er og hvor godt vant man er...
Folk er forskjellige noen kommer sikkert til å faste imens andre lar være. Til syvende og sist er Ramadan mye viktigere enn VM, og jeg tror ikke det er mange som blir sure hvis de taper fordi de fastet. Alt er avhengig av vilje, det er ikke slik at man tenker på mat og drikke hele tiden. Desuten så blir man vant med å faste og gjøre fysisk krevende ting.
Men det er jo ikke forsvarlig eller mulig å spille fotball i 30 grader pluss uten å drikke og spise. Det er brudd på VM-regler. Den ene kampen i dag måtte ha "cooling break" etter 30 minutter med drikke til spillerne på grunn av varmen.
Er det ikke sånn at man ikke skal faste hvis det er helsefarlig? Kilden min er en relativt liberal kollega, men hun hevder det, jeg vil tro ganske mange synes det er feil å ikke drikke vann når det er så varmt og man må være aktiv?
Men er det ikke noen måter man kan unngå fasten på? Jeg mener å huske å ha lest noe om det i forbindelse med OL i London. Noe med å gi mat til de fattige? :gruble:
Ja det hjelper jo ikke hvor sterkt man tror, væske trenger man om man skal springe i varmen i 90 minutt. Det er jo direkte livsfarlig å ikke drikke. Og man blir ikke kamel, selv om det sikkert hadde vært praktisk. :knegg: