Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sekk til fjellturer

#1

Liljekonvall sa for siden:

Ei venninne og jeg skal gå Besseggen (dagstur) og dermed lurer
jeg på hva slags sekk jeg skal gå for.
Vi har en plan om å bli flinkere til å gå i fjellet, og første turen
blir altså en dagstur. Etterhvert kan det tenkes st det utvides til
1-3 dagersturer.
Ønsker derfor en sekk som kan dekke turer på 1-3 dager. ( Skal ikke bære telt, overnattingsturer blir isåfall på hytte-hytte turer).

Jeg er godt trent, men har operert ryggen for prolaps. Har derfor ikke tenkt å utfordre skjebnen med å bære for tungt/ feil.

Hvor mange liter bør jeg gå for ?
Noen som kan anbefale noen sekker/merker framfor andre ?

Har blandt annet tittet på [url]www.komplettfritid.no[/url] ( Bergans og Deuter).


#2

Bloppy sa for siden:

Jeg vet ikke hva slags sekk du trenger, eller hvor mange liter.

Mitt eneste råd er å ikke kjøpe på nett før du har prøvd sekken på. Det er ekstremt viktig at den sitter bra. Vi er forskjellige, og det er sekkene også. Det er ikke alltid de har muligheter for å justeres akkurat slik du ønkser. Da må du prøve en annen.

Men :heia: fjellturer er fint! :hjerter:


#3

Input sa for siden:

Du må prøve sekken, ja. Med vekt oppi. Besøk forhandlere med godt utvalg og lån et telt eller to for å teste med. Å gå med sekk som ikke passer godt er virkelig drepen for turgleden.

På tur uten barn bruker jeg en 35 L fra Deuter, men jeg er en "light packer". Om dere skriver en pakkeliste, er det enklere å beregne hvor stor plass dere trenger. Det er dumt å kjøpe for stor også, for da må dere dra på ekstra egenvekt i sekken. Dessuten er det ofte lettere å bære en kompakt pakket sekk enn en som er halvfull.


#4

noen sa for siden:

Jepp. Prøv sekker i en butikk der de kan sekker. Da legger de vekt oppi og ser hvordan den passer på ryggen din.

Turistforeningen har pakkelister som kan være nyttige å følge:
www.turistforeningen.no/pakkeliste/

Skal man gå i høyfjellet, må man ha med varme klær og skallklær også om sommeren. Jeg synes det er vanskelig å komme under 7-8 kg på tur over flere dager i fjellet, men det er grei vekt å gå med for de fleste.


#5

noen sa for siden:

Og er finner du en god artikkel om sekker:
artikkel.ut.no/ut/hva-slags-ryggsekk-trenger-du_-1.11716803

Jeg tror jeg ville valgt en sekk på min. 50 l. Det er så slitsomt når alt er hardpakket, synes jeg. Min hytte-til-hytte-sekker 65 l (inkl. avtagbare sidelommer), tror jeg. Den har jeg også brukt på overnatting i sommerfjellet med ski, liggeunderlag, sovepose, vindpose, noe mat, kokeapparat osv.

Til Besseggen er det viktig å ta med vindtette, varme klær uansett hvordan været er i utgangspunktet.


#6

Bloppy sa for siden:

:jupp:

Jeg har ikke gått besseggen, men var tre dager i Rondane i august i fjor.
Var absolutt nødvendig å ha med skalltøy og ulltøy i sekken ja. Samt swix langrennshansker med semsket skinn. Vi måtte klatre med sekk på ryggen på store steiner i sludd.
Ila en dagstur hadde vi kortermet og ulltøy med skalltøy utenpå. Litt av og på. Det skifter defintitivt fortere enn du aner på høyfjellet.


#7

Retz sa for siden:

Jeg bruker sekk på 24 eller 35 liter - henholdvis Osprey og Lowe Alpine - når jeg går et par, tre dager hytte til hytte. Er veldig fornøyd med begge, men tror ikke jeg har en særlig kresen rygg. Som andre sier; prøv i butikk. Med vekt.

Prøver ellers å holde meg under 12-13 kg på turer hvor jeg har med telt og alt det ekstra utstyr som følger med det, men det holder hardt når fiske- og hundeutstyr er med. Bruker da en sekk på rundt 55 liter. Det er en Arcteryx, og bortsett fra at jeg gjerne skulle hatt ned egenvekta på den, så er den veldig bra på ryggen.

Osprey har luftlag mellom sekk og rygg, så svetter du en del når du går oppover så anbefaler jeg å prøve en av modellene!


#8

Liljekonvall sa for siden:

Takk for svar. :riktig:
Det ante meg at det var smartest å prøve sekk, vi har jo forskjellige rygger/lengde.

Har gått litt i fjellet da jeg var barn, men ikke lengre turer etter jeg ble voksen.

Gått over Besseggen har jeg også, som 14-15 åring. Men da på treningstur og vi
hadde kun med det vi sto og gikk i.

Denne gangen skal det nok være med både skallklær m.m :)


#9

Neket sa for siden:

Og husk solkrem på besseggen! Jeg var fin og rosa i på den ene siden etter den turen. Kledelig. Helt hvit på andre siden. :humre:


#10

Liljekonvall sa for siden:

Skal huske på det også ja! :riktig:


#11

Bamsemums sa for siden:

www.xxl.no/villmark/bare-frakte/ryggsekker/bergans-rondane-46l-ryggsekk-herre/p/1096004_1_style

Noen som har erfaring med denne? Skal på fjelltur i morgen (jepp, litt sent ute), og kom på vi trenger en til sekk til. Denne blir nok brukt til skifteklær, mat, ett par soveposer og diverse annet.
Hvordan er utformingen på sekken, trang? Slitesterk? Hvordan er mulighetene til å feste ting på utsiden?

Om dere har forslag til andre sekker, så fyr løs. Tenkte rundt 50l.
Butikkene vi har i nærheten er Gmax, Platou, XXl, Gsport og intersport. Har også sportsoutlet, men vanskelig å vite hva de har inne.


#12

noen sa for siden:

Jeg har ingen erfaring med akkurat denne sekken, men jeg har hatt Bergansekker (jeg er på min andre - de slites jo ikke ut så lett) siden jeg var 17-18 år, gått mye i fjellet og har bare gode erfaringer.

Den ser jo veldig kjekk ut. Jeg kjøper aldri sekk uten å ha hatt den på ryggen med litt tyngde, så hvis du har tid, ville jeg dratt innom XXL og prøvd.


#13

Bamsemums sa for siden:

Tenkte meg en tur utover etter jobb for å prøve:)
Hvor mye/hva får man egentlig plass til i en 50l sekk? Er veldig lite turvandt når det kommer til overnattinger. Går mye på fjellet ellers, men da er det jo opp og ned samme dag.

Edit: Denne virket også fin. Koster 1000,- på XXL.


#14

noen sa for siden:

Jeg ville kanskje kjøpt en med plass til ca. 65 l. Det bruker jeg når jeg går i fjellet. Da kan jeg putte nedi en vindsekk, sovepose, kokeutstyr, litt mat osv. Må man henge mye på utsiden, blir det fort ubalansert, bløtt i regn osv. Det er lett å snurpe sekken sammen hvis den ikke er full.


#15

noen sa for siden:

Jeg driver visst og gjentar meg selv. Jeg skrev omtrent akkurat det samme lengre opp i tråden. :knegg:


#16

Bamsemums sa for siden:

Skjønner jeg må ta meg litt bedre tid enn forventet på butikken. Se litt mer på Glittertind 70l kanskje. Var ikke så halvgale i pris. Da har man jo en sekk til lengre turer også.
Takk for hjelpa:)


#17

Plipp sa for siden:

Jeg går for Osprey. Har to ulike dagstursekker i det merket, hhv 35 og 24 l. Hvis du har lakenpose ( turistforeningens hytter har som regel sengetøy)trenger du ikke å bære sovepose.


#18

Plipp sa for siden:

Nå så jeg at hovedinnlegget var fra tidligere i sommer, så sekk er vel allerede kjøpt.;)


#19

Bamsemums sa for siden:

Da var ny sekk i hus.
Etter en tur på xxl, og prøving av forskjellige sekker, var det en soleklar favoritt. Bergans Glittertind 70L.
Har tidligere slitt med å finne sekker og bæremeiser som passer til ryggen min, men denne satt som ett skudd! Prøvde sekken lenge med 16kg, og merket knapt vekten.
Gode justeringsmuligheter, feste for pulk i hoftebeltet, sekken lever godt med kroppens bevegelser og en grei pris.
Denne koster 1700 i butikk, men xxl har prisgaranti opp mot sin egen nettbutikk, og der koster denne 1399. Greit å vite!:)


#20

noen sa for siden:

Høres ut som et bra kjøp!


#21

Bamsemums sa for siden:

Ja. Gleder meg til tur i morgen så jeg får prøvd den skikkelig i terreng:)
Oppdaget fort att 45-50L var for lite! Prisforskjellen var heller ikke så stor.


#22

Liljekonvall sa for siden:

Denne tråden hadde jeg glemt, men kan jo oppdatere hva jeg endte opp med.

Det ble en Bergans Rondane 46 l og den var kjempegod.

Pakket mer enn jeg trengte for en dagstur første gang jeg prøvde den, og da jeg løftet den tenkte jeg at "søren, dette blir tungt. :skremt:". Og var jo noe skeptisk, siden jeg knapt nok har har hatt skikkelig tursekk på ryggen i voksen alder og slett ikke siden jeg opererte ryggen for et par år siden.

Vel, vel....fikk sekken på ryggen og der satt den som støpt. Gikk i 7 timer og merket ingenting til ryggvondt eller annet.

Men fant ut at jeg ønsket meg en mindre sekk for kortere turer (som jeg også kunne klart meg med første turen) og kjøpte en Osprey Sirrus 26 l som også var veldig god.

Så får vi se neste vår/sommer om jeg også trenger en større sekk, siden jeg har investert i et telt. Blir vel trangt i 46 literen for telt, sovepose, stormkjøkken osv...


#23

Input sa for siden:

Selv om det går plassmessig, er det godt mulig det blir veldig lite behagelig å bære. Jeg har en 45 L som jeg pakket i da poden og jeg skulle på telttur en gang, og selv om det gikk, så er den sekken virkelig ikke laget for å bære 15 kg.


#24

Bamsemums sa for siden:

Så bra!:)
Fortsatt storfornøyd med min Bergans Glitterting. Siden du er så fornøyd med passformen til Bergans sekken du har nå, er kanskje det en grei oppgradering? Fantastisk bæresystem på disse sekkene. Lever godt med kroppen:)
Eneste jeg savner er noen lommer på magebeltet.


#25

Liljekonvall sa for siden:

Ja, kommer nok til å holde meg til Bergans. Har sett på Glittertind og går nok for den eller Rondane 65l om/når jeg må ha større sekk. Men da jeg kjøpte Rondane sekken, hadde jeg ikke trodd jeg skulle bli så hekta på fjellet igjen at jeg gikk og kjøpte meg et telt. :riktig:


#26

Liljekonvall sa for siden:

Osprey sekken på 26 liter, er mer enn stor nok til dagstur, som f.eks Besseggen o.l., og den satt kjempefint å ryggen den også. Men er nok hakket mer glad i Bergans'n kjenner jeg.
I tillegg til å være ekstremt god å bære, har den mange kjekke løsninger. Veldig praktisk med full glidelåsåpning i front, samt bunninngang. :nikker:


#27

Bamsemums sa for siden:

Samme som Glittertind det:) Fint å slippe grave frem alt fra toppen!

Har ny dagstur/trening/jobbsekk påvei i posten nå!
15liter. Medfølger drikkesystem på 2L, lett (bare 680g), knalltøff farge (sjokkgrønn), lommer på begge hoftebeltene++. Skal vist komme i dag ifølge posten :hyper:

[img]http://www.foreldreportalen.no/forum/attachment.php?attachmentid=55517&amp;d=1418283366[/img]


#28

Input sa for siden:

Hvilket telt har du kjøpt? Jeg gjenoppdaget gleden med telting helt plutselig og har nå 3 forskjellige telt liggende. :knegg:


#29

Sola sa for siden:

Hvilken sekk er dette? Har en jente som skal gå Ungdomsbirken I mars og må ha 1,5 kg på ryggen. Kunne denne vært noe?


#30

Bamsemums sa for siden:

Dette er Haglöfs Ardent 15l. Får den også i 20l utgave. Ikke lenge siden den kom på markedet, så kan være litt vrien å få tak i i alle varianter. Jeg bestilte fra [url]www.fjellsport.no[/url] :) Kan anbefale nettbutikken også.
Koster 1100kr, men må huske det er inkludert drikkesystem. Dette koster over 400 om man må kjøpe separat.
Den er laget for å sitte tett på kroppen, og brukes til sykling/jogging. Så vil tru den passer bra til Birken:)
Terrengsykkel.no har gjort en liten test av sekken.

www.terrengsykkel.no/Utstyr/Test/Klistret-til-ryggen


#31

Liljekonvall sa for siden:

Kjøpte et Bergans Compact 3-pers. telt.

Hva slags telt har du ?

(mulig jeg ønsker meg et lettere telt etterhvert, men i allefall greit å prøve ut om det blir mye telting framover. Har siklet litt både på Helsport og Fjellreven, men de er såpass kostbare, så det får heller bli engang i fremtiden. :riktig:

I tillegg har jeg investert i herlige nye dunsoveposer (jeg hadde ikke, og 10-åringen sin begynte å bli liten).

Gleder meg til mange fine turer framover.:nikker::D


#32

Liljekonvall sa for siden:

Den så veldig fin ut. :riktig: Har selv en Camelbak, som jeg bruker på korte turer med jentungen. Når vi skal ha med drikke og litt å spise og kanskje en ekstra jakke.

Ellers har jeg brukt den til terrengsykling når jeg er ute på lengre turer, både til drikke og en ekstra jakke o.l.

Kjempekjekt med drikkesystem, ja. Drikkesystemet jeg har i denne sekken, har jeg tenkt å bruke i de andre sekkene mine også.

Fjellsport.no kan jeg også anbefale på det varmeste.
Bestilte 2 soveposer sent tirsdag kveld og de kom i posten i dag, torsdag. :eek: :tilber:


#33

Input sa for siden:

Jeg har også Bergans Compact 3,men det blir aldri brukt mer. Har også et Helsport 2-telt og Bergans Wiglo. Sistnevnte er det mest geniale jeg har vært borti når vi er to barn og to voksne. Men det er jo ganske tungt.


#34

Retz sa for siden:

Denne står på min ønskeliste, tar 50 liter og bare 850 gram egenvekt.

Skulle gjerne hatt dette teltet også. 1850 gram og plass til fire. :riktig:


#35

Bamsemums sa for siden:

Bestilte også på tirsdag. Fikk ny melding bare 2 timer etter bestilling, om att ordren var behandlet og klar for sending. Knallbra:)
Skulle egentlig hatt sekken i går, men fikk beskjed av Posten om att dem hadde rotet med pakken min, så kommer kanskje i dag....


#36

Bamsemums sa for siden:

Pakken kom i dag, og med denne fulgte det en rabattkode som gir 15% avslag på neste ordre. Jeg blir ikke å bruke denne, så rop ut om noen vil benytte seg av den:)


#37

noen sa for siden:

Det var utrolig kult! Jeg prøver å finne vannsøyle - tåler det en skikkelig regnskur?


#38

Liljekonvall sa for siden:

Noen som har tips til turkjøkken?
Heller nå mot en Primus Eta Power, men er helt fersk
og åpen for tips/andre forslag.

Og liggeunderlag ? Noen med erfaringer
fra Exped Synmat?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.