Blåbær sa for siden:
Hvor ofte inngår halv/helfabrikater i deres middager.
Det lurer jeg på...;)
Poll kommer.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Blåbær sa for siden:
Hvor ofte inngår halv/helfabrikater i deres middager.
Det lurer jeg på...;)
Poll kommer.
Møøse sa for siden:
Jeg kan ikke huske å noengang ha laget et helt middagsmåltid uten å bruke noe som helst av halv- eller helfabrikata. Jeg mener – jeg lager ikke tomatpuré fra bunnen av liksom.
Blåbær sa for siden:
Jeg tenkte mer på poser fra toro og slikt.
Ikke tomatpure, herm. grønnsaker, pasta, ris ol.
Røverdatter sa for siden:
2-3 ganger i mnd. eller sjeldnere. Det hender jeg bruker tomatsuppe og at mannen lager toro-pannekaker. Ellers må vi være forsiktige med det meste av halvferdig middag pga. allergier.
Tangina sa for siden:
Hmm - fortsatt i tvil om hva som regnes som halvfabrikata: hva med Vesterålens fiskeboller? Eller joikakaker? Eller fiskekaker kjøpt i butikk?
Hvis det er bare snakk om poser, grandiosa og Fjordland, så er det vasnligvis bare en gang i uka hos oss: tikka masala lagd med basis i en eller annen pose. Ellers lager jeg all saus fra bunnen av (bortsett fra bernaise som vi sjeldent spiser).
Mamma Rosa sa for siden:
2-3 ganger i mnd.
Dixie Diner sa for siden:
Hmm jeg svarte 2-3 ganger i måneden siden det ikke gikk an å svare 1 gang i uka, men nå må jeg revurdere, for som noen sier her så er jo feks. fiskeboller, fiskepudding, hermetiske tomater, og lignende halvfabrikata? Så da regner jeg med at de aller fleste faktisk bruker halvfabrikata så og si hver dag? :undrer:
Sitron sa for siden:
Alltid. Kjöper jeg fisk, så er den frossen og slöyet. Lager jeg pizza, er det med heinz sauser på flaske. Har vi taco, er det en del ting fra boks, som mais og ananas. Er det steik, er sausbasisen fra pose.
Mamma Rosa sa for siden:
Ja, nå ble jeg litt usikker selv her.
safran sa for siden:
Jeg regner ikke tomat på boks som halvfabrikata, så jeg svarte et par ganger i året, selv om det kanskje er oftere. Men det er ikke så ofte som flere ganger pr måned. Vi har "nødposer" i skapet med litt supper eller sauser, men det blir som regel for gammelt og kastet. Vi bruker nesten aldri sausemat, og supper lager jeg sjæl de få gangene vi har det. Jeg blir uvel av konsistensen på sånne posesupper.
Dixie Diner sa for siden:
Hva er halvfabrikata da? Fiskeboller må vel regnes som halvfabrikata, og både det og fiskepudding er ting jeg aldri lager selv.
him sa for siden:
Jeg tror at man ofte regner hel- og halv-fabrikata som "noe som bare kan bli en ting". Feks er fiskeboller halv-fabrikata fordi det ikke kan bli noe annet enn fiskeboller, men frossen fisk er ikke det i mine øyne. Peppersaus fra pose er halv-fabrikata, mens hermetisk mais er ikke det. Hel-fabrikata er slikt som man bare typisk varmer opp feks grandis eller sodd.
... Men det kan godt hende at andre regner anderledes.
Hos oss varierer det ganske mye. I snitt vil jeg gjette på halv-fabrikata 2 ganger i uken og hel-fabrikata ca 1 gang i måneden. Men det er litt "fingeren i været"-tall
safran sa for siden:
Ja, fiskeboller og -pudding er nok halvfabrikata. Iallefall i mitt hode. Det brukes som pålegg en sjelden gang her. Jeg er såpass kresen at jeg helst unngår farsemat til middag.
Blåbær sa for siden:
Jeg tenker likt som deg!
Dixie Diner sa for siden:
Jepp, altså frossen fisk og mais på boks er jo egentlig ren råvare, mens fiskeboller og grandiosa er behandlet mat som inneholder tilsatte ingredienser.
Blåbær sa for siden:
Jeg bare surrer for tiden jeg. Skulle selvsagt deffinert hva jeg mente i første innlegg...minne megselv på å aldri lage poll før det er ro i huset om kvelden
safran sa for siden:
Jepp.
Dragen sa for siden:
Svært sjelden. Det er jo melk eller gluten i nesten alt.
Dixie Diner sa for siden:
Da bruker jeg nok ikke så mye halvfabrikata allikevel. Lager som regel saus fra bunnen av, men bruker en bearnaisepose en sjelden gang, av ren latskap. Bruker endel hermetikk (tomater, mais, bønner), og litt farsemat (fiskeboller, pølser, men det er sjelden). :)
Anuk sa for siden:
Det er vel noe mellom 2-3 ganger i uken og 2-3 ganger i måneden, men for å gjøre meg litt bedre enn jeg er så svarte jeg det siste ;)
Tangina sa for siden:
God definisjon. Da blir det 2-3 ganger i uka for oss.
Honda sa for siden:
av og til pytt i panne.
Av og til gryterett pose.
2-3 ganger i mnd.
Mann bruker masse sånn halferdig på jobb når han jobber skift
Av fiskeprodukter så er det bare når vi er fri for hjemmelagede eller skal variere med eks steinbitskaker eller fiskekarbonader med bacon i at det blir kjøpt.
Nå skal mamma hjem til finnmark i juli å lage nye fiskekaker,fiskeboller og fiskepudding.
Nam
Ru sa for siden:
Sjelden, i hvert fall når jeg ser bort fra Grandiosaen som av og til sniker seg inn på menyen. :knegg:
Mei sa for siden:
Etter at jeg begynte å henge her inne har matvanene våre endret seg veldig. Helt sant :D . Det så jeg i dag da jeg skulle finne ideer fra middagsplanen vår fra juli i fjor. Da hadde vi Uncle Bens, Toro, Fjordland, Grandis og you name it 3-4 ganger i uka om ikke mer. Nå bruker vi ikke noe slikt lengre. Vi lager det meste fra bunnen av, og spiser mye mer fisk og grønnsaker. Fiskeboller, fiskekaker, pølser og kjøttkaker derimot, bruker vi en del av. Jeg svarte 2-3 ganger i måneden.
Veronal sa for siden:
Fjordland og ferdigstekte pannekaker er helfabrikata? Ja?
Hva med karbonadedeig og pølser? :gruble:
Martis sa for siden:
Vi bruker halvfabrikata til ca halvparten av middagene, selv om jeg lager mye fra grunnen så er det alltids noe som kommer fra en pose. F.eks erterstuingen når vi har kjøttkaker og brun saus, eller pizzasausen til hjemmelaget pizza.
Jeg syns fisk og kjøtt er best ubehandlet, men Junior er dog på pølsekjøret så han får det med jevne mellomrom.
Bluen sa for siden:
Vi bruker en del halvfabrikata, mest for krydderets del. Det gjelder særlig karriblandinger eller andre asiatiskinspirerte poser av ett eller annet slag. Suppeposer går jeg heller ikke av veien for (men vi setter alltid til masse grønnsaker og iblant noe kjøtt). Jeg står ikke og koker kraft på en vanlig mandag, nei. (Antar at buljong også er halvfabrikata?)
Karbonadedeig anser jeg ikke som halvfabrikata. Når jeg lager tomatsaus med karbonadedeig, gulrøtter, selleri, løk, tomatpuré, vin, melk og tomatboks, synes jeg absolutt at jeg har lagd den fra grunnen av.
Filifjonka sa for siden:
Vi bruker veldig lite halvfabrikata, ihvertfall etter min egen definisjon. :) Da regner jeg ikke buljongterninger og tomatpure som halvfabrikata.
Poser bruker jeg sjelden, ferdige kjøttkaker/kjøttboller bruker jeg aldri, saus på glass en gang iblant. Bokser med ferdiglaget mat bruker jeg ikke, men jeg bruker bokser med bønner, tomater osv. Fiskekaker og fiskeboller kjøper jeg ferdige når vi har det. Frossenpizza en sjelden gang. Frosne poser med ferdige retter: Aldri. Jaja. Det ble jo et sammensurium av usammenhengende babbel.
Tallulah sa for siden:
Det blir vel ett par ganger i måneden.
Veronal sa for siden:
Hos oss:
Bruker karbonadedeig, tomatpuré og tomater på boks. Gidder ikke steke pannekaker selv - kjøper derfor Åmli pannekaker (ferdigstekte). Lager glacé i store mengder som fryses ned i isterningsposer (kjøttglacé er inndampet fettfri kraft med mindre volum, mer konsentrert og mye lengre holdbarhet enn vanlig kraft) - bruker derfor ikke buljongpulver/-terninger. Ellers har det hendt at vi har hatt Fjordland - spesielt det siste 1,5 år hvor vi har levd uten stekeovn (kun mikro og vannkoker). Ellers lager vi kun pizza fra bunnen av og lasagne fra bunnen av. Noen ganger lager vi pasta selv, andre ganger kjøper vi ferdigpasta. En sjelden gang tørket pasta. Dessuten har vi pølser kanskje annen hver uke. Poser bruker vi aldri med unntak av skysausposen som vi bruker som base og tilsetter glacé +++ når vi lager saus til stek.
Klarer ikke å bli enig med meg selv hvor ofte. :gruble:
Bluen sa for siden:
Hva slags middager lager alle dere som knapt bruker halvfabrikata da, egentlig? Tror ikke fantasien min strekker til, jeg gitt. Jeg ser for meg kraftkoking, dyrking og blanding av krydderslag, utstrakt bruk av hirse (spør meg ikke hvorfor)... Blir det mye middager av typen rent kjøtt, kokte poteter og salat da, eller?
Gulp, hvis ferdig pasta også er halvfabrikata, må jeg nesten krysse av for "alltid", tror jeg!
Møøse sa for siden:
:nemlig:
Nettopp. Åssen er det mulig i våre dager å ikke bruke noe halvfabrikata :undrer: Så jeg svarte også "alltid".
Tallulah sa for siden:
Bruker lite hirse. :nemlig:
Jeg har tatt utgangspunkt i Hims definisjon av at halvfabrikata er ting som ikke er ferdig, men ikke kan bli noe annet. Har ikke regnet med f.eks. tomatpure, kokosmelk eller buljongterninger.
Vi spiser endel salater, gryter, wok, kjøtt eller fisk som er marinert på forskjellig vis osv.
Jeg har begynt å lage endel krydderblandinger selv, for å kunne tweake dem slik at de passer våre smaksløker bedre. Dvs. mindre salt.
Filifjonka sa for siden:
Halvfabrikata er vel egentlig alle grønnsaker man ikke selv har dyrket, og alt kjøtt fra dyr man ikke selv har drept. :knegg:
safran sa for siden:
Ja. Vi bruker stort sett rent kjøtt og ren fisk, grønnsaker/salat og ris eller poteter. Jeg koker veldig sjelden kraft, men bruker mye krydder. Kjøpt krydder.
safran sa for siden:
Og hirse bruker jeg faktisk endel av, men dog bare i brød. ;)
Skilpadda sa for siden:
Jeg savner også et alternativ mellom 2-3 i uken og 2-3 i måneden (derimot er det veldig kort vei mellom "2-3 i uken" og "annenhver middag", ettersom vi faktisk ikke lager middag hver eneste dag). Vi bruker pølse av og til, og frosne hamburgere, ferdigkjøpte fiskekaker, og pastasaus på glass når jeg ikke har mer hjemmelaget igjen, og av og til diverse indiske/thailandske ferdigsauser på glass. Og innimellom (som i kveld) tar vi voksne en ferdigpizza til kvelds. Men jeg bruker aldri sause- og suppeposer lenger, faktisk, og jeg tror som zol at påvirkningen her på forumet har gjort sitt. :)
Endte opp med å svare "2-3 ganger i uken", for å veie litt opp for dem som har rundet av den andre veien. ;)
Røverdatter sa for siden:
Jeg regnet heller ikke med buljongterninger, pasta og hermetiske tomater og mais. Tror jeg bare slutter meg til Hims definisjon. Karbonadedeig er jeg usikker på, jeg trodde det var rent oppmalt kjøtt uten noe tilsatt?
Hvis halvfabrikata betyr all bearbeidet mat, så har vi det hver dag i en eller annen form. Vi dyrker ikke ris eller holder kyllinger og storfe i hagen.
Jeg har forresten blitt mye flinkere med fisk etter inspirasjon fra forumet. Nå lager jeg fiskegrateng selv og spiser aldri fiskepudding lenger. Fiskekaker en sjelden gang, men nå er det sikkert et halvt år siden sist. Jeg har i grunnen blitt en mer habil kokk av å være på forum, og fått et mer positivt forhold til mat.
Anda sa for siden:
Jeg skulle selvsagt ha lest svarene før jeg stemte, for å få en bedre idé om definisjonene... Men jeg svarte 2-3 ganger i uken, for det går en del ferdiglagde fiskekaker og farsemat her, ettersom Andungen konsekvent spytter ut ren kylling, ren svinefilet, ren laks ol. :gaah:
Møøse sa for siden:
@
Jeg svarte "hver dag" jeg da, siden jeg trodde definisjonen av halv- eller helfabriktata faktisk var halv- eller helfabrikata. :sur: Er det noen vits i denne undersøkelsen når alle opererer meg ulike definisjoner av undersøkelsens sentrale begreper?
Kirsebær sa for siden:
Jeg svarte alltid, men etter å ha lest litt definisjoner moderer jeg meg til ca 1 gang i uken.
SpetakkelRandi sa for siden:
samme her.. lager ting fra bunnen som jeg orker/klarer.. resten er ved hjelp fra toro og annet..
Polyanna sa for siden:
Det vi bruker er:
Det blir kanskje 2-3 ganger i måneden? Ikke 2-3 ganger i uka, i hvert fall. Mest grøt, i grunn.
Fiskeboller, ferdige kjøttkaker, karbonader og sånt går det lite av.
Sauser lages så godt som aldri fra pose.
Hyacinth sa for siden:
Jeg bruker:
Div sauser fra glass/marinader/fond etc (sånn som man bare har litt av oppi noe annet)
Hermetiske tomater, bønner og kokosmelk
Tomatpuré
Tacopulver fra pose de gangene vi har taco
Jeg regner ikke rene kjøtt- og fiskeprodukter som ferdigmat.
Farsemat spiser vi omtrent aldri. Supper og sauser fra pose bruker vi heller aldri.
Men jeg lager ikke pastaen sjøl, altså.
Alfa sa for siden:
2-3 gongar i månaden, men då reknar eg ikkje med hermetikk, oliven på glas, feta på glas o.l.
annemede sa for siden:
Signerer, bortsett fra toro-pannekakene.Bergensis sa for siden:
Signerer.
Har imidlertid høyrt rykter om at det skal vere mulig å lage kvit saus utan sånn toro-pose:jupp: Tenk det!
Azi sa for siden:
Ett par ganger i året.
Azi sa for siden:
Mener du vanlig hvit saus?
Du kødder vel nå?
Azi sa for siden:
Jeg har ingen dyr ute i hagen ei heller er grønnsakshagen min er så stor at vi slipper kjøpe alt i fra butikken! :dulte:
Bergensis sa for siden:
Neei, tullar da aldri:dulte:
Ikkje om sånne alvorlege ting.
Er eg eit dårleg menneske om eg brukar Toros produkt?
Eria sa for siden:
Jeg synes definisjonene er litt vanskelige her jeg. Endte opp med å svare halvparten siden vi bruker mye saus, og den lager jeg aldri fra bunnen av. Hel-fabrikat bruker vi kanskje en gang hver tredje måned eller noe sånt, men det er meg og denne vegringen mot å lage saus da.
Nenne sa for siden:
Jeg har kanskje stemt feil. Jeg lager jo sjelden tomatpuré, salsa, tortillaer og slikt selv, så jeg stemte 2-3 ganger i uken, men poser og slikt bruker jeg sjeldnere.
Blåbær sa for siden:
Kan svare selv også kanskje...
Stemte 2-3 ganger i måneden jeg. Nå som jeg er kvalm og gravid blir det av og til 2-3 ganger i uken.
Bruker svært lite poser, men kjøper av og til pastasaus på glass, sursøtsaus på glass, salsa og noen ganger fiskekaker/fiskeboller/fiskepinner eller fiskegrateng.
Hyacinth sa for siden:
Baker du virkelig ikke tortillaene dine selv? :tullerdu:
Nenne sa for siden:
Nei. :sparke: Jeg skjønner jo nå at det er helt feil. :buhu:
Toffskij sa for siden:
:knegg: Artig diskusjon. Jeg svarte 2–3 ganger i måneden, men avhengig av definisjon kunne jeg nok fint valgt opptil flere av de andre alternativene også, ser jeg!
Nokså udiskutable hel/halvfabrikata som forekommer rett som det er her i huset:
– fiskegrateng
– pastasauser og indiske sauser på glass (men lager oftest selv), pesto
– taco- og tortillaparafernalia
– Toro tomatsuppe
– frossenpizza
– pølser
– ferdige kjøttboller
– ferdigmarinert stapp-rett-i-ovnen-i-en-time-kylling
– ferdige woksauser på pose (Blue Dragon o.l.)
Mer diskutable hel- og halvfabrikata: Fisk (og kjøtt) kjøpes ferdig filetert og ofte frossent. Bruker enorme mengder tomatbokser. Gidder ikke koke bønner og kikerter og slikt selv, men kjøper på boks. Bruker hauger av mer eller mindre eksotiske blandingssauser, krydderpastaer og krydderblandinger på små flasker og glass. Lager ikke pastaen sjøl lenger etter at vi fikk barn, og kjøper den vanligvis tørket.
Alt i alt synes jeg vi er godt over på lage-sjøl-fra-bunnen-siden unntatt i ekstreme stressperioder (men da blir det så vond mat at jeg blir litt deppa).
Magica sa for siden:
Ekstremt sjeldent.
Bergensis sa for siden:
Eg skal ikkje forsøke å forsvare vårt forbruk av heil/halvfabrikata, for eg skulle ønske me var flinkare til å lage ting frå grunn av. Men eg lurer på ein ting: dersom alt/det meste skal lagast frå grunnen, må ein ikkje da ha eit relativt stort kjøkken med stor lagringskapasitet både i kjøleskap og skap?
Eg lagde kalkungryte frå bunnen av, og enda opp med to nye ingrediensar som eg aldri har hatt bruk for før, og som eg aldri har hatt bruk for etterpå. Dei står no i kjøleskapet, og med unnatak av om me lagar den same kalkungryta ein gong til, vil dei bli ståande til dei går ut på dato.
Dessutan må vel all mat ein lagar heilt frå grunnen av generere ein heil del meir oppvask og rot:confused:
Men som sagt; eg har lyst til og planar om å bli flinkare til å lage ordentelig mat.
Røverdatter sa for siden:
Hvilke ingredienser er det da? :nysgjerrig:
Jeg lager mye mat fra bunnen, men det er ikke så veldig fancy. Handler det jeg trenger av grønnsaker og råvarer 1-2 gang i uka og komponerer stort sett hverdagsmiddagene selv. Stort sett kjøtt/fisk/kylling + poteter/ris/pasta + grønnsaker. Det er godt mulig jeg hadde spart noe rot ved å bruke halvfabrikata. Det har jeg faktisk aldri tenkt på en gang. Jeg rydder hele tiden underveis, så det blir ikke så rotete.
Jeg har ikke mye lagringsplass heller og bruker mest ferskvarer. Har et skap med tørrvarer som tåler lagring. Fryseboksen er den over kjøleskapet og den er jo lite egnet for langtidslagring.
Jeg har laget hverdagsmaten fra bunnen i flere år, og det er ikke mye jobb altså. Bruker max en time om dagen til middagslaging/spising/rydding. Det blir rutine når man blir vant til det.
Bergensis sa for siden:
Takk for seriøst svar. Føler eg har lagt hovudet på hoggestabben her:skremt:
Worchestersaus og dijon-sennep:rolleyes:
Røverdatter sa for siden:
Det kan jo brukes i veldig mange forskjellige sauser og retter. Worchestersaus er anvendelig i marinader, sauser, gryter, karbonader og masse annet. Dijon-sennep også, det er godt til fisk og i dressinger for eksempel. Surf litt på oppskrifter med de to så kanskje du finner noe mer godt å lage.
Det er jo ingen dødssynd å ikke lage mat fra bunnen, så jeg skal ikke hogge noens hode. På grunn av allergi kan jeg ikke bruke noe særlig toro og andre ferdigretter, det er i grunnen hovedårsaken til at jeg gikk over til å lage mat selv. Nå når jeg har gjort det i noen år så går det av seg selv og tar ikke mye lengre tid enn en torogryte eller annet.
Nenne sa for siden:
Hvis du lager potetmosen selv er det skikkelig godt med litt dijon-sennep i. :nikker: Jeg har også en oppskrift på litt lekker klubb-mat som skal lages med sennep der den kunne passe. Vil du ha? :)
Worchestersaus kan gjerne brukes i sauser. Bestefaren min likte å ha det på biff.
Irma sa for siden:
Det er spedd mat, og er vel uansett like ille som halvfabrikata. :p
Jeg klarte ikke å svare, synes som flere sier det manglet et alternativ. Dessuten går det veldig i perioder hos oss, etter energi og matlagingslyst.
Fruktflua sa for siden:
Helfabrikata forekommer så og si aldri (kan jo bli en Garndiosa eller tre i løpet av et helt år), men innimellom må min kulinariske stolhet få seg en smekk i form av halvfabrikata. Jeg er utrolig glad i å lage mat og å bake, og gjør det så og si hver dag (ja, mat altså), men noen ganger tyr jeg til lettvinte løsninger i form av tomatsuppe, tacokrydder og tilhørende tortillas/tacoshell. Et par ganger i året brukes også jegergryte fra Toro som basis til høstlige og fete gryteretter.
Veronal sa for siden:
Wochestersaus har vi ikke i hus, men dijonsennep bruker vi opp glass etter glass.
Hvis du f.eks. lager pizzahorn så pleier vi å smøre ut dijonsennep på bunnen som vi fyller med spekeskinke, mozzarella før vi legger på klatter av stekt spinat/purre før vi ruller sammen pizzahorn. Ellers bruker vi dijonsennep f.eks. i dressing (olivenolje/balsamicoeddik/dijonsennep/honning).
tink sa for siden:
Haha, da veier jeg opp. Som svarte i vilden sky før jeg så definisjonene.
Tror vi ligger på ca en gang i uka i snitt. Men har nok oftere helfabrikat enn halvfabrikat, skal vi først lage så er det ikke så mye styr å begynne med begynnelsen. Og skal vi først jukse - så tar vi den gjerne heelt ut, en frossenpizza med ferdigkuttet salat for eksempel.
Frantzen sa for siden:
Jeg svarte alltid - og tror det stemmer forholdsvis godt også... :o Men intensjonene er klare: skal en vakker dag ha klart å opparbeide meg rutine på å lage mer fra bunnen av, slik Kasia har gjort bøyer meg i støvet (Kroppen min får det også bedre om jeg klarer å holde meg unna ferdigmat som inneholder hvetemel og det er jo ikke rent få! Bare slurv og dusteri at jeg ikke gjør det allerede...) Fikk vann på mølla i tidligere denne uka da jeg ble servert hjemmelaget blomkålsuppe og tomatsuppe. Namm!! Smakte definitivt annerledes og bedre :ja:
Bergensis sa for siden:
Ja-takk-tusen-takk:ja:
Nenne sa for siden:
Butterdeig med skinke og persille
2-4 personer, alt etter som dette er forrett eller hovedrett, tilbehør etc.
2 plater dypfryst butterdeig
75 g kokt skinke
1 dl revet ost, emmentaler eller sveitser
½ hakket frisk persille
2 ss sennep
1 egg til pensling
Kjevl ut butterdeigplatene og del dem i fire hver. Skjær skinken i terninger og bland den med ost, persille og sennep. Fordel fyllet midt på butterdeigskvadratene og rull dem sammen og tvinn sammen endene slik at det likner en pakke. Pensle over med egg og legg pakkene på bakepapirkledd stekeplate. Stek midt i ovnen på 225 grader i 15 minutter. Server med litt tomat og agurk ved siden av som forrett eller med en salat til hovedrett.
Jeg synes disse pleier å gå unna, så lag mange. De kan fryses. Skinken kan byttes ut med røkelaks.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.